InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Vaslui

TRAFIC DE DROGURI

(Sentinta penala nr. 366 din data de 23.10.2009 pronuntata de Tribunalul Vaslui)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Vaslui | Jurisprudenta Tribunalul Vaslui


Dosar nr. 2688/89/2009
TRAFIC DE DROGURI

R O M A N I A
TRIBUNALUL VASLUI
 SECTIA PENALA
SENTINTA PENALA  Nr. 366
Sedinta nepublica de la 23 Octombrie 2009
Instanta constituita din:
PRESEDINTE RADU OANA
Grefier DORICA TRANDAFIR
         Ministerul Public reprezentat de Procuror CONSTANTIN BULGARU din cadrul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Vaslui

Pe rol  fiind pronuntarea    cauzei penale privind pe inculpatul  R R,fiul lui, nascut la data de in mun., C.N.P., cetatean roman, elev clasa a XI-a la Colegiul  National,domiciliat in   si inculpat H D, fiul , nascut la data de,in mun. ,C.N.P.,cetatean roman, studii  12 clase, ,fara ocupatie,fara antecedente penale, trimisi in judecata prin rechizitoriul  D.I.I.C.O.T- Biroul Teritorial Vaslui  nr. 3/D/P/2009 pentru savarsirea  infractiunilor de  trafic de droguri de  risc si introducerea in tara  de droguri de risc , prev. de art. 2 alin 1 si art.3 alin. 1 din Legea 143/2000,modificata prin Legea 522/2004  cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal si art. 99 alin3 Cod penal.
La apelul nominal facut la pronuntare au lipsit partile.
Dezbaterile in prezenta cauza au avut loc  in sedinta publica de la 21 octombrie 2009  concluziile reprezentantului parchetului si a inculpatilor prin aparatori fiind consemnate in incheierea din acea zi ce face parte integranta din prezenta sentinta, cand din lipsa de timp pentru deliberare, s-a amanat pronuntarea cauzei pentru termenul din  23.10.2009.
 Deliberand , s-a dat solutia de fata ;
 
T R I B U N A L U L

Asupra actiunii penale de fata ;
Prin rechizitoriul nr. 30/D/P/2009 intocmit de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism  - Biroul Teritorial Vaslui la data de 17 august  2009  si inregistrat la aceasta instanta la data de 19.08.2009 sub nr. 2688/89/2009 a  fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatul minor  RR pentru savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc si introducerea  in tara de droguri de risc   prevazute de art. 2 alin.1 si art. 3alin.1 din Legea nr. 143/2000 modificata prin Legea nr. 522/2004, cu aplicarea art. 99  alin .3   Cod penal si s-a pus in miscare  actiunea penala si a fost trimis in judecata  in  stare de libertate inculpatul minor H A-D pentru savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc si introducerea  in tara de droguri de risc   prevazute de art. 2 alin.1 si art. 3alin.1 din Legea nr. 143/2000 modificata prin Legea nr. 522/2004, cu aplicarea art. 99  alin .3   Cod penal.
               S-a retinut, prin actul de sesizare a instantei, ca in perioada aprilie - august 2009, au fost introduse in tara, fara drept, prin intermediul coletelor, diferite cantitati de droguri de risc, droguri ce erau trimise de catre  inculpatul minor  H A D din Italia si preluate in Romania de inculpatul  minor R R prin  alte persoane,  iar apoi oferite spre vanzare si consum unor persoane din anturajul acestora care erau minori.
      In cauza au fost audiati inculpatul R R si martorii  C A, T R, F R-V,B A A, C GI  si C C A  si s-au depus acte in circumstantiere pentru inculpatul minor R R. Inculpatul minor HA-  D nu a fost audiat  intrucat acesta locuieste cu mama sa in Italia.
Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele.
In cursul anului 2007 inculpatul H A-D a plecat din Romania locuind cu mama sa in Italia, insa in luna ianuarie 2009, acesta s-a intors  pentru scurt timp in tara, perioada in care s-a intalnit cu inculpatul R  R si invinuitii T R si F R V.
 Inculpatul R R si invinuitul H A- D au luat hotararea infractionala de a introduce in tara droguri de risc si anume , rezina decanabis  -  ca in i drogurile de risc, si anume cel cunoscut in denumirea populara de " hasis" se  vand la un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata drogurilor din Romania si impreuna cu inculpatul R R au stabilit ca pot obtine sume i din vanzarea acestora in mun. Barlad
In momentul in care s-a purtat discutia intre H A- D inculpatul R R, de fata erau si T R si F RV.
Deoarece    R R ar fi vrut sa existe vreo informatie  care sa conduca la implicarea sa, i-a spus inculpatului  H A-D ca pe coletul pe care urma sa il trimita in Romania si in care se aflau  drogurile, sa scrie ca si destinatar numele de " Paladi Andrei" iar numarul telefon la care trebuia ca soferul mijlocului de transport sa contacteze  destinatarul, sa fie cel folosit de catre TR.
S-a stabilit ca acestia din urma sa fie intermediarii inculpatului R R in sensul ca, trebuiau sa preia coletele ce contineau drogurile de risc iar apoi, sa ofere spre vanzare si consum, rezina de cannabis. Sumele de bani astfel tinute trebuiau sa ajunga la inculpatul R R. Acest aspect este confirmat si de martorul B AA a declarat " de aproximativ 2 ani cei patru prieteni au inceput sa discute un plan de a face bani vanzand droguri tinerilor din Barlad. ..
La inceputul lunii aprilie 2009  inculpatul  minor H A- D a plecat din nou in Italia si a ramas stabilit cu inculpatul minor R R, sa cumpere hasis pe care apoi sa il trimita in Romania prin colet. Detaliile urmau sa fie stabilite telefonic de catre cei doi inculpati.
 
