NULITATE ACT JURIDIC
(Decizie nr. 56 din data de 03.04.2015 pronuntata de Tribunalul Teleorman)Prin decizia civila nr. 56/03.04.2015, tribunalul a respins, ca nefondat, recursul declarat de recurenta-parata BCR S.A.
Pentru a pronunta aceasta hotarare tribunalul a retinut ca, prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei A sub nr. 7880/740/2012 din data de 27.11.2012, reclamantii RM si RGF au chemat in judecata parata BCR S.A., motivat de imprejurarea ca la data de 08.09.2008 a incheiat contractul de credit bancar nr. 2008738571 cu BCR sucursala judeteana T, contract incheiat pe o perioada de 300 luni pentru suma de 41700 euro , aceasta suma fiind garantata cu ipoteca apartamentului proprietatea reclamantilor.
A mai aratat ca in prima perioada a rambursarii creditului nu au avut probleme cu achitarea lunara a ratelor, insa ulterior, din cauza majorarii progresive a sumei lunare de achitat au ajuns in imposibilitate de a plati la timp aceste rate.
Din 2008 si pana in prezent parata nu a diminuat dobanda desi LIBOR a scazut in mod constat, ci dimpotriva a majorat dobanda dupa bunul plac. Reclamantii au solicitat recuperarea sumelor retinute abuziv din momentul semnarii contractului pana in prezent, precum si compensarea acestora cu sumele ramase restante in ultimele luni si restabilirea unei rate lunare justificate.
Prin Sentinta civila nr.3846 pronuntata la data de 03.12.2014, Judecatoria A a constatat in baza art. 248 si 252 Cod Procedura Civila perimarea cererii formulata de reclamantii RM si RGF avand ca obiect anulare act si pretentii, a dispus inchiderea dosarului si a admis in parte cererea paratei pentru cheltuieli de judecata in sensul obligarii reclamantilor RM si RGF catre parata SC BCR SA la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Pentru a hotari astfel, instanta de fond a retinut, din verificarea actelor de la dosar, ca ultimul act de procedura a fost indeplinit la data de 12.06.2013, cand judecarea cererii avand ca obiect anulare act si pretentii a fost suspendata in temeiul art. 155/1 Cod procedura civila, iar de la aceasta data dosarul a ramas in nelucrare mai mult de 1 an .
Potrivit art. 248 Cod de procedura civila orice cerere de chemare in judecata se perima de drept, chiar si in contra incapabililor, daca a ramas, in materie civila, in nelucrare timp de un an, iar potrivit art. 252 Cod de procedura civila perimarea se poate constata si din oficiu.
Avand in vedere ca in cauza de fata nu s-a mai indeplinit nici un act de procedura, in vederea judecarii pricinei de mai mult de un an, instanta de fond a constatat perimata cererea de chemare in judecata formulata de reclamantii RM si RGF , in contradictoriu cu parata BCR S.A.
In ceea ce priveste obligarea reclamantilor la plata cheltuielilor de judecata, avand in vedere modul de rezolvare al cererii de chemare in judecata, in sensul constatarii perimarii de drept a acesteia, instanta de fond a admis in parte cererea paratei cu privire la plata cheltuielilor de judecata , in cuantum de 300 lei.
S-a procedat astfel, deoarece potrivit art. 274 Vechiul Cod de procedura civila , instanta este datoare sa cenzureze cheltuielile de judecata.
In cauza, prima instanta a diminuat onorariul de avocat proportional cu munca acestuia in prezenta cauza.
Astfel, instanta de fond a apreciat ca redactarea unei intampinari si prezentarea avocatului la doua termene de judecata , primul a depus intampinare si inscrisuri , iar al doilea la care a solicitat suspendarea cauzei nu pot fi cuantificate cu un onorariu de 6031,33 lei. A apreciat , in echitate, pentru aceste lucrari ca ar fi rezonabil un onorariu de 300 lei.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel, BCR SA B, care a solicitat modificarea in parte a sentintei recurate, in sensul obligarii reclamantilor la plata tuturor cheltuielilor de judecata suportate de recurenta in faza procesuala a fondului si obligarea intimatilor la suportarea cheltuielilor de judecata generate de solutionarea recursului.
A motivat ca hotararea instantei de fond este nelegala si netemeinica deoarece culpa procesuala apartine reclamantilor care au sesizat instanta cu o cerere de chemare in judecata iar apoi nu s-au mai conformat dispozitiilor instantei , ceea ce a dus la suspendarea cauzei din culpa acestora si apoi la perimarea cererii.
