InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov

Insolventa- contestatie tabel preliminar al creantelor debitorului

(Sentinta civila nr. 1909 din data de 28.10.2009 pronuntata de Tribunalul Brasov)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice | Dosare Tribunalul Brasov | Jurisprudenta Tribunalul Brasov



SENTINTA CIVILA NR.1909/SIND


         Pe rol fiind continuarea procedurii generale a insolventei, deschisa impotriva debitorului SC D.P SRL, potrivit Legii nr.85/2006.
         La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta consilier juridic G. P. pentru administrator judiciar I. D. I. SPRL, avocat  J. M. pentru creditor SC N. SRL, SC A.P. SRL si SC T. F.SRL, avocat  C. C. pentru contestatorii SC A.SRL, SC C. D.C. SRL, SC F. C. SRL, SC P. S. SRL, SC A.SRL, SC C. C.D. SRL,  avocat  D. M. pentru creditorii SC O. S. SRL, SC B. F. SRL, consilier juridic G. C. pentru creditorul Directia Generala a Finantelor Publice B., lipsa fiind debitorul SC D. SRL si ceilalti creditori.
       Procedura indeplinita.
         S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Se constata depusa la dosarul cauzei, prin serviciul registratura al instantei, precizare la cererea de creanta din partea creditorului Directia Generala a Finantelor Publice B., in calitate de succesor in drepturi al ANAF Bucuresti, insotita de inscrisuri. Prin cerere se arata ca a dobandit in cauza calitatea de creditor in locul ANAF Bucuresti, in baza O.M.F.P. nr.2400/2009.
S-au mai depus:
- o nota de sedinta din partea creditorului SC N. SRL, insotita de inscrisuri reprezentand procesul verbal al Comitetului Creditorilor din 24.10.2009, delegatii, imputerniciri, puncte de vedere,
- punct de vedere din partea creditorului Directia Generala a Finantelor Publice B.cu privire la ordinea de zi a adunarii Comitetului Creditorilor din 24.10.2009, convocata de creditorii SC N. SRL si SC T. F. SRL,. Un exemplar se comunica cu reprezentantul administratorului judiciar.
- raportul de activitate nr.3 al administratorului judiciar, cu privire la activitatea desfasurata si contestatii, insotit de inscrisuri.
Consilier juridic F. C. solicita a se lua act ca ANAF Bucuresti nu mai are calitate de creditor in prezenta cauza, aceasta calitate fiind dobandita in baza actului mentionat in nota de sedinta depusa.
Reprezentanta administratorului judiciar arata ca urmeaza sa procedeze la modificarea tabelului creantelor in sensul aratat, cu ocazia intocmirii tabelului definitiv al creantelor.
In temeiul art.282 Cod procedura civila dispune rectificarea din oficiu a Incheierii din 2 septembrie 2009, in sensul ca s-a dispus ca SC N. SRL este Presedinte al comitetului creditorilor, fapt confirmat de creditorii prezenti, la intrebarea judecatorului sindic.
Se constata ca pentru acest termen de judecata au fost citati creditorii si debitorul prin Buletinul Procedurilor de Insolventa, pentru discutarea contestatiilor creditorilor SC A. P. SRL si SC T. F. SRL formulate impotriva tabelului preliminar al creantelor. Cat privesc contestatiile creditorilor   SC T. F. SRL, SC N. SRL, SC A. P. SRL impotriva Hotararii adunarii generale a creditorilor din 2.06.2009, vazand si dispozitiile art.14 alin.8 din Legea nr.85/2006, judecatorul sindic stabileste termen de judecata in Camera de Consiliu la data de 11 noiembrie 2009, ora 14.00, pentru cand administratorul judiciar, creditorii SC N.SRL, SC A. P. SRL, SC T. F. SRL, SC A. SRL, SC C. D. C. SRL, SC F. C. SRL, SC P. S. SRL, SC A. SRL, SC C. C. D. SRL,  SC O. S. SRL, SC B. F. SRL, Directia Generala a Finantelor Publice B. cunosc termenul si se citeaza creditorii lipsa prin Buletinul Procedurilor de Insolventa. Creditorul SC N. SRL in calitatea de Presedinte al Comitetului creditorilor cunoaste de asemenea termenul. 
La intrebarea instantei, partile arata ca nu au alte probe de administrat in afara inscrisurilor depuse, astfel ca, in temeiul art.167 Cod procedura civila, incuviinteaza pentru creditori si administratorul judiciar probela cu inscrisuri solicitata, in temeiul art.150 Cod procedura civila inchide dezbaterile si acorda cuvantul aspra contestatiilor  creditorilor SC A. P. SRL si SC T. F. SRL formulate impotriva tabelului preliminar al creantelor.
Avocat  J. M. pentru creditorii SC A. P. SRL si SC T. F. SRL, solicita admiterea contestatiilor.
Reprezentanta administratorului judiciar solicita respingerea contestatiilor. Suma aratata in contestatie este o precizare a creantei, inregistrata in termen. A inscrie adaugarea ulterioara de penalitati si dobanzi este nelegala si netemeinica. Totodata inscrierea acestor sume este tardiv formulata.
Consilier juridic F. C. pentru creditorul Directia Generala a Finantelor Publice B.  solicita respingerea contestatiilor pentru motivele expuse de administratorul judiciar.
Avocat  C. C. pentru contestatorii SC A. SRL, SC C. D. C. SRL, SC F. C. SRL, SC P. S. SRL, SC A. SRL, SC C. C. D. SRL, solicita respingerea contestatiilor.
Judecatorul sindic acorda termen de judecata pentru continuarea procedurii la data de 13 ianuarie 2010 sala T5 ora 11.00 si ramane in pronuntare cu privire la contestatiile formulate de creditorii SC A. P. SRL si SC T. F. SRL, impotriva tabelului preliminar al creantelor.

