InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Cerere de ordonanta presedintiala. Garantarea exercitarii drepturilor procesuale in mod egal si fara discriminari potrivit art. 8 din Noul Cod Procedura Civila.

(Decizie nr. 493 din data de 13.11.2014 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Conform art. 8 din N.C.P.Cv. "In procesul civil partilor le este garantata exercitarea drepturilor procesuale, in mod egal si fara discriminari. "
Acest lucru inseamna ca partile trebuie sa beneficieze de drepturi procesuale egale, adica in situatii identice partilor trebuie sa li se  asigure tratament identic.
Fiind data " fara citare",  in virtutea  caracterului urgent al  cererii de ordonanta presedintiala,  inseamna ca instanta se va pronunta in baza actelor atasate cererii, fara a asculta niciuna din parti.
In contextul in care judecatorul a acordat cuvantul  reprezentantilor reclamantei, desi partile nu fusesera citate si in lipsa oricarui  reprezentant al paratei, care, de asemenea, nu fusese citata, s-a creat un dezechilibru  in exercitarea drepturilor  procesuale ale partilor. Renuntarea la etapa dezbaterilor, caracteristica ordonantei fara citare, si-a  produs efecte  numai fata de parata, reclamanta beneficiind de posibilitatea  sustinerii argumentelor sale in fata instantei.

Prin sentinta  nr. 450/2014 din 15 septembrie 2014  pronuntata de  Tribunalul Olt  in dosarul nr. 122/104/2014/a6 s-a  admis  cererea formulata de ASISPRL in calitate de administrator judiciar al debitoarei  SCSSAB in contradictoriu cu intimatii SCCDSA si SCEON ERSA si au fost obligati paratii sa reia furnizarea cu energie electrica la societatea debitoare.
Impotriva  acestei sentinte a formulat apel la 06.10.2014 parata SCEONERSA criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
In motivare s-a aratat ca  hotararea este lovita de nulitate deoarece, desi instanta a pronuntat ordonanta presedintiala  fara citarea partilor, la dezbateri  au participat si au pus concluzii pe fondul cauzei atat administratorul judiciar ASISPRLC, cat si debitoarea in insolventa prin reprezentant conventional, desi nu aveau calitate procesuala in cauza.
Or, in aceasta situatie, nefiind ascultate toate partile, a fost incalcat  principiul egalitatii prevazut de Noul cod de procedura  civila.
In ce priveste netemeinicia hotararii, apelanta  a aratat ca  SCSB este un client eligibil, dupa cum rezulta  din contractul de furnizare a energiei electrice.
Potrivit Directivei 2009/72/CE si a legislatiei romane  subsecvente, inclusiv Ordinul 88/2009, schimbarea furnizorului de energie electrica este un drept exclusiv al  clientilor eligibili, nefiind posibila exercitarea lui de catre clientii captivi.
Oricum instanta a interpretat  gresit dispozitiile  Ordinului nr. 88/2009 art. 1 alin. 5 din text permitand schimbarea furnizorului actual.
In drept au fost invocate  si dispozitiile art. 999 din NCPC, art. 8 din Legea nr. 85/2006, art.  466 si urm.  din N.C.P. C.
La dosar au fost depuse, in copie, contractul de furnizare a energiei electrice, notificarea de reziliere a contractului de furnizare, corespondenta dintre parti, doctrina.
La 4.11.2014 ASISPRLC a depus la dosar intampinare solicitand respingerea apelului ca nefondat.
S-a sustinut ca  SC SMR SA este un consumator captiv, ca toate incercarile de conciliere a situatiei s-au lovit de refuzul paratei, ca toate costurile privind furnizarea energiei electrice anterior deschiderii procedurii se platesc conform planului de reorganizare, societatea neputand schimba furnizorul decat dupa plata tuturor obligatiilor scadente si dupa rezilierea contractului.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 205 C.pr. civ.
La 12.11.2014 apelanta a depus la dosar note de sedinta, invocand exceptia lipsei de interes  a reclamantei in cauza, solicitand totodata respingerea cererii de chemare in judecata ca fiind ramasa fara obiect.
In motivare s-a aratat ca, incepand cu 01.11.2014,  reclamanta,  in virtutea calitatii sale de consumator eligibil, si-a exprimat optiunea de incetare a contractului de furnizare a energiei electrice, optand pentru alegerea altui furnizor.
Cum reclamanta si-a ales alt furnizor de energie electrica - FESRL, cererea sa este ramasa si fara obiect.
La dosar au fost depuse inscrisuri constand in corespondenta parti, practica judiciara, facturi, contract de furnizare a energiei electrice nr. 7627/17.10.2014.
Analizand cauza, prin prisma criticilor  formulate, Curtea a apreciat apelul fondat pentru urmatoarele considerente:
Conform art. 8 din N.C.P.Cv. "In procesul civil partilor le este garantata exercitarea drepturilor procesuale, in mod egal si fara discriminari. "
Acest lucru inseamna ca partile trebuie sa beneficieze de drepturi procesuale egale, adica in situatii identice partilor trebuie sa li se  asigure tratament identic.
