InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Propunere de arestare preventiva. Nerespectarea dispozitiilor privind citarea inculpatei si prezenta obligatorie a acesteia la solutionarea propunerii de arestare.

(Decizie nr. 121 din data de 25.03.2015 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Prin incheierea nr. 32/19.03.2015 pronuntata de  Tribunalul Olt  in  dosarul  nr.  852/104/2015,  s-a admis propunerea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa I.C.C.J. -D.I.I.C.O.T.- Biroul teritorial Olt  si s-a dispus masura arestarii preventive a inculpatilor M.V.O., C. D.-C. si B. A.I., pe durate  de cate 30 de zile pentru fiecare inculpat, cu incepere de la data punerii in executare a mandatelor de arestare preventiva.
         Au fost emis mandate  de arestare preventiva pentru fiecare inculpat.
         S-a constatat ca la ora 19,30 in data de 19.03.2015 a  expirat masura preventiva a retinerii inculpatei M. V.  O. si ca  aceasta a fost pusa in libertate la acest termen de sub puterea ordonantei de retinere din dos. nr. 110D/P/2012 din 18 martie 2015 emisa de  acest procuror.
         Au fost avansate catre  Baroul Olt onorariile de avocati din oficiu de cate 100 de lei pentru asistenta juridica a inculpatilor C. D. C. si B. A I. in cursul procedurilor mentionate.
Pentru a se pronunta astfel, prima instanta a constatat ca prin adresa nr. 110D/P/2012din 19.03.2015 Parchetul de pe langa ICCJ- DIICOT- Biroul teritorial Olt a  transmis   propunerea de arestare preventiva a acestor inculpati cuprinsa in referatul cu  acelasi numar din 19.03.2015.
          In motivarea propunerii s-a aratat ca s-a inceput urmarirea penala impotriva inculpatilor pentru comiterea faptelor de  constituire a unui grup infractional organizat  si trafic de minori  la data de 22 ian. 2014 iar prin ordonanta din 14.02.2014 procurorul competent a dispus schimbarea de incadrare juridica  cu trimitere la intrarea in vigoare a Codului penal la 1.02.2014  aceasta fiind  la cele de la art.367 alin.1 si 2 Cp si art. 211 alin.1si 2 rap.laart. 210 alin. 1 lit. a si b Cp cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cp. iar prin ordonantele  din 18.03.2015 a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva inculpatilor pentru Aceste fapte. De asemenea, se mentioneaza ca  inculpatii se afla sub urmarire penala pentru  activitatea constand in aceea ca la inceputul lunii august 2012 cu recrutat-o pe minora M. A. M. invarsta de 17 ani  si au indus-o in eroare pe aceasta prin promisiunea unei relatii de prietenie dar si ulterioare de casatorie cu ocazia mai multor intalniri pe raza municipiului Slatina. In acest sens s-a aratat ca inculpatul C. D.C. a creat  victimei  convingerea ca inculpata B.A.I. este sora acestuia si ca este indragostit de victima si ca are intentii serioase de casatorie dupa care  prin cooperare  au organizat in data de 13.09.2012 transportarea victimei in  Austria  mijlocindu-i trecerea frauduloasa a frontierei prin neindeplinirea conditiilor pentru  persoana minora dupa care la sosire in Austria inculpatul C. D. C. a cazat-o intr-un apartament locuit de mai multe persoane intre care si concubina sa  B. A. I. ,i-a interzis sa paraseasca locuinta a exploatat-o sexual inclusiv prin folosirea violentei vanzand-o pe victima unei persoane de origine indiana pentru pretul de 2.000 de euro din care a primit 500de euro ca avans si totodata i-a impus sa accepte sa intretina raporturi sexuale cu aceasta persoana. Se mai arata ca inculpatii C. D.C. si B.A. I. nu se afla in custodia autoritatilor romane intrucat se sustrag  de la cercetarile penale. Pe de alta parte se mentioneaza ca sunt intrunite conditiile cazurilor de arestare de la art. 223 alin. 1 lit. b si c C.p.p. deoarece exista probele de mai sus care atesta ca inculpatii au comis infractiunile aratate dar si ca alte probe  dovedesc ca inculpatii au exercitat  presiuni asupra martorilor M. N. si M. N. G. pentru a nu declara nefavorabil inculpatilor , la aceleasi presiuni  sustinand ca a fost supusa si victima. Pe de alta parte se mentioneaza ca este incident si cazul de arestare de la art. 223 alin., 2 C.p.p. nu doar ca pentru ca exista probe din care reiese suspiciunea rezonabila ca inculpatii au comis  infractiunile dar si ca este necesara masura arestarii preventive a acestora pentru inlaturarea  starii de pericol pentru ordinea publica ce consta in  comiterea de ni fapte penale de catre inculpati. 
