Rejudecare in caz de extradare la cererea condamnatului.
(Decizie nr. 269 din data de 29.04.2010 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)Prin sentinta penala nr. 513/14.12.2009, pronuntata de Judecatoria Moinesti, in dosarul penal nr. 4124/260/2009 in baza art 522 ind 1 C proc pen, s-a respins ca inadmisibila cererea de rejudecare dupa extradare formulata de petentul B.L.P. nascut la data de 28.06.1985, fiul lui V. si al E., actualmente detinut in Penetenciarul Bacau.
S-a dispus avansarea onorariului aparatorului din oficiu, avocat S.D..
In baza art.192 alin.2 Cod procedura penala, a fost obligat petentul la plata catre stat a sumei de 350 lei cheltuieli judiciare, din care 200 lei pentru avocat S.D..
Pentru a dispune astfel, prima instanta a retinut ca prin actiunea ce formeaza obiectul dosarului 4124/260/2009 a fost inregistrata cererea de rejudecare dupa extradare formulata de petentul B.L.P. impotriva sentintei penale nr.697/04.12.2007 pronuntata de Judecatoria Moinesti, definitiva prin decizia penala 603/14.10.2008 a Curtii de Apel Bacau.
In motivarea cererilor sale, petentul a aratat ca solicita rejudecarea cauzei intrucat a fost condamnat nedrept.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarele:
In fapt, prin sentinta penala nr.697/04.12.2007 pronuntata de Judecatoria Moinesti in dosarul nr. 2870/2007, definitiva prin decizia penala 603/2008 a Curtii de Apel Bacau, inculpatul Bezna Licuta Petrisor a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru doua infractiuni, cea de vatamare corporala si respectiv talharie, in urma revocarii liberarii conditionate a restului de pedeapsa de 7 luni si 28 de zile ramas neexecutat din pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sp. 1890/01.11.2004 a Judecatoriei Moinesti, definitiva prin neapelare la data de 12.11.2004.
Potrivit dispozitiilor art. 522/1 Cpp, in cazul in care se cere extradarea unei persoane judecate si condamnate in lipsa, cauza va putea fi rejudecata de catre instanta care a judecat in prima instanta, la cererea condamnatului.
Pentru a fi respectata vointa legiuitorului, interpretarea corecta din punct de vedere gramatical si sistematic a sintagmei amintite nu poate fi decat aceea ce include in sfera de aplicare exclusiv pe inculpatii condamnati ce au lipsit pe intreaga durata a procedurii de judecata pana la ramanerea definitiva a hotararii (atat la judecata si pronuntarea in prima instanta, cat si la judecata in apel si recurs, in masura in care au fost exercitate in cauza aceste cai ordinare de atac).
Din examinarea lucrarilor dosarului 2870/2007 al Judecatoriei Moinesti s-a constatat, ca petentul Bezna Licuta Petrisor a fost audiat de catre instanta (fila 299) si a avut posibilitatea formularii probatoriilor. Inculpatul a luat cunostinta de condamnare si a declarat apel, recurs, nefiind insa prezent personal in fata instantelor de control judiciar.
Ca atare, dreptul la aparare al inculpatului a fost asigurat in cauza prin audierea si prezenta sa nemijlocita in cursul urmaririi penale, partial in faza de judecata in prima instanta, precum si in cadrul judecatii in apel si, in permanenta, prin aparatori desemnati din oficiu, pe parcursul intregii proceduri penale pana la definitivarea acesteia, fiindu-i inaplicabile dispozitiile art. 522 ind.1 Cod procedura penala.
Luand in calcul faptul ca dreptul inculpatului de a fi prezent la judecata este recunoscut in Pactul international relativ la drepturile civile si politice si ca art.6 paragraf 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale recunoaste celui acuzat „dreptul de a se apara el insusi” si „dreptul de a interoga martorii”, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca prezenta inculpatului este in principiu obligatorie la solutionarea cauzei.
In consecinta, instanta a constatat ca cererea de rejudecare a petentului este inadmisibila in principiu.
Impotriva acestei hotarari in termen legal a formulat apel, condamnatul Bezna Licuta Petrisor, fara sa-l motiveze in scris insa, oral a aratat ca a lipsit de la prima judecata a cauzei.
Tribunalul analizand hotararea apelata sub toate aspectele, in fapt, in drept,a constatat ca apelul este nefondat pentru urmatoarele considerente.
Potrivit art. 522/1 C.pr. pen. in cazul in care se cere extradarea unei persoane judecate si condamnate in lipsa, cauza va putea fi rejudecata de catre instanta care a judecat in prima instanta, la cererea condamnatului.
Ori, la termenul de judecata din 04. 12. 2007, inculpatul a fost prezent, a dat declaratie in fata instantei, fiind consemnata si semnata aceasta (la fila 299 dosar fond) in prezenta aparatorului ales, d-nei avocat Pintilie Raluca.
