InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Teleorman

Actiune in anulare administrativa. Hotarari ale Consiliului local. Constatarea incetarii de drept a mandatului de consilier local. Legalitatea hotararii

(Sentinta civila nr. 404 din data de 14.03.2013 pronuntata de Tribunalul Teleorman)

Domeniu | Dosare Tribunalul Teleorman | Jurisprudenta Tribunalul Teleorman

Conform art.9 alin. 2) lit. h1 )  din Legea  nr. 393/2004 incetarea de drept a  madatului de consilier local inainte de expirarea mandatului, are loc cu pierderea  calitatii de membru al partidului  politic pe a carui lista a fost ales. Prin actiunea inregistrata sub nr. 1037/87/2013 reclamantul B.I. a chemat in judecata pe paratul C.L.C. BRAGADIRU solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna anularea hotararii nr. 10/25.01.2013, emisa de parat.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca, prin actul administrativ a carui anulare o solicita, paratul a constatat incetarea de drept a mandatului sau de consilier local inainte de expirarea duratei normale a acesteia, la baza emiterii acestuia stand o adresa ce provine de la Organizatia  Judeteana Teleorman a Partidului Democrat Liberal in care se mentioneaza ca si-a pierdut calitatea de membru de partid.
De asemenea, reclamantul a aratat ca excluderea din partid este reglementata de art. 23 alin. 1 lit. f) din Statut, ca si sanctiune ce poate fi aplicata membrilor care nu respecta statutul, programul politic, regulamentele si celelalte documente ale partidului, precum si celor care, prin inactivitate politica, conduita negativa, declaratii sau activitati, provoaca daune partidului si care poate fi hotarata de organismele competente. 
In acest sens, reclamantul a aratat ca potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 din Statut, sanctionarea membrilor care ocupa functii la nivel local, in interiorul sau in afara partidului, alese sau numite, se face de catre Consiliul de Coordonare Local, prin hotarare, la propunerea Biroului Permanent Local sau organismelor ierarhic superioare, in situatia de fata, Biroul Permanent Judetean, precum si faptul ca presedintele Biroului Permanent Local este presedintele organizatiei locale.
In conditiile in care la data de 12.12.2012, prin decizia nr. 75, a fost desemnat in functia de presedinte cu caracter interimar al organizatiei PDL Bragadiru si in conditiile in care, in calitatea sa de presedinte, nu a convocat organele de conducere pentru a le propune sa aprobe excluderea sa, reclamantul a aratat ca emiterea adresei in care se arata ca si-ar fi pierdut calitatea de membru PDL, este nelegala, nelegalitate ce se rasfrange si asupra hotararii Consiliului Local nr. 10/25.01.2013.
In drept, au fost invocate prevederile art. 9, alin. 4 din Legea nr. 393/2004, privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, iar in dovedirea acesteia, reclamantul a depus la dosarul cauzei, in copie, decizia nr. 75/12.12.2012 si hotararea contestata.
Paratul a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca nefondata, sustinand ca hotararea nr. 10/25.01.2013, privind constatarea incetarii de drept a mandatului de consilier local a reclamantului inainte de expirarea duratei normale a acestuia, este legala, fiind emisa cu respectarea prevederilor legale in vigoare la data adoptarii acesteia, cuprinse in Legea nr. 393/2004 si Legea nr. 215/2001 si cu luarea in considerare a adresei Organizatiei Judetene a PDL nr. 19/18.01.2013, prin care s-a solicitat autoritatii deliberative sa ia act de incetarea de drept a mandatului de consilier local in cadrul Consiliului Local al comunei Bragadiru a reclamantului, prin pierderea calitatii de membru al partidului politic pe a carei lista a fost ales.
De asemenea, paratul a aratat ca intr-o astfel de situatie incetarea mandatului de consilier local se produce de drept, in puterea legii, Consiliul Local fiind chemat doar sa constate incetarea mandatului, incetare care opereaza, de drept si fara vreo alta formalitate, la data implinirii conditiei prevazute de lege, precum si faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 16 alin. 3 din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, dobandirea sau pierderea calitatii de membru al unui partid politic este supusa numai jurisdictiei interne a partidului, respectiv potrivit statutului sau.
Intrucat, din adresa nr. 19/18.01.2013, emisa de Organizatia Judeteana a PDL rezulta ca reclamantul a fost exclus din cadrul PDL, pe lista caruia a fost ales, paratul a sustinut ca in cauza au devenit incidente dispozitiile art. 9 alin. 2 lit. h) din Legea nr. 393/2004 si dispozitiile art. 12 din acelasi act normativ, din care rezulta ca in toate cazurile de incetare a mandatului inainte de expirarea duratei normale a acestuia, Consiliul Local adopta in prima sedinta ordinara, la propunerea primarului, o hotarare prin care se ia act de situatia aparuta si se declara vacant locul consilierului in cauza, hotararea de constatare a incetarii de drept a mandatului de consilier avand la baza un referat constatator semnat de primar si secretar, insotit de actele justificative.