 In momentul in care inculpatul minor  H A D a ajuns in  Italia, la scurt timp, 1-a contactat telefonic pe inculpatul R R caruia i-a  precizat ca a achizitionat droguri de risc - hasis si urmeaza ca printr-un col le trimita in Romania.
  
Deoarece    R R nu ar fi vrut sa existe vreo informatie  care sa conduca la implicarea sa, i-a spus inculpatului  H A-D ca pe coletul pe care urma sa il trimita in Romania si in care se aflau  drogurile, sa scrie ca si destinatar numele de " Paladi Andrei" iar numarul telefon la care trebuia ca soferul mijlocului de transport sa contacteze  destinatarul, sa fie cel folosit de catre T R.
Acelasi martor B A-A a declarat ,H  Dpropus lui R, F si T sa faca acea afacere ....In primavara anului
2009 H D a trimis din Italia un colet care continea hasis prin
   
intermediul unei firme de transport, coletul fiind pus pe numele unui coleg  de a   lui RR ..." 
          Dupa ce a stabilit telefonic detaliile cu privire la trimieterea si primirea  coletului in care se aflau drogurile, inculpatul  R R a comunicau lui T R ca urma sa fie contactat telefonic de catre soferul 1 microbuz    pentru a prelua coletul atunci cand acesta din urma ajunge municipiul Barlad. 
      T R a declarat " R R mi-m mie si lui F R  ca a fost contactat telefonic de catre H D care i-a comunicat ca a facut rost de hasis si ca urma sa trimita drogurile, colet in tara....R R mi-a spus ca i-ar fi comunicat lui H  D sa puna coletul pe numele Paladi Andrei si numarul de telefon pe care-l folosea   si anume 0753.746..."
La cca. doua zile,  T R fost sunat de catre soferul unui microbuz stabilind locul unde urma intalneasca pentru  a prelua coletul  trimis  din  Italia.   Conform  intelegerii T R, insotit de catre invinuitul F R V  s-au deplasat la locul stabilit si au ridicat coletul trimis de catre H D din Italia.
Despre preluarea coletului a fost informat imediat si inculpatul R  R, iar ulterior acesta s-a intalnit cu F R V si T R. Cei trei inculpati s-au deplasat intr-un apartament ce apartine unui prietent  a inculpatului R R si in care nu locuieste nimeni iar acolo au deschis pachetul si au constatat ca intr-o tabachera, ascunsa printre cateva obiecte de  imbracaminte, se aflau cinci bucati de rezina de cannabis (hasis) si doi muguri de cannabis. Inculpatii au consumat sub forma de tigari o bucata din hasisul primit si au ajuns la concluzia ca drogurile nu erau de calitate. Datorita acestui  fapt ,  inculpatul R R 1-a contactat telefonic pe inculpatul H  A D si i-a reprosat faptul ca drogurile trimise nu erau de calitate  dar a hotarat sa le imparta in bucati mai mici si sa le ofere spre vanzare.
         Inculpatul R R ajutat de F RV au vandut  cantitatea de hasis dar si mugurii de cannabis unor prieteni din anturajul   din    prieteni ....ca F R V detine le droguri (hasis si marijuana ) pe care le ofera spre vanzare...... Acesta mi-a spus   ca poate sa-mi vanda 3 grame de hasis si 1 gram de marijuana contra sumei  de 200 lei...m-am intalnit cu T R, am luat drogurile de la acesta si i -am dat suma de 200 lei pentru a-i da lui F R V.
Declaratia martorului C A este confirmata si de continutul convorbirilor telefonice purtate de catre martor cu F R V data de 24.04.2009 .
 F R V era folosit ca intermediar in vanzarea drogurilor de catre inculpatul R R, acesta fiind si cel care stabilea pretul unui  gram de drog. ln acest sens, relevanta este discutia din data de 24.04.2009 purtata  intre  F R Vsi inculpatul R R :
 