JUDECATORUL SINDIC:


Constata caci creditorii SC T. F. SRL si SC A. P. SRL au formulat in dosarul nr.6438/62/2008 contestatii inregistrate la grefa instantei  la data de 10 06 2009, respectiv 12 06 2009, impotriva  tabelului preliminar al creantelor  debitorului SC D. SRL - in insolventa, intocmit de catre administratorul judiciar I. – D. I. SPRL si afisat la usa instantei la data de 27 05 2009.
In motivarea contestatiei  creditorul SC T. F. SRL a aratat ca valoarea creantei cu care solicita sa fie inscris in tabelul creantelor este de 4.866.250,28 lei aceasta fiind formata din 1.248.862,43 lei – debit principal si diferenta de 3.617.387,85 lei – penalitati de intarziere.
Creditorul a aratat ca potrivit contractului de vanzare – cumparare incheiat intre parti nr.15/02 07 2007 debitorul s-a obligat si la plata de penalitati de intarziere de 1% pe zi de intarziere din valoarea restatnta neachitata la termenul stabilit de catre parti in contract.
In drept s-au invocat prevederile art.73 si 108 din Legea nr.85/2006, art.43 cod comercial si art.1066, 1069, 1089 cod civil.
        In motivarea contestatiei  creditorul SC A. P. SRL a aratat ca valoarea creantei cu care solicita sa fie inscris in tabelul creantelor este de 1.237.378,90 lei aceasta fiind formata din 568.299,70 lei – debit principal, care prin adaugarea tva devine 676.276,64 lei, 61.385,18 lei – actualizare debit principal, 57.906,45 lei – diferente curs valutar, 54.427,29 lei – dobanda legala si diferenta de 387.382,84 lei – penalitati de intarziere.
Creditorul a aratat ca potrivit contractului de vanzare – cumparare incheiat intre parti  debitorul s-a obligat si la plata de penalitati de intarziere de 1% pe zi de intarziere din valoarea restanta neachitata la termenul stabilit de catre parti in contract. Acesta datoreaza si diferente de curs valutar, indice de inflatie si dobanda legala la suma principala restanta.
Contestatiile au fost corespunzator timbrate cu taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
Contestatorii au depus la dosarul cauzei inscrisuri.
Administratorul judiciar a formulat raspuns la contestatiile creditorilor. In motivare administratorul judiciar a aratat caci prin cererile de creanta formulate de catre cei doi creditori in dosarul de insolventa acestia nu au solicitat inscrierea in tabelul preliminar al creantelor cu sumele indicate in contestatii, iar pana la expirarea termenului stabilit, potrivit art.62 din Legea nr.85/2006, prin sentinta de deschidere a procedurii insolventei debitorului, ca termen limita pentru depunerea cererilor de creanta, acestia nu au procedat la precizarea acestora, conform art.132 cod procedura civila.
Administratorul judiciar a mai precizat ca nimeni nu poate pretinde mai mult decat a solicitat, contestatiile formulate putand fi calificate din acest punct de vedere, ca fiind nejustificate.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Contestatiile celor doi creditori identificati mai sus impotriva tabelului preliminar al creantelor debitorului sunt intemeiate pentru urmatoarele considerente:
Impotriva debitorului SC D. SRL s-a deschis procedura generala a insolventei in dosarul nr.6438/62/2008.
Creditorii contestatori au formulat cereri de creanta, acestea fiind verificate de catre administratorul judiciar desemnat in cauza, potrivit prevederilor Legii nr.85/2006.
Tabelul preliminar al creantelor debitorului a fost intocmit, inregistrat la grefa instantei si afisat la usa instantei, de catre administratorul judiciar, potrivit prevederilor Legii nr.85/2006.
Din cuprinsul acestuia rezulta caci creditorul SC A. P. SRL a fost inscris in tabelul preliminar al creantelor debitorului cu suma de 547.784,09 lei, iar creditorul SC T. F. SRL  a fost inscris cu suma de 1.248.862,43 lei.
Se constata, din analiza inscrisurilor depuse la dosarul cauzei de catre contestatori, ca prin cererile de creanta formulate, pentru aceste sume au solicitat inscrierea in tabelul preliminar al creantelor debitorului.
Se constata ca anexat cererilor de creanta creditorii contestatori au depus la dosarul cauzei copii ale unor facturi fiscale emise de creditori fata de debitor.
Prin contestatiile formulate impotriva tabelului preliminar al creantelor debitorului creditorii contestatori au invocat si au depus la dosarul cauzei contractele de vanzare – cumparare marfuri incheiate intre debitor, in calitate de cumparator, pe de o parte si cei doi creditori, in calitate de vanzatori, pe de alta parte. Ser constata ca debitorul prin aceste contracte s-a obligat la plata de penalitati de intarziere fata de creditori in situatia in care nu-si indeplineste la termen obligatia contractuala principala de plata a pretului.
Prin cererile de creanta creditorii au solicitat debitul principal, respectiv pretul neachitat de catre debitor. Ulterior prin contestatii se solicita inscrierea in tabelul creantelor debitorului si cu sumele de bani reprezentand penalitati de intarziere, respectiv dobanda legala, diferenta de curs valutar, ori indice de inflatie, calculate la debitul principal.
Aceste sume pretinse prin contestatiile formulate reprezinta un accesoriu la debitul principal, cu care creditorii au fost inscrisi in tabelul creantelor, ca urmare a verificarii cererilor de creanta de catre administratorul judiciar.
Judecatorul sindic, califica, fata de depunerea contractelor de vanzare cumparare incheiate intre debitor si creditorii contestatori la dosarul cauzei, pentru prima data, impreuna cu contestatiile impotriva tabelului preliminar al creantelor debitorului si fata de caracterul accesoriu al sumelor solicitate pe calea contestatiilor, ca motivarea contestatiilor celor doi creditori reprezinta o precizare a cererilor de creanta, in sensul maririi obiectului pretentiei conform art.132 Cod procedura civila, pentru care  legea nu a defipt un termen limita.
In consecinta, fata de cele prezentate, judecatorul sindic va admite  contestatiile formulate de catre creditorii contestatori formulate impotriva  tabelului preliminar al creantelor  debitorului SC D. SRL - in insolventa, intocmit de catre administratorul judiciar I. – D.I. SPRL, va califica caci  creditorii – contestatori si-au precizat pe calea contestatiilor formulate cererile de creanta formulate in dosar si va dispune verificarea de catre administratorul judiciar a precizarilor cererilor de creanta formulate de catre contestatori si ca o consecinta rectificarea corespunzatoare a tabelului preliminar al creantelor debitorului.
Cu prilejul verificarii precizarilor cererilor de creanta aduse pe calea contestatiilor administratorul judiciar va avea in vedere si prevederile art.4 din Legea nr.469/2002 privind disciplina contractuala, referitoare la valoarea penalitatilor de intarziere, care nu pot depasi valoarea debitului principal, in lipsa unei stipulatii contractuale contrare. De asemenea se va avea in vedere ca existenta unei clauze penale in cuprinsul contractelor de vanzare cumparare exclude plata de daune moratorii ori compensatorii suplimentare, in lipsa unei stipulatii contractuale contrare.
Se constata ca in cauza nu s-au solicitat cheltuieli de judecata, conform art.274 Cod procedura civila.