In aceste conditii, acestia trebuiau obligati la rambursarea cheltuielilor efectuate in legatura cu procesul, in masura in care constata realitatea, necesitatea si caracterul lor rezonabil.
In dezvoltarea acestui motiv de apel, a aratat ca in cauza s-a facut dovada caracterului real al cheltuielilor de judecata ( contractul de asistenta juridica si plata onorariul stabilit), a caracterului rezonabil (societatea de avocatura care a reprezentat banca este clasificata ca fiind numarul unu de catre firmele de evaluare a avocatilor, in ceea ce priveste litigiile si arbitrajul ) si a caracterului lor necesar (activitatea aparatorului a contribuit in mod categoric la redactarea intampinarii fata de cererea introductiva cu invocarea unor exceptii procesuale, reprezentarea bancii la 4 termene de judecata in vederea sustinerii drepturilor si apararilor acesteia, identificarea si depunerea la dosarul cauzei a jurisprudentei nationale obtinute de catre banca in litigii similare ).
A mai sustinut apelanta ca nu poate fi acceptata solutia instantei de a reduce cheltuielile de judecata cu aproximativ 95% chiar daca in cauza a fost constatata perimarea cererii de judecata , intrucat, asa cum a aratat mai sus, cheltuielile de judecata au fost efectiv realizate, recurenta suportand o serie de costuri privind apararea in dosar pana la constatarea perimarii cauzei ( a fost formulata intampinare, a asigurat reprezentarea sa la 4 termene de judecata).
Intimatii nu au depus intampinare.
In recurs , nu s-a solicitat administrarea altor probatorii.
Examinand actele si lucrarile dosarului, prin prisma criticilor formulate si avand in vedere dispozitiile art. 304 alin. 1 pct. 9 cod procedura civila si 304/1 Cod procedura civila, Tribunalul, retinand ca instanta de fond a facut o analiza judicioasa a situatiei de fapt si o aplicare corecta a normelor legale incidente in cauza va respinge recursul, ca nefondat, pentru considerentele ce vor fi expuse in continuare:
Potrivit art.274 alin.3 Cod procedura civila, ,,Judecatorii au dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariile minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivit de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat."
Instanta de fond, in aplicarea dispozitiilor mai sus mentionate, a apreciat ca se impune reducerea onorariului de avocat avand in vedere activitatea concreta prestata de avocatul paratei si limitele mandatului acordat conform imputernicirii existente la dosar, retinand in mod justificat ca acesta nu a desfasurat un volum mare de munca pentru executarea mandatului primit de natura sa justifice onorariul perceput in cuantum de 6031,33 lei, care apare ca nejustificat in raport cu activitatea desfasurata.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului are la randul sau o jurisprudenta constanta in aceasta materie, statuand ca un reclamant nu poate obtine rambursarea cheltuielilor sale de judecata decat in masura in care li s-au stabilit realitatea, necesitatea si caracterul rezonabil.
Raportand aceste criterii la solutia pronuntata in cauza, se apreciaza ca, suma solicitata de parata BCR B cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat, nu are caracter rezonabil, avand in vedere valoarea mare a onorariului.
Desigur, avocatii isi stabilesc onorariile in functie de piata serviciilor avocatiale, avand in vedere experienta profesionala, istoricul activitatii proprii, resursele de timp de care dispun si pragul de acceptabilitate pentru client, insa un onorariu prea mare, va putea fi apreciat ca fiind nerezonabil, fata de circumstantele spetei.
In cauza, in raport de numarul termenelor de judecata acordate, de apararile care s-au formulat, materializate prin depunerea intampinarii la care s-a anexat practica judiciara, se apreciaza ca munca desfasurata nu a avut un grad ridicat de complexitate, astfel ca, reducerea onorariului se justifica si in raport de jurisprudenta CEDO.
In ceea ce priveste critica referitoare la celelalte cheltuieli de judecata invocata in cadrul cererii depuse la data de 03.04.2015, se constata ca in mod corect acestea nu au fost avute in vedere de prima instanta in lipsa detalierii lor , nefiind suficienta mentionarea aceluiasi contract in temeiul caruia s-a achitat si onorariul de avocat.
Avand in vedere ca proportionalitatea onorariului avocatial cu valoarea ori complexitatea cauzei si cu munca prestata de avocat reprezinta o chestiune de temeinicie, lasata la aprecierea instantei de fond iar in cauza aceasta a justificat reducerea onorariului avocatial, astfel incat acesta sa reflecte valoarea muncii depuse de aparator pe parcursul prezentului litigiu se apreciaza ca nu sunt intemeiate criticile formulate, motiv pentru care, recursul a fost respins, ca nefondat.
