InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Teleorman

Cerere pentru eliberare adeverinta. Munca prestata in grupa a II-a de munca. Legalitatea cererii

(Sentinta civila nr. 48 din data de 15.01.2015 pronuntata de Tribunalul Teleorman)

Domeniu | Dosare Tribunalul Teleorman | Jurisprudenta Tribunalul Teleorman

Prin actiunea inregistrata sub nr. _/87/2014 reclamantul ND a chemat in judecata pe paratele S.C. MG S.R.L. TURNU MAGURELE si SCP T SI ASOCIATII SPRL TURNU MAGURELE - LICHIDATOR AL S.C. E S.A. TURNU MAGURELE solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se constate ca activitatea desfasurata in perioada 15.05.1984 - 10.01.2005 in cadrul S.C. E S.A. TURNU MAGURELE se incadreaza in grupa I de munca.
De asemenea, reclamantul a solicitat obligarea paratelor la eliberarea unei adeverinte care sa ateste aceasta imprejurare, precum si la inscrierea in carnetul de munca a mentiunilor privitoare la grupa I de munca pentru perioada de timp solicitata.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca, in calitate de angajat al INTREPRINDERII DE UTILAJ CHIMIC, devenita ulterior S.C. BE S.A., in perioada 15.05.1984 - 10.01.2005 a desfasurat activitati care, potrivit prevederilor ordinului nr. 50/1990 se incadreaza in grupa I de munca.
Cu toate acestea, pentru perioada solicitata, fara a se fi schimbat locul de munca sau felul muncii, activitatea sa a fost inscrisa in grupa a II-a de munca.
Cu privire la S.C. BE S.A., reclamantul a aratat ca aceasta a fost lichidata de catre parata T si Asociatii SPRL, parata S.C. MG S.R.L. fiind pastratoarea de arhiva.
In fine, reclamantul a aratat ca, in cursul lunii februarie 2014, s-a adresat cu o cerere paratei S.C. MG S.R.L., pentru a i se emite o adeverinta care sa ateste faptul ca perioada lucrata in cadrul S.C. BE S.A. se incadreaza in grupa I de munca, insa solicitarea sa nu a primit o rezolvare favorabila.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile Ordinul nr. 50/1990, H.G. nr. 456/1990 si Ordinul nr. 1566/1995 al M.M.P.S., iar in dovedirea actiunii reclamantul a depus la dosarul cauzei, in copie, inscrisuri constand in adresa de raspuns nr. 218/25.02.2014, emisa de S.C. MG S.R.L., adeverinta nr. 941/08.08.2005, eliberata de S.C. BE S.A., precum si carnetul de munca.
Cu ocazia dezbaterilor in sedinta publica din data de 15.01.2015 reclamantul, prin aparator, a precizat actiunea in sensul ca solicita instantei sa se constate ca munca prestata in perioada 15.05.1980 - 01.04.2001 se incadreaza in grupa a II-a de munca in procent de 100%, precum si obligarea paratei S.C. MG S.R.L. TURNU MAGURELE la eliberarea unei adeverinte in acest sens.
Paratii, desi legal citati, nu au formulat intampinare si nici nu s-au prezentat in instanta spre a-si face apararea ori spre a opune eventuale exceptii.
Examinand actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele:
In perioada 15.05.1980 - 01.04.2001, potrivit mentiunilor existente in carnetul de munca, reclamantul a fost incadrat ca lacatus mecanic in cadrul Intreprinderii de Utilaje Chimice Turnu Magurele, unitate care, de-a lungul timpului, si-a schimbat denumirea in Intreprinderea de Motoare Electrice si  S.C. E S.A., societate ce a fost lichidata de catre parata SCP T SI ASOCIATII SPRL, arhiva acestea fiind pastrata de catre parata S.C. MG S.R.L.
Prin cererea inregistrata sub nr. 217/25.02.2014, reclamantul a solicitat paratei S.C. MG S.R.L. Turnu Magurele eliberarea unei adeverinte care sa ateste faptul ca activitate desfasurata in perioada 15.05.1980 - 01.04.2001 lucrata in cadrul si  S.C. BE S.A. Turnu Magurele, in calitate de lacatus mecanic, se incadreaza in grupa a II-a de munca.
Prin adresa nr. 218/25.02.2014, parata S.C. MG S.R.L. a comunicat reclamantului ca nu are temei legal pentru solutionarea favorabila a cererii, dat fiind faptul ca, desi este detinatoarea arhivei falitei S.C. BE S.A., nu detine documente vizand nominalizarea salariatilor in grupe de munca, iar statele de plata dupa anul 1992 au fost intocmite fara vreo mentiune referitoare la grupele de munca.