 
,F R V - Uite a venit niste baietasi, stii, sa cumpere niste tricouri,stii...si m- a intrebat cat le dau de 2 jumatate...
    R - le dai ...stai asa sa ma gandesc. Deci vine...5 tricouri de alea  maro... si dale   .si alea verzi." precum si mesajul din aceeasi zi in care F  R V cere acordul inculpatului R R pentru a vinde o cantitate  droguri: "Trei M, 1 V pe 150. e bn?"
   
     Din coroborarea probelor  a rezultat ca inculpatii se refereau la vanzarea drogurilor (rezina de cannabis are culoarea maro si canabiis care are culoarea verde ) catre martorul C  A.
 
      Suma de bani obtinuta din vanzarea drogurilor a fost luata de  catre  inculpatul R R. Din aceasta suma de bani obtinuta in mod ilegal  inculpatul R R i-a trimis in Italia  inculpatului  H A  D  suma de 250 euro.  Transferul de bani a fost efectuat pe  numele  martorului BA A la solicitarea inculpatului R R. Martorul  a relatat ,,R R mi-a cerut imprumut 150 euro spunand ca-i trebuie aceasta suma sa o trimita lui H in Italia iar acesta sa-i trimita droguri tot el m-a rugat sa trimit aceasta suma pe numele meu....  )
Inculpatul R R a avut o alta versiune in timpul urmaririi penale  in sensul ca a sustinut ca nu a trimis nici o suma de bani prin interme martorului B A ci invinuitii T R si F RV au ap
la acest martor pentru a expedia suma de bani necesara cumpararii unei cantitati de droguri. Declaratia inculpatului nu este sustinuta de declaratiile c doi invinuiti dar nici de martorul BA.
Dupa acest prim transport, inculpatul R R a luat din nou legatura telefonica cu  inculpatul H A D si au stabilit impreuna        ca i  aceeasi modalitate sa mai trimita o cantitate de droguri de risc - hasis. De  asemenea, au stabilit ca pachetul sa fie trimis pe numele lui T R  ca  destinatar. Inculpatul R R a declarat , Am fost contactat de  H care mi-a spus ca a rezolvat problema,ca urmeaza sa ne trimita 60 grame hasis.I-am dat acestuia numele si numarul de telefon a lui T " .
In aceeasi modalitate,  T R a preluat coletul cu droguri
fiind insotit la preluare tot de  F R V.  Fiind  insotiti de  catre  inculpatul R R au mers in acelasi apartament unde au deschis coletul trimis de catre inculpatul  H A D si au constatat ca de fapt nu  erau 60 grame ci doar 15 grame rezina de cannabis.  Prin intermediul  lui  F  RV  ,RR  a vandut  intreaga cantitate de droguri si a incasat  banii astfel obtinuti. T R a declarat "Stiu de la  F R ca toti  banii obtinuti din vanzarea hasisului  au mers  la r R"
La sfarsitul lunii iulie 2009 inculpatul R R a stabilit cu  inculpatul H A -D    sa mai trimita o cantitate de droguri in municipiul Birlad  si chiar a strans suma de 250 euro de la cativa prieteni, bani pe care i-a  trimis  in numele sau in Italia, asa cum rezulta din transferul bancar. Relevanta  este discutia din ziua de 30.07.2009 in care inculpatul R R discuta cu  inculpatul H A D despre ziua in care urma sa fie trimisi banii  in Italia pentru cumpararea drogurilor dar si de calitatea drogului:
R R - Nu pot nici dimineata,dimineata pentru ca cine mai are ni dea parte trebuie sa-mi dea maine... dar asta cum se cheama...buna , nul ‘a celputin cat afost data.... H A-D - Nu mai, e buni buna,frate.... R R — De care adida si, de aia maro sau aia verzi? H A D- E maro.
  Inculpatul R R a luat legatura cu T R caruia i-a comunicat ca in ziua de 4.08.2009 urmeaza sa mai preia un colet cu acelasi continut .Astfel, in ziua de 4.08.2009, prin intermediul firmei de transport A,, SRL Iasi a fost expediat de catre  inculpatul H A  un colet cu droguri , fiind preluat la intrarea din municipiul Barlad de catre   T R. Acesta din urma a fost condus la locul de intalnirii de catre inculpatul R R cu autoturismul condus de catre   C C