Intrucat nu s-a admis calea de atac exercitata de parte, s-a respins si cererea formulata de aceasta in recurs privind acordarea cheltuielilor de judecata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare tribunalul a retinut ca, prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei A sub nr. 7880/740/2012 din data de 27.11.2012, reclamantii RM si RGF au chemat in judecata parata BCR S.A., motivat de imprejurarea ca la data de 08.09.2008 a incheiat contractul de credit bancar nr. 2008738571 cu BCR sucursala judeteana T, contract incheiat pe o perioada de 300 luni pentru suma de 41700 euro , aceasta suma fiind garantata cu ipoteca apartamentului proprietatea reclamantilor.
A mai aratat ca in prima perioada a rambursarii creditului nu au avut probleme cu achitarea lunara a ratelor, insa ulterior, din cauza majorarii progresive a sumei lunare de achitat au ajuns in imposibilitate de a plati la timp aceste rate.
Din 2008 si pana in prezent parata nu a diminuat dobanda desi LIBOR a scazut in mod constat, ci dimpotriva a majorat dobanda dupa bunul plac. Reclamantii au solicitat recuperarea sumelor retinute abuziv din momentul semnarii contractului pana in prezent, precum si compensarea acestora cu sumele ramase restante in ultimele luni si restabilirea unei rate lunare justificate.
Prin Sentinta civila nr.3846 pronuntata la data de 03.12.2014, Judecatoria A a constatat in baza art. 248 si 252 Cod Procedura Civila perimarea cererii formulata de reclamantii RM si RGF avand ca obiect anulare act si pretentii, a dispus inchiderea dosarului si a admis in parte cererea paratei pentru cheltuieli de judecata in sensul obligarii reclamantilor RM si RGF catre parata SC BCR SA la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Pentru a hotari astfel, instanta de fond a retinut, din verificarea actelor de la dosar, ca ultimul act de procedura a fost indeplinit la data de 12.06.2013, cand judecarea cererii avand ca obiect anulare act si pretentii a fost suspendata in temeiul art. 155/1 Cod procedura civila, iar de la aceasta data dosarul a ramas in nelucrare mai mult de 1 an .
Potrivit art. 248 Cod de procedura civila orice cerere de chemare in judecata se perima de drept, chiar si in contra incapabililor, daca a ramas, in materie civila, in nelucrare timp de un an, iar potrivit art. 252 Cod de procedura civila perimarea se poate constata si din oficiu.
Avand in vedere ca in cauza de fata nu s-a mai indeplinit nici un act de procedura, in vederea judecarii pricinei de mai mult de un an, instanta de fond a constatat perimata cererea de chemare in judecata formulata de reclamantii RM si RGF , in contradictoriu cu parata BCR S.A.
In ceea ce priveste obligarea reclamantilor la plata cheltuielilor de judecata, avand in vedere modul de rezolvare al cererii de chemare in judecata, in sensul constatarii perimarii de drept a acesteia, instanta de fond a admis in parte cererea paratei cu privire la plata cheltuielilor de judecata , in cuantum de 300 lei.
S-a procedat astfel, deoarece potrivit art. 274 Vechiul Cod de procedura civila , instanta este datoare sa cenzureze cheltuielile de judecata.
In cauza, prima instanta a diminuat onorariul de avocat proportional cu munca acestuia in prezenta cauza.
Astfel, instanta de fond a apreciat ca redactarea unei intampinari si prezentarea avocatului la doua termene de judecata , primul a depus intampinare si inscrisuri , iar al doilea la care a solicitat suspendarea cauzei nu pot fi cuantificate cu un onorariu de 6031,33 lei. A apreciat , in echitate, pentru aceste lucrari ca ar fi rezonabil un onorariu de 300 lei.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel, BCR SA B, care a solicitat modificarea in parte a sentintei recurate, in sensul obligarii reclamantilor la plata tuturor cheltuielilor de judecata suportate de recurenta in faza procesuala a fondului si obligarea intimatilor la suportarea cheltuielilor de judecata generate de solutionarea recursului.
A motivat ca hotararea instantei de fond este nelegala si netemeinica deoarece culpa procesuala apartine reclamantilor care au sesizat instanta cu o cerere de chemare in judecata iar apoi nu s-au mai conformat dispozitiilor instantei , ceea ce a dus la suspendarea cauzei din culpa acestora si apoi la perimarea cererii.
In aceste conditii, acestia trebuiau obligati la rambursarea cheltuielilor efectuate in legatura cu procesul, in masura in care constata realitatea, necesitatea si caracterul lor rezonabil.
