InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Teleorman

Cererea pentru daune interese moratorii. Dobanda legala pentru drepturi de natura salariale luate la plata. Legalitatea cererii

(Sentinta civila nr. 39 din data de 14.01.2015 pronuntata de Tribunalul Teleorman)

Domeniu | Dosare Tribunalul Teleorman | Jurisprudenta Tribunalul Teleorman

Prin cererea inregistrata la data de 09.10.2014, sub nr. _/87/2014, reclamantul Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Teleorman, in numele si pentru membrii de sindicat _ a chemat in judecata SCOALA GIMNAZIALA CALMATUIU DE SUS, pentru ca, prin hotararea ce  se va pronunta, parata sa fie obligata la plata dobanzii legale aferente drepturilor banesti cuvenite conform sentintelor civile nr. 3049/31.10.2012 si nr. 2234/12.09.2013, pronuntate de Tribunalul Teleorman - Sectia Conflicte de munca, asigurari sociale si contencios administrativ si fiscal in dosarele nr.3819/87/2012 si nr. 2652/87/2013 de la data emiterii sentintelor si pana la data platii efective.
Motivand actiunea, reclamantul a aratat ca prin sentintele civile  mai sus mentionate, parata a fost obligata la plata diferentelor de drepturi salariale neacordate membrilor de sindicat, reclamanti in cauza, rezultate din  neaplicarea   Legii nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2008, reprezentand diferenta dintre drepturile salariate efectiv incasate si cele cuvenite in conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2008, in perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009, actualizate in functie de rata inflatiei Ia data efectiva a platii.
Desi sentintele mai sus mentionate sunt irevocabile, nici pana in prezent membrii de sindicat nu au beneficiat de plata drepturilor salariale dispuse de instanta de judecata, astfel  ca in patrimoniul acestora s-a produs un prejudiciu de necontestat, prin faptul ca acestia au fost lipsiti de folosul sumelor de bani dispuse de Tribunal.
Apreciaza reclamantul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 166 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata [fost art. 161 alin. (4)], intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.,", in conditiile in care, potrivit art. 161 [fost art. 156], "salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor‘". Acelasi act normativ prevede, la art. 278 alin. (1) [fost art. 295 alin. (1)], urmatoarele: "Dispozitiile prezentului cod se intregesc cu celelalte dispozitii cuprinse in legislatia muncii si, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca prevazute de prezentul cod, cu dispozitiile legislatiei civile.‘‘‘
In consecinta, considera  ca si in privinta daunelor interese datorate de unitatea de invatamant parata in cauza  salariatilor pentru neplata drepturilor salariale sunt aplicabile dispozitiile legislatiei civile, respectiv cele ale Codului civil si anume :
(Noul Cod civil - Legea nr. 287/2009, republicata), si anume: art. 1530, art. 1531 si art. 1535.
 Creditorul are dreptul in plus, la daune-interese pentru orice prejudiciu suplimentar pe care l-a suferit din cauza neexecutarii obligatiei.
Sustine ca in egala masura, sunt aplicabile dispozitiile art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, potrivit carora: "cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea "
(Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 a abrogat O.G. nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, aprobata prin Legea nr. 356/2002, care stipula ca "partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii pentru intarzierea iu plata unei obligatii banesti" - art. 1 - si ca "in cazul in care. potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi fara sa se arate rata dobanzii, se va plati dobanda legala" — art. 2)
Din prevederile legale mai sus invocate rezulta ca daunele interese constau in dobanda legala, ce curge de drept, fara punerea in intarziere, de la data scadentei drepturilor salariale prevazute in contractul individual de munca - aceasta deoarece obligatia legala de plata a salariului trebuia indeplinita la data stabilita prin contractul individual de munca.