         Judecatorul de camera preliminara a constatat ca este fondata propunerea   retinand ca sunt intrunite conditiile cazurilor de arestare de la art. 223 alin.1lit.b si c Cpp. Astfel exista probe care sustin suspiciunea rezonabila ca inculpatii au comis  infractiune de  constituire a unui grup infractional organizat si trafic de minori  avand incadrarile juridice de mai sus  sens in care   sunt  mentionate elementele de fapt care rezulta din declaratia de  persoana vatamata care se refera la actele materiale  ale inculpatilor care i-au creat impresia falsa a unei relatii serioase de  prietenie cu sentimente de dragoste din partea inculpatului C.D. C. cu perspective de casatorie cu ocazia mai multor intalniri in mun. Slatina  dupa care i-au propus ca in vederea continuarii relatiei  victima sa vina in AUSTRIA, in fapt recrutand-o pe aceasta, prin inducere in eroare in modul aratat, in vederea practicarii prostitutiei prin transportul victimei, asigurarea  trecerii  frauduloase a frontierei romane prin neindeplinirea conditiilor impuse in acest scop unui minor neinsotit  de parinti ori tutori ori fara acordul acestora.
De asemenea, din acelasi mijloc de proba  au rezultat actele materiale de supunerea victimei la violenta in vederea  acceptarii raporturilor sexuale inclusiv prin practicarea prostitutiei la strada, urmate de  vinderea victimei pentru pretul de 2.000 de euro cu un avans de 500 de euro catre un barbat de origine indiana consecutiv de supunerea  acesteia la constrangere  morala pentru a accepta sa practice   raporturi intime cu  acest barbat. Aceste probe se coroboreaza cu acelea care sunt in acelasi sens si  au ca suport mijlocele de proba reprezentate de  declaratiile martorilor  dar si  cu cele cuprinse in declaratia  inculpatei M.V. O. din cursul urmaririi penale dar si la judecatorul de drepturi si libertati din care rezulta actele materiale  de recrutare , transport  si de avansare a unor sume de bani catre victima, respectiv cu operatiunile  frecvente de transfer de bani  prin intermediul serviciului Western Union  de catre inculpati comunicate de catre acest serviciu. Pe de alta parte, s-a constatat ca inculpatii au  exercitat presiuni asupra  martorilor mentionati mai sus dar si asupra victimei in scopul influentarii acestora in sens favorabil lor. Astfel, impotriva martorului M. N., tatal victimei, sunt cele ce rezulta din declaratia martorului  B. I. care arata ca la solicitarea inculpatei B.A.I. , cumnata sa, a telefonat acestui martor caruia i-a oferit suma de 600 de euro spre a-si retrage plangerea impotriva inculpatilor  adresata  organelor de urmarire penala in conditiile in care elemente de fapt similare rezulta din declaratia martorului M.D. care a aratat ca atunci cand a mers la vecinul sau martorul  M. N. i-a spus acestuia ca a auzit in timp ce era in Austria ca inculpata M.V.O. este dispusa sa ofere chiar si 50.000 de euro in schimbul retragerii acestei plangeri. De asemenea , cu privire la presiunile de acelasi fel la care a fost supusa victima M.A.M. sunt elementele de fapt  rezultand din declaratia  martorei P. (fosta M.) A., mama victimei, care a aratat ca au fost cautati de martorii M.R. si de tatal acestuia M.F. care in cazul intrucat cele declarate de  victima M.A.M. nu sunt adevarate vor fi batuti  daca nu  isi vor retrage plangerea.
