InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Angajat in sistemul administratiei penitenciarelor. Promovarea in functia de asistent medical cu studii superioare in grad principal

(Decizie nr. 2117 din data de 04.06.2015 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

In calitatea sa de angajat in functia de asitent medical sef in sistemul administratiei  penitenciarelor, recurentul nu este salariat civil in cadrul Ministerului Sanatatii pentru a i se aplica prevederile art. 196 din Legea nr. 95/2006.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului  Dolj, reclamantul L.M a chemat in judecata paratul Penitenciarul C., pentru ca prin hotararea ce se va pronunta, instanta sa oblige paratul la promovarea reclamantului in functia de asistent medical cu studii superioare in grad principal si de majorare a salariului de baza lunar incepand cu luna noiembrie 2013, plata diferentelor salariale dintre drepturile cuvenite potrivit noii incadrari si cele efectiv incasate, incepand cu luna noiembrie 2013.
Prin sentinta nr. 37 din 14 ianuarie 2014, pronuntata de Tribunalul Dolj in dosarul nr.10743/63/2014, a fost respinsa cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul L. M, in contradictoriu cu paratul PENITENCIARUL C., ca neintemeiata.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamantul L. M., criticand-o pentru nelegalitate.
In motivare, recurentul reclamant a sustinut ca tribunalul a respins cererea sa retinand in esenta ca in materie de salarizare reclamantului ca si functionar public cu statut special ii sunt aplicabile prevederile Legii 284/2010, nu prevederile Legii 95/2006 privind reforma in sanatate.
Hotararea este pronuntata cu aplicarea gresita a normelor de drept material ce reglementeaza salarizarea asistentilor medicali si cadrelor medicale in general, aspect de nelegalitate prevazut de art. 488 pct.8 Codul de Procedura Civila.
Astfel, este adevarat ca reclamantul este functionar public cu statut special, avand grad de agent sef principal, insa activitatea pe care o presteaza in cadrul institutiei intimate este aceea de asistent medical sef, fiind remunerat pentru aceasta activitate.
Faptul ca detine o gradatie militara constituie un specific al sistemului din care face parte, toti colegii sai, indiferent de activitatea pe care o presteaza, avand un asemenea grad.
Cu alte cuvinte, presteaza activitatea de asistent sef, este remunerat doar pentru aceasta, astfel ca detinerea unui grad, indiferent care ar fi acela, nu influenteaza cu nimic raportul juridic de munca si legislatia aplicabila acestuia.
Argumentatia instantei in sensul ca numai salariatilor civili le sunt aplicabile prevederile art. 1961 din Legea 95/2006, nu reprezinta altceva decat o discriminare pe criteriul apartenentei la un anumit angajator, ceea ce trebuie sanctionat de catre instanta de recurs.
Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, reglementeaza raporturile juridice medicale, precum si raporturile juridice privind incadrarea pe functiile corespunzatoare a asistentilor medicali.
Asadar, legiuitorul nu face distinctii intre beneficiarii legislatiei privind reforma in domeniul sanatatii si nici macar printr-o interpretare sistematica a acestui act normativ nu s-ar putea ajunge la concluzia ca el se aplica doar unei anumite categorii profesionale, respectiv asistentilor medicali din domeniul civil.
Bineinteles, s-ar putea afirma ca aceste unitati medicale fac parte din categoria celor "civile", insa si in cazul respectivilor angajatori exista legi speciale privind salarizarea personalului (HG 144/2010, HG 286/2011, inclusiv Legea 284/2010 invocata de catre instanta de fond), astfel ca in mod evident legile speciale privind salarizarea personalului din unitatile medicale publice sau private, nu se pot abate de la legea generala, fiind de notorietate ca in raporturile juridice de munca principiul de drept "specialia generalibus derogant", nu isi are aplicarea.
Chiar daca nu ar fi accepta opinia majoritara expusa in doctrina privind exceptia de la regula sus amintita, in mod clar legiuitorul nu ar fi elaborat o lege cu aplicabilitate doar pentru o anumita categorie profesionala ce apartine unui anumit angajator (unitatile spitalicesti civile), intrucat acest criteriu este unul discriminatoriu potrivit Conventiei OIM nr. 111/1958 privind discriminarea in domeniul ocuparii fortei de munca si exercitarii profesiei si Cartii Sociale Europene Revizuita.
Fata de aceste aspecte, a solicitat admiterea recursului, casarea sentintei atacate si admiterea cererii asa cum a fost formulata.
La data de 16.04.2015 intimatul Penitenciarul C a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea recursului formulat ca neintemeiat.
Analizand recursul formulat prin prisma motivului de recurs prevazut de art. 488 pct. 8 C.pr.civ. Curtea de Apel retine urmatoarele:
Cu privire la exceptia nulitatii recursului ca fiind nemotivat, Curtea constata ca recurentul si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 488 pct. 8 C.pr.civ. ce privesc situatia cand hotararea a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii iar in cuprinsul recursului au fost indicate dispozitiile legale cu privire la care recurentul considera ca au fost aplicat eronat de catre instanta de fond, astfel ca exceptia este neintemeiata si se va dispune respingerea acesteia.
Curtea constata ca recurentul este functionar public cu statut special, angajat la Penitenciarul C, avand gradul de agent sef principal, functia de asistent medical sef iar in materie de salarizare, acestuia ii sunt aplicabile cu prioritate prevederile Anexei VII din Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, anexa ce reglementeaza familia ocupationala de functii bugetare "Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala" - din Legea nr. 284/2010.
Recurentul nu este salariat civil in cadrul Ministerului Sanatatii pentru a i se aplica prevederile art. 196 din Legea nr. 95/2006, ci acesta este functionar public cu statut special  in sistemul administratiei penitenciarelor, astfel ca nu ii sunt aplicabile prevederile privitoare la familia ocupationala de functii bugetare "Sanatate" invocate de recurent.
Dispozitiile legii nr. 284/2010 - Anexa VII sunt imperative cu privire la faptul ca recurentului ii sunt aplicabile in exclusivitatea prevederile sistemului penitenciar, acesta fiind functionar public cu statut special astfel ca este neintemeiata invocarea unor acte normative din alta familie ocupationala, respectiv Sanatate precum si prevederile Codului muncii
Pe de alta parte, potrivit Nomenclatorului de functii in vigoare, in statele de organizare ale unitatilor penitenciare nu exista functii de agent prevazute cu studii superioare iar functia pe care o ocupa recurentul, respectiv asistent medical sef nu este prevazuta cu studii superioare, motiv pentru care nu se poate dispune promovarea acestuia in functia de asistent medical cu studii superioare in grad principal. Din acest motiv potrivit fisei postului recurentului nivelul studiilor necesare ocuparii functiei de asistent medical este cel liceal plus scoala sanitara postliceala si nu studii superioare.
Pe cale de consecinta, in raport de considerentele mai sus expuse, Curtea retine ca instanta de fond a aplicat corect dispozitiile de drept material aplicabile spetei, astfel ca in raport de dispozitiile art. 498 C.pr.civ. va respinge recursul formulat ca neintemeiat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016