InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Procedura Insolventei Creanta rezultata din contractul cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil in conditiile programului special de preaderare pentru agricultura si dezvoltare rurala SAPARD Romania, se inscrie in tabelul de creante pr

(Decizie nr. 74 din data de 12.02.2014 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Creanta rezultata din contractul cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil in conditiile programului special de preaderare pentru agricultura si dezvoltare rurala SAPARD Romania, se inscrie in tabelul de creante provizorii pana la solutionarea definitiva a contestatiilor promovate in temeiul OUG nr. 66/2011

Creanta  isi are izvorul in contractul enuntat, dreptul de a cere inscrierea la masa credala se naste din momentul deschiderii procedurii insolventei, astfel ca nu este o  creanta nascuta dupa deschiderea procedurii pe care sa o pretinda oricand pe baza actelor depuse, conform art.64 alin.6 din Legea 85/2006.   Existenta si intinderea acesteia nu se cunoaste decat la data intocmirii de catre autoritatea competenta a titlului de creanta prevazut de OUG 66/2011, motiv pentru care pana la epuizarea procedurii instituite de acest act normativ, in vederea obtinerii unui titlu de creanta definitiv, recurenta este inscrisa provizoriu la masa credala.

Prin sentinta nr.330/2013 din 21 iunie 2013, pronuntata de Tribunalul Mehedinti - Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal in dosarul nr.1817/101/2011/a5,  s-a admis cererea de repunere in termenul de formulare a contestatiei a APDRP. S-a respins ca neintemeiata contestatia formulata de contestatoarea APDRP, in contradictoriu cu intimata SCSCOSRL, prin administrator judiciar CIIGV.
Impotriva acestei sentinte, a formulat recurs contestatoarea APDRP, criticand-o ca netemeinica si nelegala, sustinand ca:
 Creanta APDRP s-a nascut la data deschiderii  procedurii insolventei debitoarei in cauza de catre Tribunalul Mehedinti, intrucat starea de insolventa este un criteriu de neeligibilitate a Beneficiarului conform regulilor de finantare nerambursabila stabilite prin programul SAPARD.
 In conformitate cu dispozitiile art.36 din OUG 66/2011 " prin derogare de la dispozitiile art. 36 si art. 86 alin. (1) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus deschiderea procedurii de insolventa a unui beneficiar, autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene sunt obligate sa demareze activitatea de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta pentru sumele acordate in cadrul contractului/acordului/deciziei de finantare din fonduri europene si/sau din fonduri publice nationale aferente acestora".
Asadar, recurenta a demarat procedura de recuperare a creantei bugetare prin intocmirea procesului verbal de constatare nr.6617/07.03.2013 si prin formularea si depunerea cererii de inscriere la masa credala a debitoarei, concluzia instantei potrivit careia recurenta nu a emis un titlu de creanta nefiind corecta.
Totodata, arata ca fondurile nerambursabile sunt fonduri acordate unei persoane fizice sau juridice in baza unor criterii de eligibilitate pentru realizarea unei investitii si care nu trebuie returnate - singurele exceptii fiind nerespectarea conditiilor contractuale si nerealizarea investitiei conform proiectului aprobat de APDRP.
Finantarea nerambursabila acordata de catre recurenta debitoarei SCSCO SRL este strict si limitativ prevazuta de acordurile dintre APDRP si Comunitatea Europeana si in legislatia europeana, motiv pentru care trebuie recuperate debitele cu celeritate.
Mai mult, la data intrarii in stare de insolventa, beneficiarul - debitoarea, nu a mai respectat regulile de finantare impuse de programul SAPARD, respectiv nu a mai indeplinit unul dintre criteriile de eligibilitate si selectie care trebuie mentinute pe toata durata de valabilitate  a contractului de finantare, respectiv acela de a nu fi in stare de insolventa - respectarea acestui criteriu fiind cunoscut de debitoare inca de la data depunerii cererii de finantare in vederea obtinerii fondurilor comunitare nerambursabile alocate de SAPARD.
Prin intampinare, intimata debitoare SCSCOSRL a solicitat respingerea recursului, sustinand ca cererea formulata de recurenta de inscriere la masa credala este pe de o parte tardiva iar pe de alta parte  creanta recurentei nu este certa lichida si exigibila intrucat recurenta nu si-a respectat obligatiile prevazute de OUG 66/2011 art.20-37, intrucat nu a intocmit procesul verbal de nereguli, nu a comunicat vreo creanta bugetara/corectie financiara datorata de intimata in urma controlului financiar trimestrial obligatoriu dupa intrarea in vigoare a OUG 66/2011, nu a luat legatura cu administratorul judiciar in vederea observarii Planului de reorganizare si a activitatilor desfasurate de societate care nu contravin prevederilor contractuale.
