InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

.DIVORT. INCREDINTARE MINOR. CRITERII DE APRECIERE.

(Decizie nr. 251 din data de 24.04.2007 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Minori | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau


     7.DIVORT. INCREDINTARE MINOR. CRITERII DE APRECIERE.

     Odata cu pronuntarea divortului instanta este obligata sa hotarasca si cu privire la incredintarea copilului minor, prevaland interesul superior al acestuia asa cum prevad dispozitiile art.42 din Codul familiei, precum si art.30, 31 si 44 din Legea nr.272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

        
Judecatoria a admis in parte actiunea de divort formulata de reclamanta in contradictoriu cu paratul si cererea reconventionala a acestuia si in consecinta, a pronuntat divortul dintre parti din culpa comuna si a incredintat minora rezultata din casatorie paratului, cu obligarea reclamantei la contributia de intretinere.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate, ambii soti contribuind, prin atitudinea avuta fata de valorile familie, la deteriorarea iremediabila a relatiilor dintre ei.
Din casatoria partilor a rezultat minora, aflata in prezent in grija paratului.
Reclamanta a solicitat incredintarea copilului in conditiile in care, locuind la Bucuresti impreuna cu un alt barbat, a lasat-o pe minora in grija tatalui ei in varsta de 66 ani, persoana care mai avea responsabilitatea cresterii a inca doi nepoti.
In aceste circumstante, paratul a intervenit, luand fetita la domiciliul sau, fapt ce a nemultumit-o pe mama.
Ancheta sociala intocmita in cauza a facut referire la conditiile de locuit de care dispune familia paratului si familia, la care reclamanta a insistat sa se efectueze ancheta, motivand intentia sa de a se stabili in acest loc, - instanta retinand ca prima familie prezinta conditii superioare atat ca spatiu si numar de persoane, cat si ca situatie materiala.
In acest context, retinand ca minora s-a aflat in ultimele luni la tata, intre acestia stabilindu-se o legatura afectiva puternica, ca paratul beneficiaza de ajutorul mamei si bunicii, avand in vedere si starea actuala de graviditate a reclamantei, componenta familiei acesteia in care intentioneaza sa se integreze, prima instanta a apreciat ca este in interesul minorei sa fie incredintata spre crestere si educare tatalui, cu obligarea mamei la plata unei pensii de intretinere.
Reclamanta a promovat apel, criticand hotararea cu privire la masura de incredintare a copilului.
In esenta a motivat ca instanta a sanctionat-o pentru faptul ca dupa despartire de parat a inceput o relatie cu alt barbat la care locuieste si cu care intentioneaza sa se casatoreasca, ca fetita nu este atasata de tata, care lucreaza alt oras si vine acasa cand poate, fiind ajutat de bunica sa, iar in prezent minora locuieste impreuna cu ea, fiind atasata de noua familie, de copiii viitorului sot si de aceasta si ca are conditii mai bune pentru cresterea si intretinerea minorei.
Tribunalul a admis apelul si schimband in parte sentinta, a respins cererea reconventionala a paratului, in sensul ca a incredintat pe minora spre crestere si educare mamei, cu obligarea paratului la pensie de intretinere.
Instanta de apel a retinut ca din probele administrate a rezultat faptul ca minora a fost initial ingrijita de ambii parinti, iar dupa separarea acestora a fost crescuta o perioada de mama, si ulterior de tata, iar in prezent se afla din nou in ingrijirea mamei.
In perioada in care mama copilului era plecata din localitate, minora a locuit la domiciliul tatalui, care cu sprijinul mamei sale si a bunicii s-a ocupat de cresterea si educarea copilului.
Din continutul anchetelor sociale intocmite in cauza, reiese faptul ca tatal are conditiile materiale necesare cresterii si educarii minorei, insa nu poate fi mereu alaturi de aceasta, intrucat este angajat in munca intr-o alta localitate.