Prin prezenta actiune, astfel cum a fost precizata, reclamantul a solicitat sa se constate ca munca prestata in perioada 15.05.1980 - 01.04.2001, in cadrul S.C. E S.A. TURNU MAGURELE, se incadreaza in grupa a II-a de munca, precum si obligarea paratei S.C. MG S.R.L. la eliberarea unei adeverinte care sa ateste aceasta imprejurare.
Analizand cu prioritate exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului SCP T SI ASOCIATII SPRL TURNU MAGURELE - LICHIDATOR AL S.C. E S.A. TURNU MAGURELE, invocata din oficiu de instanta, se constata ca aceasta este intemeiata si din considerentele ce se vor expune, urmeaza a fi admisa.
Astfel, in perioada mentionata in actiune si pentru care se solicita acordarea grupei a II-a de munca, astfel cum rezulta din mentiunile inscrise in carnetul de munca, reclamantul a fost angajatul societatii Intreprinderea de Utilaj Chimic Turnu Magurele, devenita ulterior IME Turnu Magurele, iar apoi S.C. E S.A. Turnu Magurele.
De asemenea, din inscrisurile existente la dosarul cauzei, rezulta ca arhiva societatii a fost preluata dupa lichidare de o societate autorizata, asa incat este evident ca aceasta nu se afla in posesia SCP T SI ASOCIATII SPRL TURNU MAGURELE - LICHIDATOR AL S.C. E S.A. TURNU MAGURELE, care, de altfel, nu indeplineste conditiile prevazute de lege privind detinatorii de arhive, conform Legii nr. 16/1996.
Potrivit art. 40 din Codul Muncii, angajatorul are obligatia de a stabili organizarea si functionarea unitatii, inclusiv prin stabilirea atributiilor corespunzatoare fiecarui salariat, acordarea grupelor de munca in perioada pentru care au existat reglementari legale in acest sens, iar pentru ipoteza intrarii societatii angajatoare in procedura insolventei, atributiile angajatorului sunt preluate de lichidatorul judiciar care, odata cu lichidarea, preda arhiva societatii autorizate, ca detinatoare de arhiva, in conditiile Legii nr. 16/1996.
Din cele expuse, rezulta ca nu exista identitate intre persoana juridica chemata in judecata, respectiv SCP T SI ASOCIATII SPRL TURNU MAGURELE - LICHIDATOR AL S.C. E S.A. TURNU MAGURELE si cel care este subiect pasiv in raporturile juridice deduse judecatii, astfel incat se va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a SCP T SI ASOCIATII SPRL TURNU MAGURELE - LICHIDATOR AL S.C. E S.A. TURNU MAGURELE invocata de instanta din oficiu, iar actiunea formulata impotriva acestui parat va fi respinsa ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
In ceea ce priveste fondul cauzei, instanta constata actiunea, astfel cum a fost precizata, ca fiind intemeiata.
Astfel, prin cererea adresata paratei S.C. MG S.R.L. Turnu Magurele si inregistrata sub nr. 217/25.02.2014, reclamantul a solicitat eliberarea unei adeverinte care sa ateste ca activitatea desfasurata in perioada 15.05.1980 - 01.04.2001 lucrata la S.C. BE S.A. Turnu Magurele, in calitate de lacatus mecanic, se incadreaza in grupa a II-a de munca, aceasta parata fiind detinatorul de arhiva al S.C. BE S.A. Turnu Magurele.
Aceasta parata, prin adresa nr. 218/25.02.2014 a comunicat reclamantului ca este in imposibilitate sa elibereze adeverinta cu mentiunile solicitate, intrucat eliberarea unei adeverinte care sa ateste faptul ca o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupe superioare de munca, se poate face de catre detinatorul de arhiva numai in conditiile in care nominalizarea persoanei s-a facut anterior datei de 01.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile si aflate in evidenta fondului arhivistic, respectiv proces-verbal, decizie, tabel, hotarare CA si a sindicatelor.
Prin urmare, in conditiile in care in arhiva preluata nu se regasesc documente care sa ateste incadrarea activitatii reclamantului in grupa a II-a de munca, iar statele de plata dupa anul 1992 nu au fost intocmite pe grupe de munca, parata a comunicat ca, in absenta documentelor, constand in decizia directorului sau hotararea Consiliului de Administratie, tabele etc., nu poate proceda la emiterea adeverintei solicitate.