   S-au constatat  intrunite conditiile cazului de arestare preventiva de la  art. 223 alin. 2 Cpp. Astfel , exista probele  mentionate la punctul 1 care justifica suspiciunea rezonabila   ca inculpatii au comis  infractiunile mentionate mai sus dintre care cea de trafic de minori este dintre cele mentionate expres de norma in cauza ca fiind intre cale pentru care se poate lua masura preventiva solicitata iar cealalta este  sanctionata cu o pedeapsa principala mai mare de 5 ani inchisoare. De asemenea, s-a constatat ca luarea masurii arestarii preventive a  celor trei inculpati este necesara pentru inlaturarea starii de pericol pentru ordinea publica ce consta in certitudinea comiterii de catre acestia de noi fapte similare (cu cele de mai sus) ce pot constitui infractiuni. In acest sens pledeaza modalitatea comiterii  faptelor aratate, existenta unor indicii in prezenta cauza care atesta ca inculpatii sunt implicati si in alte acte materiale ilicite similare (precum faptul ca un numar de mai multe luni in anul 2012 martora M.N.G.,sora victimei, care practica prostitutia a fost gazduita in locuinta inchiriata de inculpata M.V.O. fara a i se pretinde sa contribuie la cheltuielile locative comune ,asa cum rezulta din declaratia acestei inculpate ori cele privind frecventa si consistenta  transferurilor de bani prin serviciul Western Union), pluralitatea de   fapte penale la care se refera probele de mai sus in coroborare cu antecedentele penale ale inculpatei M.V.O. prin condamnarea acesteia pentru infractiuni comise in Italia, asa cum rezulta din  mentiunile de pe cazierul judiciar in coroborare cu cele din declaratia inculpatei care face referiri in acest sens dar cu mentiunea ca a pastrat totusi dreptul la tacere cu privire la felul infractiunilor comise. Pe de alta parte,  chiar daca ceilalti doi inculpati nu au antecedente penale, acest lucru nu este concludent deoarece nu poate conduce la alta concluzie decat cea de mai sus deoarece nu prevaleaza ca forta  probata fata de cele constatate.
Motivatiile invocate  cu caracter real si personal de catre  inculpati cu ocazia ascultarii inculpatei M.V.O. ori dezbaterilor sunt neconcludente. Astfel, sustinerile privind neconcordante in modul  de transport si locul unde a fost transportata victima  nu inlatura  constatarile pe baza de probe ce  se refera la realitatea constatarilor de  mai sus.
 Pe de alta parte, referirile la necesitate aplicarii unei masuri preventive mai blande, alta decat arestul preventiv, s-a constatat ca irelevante deoarece in raport de criteriile de mai sus masura arestarii preventive este singura apta sa asigure   scopurile acestor masuri  prevazute de art. 202 alin.1 C.p.p., anume buna desfasurare a procesului penal prin asigurarea realitatii declaratiilor victimei si martorilor dar si prevenire comiterii de noi fapte similare de catre inculpati .De asemenea, trimiterile facute la cuprinsul inregistrarii audio video  aflata in memory stick-ul atasat  prin care se cere a se dovedi ca asupra victimei  nu s-au exercitat  constrangeri si ca a participat la o petrecere avand o stare de spirit corespunzatoare sunt irelevante deoarece nu inlatura realitatea probelor  care  sustin cele mentionate anterior  in conditiile in care aceasta inregistrare se refera la un interval de timp scurt pe cand restul probelor prezinta conduita partilor pe un interval de timp  cu mult mai mare.