In dovedirea sustinerilor, paratul a depus al dosarul cauzei hotararea contestata si actele care au stat la baza adoptarii acesteia, respectiv proiect de hotarare consiliul local, expunerea de motive inregistrata sub nr. 400/24.01.2013, raportul de specialitate inregistrat sub nr. 377/24.01.2013, referat constatator inregistrat sub nr. 376/24.01.2013, adresa emisa de Organizatia Judeteana Teleorman a PDL inregistrata sub nr. 19/18.01.2013 si avizul comisiei de specialitate a Consiliului Local Bragadiru inregistrat sub nr. 402/25.01.2013.
Examinand actele  si lucrarile dosarului, in  raport de prevederile legale aplicabile in materie, Tribunalul constata  actiunea neintemeiata  pentru considerentele:
Prin art. 1 don Hotararea nr. 10/25.01.2013,, paratul Consiliul Local al comunei Bragadiru a constatat incetarea de drept a mandatului de consilier local al reclamantului Boboc Ion din partea PDL, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, urmare a pierderii calitatii de membru al partidului politic pe a carui lista a fost ales, iar prin art. 2 s-a declarat vacant locul ocupat de reclamant, prevazandu-se in acelasi timp, ca acesta urmeaza a fi completat in conditiile legii.
Din preambulul hotararii contestate rezulta ca la adoptarea acesteia, paratul a avut in vedere adresa Organizatiei Judetene Teleorman a Partidului Democrat Liberal, inregistrata cu nr. 19/18.01.2013, prin care se solicita Consiliului local al comunei Bragadiru sa ia act de incetarea de drept, prin pierderea calitatii  de membru al partidului politic pe a carei lista a fost ales a mandatului de consilier local in cadrul Consiliului local Bragadiru al reclamantului Boboc Ion, referatul constatator intocmit de primar si secretar, inregistrat sub nr. 376 din 24.01.2013, expunerea de motive a viceprimarului comunei Bragadiru inregistrata sub nr. 400 din 24.01.2013, raportul compartimentului de specialitate inregistrat sub nr. 377 din 24.01.2013, avizul comisiei administratie publica locala, juridica, apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor cetatenesti nr. 402 din 25.01.2013, Hotararea Consiliului Local al comunei Bragadiru nr. 2 din 20.06.2012, privind   validarea   mandatelor   consilierilor   alesi   la   alegerile   locale din 10.06.2012, ce compun Consiliul local Bragadiru, prevederile art. 36, alin. (1) si alin. (9) din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. 9, alin. (2), lit. h1, alin. (3), alin. (4) si ale art. 12 din Legea nr. 393/2004, privind statutul alesilor locali, cu modificarile completarile ulterioare.
Reglementarea legala a modului in care inceteaza de drept, inainte de termen, mandatul de consilier local, pentru situatia pierderii calitatii de membru al partidului  politic pe a carui lista a fost ales, este  cuprinsa in prevederile art. 9 alin. 3 din Legea 393/2004, asa cum a fost modificat prin  Legea  nr. 249/2006.
Astfel, in conformitate cu textul precizat, incetarea de drept a mandatului de consilier local  se constata de catre Consiliul local, prin hotarare, la propunerea primarului sau a oricarui consilier, hotararea de constatare a incetarii de drept a mandatului unor consilieri locali avand la baza, in toate cazurile un referat constatator semnat de primar si de secretar, insotit de actele justificative.
De asemenea, din prevederile art. 9 alin. 2 lit. h1 din Legea nr. 393/2004, privind statutul alesilor locali, cu modificarile completarile ulterioare, rezulta ca incetarea de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, a calitatii de consilier local are loc la pierderea calitatii de membru al partidului politic pe a carui lista a fost ales.
In cauza, din inscrisurile existente la dosar, se constata ca Organizatia Judeteana  PDL Teleorman, prin adresa nr. 19/18.01.2013, inregistrata la Primaria comunei Bragadiru, sub nr. 348/23.01.2013, a informat paratul despre faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 23 - art. 31 din  Statutul PDL, reclamantul, consilier local in cadrul Consiliului Local al comunei Bragadiru, si-a pierdut calitatea de membru al PDL - Organizatia comunei Bragadiru incepand cu data de 10.01.2013, precum si faptul ca propunerea vizand  incetarea de drept a mandatului consilierului Boboc Ion, motivat  de pierderea calitatii  de membru  al partidului politic  pe a carui lista a fost ales, a fost  formulata de primarul comunei Bragadiru.
Cum, din textul de lege  anterior mentionat rezulta fara echivoc faptul ca titularul propunerii privind incetarea de drept a mandatului unui consilier,  este primarul sau un alt  consilier, Consiliul Local avand doar atributia de a constata incetarea de drept a mandatului si cum, conform art. 16 alin. 3 din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, dobandirea sau pierderea calitatii de membru al unui partid politic este supusa numai jurisdictiei interne a partidului, se apreciaza ca sustinerile sale vizand nelegalitatea excluderii sale din partid, nu pot conduce la concluzia nelegalitatii hotararii Consiliului Local nr. 10/1013.
In consecinta, avand in vedere si dispozitiile art. 8 alin. 2 din Constitutia Romaniei din examinarea carora rezulta ca partidele politice contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, Tribunalul apreciaza actiunea neintemeiata si urmeaza  o respinge, dat fiind faptul ca, in conditiile in care reclamantul, in calitatea sa de ales local, nu mai este membru al partidului pe listele caruia a fost ales, acesta nu mai intruneste conditiile de reprezentativitate si legitimitate necesare indeplinirii programului politic pentru care alegatorii au optat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016