Insa, potrivit pct. 4 din Ordinul nr. 50/1990, cu modificarile si completarile ulterioare, incadrarea in grupele I si II de munca se va face in situatia in care, cu toate masurile luate de unitate pentru normalizarea conditiilor de munca, nivelul noxelor existente la locurile (activitatile, meseriile, functiile) prevazute in aceste grupe depaseste nivelul maxim admis prevazut in Normele republicane de protectie a muncii (pct.4).
Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.) (pct. 6 din Ordin).
Conform pct. 3 din Ordin, beneficiaza de incadrarea in grupele I si II de munca, potrivit celor mentionate, fara limitarea numarului, personalul care este in activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maistri, tehnicieni, personal de intretinere si reparatii, controlori tehnici de calitate, precum si alte categorii de personal care lucreaza efectiv la locurile de munca si activitatile prevazute in anexele nr. 1 si 2.
Beneficiaza, de asemenea, de aceleasi drepturi personalul muncitor din constructii-montaj sau din alte activitati, care realizeaza lucrari de extinderi, modernizari sau reparatii ale capacitatilor de productie si care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii cu personalul beneficiarului incadrat in grupele I si II de munca.
Prin incheierea interlocutorie din data de 23.10.2014 a fost admisa proba cu expertiza tehnica de specialitate, avand ca obiective verificarea si stabilirea de catre expert daca activitatea desfasurata de reclamant in perioada 15.05.19840 - 10.01.2005 se incadreaza in grupa I de munca, raportul de expertiza fiind intocmit de catre expertul ZE.
Impotriva raportului de expertiza nu au fost formulate  obiectiuni si intrucat din examinarea acestuia rezulta ca la intocmire au fost avute in vedere dispozitiile Ordinului MMPS nr. 50/1990,  instanta isi  insuseste  concluziile acestuia.
Potrivit raportului de expertiza, pentru perioada 15.05.1980 - 01.04.2001, conform prevederilor Legii nr. 27/1966 si a altor reglementari conexe - HCM 106171968, Decretul nr. 205/1976, Decretul nr. 210/1977 si Decretul nr. 215/1977 parata a intocmit documentatia si listele cu personalul care ar fi putut benefica de incadrarea in grupe de munca conform prevederilor art. 3 alin. 2 din Ordinul nr. 50/1990 si dispozitiile MMPS, iar in cadrul societatii s-a efectuat nominalizarea locurilor de munca impreuna cu sindicatele.
In acest sens, din raportul de expertiza rezulta ca, la nivelul paratei, a fost emisa decizia nr. 194/20.10.2000, prin care s-a constituit Comisia pentru stabilirea locurilor de munca cu conditii speciale si deosebite din cadrul societatii, iar prin CCM nr. 10/14.07.1992, s-au facut precizari cu privire la locurile de munca care se incadreaza in grupele I si II, din centralizatoarele statelor de plata rezultand ca sumele virate pentru contributiile de asigurari sociale sunt aferente grupei I de munca.
In fine, din acelasi raport de expertiza, instanta retine ca, in cadrul societatii, prin Directia de Sanatate Publica Teleorman s-au efectuat buletine de analiza pentru determinarea noxelor, fiind efectuate si raportari cu personalul incadrat in grupa I de munca, astfel cum rezulta din adresa nr. 3209/03.06.1998, precum si faptul ca activitatea desfasurata de reclamant in perioada 15.05.1980 - 01.04.2001, s-a desfasurat in conditii cu un grad ridicat de noxe, conditii grele, conditii de toxicitate peste normele admise si se poate incadra in grupa a II-a de munca, in procent de 100%, conform pozitiei 160 din anexa nr. 2 la Ordinul nr. 50/1990.
Prin urmare, instanta constata ca activitatea prestata de catre reclamant in cadrul S.C. E S.A. Turnu Magurele in perioada 15.05.1980 - 01.04.2001 este o activitate ce s-a desfasurat in conditii cu un grad ridicat de note, conditii grele, conditii de toxicitate peste noxele admise si poate fi incadrat in grupa a II-a de munca in procent de 100%, conform pozitiei 160 din anexa nr. 2 la Ordinul nr. 50/1990.
In consecinta, se va admite actiunea formulata reclamantul ND, asa cum a fost precizata, in contradictoriu cu paratul S.C. MG S.R.L. Turnu-Magurele s i se va constata ca perioada 15.05.1980 - 01.04.2001, a fost lucrata de reclamant, in grupa II de munca, in procent de 100%.
Totodata, se va obliga parata S.C. MG S.RL. sa elibereze reclamantului o adeverinta in acest sens, iar actiunea fata de paratul SCP T SI ASOCIATII SPRL TURNU MAGURELE - LICHIDATOR AL S.C. E S.A. TURNU MAGURELE va fi respinsa ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016