    Cu ocazia desfasurarii activitatii desfasurate de inculpatul R R  in baza autorizatiei nr.42/21.04.2009 emisa de Tribunalul Vaslui  prin    care s-a  dispus autorizarea inregistrarii de imagini s-a constatat ca in autoturismul marca  BMW cu nr. de inmatriculare Vs. s-au urcat martorii C  C  , A, C GI, inculpatul R R si   T R si s-au deplasat in zona Fabricii de Confectii din municipiul Barla .In  acest loc   T R a coborat din autoturism iar celelalte persoane s-au deplasat cu autoturismul intr-o zona apropiata. T R s-a  intalnit cu soferul mijlocului de transport, martorul H I I  care  i-a predat coletul  .  Dupa preluarea coletului,   T R  s-a  indreptat spre locul unde era parcat autoturismul unde a urcat in acesta, iar apoi s-au deplasat spre zona in care locuiesc. In momentul in care martorul C  C A a oprit autoturismul, lucratorii de politie au trecut la prinderea si imobilizarea inculpatilor.
  In autoturism a fost identificat coletul iar cu ocazia deschiderii acestui s-a constatat ca in interior, ascuns intr-un obiect de imbracaminte, se aflau numar de 3 buc. de substanta solida, de culoare maro. Substanta a fost testata  in prezenta martorilor asistenti, cu trusa antidrog MMC INTERNATIONAL BV,aceasta reactionand la testul pentru cannabis. In cauza s-a dispus efectuarea constatari  tehnico- stiintifice,  care a concluzionat ca  s-au pus in  evidenta  tetrahidrocannabinol substanta psihotropa biosintetizata de planta cannabis cantitatea totala de 64 grame rezina de cannabis, ce a fost gasita in colet (raport  de constatare tehnico-stiintifica nr.689023/5.08.2009).
Cu ocazia interpelarii persoanelor aflate in autoturism in  momentul  imobilizarii , inculpatul R R a declarat ca nu are cunostinta despre continutul  coletului ci doar il insotea pe T R, fapt sustinut si de cei  doi martori.
Desi, cu ocazia luarii masurii arestarii preventive inculpatul R R
a declarat  ca discutiile telefonice pe care le-a avut cu inculpatul  HA D   au fost purtate in gluma , ulterior a declarat ca a fost  doar intermediarul  dintre  F R V   si T R ,   pe de o parte   si inculpatul  H A D pe de alta parte.
               Atat F R V si T R dar si martorul B A- A   au declarat ca toata activitatea infractionala a fost coordonata    de catre  inculpatul R R, insa acesta apela la intermediari pentru a nu fi prin de lucratorii de politie-
Martorul B A A a declarat :  R R era cel care coordona activitatea in legatura cu drogurile, era capul si ii era teama sa nu fie prins motiv pentru care apela la F si T  pentru vinderea drogurilor  ".
  Declaratia martorului este coroborata cu continutul discutiilor  telefonice pe    inculpatul R R le-a avut anterior primirii coletului cu inculpatul H A D. Din aceste discutii, rezulta, fara nici un dubiu  ca   inculpatul R R era cel care stabilea in amanunt modul in care trebuia trimis coletul cu droguri din Italia de catre inculpatul  H  A - D , si locul unde trebuia luat coletul, de catre cine , precum si sumele de bani  care trebuiau platite in schimbul drogurilor. In acest sens, relevanta este discutia  purtata in ziua de 3.08.2009 :
R R - Ti-ar mai trebui. niste bani...
B - Si mi-o dai tot la fel?
R R - Pai nu o mai dau tot la fel ca...ies prea mult in pierdere.
T R a declarat ca in ziua de 3.08.2009 a fost  contactat  de 
  catre inculpatul R R care i-a comunicat ca a doua zi urma sa mai ridice un colet cu droguri, fapt  infirmat de catre acesta din urma.
                  Situatia de fapt expusa de catre  T R este confirmata de  discutia pe care acesta a avut-o  cu inculpatul RR in dimineata zilei de 2 4.08.2009, si in care ii atrage atentia sa-si tina telefonul langa el si sa  trezeasca dimineata