Asadar, inculpatul a fost prezent, i-a fost asigurata apararea calificata prin aparatorul sau, s-au administrat probe in apararea sa, a beneficiat de un proces echitabil, cu respectarea principiului egalitatii armelor, avand aceleasi drepturi si garantii procesuale, asa cum le-a avut si ceilalti doi inculpati din cauza de fata.
Art. 522/1 C.p.p. are in vedere situatia unei persoane ce a fost judecata si condamnata in lipsa (ceea ce presupune lipsa sa de la toate termenele de judecata si de la dezbateri), situatie care nu se regaseste in cauza de fata, asa cum am aratat, inculpatul a fost prezent, motiv pentru care a apreciat solutia data de prima instanta ca fiind legala si temeinica cu consecinta respingerii ca nefondat a apelului promovat si mentinerea hotararii apelate.
Pentru aceste considerente prin D. p. nr. 22/AP din 21.01.2010 pronuntata de Tribunalul Bacau s-a dispus:
In temeiul art. 379 pct. 1 lit. b C.proc.pen. respingerea ca nefondat a apelului declarat de apelantul – inculpat B.L.P., impotriva sentintei penale nr. 513/14.12.2009, pronuntata de Judecatoria Moinesti, in dosarul nr. 4124/260/2009.
S-a dispus plata din fondurile MJCL catre Baroul Bacau a sumei de 200 lei cu titlu de onorar avocat oficiu, pentru av. Burghelea Daniela.
In temeiul art. 192 alin. 2 C.pr. pen. obliga apelantul-inculpat la plata sumei de 230 lei catre stat cu titlu de cheltuieli judiciare, suma in care s-a inclus si onorariul pentru asistenta juridica din oficiu.
Impotriva deciziei penale mai sus mentionate a declarat recurs in termen legal persoana condamnata Bezna Licuta Petrisor care este nemultumita de cuantumul pedepsei care i-a fost aplicata pe care il considera excesiv.
Analizand decizia penala recurata,in raport de motivele invocate cat si din oficiu in limitele cazurilor de casare prev. de art.385/9 al.3 Cpp, Curtea a constatat ca recursul inculpatului este nefondat urmand a fi respins ca atare pentru considerentele ce se vor infatisa in continuare.
Solutia privind respingerea cererii de rejudecare a cauzei pronuntata de Judecatoria Bacau, mentinuta prin hotararea atacata este legala si temeinica.
In conformitate cu dispozitiile art. 5221 C. proc. pen., a caror aplicare este solicitata de petitionarul condamnat, rejudecarea dupa extradare, la cererea condamnatului, are loc numai in cazul persoanelor judecate si condamnate in lipsa.
Pentru a fi respectata vointa legiuitorului, interpretarea corecta nu poate fi decat aceea de a include in sfera de aplicare exclusiv pe inculpatii condamnati ce au lipsit pe intreaga durata a procedurii de judecata pana la ramanerea definitiva a hotararii.
Din examinarea lucrarilor dosarului nr. 2870/2007 al Judecatoriei Bacau s-a constatat, astfel cum in mod corect au retinut si instantele anterioare, ca inculpatul B.L.P. a fost prezent la un termen de judecata (4.12.2007) pe parcursul cercetarii judecatoresti in prima instanta, cand a si fost si audiat in calitate de inculpat.
La judecarea cauzei in apel si recurs in fata Tribunalului Bacau si a Curtii de Apel Bacau inculpatul a lipsit,insa solutionarea cailor de atac avand loc numai dupa ce s-a dispus legala citare a acestuia, in prezenta aparatorilor acestuia.
Absenta sa de la judecarea cauzei in caile de atac s-a datorat vointei proprii a inculpatului, care nu i-a afectat dreptul la aparare, aceasta fiind reprezentat de un avocati.
Ca atare, dreptul la aparare al inculpatului a fost asigurat in cauza prin prezenta sa nemijlocita in cursul urmaririi penale si in faza de judecata in prima instanta, iar in apel si recurs apararea sa a fost asigurata in permanenta prin aparatori, fiindu-i astfel inaplicabile dispozitiile art. 5221 C. proc. pen.
Luand in calcul faptul ca dreptul inculpatului de a fi prezent la judecata este recunoscut in Pactul international relativ la drepturile civile si politice si ca art. 6 paragraf 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale recunoaste celui acuzat „dreptul de a se apara el insusi” si „dreptul de a interoga martorii”, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca prezenta inculpatului este in principiu obligatorie la solutionarea cauzei. Curtea este constanta in a afirma ca in cazul procedurii in apel sau in recurs art. 6 din Conventie se aplica cu mai putina strictete, admitandu-se chiar regularitatea unor asemenea proceduri in care audienta se desfasoara fara prezenta celui acuzat (Hotararea Ekbatani).
