InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Teleorman

Contestatie impotriva masurii arestarii preventive dispuse de judecatorul de drepturi si libertati in cursul urmaririi penale

(Sentinta penala nr. 4 din data de 17.03.2014 pronuntata de Tribunalul Teleorman)

Domeniu | Dosare Tribunalul Teleorman | Jurisprudenta Tribunalul Teleorman

Prin incheierea nr. 10 din 13 martie 2014 judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei  Alexandria  a dispus arestarea preventiva a inculpatului B.S. pe o durata de 30 de zile, de la 13.03.2014 la 11.04.2014 inclusiv.
Pentru a hotari astfel, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei  Alexandria a retinut ca in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive a inculpatului.
Astfel, potrivit art. 202 alin. (1) C. proc. pen., "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni."
Potrivit alin. (3) al art. 202 C. proc. pen., “orice masura preventiva trebuie sa fie proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse persoanei fata de care este luata si necesara pentru realizarea scopului urmarit prin dispunerea acesteia".
De asemenea, conform art. 223 alin. (1), lit. b C. proc. pen.,  "masura arestarii preventive poate fi luata de catre judecatorul de drepturi si libertati, in cursul urmaririi penale, ... numai daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune si exista una dintre urmatoarele situatii:
b) inculpatul incearca sa influenteze un alt participant la comiterea infractiunii, un martor ori un expert sau sa distruga, sa altereze, sa ascunda ori sa sustraga mijloace materiale de proba sau sa determine o alta persoana sa aiba un astfel de comportament;"
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, "masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica."
Analizand dispozitiile legale invocate, judecatorul de drepturi si libertati a apreciat ca, in cauza, exista indicii temeinice ca inculpatul a savarsit infractiunea de viol asupra partii vatamate S.I.M.
In cauza s-a apreciat ca sunt incidente doua motive pentru arestarea inculpatului:
- in primul rand, cea mai mare parte a probatoriului este alcatuit din depozitii ale unor persoane apropiate inculpatului. Fata de acestea, prezenta inculpatului insufla o anumita teama in a da marturie despre faptele sale. Respectivele persoane, desi cunosteau de mai multa vreme faptele inculpatului, au ezitat sa il denunte, din cauza fricii. Lasarea inculpatului in libertate ar influenta depozitia martorilor in sensul ascunderii adevarului.
- in al doilea rand, infractiunea savarsita de inculpat este pedepsita cu inchisoare mai mare de 5 ani si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, s-a constatat ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.
Pericolul social rezida din urmatoarele aspecte:
- gravitatea sporita a faptei savarsite - viol in forma agravata, asupra unei minore aflate in intretinerea inculpatului;
- crearea unei stari de nesiguranta in randul locuitorilor din localitatea de domiciliu a inculpatului, ca urmare a faptelor si atitudinii lui;
- existenta posibilitatii ca inculpatul sa mai savarseasca si alte fapte prevazute de legea penala - unii martori declarand ca inculpatul obisnuieste sa isi trimita copiii la furat;  mai mult, inculpatul are in intretinere si o fiica de 13 ani, care se afla la varsta la care era partea vatamata la primele abuzuri. Exista posibilitatea ca si propria fiica sa aiba parte de acelasi tratament din partea inculpatului ca si fiica vitrega a acestuia.
- imprejurarea ca, desi a mai fost condamnat in trecut pentru alte fapte penale, totusi nu are o conduita corespunzatoare in societate.
Fata de aceste considerente, in baza art. 202 Cod procedura penala, art.223 alin. (1) lit. b si alin. (2) C. proc. pen. si art. 226 C. proc. pen., a admis propunerea Parchetului de pe langa Judecatoria Alexandria si a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o durata de 30 de zile, de la 13.03.2014 la 11.04.2014 inclusiv.
Impotriva acestei incheieri la pronuntare a declarat contestatie inculpatul B.S. care a criticat incheierea pentru aspecte de nelegalitate si netemeinicie .
In motivarea orala a contestatiei inculpatul - prin aparatorul desemnat din oficiu - a aratat ca  pozitia inculpatului a fost de nerecunoastere a faptei. In baza materialului probator administrat in cauza, a solicitat, in temeiul dispozitiilor art.204 alin.12 Cod procedura penala, admiterea contestatiei formulata de inculpat, impotriva incheierii nr. 10 din data de 13 martie 2014, pronuntata de Judecatoria Alexandria, prin care s-a dispus luarea masurii arestarii preventive si, pe fond, a solicitat respingerea propunerii de arestare preventiva formulata de Parchet ori inlocuirea masurii arestarii preventive cu o alta masura privativa de libertate mai usoara - controlul judiciar. De asemenea, a solicitat sa fie avute in vedere la pronuntarea incheierii circumstantele reale si personale ale contestatorului inculpat, cel mai elocvent fiind aspectul ca inculpatul are in prezent in intretinere trei copii minori si nu are cine sa se ocupe de cresterea si educatia lor.
Examinand incheierea atacata sub aspectul motivului invocat, dar si in temeiul art. 425/1 Cod Procedura Penala si art. 204 Cod Procedura Penala, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Teleorman  retine urmatoarele .
Articolul 202 Cod Procedura Penala prevede ca masurile preventive reglementate de alin. 4 al aceluiasi articol, pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni.
Conform art. 223 alin. 2 Cod Procedura Penala,  masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.
Infractiunea savarsita de inculpat - viol, fapta prevazuta de art. 218 al. 1 si al. 3 lit. a Cod  penal, cu aplic. art. 35 al. 1 Cod penal este pedepsita cu inchisoare mai mare de 5 ani  si consta in faptul ca in perioada ianuarie 2012 - februarie 2014, a intretinut raporturi sexuale normale prin constrangere in repetate randuri cu minora S.I.M., fiica fostei sale concubine care se afla in ingrijirea sa; astfel  este indeplinita conditia impusa de art. 228 alin. 2  teza I Cod procedura penala.
In aprecierea judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Teleorman  este intrunita si a doua cerinta a art. 228 alin. 2 si totodata si a art. 202 alin. 3 Cod Procedura Penala ( " Orice masura preventiva trebuie sa fie proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse persoanei fata de care este luata si necesara pentru realizarea scopului urmarit prin dispunerea acesteia"), intrucat lasarea in libertate a inculpatului prezinta pericol pentru ordinea publica datorita modului de concepere si executare a activitatii infractionale, perioada lunga de timp in care a comis abuzarea sexuala a minorei, precum si datorita faptului ca lasarea in libertate a acestuia ar induce in randul societatii civile sentimente de panica si ingrijorare daca cei ce savarsesc  fapte de o asemenea atrocitate ar fi cercetati in stare de libertate.
Constatand ca incheierea judecatorului de drepturi si libertati de la Judecatoria Alexandria  este legala si temeinica, iar motivele invocate in sustinerea contestatiei nu pot constitui temeiuri pentru cercetarea inculpatului in stare de libertate, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Teleorman  a respins ca nefondata contestatia inculpatului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016