In dezvoltarea acestui motiv de apel, a aratat ca in cauza s-a facut dovada caracterului real al cheltuielilor de judecata ( contractul de asistenta juridica si plata onorariul stabilit), a caracterului rezonabil (societatea de avocatura care a reprezentat banca este clasificata ca fiind numarul unu de catre firmele de evaluare a avocatilor, in ceea ce priveste litigiile si arbitrajul ) si a caracterului lor necesar (activitatea aparatorului a contribuit in mod categoric la redactarea intampinarii fata de cererea introductiva cu invocarea unor exceptii procesuale, reprezentarea bancii la 4 termene de judecata in vederea sustinerii drepturilor si apararilor acesteia, identificarea si depunerea la dosarul cauzei a jurisprudentei nationale obtinute de catre banca in litigii similare ).
A mai sustinut apelanta ca nu poate fi acceptata solutia instantei de a reduce cheltuielile de judecata cu aproximativ 95% chiar daca in cauza a fost constatata perimarea cererii de judecata , intrucat, asa cum a aratat mai sus, cheltuielile de judecata au fost efectiv realizate, recurenta suportand o serie de costuri privind apararea in dosar pana la constatarea perimarii cauzei ( a fost formulata intampinare, a asigurat reprezentarea sa la 4 termene de judecata).
Intimatii nu au depus intampinare.
In recurs , nu s-a solicitat administrarea altor probatorii.
Examinand actele si lucrarile dosarului, prin prisma criticilor formulate si avand in vedere dispozitiile art. 304 alin. 1 pct. 9 cod procedura civila si 304/1 Cod procedura civila, Tribunalul, retinand ca instanta de fond a facut o analiza judicioasa a situatiei de fapt si o aplicare corecta a normelor legale incidente in cauza va respinge recursul, ca nefondat, pentru considerentele ce vor fi expuse in continuare:
Potrivit art.274 alin.3 Cod procedura civila, ,,Judecatorii au dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariile minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivit de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat."
Instanta de fond, in aplicarea dispozitiilor mai sus mentionate, a apreciat ca se impune reducerea onorariului de avocat avand in vedere activitatea concreta prestata de avocatul paratei si limitele mandatului acordat conform imputernicirii existente la dosar, retinand in mod justificat ca acesta nu a desfasurat un volum mare de munca pentru executarea mandatului primit de natura sa justifice onorariul perceput in cuantum de 6031,33 lei, care apare ca nejustificat in raport cu activitatea desfasurata.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului are la randul sau o jurisprudenta constanta in aceasta materie, statuand ca un reclamant nu poate obtine rambursarea cheltuielilor sale de judecata decat in masura in care li s-au stabilit realitatea, necesitatea si caracterul rezonabil.
Raportand aceste criterii la solutia pronuntata in cauza, se apreciaza ca, suma solicitata de parata BCR B cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat, nu are caracter rezonabil, avand in vedere valoarea mare a onorariului.
Desigur, avocatii isi stabilesc onorariile in functie de piata serviciilor avocatiale, avand in vedere experienta profesionala, istoricul activitatii proprii, resursele de timp de care dispun si pragul de acceptabilitate pentru client, insa un onorariu prea mare, va putea fi apreciat ca fiind nerezonabil, fata de circumstantele spetei.
In cauza, in raport de numarul termenelor de judecata acordate, de apararile care s-au formulat, materializate prin depunerea intampinarii la care s-a anexat practica judiciara, se apreciaza ca munca desfasurata nu a avut un grad ridicat de complexitate, astfel ca, reducerea onorariului se justifica si in raport de jurisprudenta CEDO.
In ceea ce priveste critica referitoare la celelalte cheltuieli de judecata invocata in cadrul cererii depuse la data de 03.04.2015, se constata ca in mod corect acestea nu au fost avute in vedere de prima instanta in lipsa detalierii lor , nefiind suficienta mentionarea aceluiasi contract in temeiul caruia s-a achitat si onorariul de avocat.
Avand in vedere ca proportionalitatea onorariului avocatial cu valoarea ori complexitatea cauzei si cu munca prestata de avocat reprezinta o chestiune de temeinicie, lasata la aprecierea instantei de fond iar in cauza aceasta a justificat reducerea onorariului avocatial, astfel incat acesta sa reflecte valoarea muncii depuse de aparator pe parcursul prezentului litigiu se apreciaza ca nu sunt intemeiate criticile formulate, motiv pentru care, recursul a fost respins, ca nefondat.
Intrucat nu s-a admis calea de atac exercitata de parte, s-a respins si cererea formulata de aceasta in recurs privind acordarea cheltuielilor de judecata.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete
Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016