Ca atare, solutia adoptata in cauza este in concordanta si cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In consecinta, Curtea a respins ca nefondat recursul, potrivit art. 38515 pct. 1 lit.b.C.proc.pen.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Reconstituiri (fapte, acte, drepturi)
Reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren - Decizie nr. 340 din data de 05.04.2012Neacordarea tichetelor de masa pentru functionarii publici din administratia publica locala, daca nu sunt prevazute in bugetul institutiei publice angajatoare. Aplicarea obligatorie a Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 14/18.02.2008 d... - Decizie nr. 447/R din data de 01.07.2008
Legea nr. 85/2006. Tranzactia incheiata de lichidatorul judiciar al societatii comerciale debitoare si creditoarea – societate comerciala, intr-un litigiu comercial. Cerere formulata de lichidatorul judiciar si creditor de confirmare a tranzactiei de... - Decizie nr. 127 din data de 01.02.2011
Contestatie la tabelul preliminar al creditorilor. Notificarea creditorilor neidentificati in lista prevazuta de art. 28 alin. 1 lit. c din legea nr. 85/2006 cu privire la deschiderea procedurii insolventei. Termenul limita pentru inregistrarea crean... - Decizie nr. 114 din data de 28.01.2011
Contestatia in anulare. Citarea recurentului – administrator statutar al societatii debitoare la adresa mentionata in registrul comertului. - Decizie nr. 194 din data de 08.02.2011
Dreptul familiei. Partaj de bunuri comune. Bun propriu. - Decizie nr. 522 din data de 29.03.2011
Calitatea procesuala pasiva a Consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in raporturile juridice privind finantarea unitatilor de invatamant. - Decizie nr. 500 din data de 28.03.2011
Recurs - diferente drepturi salariate personal invatamant conform Legii 221/2008 cu modif. din octombrie 2008. - Decizie nr. 142 din data de 02.02.2011
Calea de atac impotriva hotararii/incheierii primei instante prin care pe parcursul urmaririi penale, in temeiul art. 5 alin. 3 din Legea nr. 76/2008, s-a admis cererea pentru autorizare prelevare de probe biologice fara consimtamantul suspectului fo... - Decizie nr. 130 din data de 11.02.2011
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale. Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor. - Decizie nr. 11 din data de 27.01.2011
Infractiuni de coruptie. Darea de mita. Instigarea inculpatului de catre denuntator sa savarseasca fapta supusa judecatii. - Decizie nr. 19 din data de 15.02.2011
Cerere intemeiata pe Legea 64/1995 Neretroactivitatea Legii 85/2006 - Decizie nr. 725 din data de 24.10.2008
Indemnizatia pentru cresterea copilului – situatia nasterii copiilor gemeni. Natura juridica a indemnizatiei. Scopul legii. - Decizie nr. 660 din data de 12.10.2008
UCIDERE DIN CULPA. VATAMARE CORPORALA DIN CULPA. OBLIGAREA LA DESPAGUBIRI A UNUI ASIGURATOR DIN STRAINATATE. APLICAREA DISPOZITIILOR DIN LEGISLATIA NATIONALA PRIVITOARE LA ASIGURARI. - Decizie nr. 139 din data de 25.02.2010
EXERCITAREA ACTIUNII CIVILE IN CADRUL PROCESULUI PENAL. ANULAREA ACTELOR SUBSECVENTE CA EFECT AL ANULARII ACTULUI PRINCIPAL. OCROTIREA BUNEI CREDINTE SI ASIGURAREA SECURITATII DINAMICE A CIRCUITULUI CIVIL. - Decizie nr. 110 din data de 12.02.2010
DESPAGUBIRI. OBLIGARE ASIGURATOR. CUANTUM. ACTUL NORMATIV CARE SE ARE IN VEDERE: ORDINUL CSA NR.113133/2006 SAU ORDINUL C.S.A. NR.3108/2004 - Decizie nr. 100 din data de 11.02.2010
ASISTENTA JURIDICA. NOTIUNEA DE INTERESE CONTRARE. MOTIVAREA INCHEIERII PRIN CARE S-A DISPUS MENTINEREA ARESTARII PREVENTIVE - Decizie nr. 36 din data de 20.01.2010
ACHIZITII PUBLICE. SELECTIA SI CALIFICAREA OFERTANTILOR. SESIZAREA TRIBUNALULUI CU O CERERE PENTRU DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI IMPOTRIVA UNUIA DINTRE MEMBRII ASOCIERII DECLARATE CASTIGATOARE. APLICAREA ART. 181 DIN ORDONANTA DE URGENTA A GUVER... - Decizie nr. 157 din data de 11.02.2010
TAXA PE VALOAREA ADAUGATA. REGIMURI SPECIALE. PERSOANA FIZICA AUTORIZATA. CONTRACT DE MANDAT. PRESTARE DE SERVICII. - Decizie nr. 36 din data de 14.01.2010
SUSPENDAREA JUDECARII ACTIUNII AVAND CA OBIECT DREPTURI SALARIALE IN SITUATIA IN CARE PARATA SE AFLA IN PROCEDURA DE INSOLVENTA - Decizie nr. 213 din data de 22.02.2010