Arata ca in acest sens s-a pronuntat deja Tribunalul Dolj - Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, care, prin sentinta nr. 1946/03.05.2012 (dosar nr. 3179/63/2012, a constatat ca ,dobanda este datorata incepand cu data scadentei pentru fiecare dintre salariile lunare, paratii fiind de drept in intarziere conform art. 1079 (1523NCC) Cod civil si 161 Codul muncii, astfel ca se justifica acordarea dobanzii legale aferente de la data nasterii dreptului pana la data platii efective". in acelasi sens, prin sentinta nr. 1515/13.02.2013, Tribunalul Dolj a retinut ca daunele-interese datorate de angajator conform art. 166 alin. (4) din Codul muncii "pot consta in dobanda legala, care reprezinta pretul lipsei de folosinta a sumelor stabilite prin titlul executoriu‘"; in consecinta, in raport de dispozitiile art. 1531 din Noul Cod civil, a constatat ca dobanda legala "este datorata incepand cu data cererii de chemare in judecata, astfel ca se justifica acordarea ei de la aceasta data si pana la data platii efective a sumelor stabilite conform sentintei . ." (titlului executoriu).
 In concluzie , mentioneaza ca acordarea dobanzii legale se impune pentru neplata la scadenta a sumei datorate, creditorii (membrii de sindicat beneficiari ai sentintei mentionate) fiind privati de folosirea sumei de bani cuprinse intre data scadentei si data platii efective. Daunele-interese moratorii (dobanda legala) reprezinta o sanctiune pentru intarzierea la plata a unor obligatii, dispuse - in cazul de fata - de instanta de judecata in sarcina angajatorului.
In drept, si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art. 148 si urm. si art. 194 Cod procedura civila, art. 161, art. 166 alin. (4), art. 268 si art. 278 alin. (I) din Codul muncii,  art. 2 din (OG nr. 13/2011 si  art. 1530 si urm. Cod civil, art. 28 din Legea dialogului social nr. 62/2011.
Reclamantul a depus la dosarul cauzei urmatoarele inscrisuri: tabel cu membrii de sindicat care sustin promovarea prezentei actiuni; sentinte civile pronuntate de Tribunalul Teleorman; extras din Decizia nr. 2/17.02.2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
In conformitate cu dispozitiile art. 223 alin. (3) din Codul de procedura civila, a solicitat judecarea cauzei si in lipsa.
Parata, desi legal citata, nu a depus intampinare si nici acte in aparare.
Pe fondul cauzei actiunea este intemeiata si urmeaza sa fie admisa pentru urmatoarele considerente:
Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.71/2009 s-a prevazut ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti, avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009, sa se realizeze dupa o procedura de executare esalonata pe o perioada initial cuprinsa intre 2010-2012. Prin acte normative ulterioare (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.45/2010, Legea nr.230/2011) au fost aduse modificari sub aspectul perioadei si procentelor de plata, urmand ca executarea obligatiilor sa fie finalizata in anul 2016.
Imprejurarea ca prin dispozitiile art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009, modificata si completata s-a prevazut actualizarea acestor sume cu indicele preturilor de consum, comunicat de Institutul National de Statistica nu reprezinta un impediment legal in acordarea dobanzii legale penalizatoare, cu titlu de daune - interese moratorii, deoarece prin neexecutarea integrala a obligatiei de plata la data la care sumele erau datorate, adica la momentul cand creantele au devenit certe, lichide si exigibile, s-a produs in patrimoniul creditorilor un prejudiciu care trebuie acoperit integral.
Actualizarea creantelor nu asigura repararea integrala a prejudiciului produs, avand o natura juridica diferita de aceea a dobanzii solicitate de reclamanti.
Astfel, actualizarea creantei cu indicele de inflatie reprezinta un calcul matematic, aplicabil in cazul unui fenomen specific economiei de piata, prin intermediul caruia se masoara gradul de depreciere a valorii banilor aflati in circulatie, adusi astfel la puterea lor de cumparare. Scopul actualizarii fiind acela de a mentine valoarea reala a obligatiei monetare la data efectuarii platii, aceasta se acorda cu titlu compensatoriu (damnum emergens).