        Faptele inculpatilor minori  sunt dovedite cu urmatoarele mijloace de proba : declaratiile inculpatului minor R R, declaratiile martorilor,  proces-verbal  intocmit cu ocazia audieriii martorului  cu o alta identitate decit cea reala ;  raport de constatare tehnico- stiintifica  privind expertizarea  cantitatilor de droguri; proces- verbal  intocmit  cu ocazia supravegherii activitatilor desfasurate de catre inculpati in baza  autorizatiei de inregistrare de imagini  nr.42/21.04.2009 ;procese -verbale intocmite  cu ocazia interceptarii  si inregistrarii  convorbirilor telefonice efectuate de inculpati: procese verbal intocmit  cu ocazia retinerii  si deschiderii coletului ;   adrese privind  transferurile sumelor de bani.
         Ca urmare a acestor probe, faptele celor doi inculpati minori  constituie infractiunile prev. de  art.2  alin.1 si art.3 alin 1 din Legea 143/2000 , modificata prin Legea 522/2004 , cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
        Nu se poate pune problema  schimbarii incadrarii juridice a infractiunii comise de  inculpatul minor R R  din infractiunea prev. de art.3 alin1 din Legea 143/2000 , modificata prin Legea 522/2004 in infractiunea de  complicitate  art.26 Cod penal rap. la art.3 alin1 din Legea 143/2000 , modificata prin Legea 522/2004.
Inculpatul minor R R a fost cel care  inca de la inceput a luat hotararea infractionala  impreuna cu celalalt inculpat minor  de a introduce in tara  droguri de risc in scopul vanzarii. In acest sens el a fost cel care  a tin ut legatura cu   celalalt inculpat minor  aflat in Italia prin telefon ,totodata el a fost cel care i-a indrumat  pe martori la ridicarea  coletelor  trimise  din Italia , el a fost cel care a lua banii  proveniti din vanzarea drogurilor de risc trimitandu-i ulterior prin interpusi  in Italia  inculpatului minor H A -D.
Afirmatia ca acesta  numai ar fi ajutat sau inlesnit  introducerea in tara a drogurilor de risc  de catre incul,patul minor H nu poate fi primita  intrucat  din probatoriul administrat in cauza (martori  si interceptari telefonice ) rezulta in mod clar  o intelegere  fara nici un fel de dubii  intre cei doi  in care rolul lui H  era de a procura si trimite in tara drogurile de risc prin colete, iar  rolul inculpatului minor R R era de a  prelua  personal sau prin interpusi ( colegi si prieteni de ai sai minori )  aceste colete  iar apoi  sa le imparta  la distribuitori ( tot colegi si prieteni de ai sai )  in scopul vanzarii  acestor droguri de risc tinerilor din anturajul loc  sau de la scoala.
Banii proveniti  din vanzarea drogurilor de risc erau dirijati  numai de  inculpatul minor R R  el fiind cel care  isi oprea o parte din ei ,ii rasplatea pe cei care  ii aduceau banii proveniti din vanzarea drogurilor de risc, iar o parte  prin interpusi ii trimitea inculpatului minor H A -D  in Italia dupa ce in prealabil vorbise cu el la telefon  despre acest lucru  cit si de faptul ca drogurile nu au o calitate foarte buna si ca ar trebui  sa trimita  mai multe.
Aceste aspecte ale comiterii infractiunii  prev. de art. 3 alin1 din  Legea 143/2000 modificata prin Legea 522/2004  fac din inculpatul minor  R R  un autor al acestei infractiuni prev. de artr.24 Cod penal  si nu un complice  art. 26 Cod penal.
Inculpatul minor R R atat in  faza de urmarire penala cat si in fata instantei de judecata  a sustinut ca  el a  comis aceste infractiuni  din joaca, din nestiinta   sau ignoranta. Aceasta varianta a inculpatului nu poate fi  primita intrucat  asa cum rezulta din probatoriul administrat  in cauza  el si-a dat seama  ba mai mult  a urmarit  in mod direct   obtinerea de foloase materiale  prin vanzarea de droguri prin interpusi   si prin introducerea in mod ilegal in Romania a acestor droguri de risc.