 De asemenea, sustinerea inculpatei potrivit careia cheltuielile avansate victimei (transport si cazare) au avut ca motivatie decat empatia cu  starea de pauperitate a familiei victimei se inlatura  pe baza argumentului   fortei probelor de mai sus  care sustin constatarile aratate. De asemenea, sub aspect procedural s-a constatat ca citarea inculpatilor lipsa la aceste proceduri s-a facut la  domiciliul cunoscut  al acestora cu indeplinirea conditiilor de la art. 259 alin.1 Cpp,  deoarece  chiar daca la dosarul de urmarire penala se afla  un proces verbal al organelor de politie ale comunei Teasc jud. Dolj din 18.03.2015 din care rezulta ca acestia sunt plecati in strainatate, aceste informatii sunt valabile doar pentru ziua si intervalul orar la care se face  referire, nu si pentru ziua urmatoare de 19.03.2015 pentru care a operat prezumtia ca locuiesc la adresa de domiciliu.
Impotriva acestei incheieri au formulat  contestatie inculpatele   M.V.O. si B.A.I.
Prin motivele scrise de contestatie, depuse prin avocat din oficiu, inculpata B.A.I. a aratat ca nu s-a sustras de la urmarirea penala, intrucat dupa ce a aflat ca este cercetata a luat legatura cu martorul B.I. pentru a lua legatura cu un avocat, iar avocatul sau ales este Liviu Belulescu, care a solicitat sa ii fie comunicate toate actele de procedura .
Se mai arata in contestatia inculpatei Mustata faptul ca in toata perioada a locuit in strainatate, respectiv in Austria si Italia.
Contestatoarea  inculpata  M.V.O, a solicitat in fata instantei admiterea contestatiei, sustinand ca  din  probele  existente  in  dosarul  de  urmarire  se  poate  inlocui  masura  arestului  preventiv  cu  masura  controlului  judiciar sau  inlocuirea  acestei masuri cu   masura  arestului  la  domiciliu, avand in  vedere  atitudinea  inculpatei, iar cand  a  aflat  ca  este  cautata  de  politie  a  venit  din  proprie  initiativa  din  Austria; a  avut  contact  cu  persoana  vatamata  doar  o  singura  data, pe  acea  perioada  de  drum,  respectiv  deplasarea  din  Slatina  la  Caransebes.
Contestatoarea  inculpata  B.A.I. , prin aparator din oficiu,  solicita  admiterea contestatiei  formulate,  desfiintarea incheierii  atacate  si in  rejudecare  respingerea  propunerii  de  arestare  preventiva, sustinand ca masura  arestarii  preventive  nu  se  impune  intrucat  inculpata  nu  se  sustrage,  aceasta  fiind  plecata  in  Austria,  asa  cum  rezulta  din  procesul  verbal  al  mandatului  de  aducere  intocmit  de  lucratorii  politiei  comunei  Teasc.
Contestatia formulata de inculpata M.V.O este nefondata, retinandu-se in esenta ca in cauza exista indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpata a savarsit infractiunile mentionate in propunerea de arestare preventiva.
In privinta contestatiei formulate de inculpata B.A.I. , prin avocat din oficiu, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel, constata ca aceasta este fondata.
Conform art 225 alin 3 Cod pr penala " inculpatul aflat in stare de libertate se citeaza pentru termenul fixat. Termenul se aduce la cunostinta procurorului si avocatului inculpatului, acestuia din urma acordandu-i-se, la cerere, posibilitatea de a studia dosarul cauzei", iar  potrivit art  225 alin 4 Cod pr penala "Solutionarea propunerii de arestare preventiva se face numai in prezenta inculpatului, in afara de cazul cand acesta lipseste nejustificat, este disparut, se sustrage ori din cauza starii sanatatii, din cauza de forta majora sau stare de necesitate nu se prezinta sau nu poate fi adus in fata judecatorului."