In schimb, dobanda legala penalizatoare, reprezentand castigul pe care creditorul l-ar fi obtinut din investirea banilor, daca acestia ar fi fost platiti la scadenta, se acorda cu titlu de reparare a prejudiciului cauzat prin intarziere si acopera beneficiul nerealizat (lucrum cessans).
Asadar, acordarea dobanzii legale, pana la data platii integrale a drepturilor stabilite prin titluri executorii, alaturi de actualizarea cu indicele de inflatie nu conduce la o dubla reparare a prejudiciului, ci asigura o reparare integrala a acestuia, in acord cu dispozitiile art. 1084 din Codul civil din anului 1864, respectiv art. 1531 din Codul civil din anul 2009.
Se retine si ca prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 nu au produs efecte in privinta exigibilitatii creantelor, in sensul amanarii scadentei acestora.
Astfel, creantele recunoscute in favoarea reclamantilor, fiind certe, lichide si exigibile, obligatia de plata este cu executie imediata, chiar de la data pronuntarii hotararilor in prima instanta, potrivit dispozitiilor art. 274 din Codul muncii, republicat (fost art. 289 din acelasi act normativ, anterior republicarii). Aceasta inseamna ca plata trebuia facuta la momentul nasterii raportului juridic obligational, obligatia rezultata din aceste titluri executorii nefiind afectata de vreun termen.
Mai mult, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009, modificata si completata nu s-a negat existenta si intinderea drepturilor constatate prin hotarari judecatoresti si nu s-a refuzat punerea acestora in executare, ci s-a stabilit o modalitate de executare esalonata a obligatilor de plata continute in aceste titluri.
Acest act normativ nu are semnificatia exonerarii debitorilor de plata daunelor interese moratorii, intrucat art. 1082 din Codul civil din anul 1864, respectiv 1530 din Codul civil din anul 2009, consacra principiul raspunderii debitorului pentru executarea cu intarziere, acesta putand fi obligat la despagubiri, indiferent daca a actionat cu intentie sau din culpa. Raspunderea sa civila va fi atrasa ori de cate ori nu se dovedeste existenta unei cauze straine, exoneratoare de raspundere, reprezentata fie de cazul fortuit, forta majora, fapta creditorului insusi ori fapta unui tert pentru care debitorul nu este tinut a raspunde. In plus, pentru ca fapta unui tert sa produca efectul exonerator, este necesar ca aceasta sa aiba caracteristicile fortei majore sau ale cazului fortuit.
Or, esalonarea platii instituita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului  nr. 71/2009, modificata si completata nu este o cauza exoneratoare de raspundere, ci constituie un eveniment pe care debitorii, desi il puteau prevedea, nu au luat masuri corespunzatoare, pentru a evita neexecutarea.
Ca atare, in interpretarea dispozitiilor art.1073, art. 1082 si art. 1088 din Codul civil din anul 1864, respectiv art. 1531 si art. 1535 din Codul civil din anul 2009, reclamantii sunt indreptatiti la acordarea daunelor - interese moratorii, sub forma dobanzii legale, pentru executarea cu intarziere a obligatiilor rezultate din titlurile executorii.
Reclamantii din prezenta cauza, personal bugetar,  au obtinut drepturi salariale prin sentintele civile nr. 3049/31.10.2012 si nr. 2234/12.09.2013, irevocabile, plata drepturilor obtinute s-a facut esalonat potrivit dispozitiilor legale sus mentionate  si sunt  indreptatiti la repararea intocmai a prejudiciului material cauzat de  neexecutarea la timp a  obligatiei de plata de catre angajatorul debitor.
   Pentru aceste considerente se va admite actiunea si se va obliga parata sa plateasca fiecarui reclamant dobanda legala aferenta drepturilor banesti cuvenite, conform sentintelor civile nr. 3049/31.10.2012 si nr. 2234/12.09.2013 pronuntate de Tribunalul Teleorman, incepand cu data pronuntarii  sentintelor si pana la data platii efective.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016