In recurs s-a depus procesul verbal de constatare si de stabilire a creantelor bugetare; decizia de solutionare a Contestatiei formulata de S.C.SCO S.R.L, transmisa si inregistrata la ADPRP cu nr.10897/11.04.32013, din care rezulta ca s-a respins contestatia beneficiarului care are un debit de 729.053,48 lei la care se adauga dobanzile si penalitatile de intarziere conform prevederilor legale in vigoare; dovezi din care rezulta exercitarea caii de atac  impotriva  acestei decizii de catre debitoare, la Curtea de Apel Bucuresti unde s-a format  dosarul nr.7388/2/2013.
Curtea a admis recursul pentru urmatoarele considerente:
Astfel, intre parti s-a incheiat contractul cadru nr. C 3. 11102542700132/13.04.2007 pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil in conditiile programului special de preaderare pentru agricultura si dezvoltare rurala SAPARD Romania  pentru proiectul "Infiintare ferma zootehnica crestere gaini outoare ,com. Simian ,judetul Mehedinti "(f. 59-62).
Impotriva debitoarei beneficiare a contractului s-a deschis procedura insolventei, prevazuta de legea 85/2006, prin Incheierea  din 1.04.2011 a Tribunalului Mehedinti.
Intrarea in insolventa a beneficiarului de fonduri alocate prin Programul SAPARD, precum si instrainarea bunurilor ce fac obiectul proiectului finantat prin acest program reprezinta nereguli, incalcari ale clauzelor contractului de finantare si ale Legii 316/2001, pentru aceasta fiind stipulata sanctiunea de declarare ca neeligibila a cheltuielilor aferente si declansarea procedurii de constituire si recuperare debit potrivit legislatiei aplicabile creantelor bugetare. Potrivit art.36 din dispozitiile OUG 66//2011, dupa deschiderea procedurii insolventei in termen de 15 zile, prin derogare de la dispozitiile art.36 si art. 85 alin.1 di Legea 85/2006, se demareaza activitatea de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta pentru sumele acordate in cadrul contractului/acordului/deciziei de finantare din fonduri europene si/sau din fonduri publice nationale aferente acestora.
 Creanta recurentei creditoare isi are izvorul in contractul enuntat, dreptul de a cere inscrierea la masa credala se naste din momentul deschiderii procedurii insolventei, astfel ca nu este o  creanta nascuta dupa deschiderea procedurii pe care sa o pretinda oricand pe baza actelor depuse, conform art.64 alin.6 din Legea 85/2006. Insa  existenta si intinderea acesteia nu se cunoaste decat la data intocmirii de catre autoritatea competenta a titlului de creanta prevazut de OUG 66/2011, motiv pentru care pana la epuizarea procedurii instituite de acest act normativ in vederea obtinerii unui titlu de creanta definitiv, recurenta este inscrisa provizoriu la masa credala.
In cauza de fata, recurenta creditoare a formulat, asa cum a retinut instanta de fond, in termen cererea de inscriere la masa credala a debitoarei, a demarat procedura prevazuta de OUG 66/2011 si s-a   intocmit de catre comisia din cadrul CRPDRP 4 SV Oltenia procesul verbal de constatare si de stabilire a creantelor bugetare inregistrat la APDRP Bucuresti sub nr.6677/7.03.2013, proces verbal contestat de S.C.SCO S.R.L.   
Prin decizia de solutionare a contestatiei formulata de S.C.SCOS.R.L, transmisa si inregistrata la ADPRP cu nr.10897/11.04.32013, s-a respins contestatia beneficiarului care are un debit de 729.053,48 lei la care se adauga dobanzile si penalitatile de intarziere conform prevederilor legale in vigoare, decizia fiind definitiva.
Cum aceasta  decizie a fost contestata de catre  debitoare, la Curtea de Apel Bucuresti formandu-se  dosarul nr.7388/2/2013, pana la solutionarea cai de atac de catre instanta de contencios administrativ se impune inscrierea provizorie a creantei recurentei in tabelul de creante pana la solutionarea contestatiei la titlu.
In ceea ce priveste apararea intimatei debitoare, prin intampinare, privind tardivitatea formularii cererii de creanta de catre recurenta contestatoare, nu poate fi luata in considerare, intrucat ea nu a declarat recurs astfel ca, sub acest aspect hotararea instantei a intrat in puterea lucrului judecat, si totodata  recurentei nu i se poate inrautati situatia in propria cale da atac (316 coroborat cu art.296 Cod procedura civila de la 1865).
Astfel fiind, in baza dispozitiilor art.312 Cod procedura civila, a fost admis recursul, a fost modificata sentinta, admisa cererea si inscrisa recurenta provizoriu in tabelul de creante,  cu creanta bugetara de 729053,48 lei cu dobanda si penalitatile legale pana la data deschiderii procedurii insolventei
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016