Acesta a fost si motivul pentru care s-au modificat si concluziile anchetei sociale intocmita in cauza, potrivit carora se mentioneaza ca este in interesul minorei sa fie incredintata mamei si ca urmare a acordului parintilor in sensul aratat, acord care s-a intemeiat pe considerentul ca tatal minorei si-a schimbat locul de munca, lucrand in deplasare.
Avand in vedere aceste concluzii, precum si schimbarea imprejurarilor intervenite pe parcursul judecatii, referitoare la situatia sociala a mamei, avand in vedere si criteriul varstei copilului, care are 5 ani, tribunalul a apreciat ca este in interesul minorei sa fie incredintata mamei spre crestere si educare.
Paratul a promovat recurs impotriva deciziei pronuntate de tribunal, solicitand respingerea apelului reclamantei si mentinerea sentintei data de instanta de fond, masura dispusa fiind in contradictie cu probele ce au demonstrat atasamentul copilului fata de tata si dezinteresul mamei fata de acesta, iar obligarea la pensie in raport de data de 6.02.2006 este gresita.
A solicitat refacerea anchetei sociale, sustinand ca cea efectuata in apel la domiciliul parintilor concubinului reclamantei nu corespunde realitatii.
Instanta de recurs, in raport de dispozitiile Legii nr. 272/2004, a incuviintat, la solicitarea reclamantului, efectuarea unei noi anchete sociale la domiciliul partilor, cu privire la posibilitatile materiale si morale de care dispun si modul de relationare din punct de vedere afectiv al minorei fata de parinti.
Examinand criticile formulate in raport de probele administrate la instantele de fond si de apel, precum si noua ancheta sociala efectuata, Curtea le-a retinut nefondate, pentru urmatoarele considerente:
In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta hotaraste, potrivit interesului superior al minorului. Parintii sunt obligati sa asigure copilului locuinta, hrana, imbracaminte, conditii igienico-sanitare adecvate, indrumare, posibilitati de a participa la procesul instructiv educativ, sa faca demersuri pentru asigurarea unei bune stari de sanatate (art. 107 Codul familiei si art. 44 din Legea nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului).
Indeplinirea acestor deziderate implica participarea directa si nemijlocita a parintilor la procesul de educare, ingrijire si formare a copiilor minori.
Noul raport de ancheta sociala a relevat ca mama se ocupa nemijlocit de cresterea si educarea minorei, aceasta urmeaza o forma de invatamant prescolar - gradinita, relationeaza bine cu toti membrii familiei, de care este atasata si cu colegii de gradinita.
Mama si fiica locuiesc impreuna cu familia, intr-un imobil corespunzator ca spatiu si dotari.
Drept consecinta, este relevanta propunerea Comisiei comunitare pentru protectie sociala, pentru ca minora sa fie incredintata spre crestere si educare mamei, situatie ce confirma inca o data temeinicia masurii luata de instanta de apel.
Intr-adevar, minora a locuit o perioada la tatal recurent, insa de ingrijirea ei se ocupa bunica paterna, care este o persoana in varsta, tatal fiind ocupat cu serviciul, in prezent lucrand in constructii, avand un program de lucru incarcat, inclusiv in zilele de sambata, situatie rezultata din ancheta sociala efectuata in recurs. La data solutionarii apelului, recurentul era angajat in munca intr-o alta localitate, incat, contributia sa directa ca parinte la cresterea si educarea copilului este minima.
In ce priveste data acordarii pensiei de intretinere, nu sunt certe perioadele in care minora a locuit la fiecare din cei doi parinti, astfel ca nu se poate retine apararea recurentului.
In raport de argumentele expuse, Curtea, a constatat ca decizia pronuntata de instanta de apel se circumscrie respectarii dispozitiilor art. 99 si art. 100 din Codul familiei si art. 30 si 31 din Legea nr. 272/2004, motive pentru care, in temeiul art. 312 alin. 1 Cod procedura civila, a respins recursul ca nefondat.
Decizia civila nr.251/14.03.2007 a Curtii de Apel Bacau



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010