Fiind data " fara citare",  in virtutea  caracterului urgent al  cererii deduse judecatii, acest lucru inseamna ca instanta se va pronunta in baza actelor atasate cererii, fara a asculta niciuna din parti.
In cauza de fata insa, judecatorul sindic a acordat cuvantul  reprezentantilor reclamantei, desi nu fusesera citati si in lipsa oricarui  reprezentant al paratei, care, de asemenea, nu fusese citata.
In acest mod s-a creat un dezechilibru  in exercitarea drepturilor  procesuale ale partilor. Renuntarea la etapa dezbaterilor, caracteristica ordonantei fara citare, si-a  produs efecte  numai fata de parata, reclamanta beneficiind de posibilitatea  sustinerii argumentelor sale in fata instantei.
Prin intampinarea depusa la dosar, administratorul judiciar  arata ca ordonanta presedintiala  s-a dat fara citarea partilor, conform art. 998 alin. 2 NCPC care nu arata ca aceasta se solutioneaza" fara prezenta partilor".
Curtea apreciaza acest argument neintemeiat:
Prezenta uneia din parti si acordarea cuvantului  in etapa dezbaterilor presupune respectarea principiului  contradictorialitatii  si oralitatii dezbaterilor, ca si a respectarii  dreptului la aparare. Or, nefiind citat paratul, este evident ca, in ce-l priveste, aceste principii nu au fost respectate.
Tocmai de aceea, fiind data fara citare, procedura in ordonanta presedintiala de fata nu mai includea si etapa dezbaterilor.
Pentru aceste conditii, in temeiul art. 176 pct. 6 N.C.P.C. si art. 8 din NCPC coroborate cu dispozitiile art. 480 alin. 6  Curtea a admis apelul paratei SCE.ONERSA, a anulat sentinta instantei de fond  si a  trecut la rejudecarea cauzei.
Potrivit art. 32 alin. 1 N.C.P.C.  "Orice cerere poate fi formulata si sustinuta numai daca autorul acesteia: a)are capacitate procesuala, in conditiile legii; b)are calitate procesuala; c)formuleaza o pretentie; d)justifica un interes. ".
Prin notele scrise depuse la dosar, parata SC E.ONERSA  a invocat exceptia lipsei de obiect  si cea a lipsei de interes a cererii de chemare in judecata, intemeiate pe faptul ca  a fost reziliat  unilateral contractul de furnizare a energiei  electrice, incheiat cu SCE.ONERSA, debitoarea incheind un alt contract de furnizare a energiei electrice.
Curtea a  apreciat ca se impune analizarea cu prioritate a  exceptiei lipsei de obiect, pe care a apreciat-o ca fiind intemeiata, constatand ca cererea de ordonanta presedintiala a ramas fara obiect, pentru urmatoarele considerente:
Prin actiunea introductiva, formulata la 11.09.2014 de administratorul judiciar ASISPRLC pentru debitoarea  SCSSAB  s-a solicitat ca pe cale de ordonanta presedintiala  sa fie obligate paratele  SCCDSA  si  SCE.ONERSA sa mentina/ reia furnizarea  serviciilor de energie electrica la sediul societatii, motivat de  faptul ca debitoarea are calitatea de consumator captiv.
Cererea a fost intemeiata pe existenta contractului de furnizare a energiei electrice nr. 1003147345/01.2014/287 din 04.12.2013 incheiat intre debitoare  si parata SCE.ONERSA.
Din inscrisurile depuse de parti la dosar in apel, ca si din  sustinerile orale ale acestora, rezulta,  insa, ca parata SCE.ONERSA a inteles  sa rezilieze  unilateral contractul de furnizare a energiei electrice la data de 11.09.2014, fapt cunoscut si acceptat  de reclamanta care, la  01.11.2014  a instiintat-o pe parata ca a optat  pentru incheierea  unui alt  contract de furnizare  a energiei electrice, cu un alt furnizor, respectiv  SCFESRL.
In aceste conditii, in care ambele parti au fost de acord cu rezilierea  contractului de furnizare a energiei electrice  de catre parata SCE.ONERSA, cererea de ordonanta presedintiala  prin care  reclamanta solicita obligarea acestei parate  la furnizarea de energie electrica  in baza aceluiasi contract apare ca ramasa fara obiect.
In aceste conditii,  cererea formulata  de reclamanta a fost respinsa, astfel incat nu s-a impus analizarea  celorlalte exceptii  si aparari invocate de parti.
In temeiul art. 453 C.pr.civ intimata-reclamanta a fost obligata la plata catre apelanta parata a sumei de 100 lei reprezentand cheltuieli de judecata(taxa de timbru).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016