PENTRU ACESTE CONSIDERENTE
       IN NUMELE LEGII
                                           HOTARASTE

Admite  contestatia formulata de catre creditorii SC T. F. SRL si SC A. P. SRL in dosarul nr.6438/62/2008, inregistrate la grefa instantei  la data de 10 06 2009, respectiv 12 06 2009, impotriva  tabelului preliminar al creantelor  debitorului SC D. SRL - in insolventa, intocmit de catre administratorul judiciar I. – D. I. SPRL si afisat la usa instantei la data de 27 05 2009 si in consecinta:
Califica caci  creditorii – contestatori si-au precizat pe calea contestatiilor formulate cererile de creanta formulate in dosar si in consecinta:
Dispune verificarea de catre administratorul judiciar a precizarilor cererilor de creanta formulate de catre contestatori si ca o consecinta rectificarea corespunzatoare a tabelului preliminar al creantelor debitorului.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 28 10 2009.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice

SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 774 din data de 20.09.2016
PRETENTII - Sentinta civila nr. 167 din data de 20.04.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta civila nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta comerciala nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 545/CA din data de 06.06.2016
Anulare partiala dispozitie emisa de viceprimar si obligarea acestuia la - Sentinta civila nr. 2116 din data de 04.12.2015
LITIGIU CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL - Sentinta comerciala nr. 2059 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 1875 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 610/CA/2015 din data de 24.03.2015
LITIGIU PRIVIND FUNCTIONARII PUBLICI - Sentinta civila nr. 728/CA/2015 din data de 07.04.2015
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 458 din data de 30.04.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 229/CA din data de 17.02.2015
ANULARE ACT EMIS DE AUTORITATI PUBLICE LOCALE - Sentinta comerciala nr. 2956/CA/2014 din data de 02.12.2014