Din analiza  art 225 alin 3 si 4 Cod pr penala, se constata ca in cazul in care este propusa arestarea preventiva a unei persoane aflate in libertate, citarea acesteia se face conform regulilor generale prevazute de Codul de procedura penala, fara a fi prevazute derogari datorate tipului cererii ce urmeaza a fi solutionate, iar prezenta inculpatului este obligatorie, cu exceptia cazurilor limitativ enumerate de art 225 alin 4 Cod pr penala, printre care si sustragerea inculpatului.
Eventuala sustragere a inculpatului de la urmarirea penala nu poate avea insa  ca efect incalcarea normelor de procedura privind citarea pentru termenul de solutionare a propunerii de arestare preventiva, nefiind prevazute norme derogatorii in aceasta materie.
Judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel constata ca in cauza prima instanta a procedat in mod nelegal la solutionarea propunerii de arestare preventiva a inculpatei B.A.I. , in conditiile in care aceasta nu a fost legala citata.
Astfel, prima instanta a stabilit ca solutionarea propunerii de arestare preventiva sa se faca la data de 19.03.2015 ora 15:30 si a emis citatie catre inculpata B.A.I.  in aceiasi zi, 19.03.2015.
Conform mentiunilor din procesul verbal de predare, citatiile au fost afisate la data de 19.03.2015 de un agent  de politie, insarcinat de instanta cu inmanarea citatiilor, la ora 15:20.
Prima instanta a considerat in mod nelegal ca prin afisarea citatiei la ora 19.03.2015, ora 15:20, este indeplinita procedura de citare pentru termenul din aceiasi zi, ora 15:30, neobservand dispozitiile art 261 alin 4 lit f) si g) Cod procedura penala, respectiv faptul ca in cazul in care nicio persoana nu este gasita la domiciliul persoanei citate si se procedeaza la afisarea instiintarii, citatia se considera comunicata nu la momentul afisarii instiintarii, ci la momentul implinirii termenului stabilit de instanta care a emis citatia in care destinatarul este in drept sa se prezinte la instanta pentru a i se comunica citatia.
In acelasi timp, in mod netemeinic a retinut judecatorul de drepturi si libertati faptul ca procesul verbal intocmit de agentii de politie in data de 18.03.2015 face dovada ca inculpata nu se afla la domiciliu doar in ziua respectiva, pentru data de 19.03.2015, citarea fiind legal indeplinita conform dispozitiilor art 259 alin 1 Cod pr penala.
Afisarea citatiei asa cum s-a procedat in fata primei instante, nu a instiintarii, este permisa doar in cazurile prevazute de art 260 alin 2, art 263 alin 3, art 261 alin 5 Cod pr penala, situatii ce nu se regasesc in prezenta cauza, astfel ca nu se putea in mod legal afisa citatia.
Din informarile transmise in cursul urmaririi penale de avocatul ales al inculpatei si cele rezultate din cercetarile efectuate in cursul urmaririi penale rezulta ca inculpata nu se afla de o lunga perioada in tara fiind plecata in strainatate, fara a se cunoaste domiciliul sau real, in conditiile in care pana in prezent nu a fost audiata de organele judiciare si nu i s-a adus la cunostinta obligatia de a aduce la cunostinta schimbarea domiciliului.
In consecinta, chiar daca domiciliul legal al inculpatei este in continuare la adresa la care a fost afisata  citatia , suntem in fapt in situatia prevazuta de art 259 alin 5 Cod pr penala, respectiv, nu se cunoaste domiciliul inculpatei si nici locul sau de munca, ceea ce impunea ca citarea inculpatei B. sa se faca si prin afisarea instiintarii la sediul organului judiciar, respectiv sediul primei instantei, iar propunerea de arestare preventiva a inculpatei B. sa fie solutionata doar dupa expirarea termenului prevazut de art 259 alin 5 lit f si g Cod pr penala.
Nu in ultimul rand, data fiind urgenta solutionarii cauzei, instanta putea apela la instrumentul emiterii unui mandat de aducere a inculpatei la data si ora stabilite pentru solutionarea propunerii de arestare preventiva, posibilitate prevazuta de art 265 alin 2 Cod pr penala, ocazie cu care agentul insarcinat cu indeplinirea mandatului de aducere ar fi putut face cercetarile prevazute de art 266 alin 4 Cod pr penala.
Prima instanta mai avea si posibilitatea de a cita inculpata la sediul avocatului ales, a carui delegatie a fost transmisa prin fax parchetului inca din data de 10.03.2015, conform dispozitiilor art 259 alin 4 Cod pr penala, avocatul ales solicitand (fila 246 dos urm penala), ca toate actele de procedura penala ce vor fi emise sa fie comunicate la adresa cabinetului de avocatura.
De altfel, conform art 225 alin 3 Cod pr penala, anuntarea avocatului ales al inculpatei din cursul urmaririi penale era obligatorie, chiar daca delegatia avocatiala mentiona doar dreptul de reprezentare si asistenta in fata organelor de urmarire penala, lucru firesc dat fiind ca nu se formulase propunere de arestare preventiva.
Ori, prima instanta nu a procedat conform normelor de procedura anterior enumerate, limitandu-se la a aprecia ca afisarea nelegala a citatiei la domiciliul inculpatei face dovada indeplinirii procedurii de  citare.
Cum avocatul din oficiu al inculpatei B. a invocat atat in fata primei instante, cat si in contestatia  impotriva incheierii prin care s-a dispus  arestarea preventiva a inculpatei, faptul ca inculpata are un aparator ales  ce nu a fost anuntat, Curtea apreciaza ca in fapt avocatul din oficiu al inculpatei a invocat o nelegala  citare, atata timp cat o posibilitate de citare a inculpatului este la avocatul ales, iar avocatul ales a solicitat, asa cum mentioneaza si avocatul din oficiu ca "toate actele de procedura" in privinta inculpatei, deci inclusiv citatiile, sa fie comunicate la cabinetul sau.
De asemenea, in conditiile in care procedura de citare a inculpatei B. pentru termenul de judecata din 19.03.2015 ora 15:30 a fost nelegala, instanta nu putea constata ca inculpatul se sustrage de la judecarea propunerii de arestare preventiva, astfel ca devin incidente  si dispozitiile art. 281 alin 1 lit. e) Cod pr penala, conform carora atrage nulitatea absoluta a actului, in speta a incheierii judecatorului de drepturi si libertati, incalcarea dispozitiilor privind prezenta inculpatului, in situatia in care participarea sa este obligatorie, asa cum este cazul si in situatia solutionarii propunerii de arestare preventiva.
Totodata,  dispozitiile  art 425 ind 7 pct 2 lit b) Cod pr penala,  impun instantei  de control judiciar sa desfiinteze incheierea si sa dispuna rejudecare cauzei de prima instanta, in cazul in care se constata ca nu au fost respectate dispozitiile privind citarea, fara a conditiona  solutia de trimitere pentru rejudecare de solicitarea in acest sens a partii nelegal citate sau de invocarea nelegalei citari de catre o alta persoana.
In consecinta, avand in vedere nelegala citare si nulitatea absoluta a incheierii in privinta inculpatei B.A., conform considerentelor anterioare,  Curtea a admis contestatia formulata de aceasta contestatoare inculpata, prin avocat din oficiu , a desfiintat incheierea contestata numai cu privire la inculpata B. si a trimis cauza la prima instanta pentru rejudecarea  propunerii de arestare preventiva a acestei inculpate.
Au fost mentinute dispozitiile din incheierea contestata privind pe inculpata M.V.O.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016