Faptele inculpatului minor  nu sunt izolate fara nici o legatura una cu alta  accidentale  ci dimpotriva prin modul  de comitere a lor  denota o gandire analitica  in perspectiva  a acestora. Mai mult decat atat  pentru a nu se expune  rigorilor legii  inculpatul minor R R  a atras in cercul infractional  si prieteni  ai sai  care sunt minori carora le-a trasat sarcini stricte  privind distribuirea  contra cost  a drogurilor de risc, stabilirea pretului a acestora precum si  modalitatea de introducere  in Romania   prin intermediul  coletelor care erau ridicate  de catre  martori, dar ulterior  acestea ajungeau intr-o actiune bine prestabilita  in final tot la inculpatul minor R R.
Inculpatul minor H A- D  a fost cel care  dupa o intelegere prealabila cu inculpatul minor R R  a procurat din Italia  droguri de risc, iar ulterior  prin  intermediul a trei colete  le-a trimis in Romania  printr-o firma de transport auto international ca mai apoi sa fie ridicate  de catre R R prin intermediari cu scopul  de a fi vandute  in Barlad. Tot acest inculpat minor  a primit si banii  din Romania  proveniti din vanzarea de droguri de risc  ca urmare a intelegerii avute anterior  cu R R si martorii .
Avand in vedere aceste aspecte , instanta de judecata va  constata vinovatia inculpatilor minori  privind comiterea infractiunilor prev.  de  art.2  alin.1 si art.3 alin 1 din Legea 143/2000 , modificata prin Legea 522/2004 , cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
Fata de inculpatul minor H A -D care nu a implinit inca varsata de 17 ani , de faptul ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale fiind la primul contact cu legea penala, fata de gradul de pericol  social al infractiunilor comise , de raportul de evaluare psihosociala  intocmit de Serviciul de protectia Victimelor  si Reintegrare Sociala  a Infractorilor de pe langa Tribunalul Vaslui si a anchetei sociale efectuate de Primaria mun. Barlad , in stanta  constata ca fata  de acesta trebuie sa se dea dovada de clementa si sa  ii aplice  acestuia o masura educativa in locul aplicarii unei pedepse pentru comiterea infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata.
In baza art. 101 lit."c"  si art.104 Cod penal, inculpatului minor H A D i se va aplica  masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare pe o durata nedeterminata dar nu mai mult de implinirea varstei de 18 ani .
In baza art. 490   alin.1 Cod  pr.penala, urmeaza a  dispune  punerea in executare de indata  a masurii  educative a internarii intr-un centru de reeducare prev. de art.104 Cod penal  fata de inculpatul minor H A-  D.
Pentru inculpatul minor RR  se va aplica  o pedeapsa  si nu o masura educativa intrucat  acesta  a implinit deja varsta de 17 ani  iar legea interzice aplicarea  masurilor educative prevazute de art.101  lit. b sau c Cod penal pentru acesta, celelalte masuri educative  nefiind  aplicabile  lui.
La  individualizarea judiciara a  pedepselor  se va tine seama de disp. art.52,  72  Cod penal si art.99 si urmatoarele Cod penal.
Inculpatul minor R R  a avut o atitudine  partiala de recunoastere si regret a faptelor ,a avut o conduita buna la scoala in familie si societate inainte de comiterea acestor infractiuni , motiv pentru care  se va dispune  reducerea sub minimul special al pedepselor   ce urmeaza a fi aplicate acestuia  conform art.74 lit.a si si  art. 76 Cod penal .
           Pentru comiterea infractiunii  prev. de art. 2 alin.1 din Legea 143/2000, modificata prin Legea 522/2004   cu aplicarea art.99  si urmatoarele Cod penal si cu aplicarea art.  74 lit. a Cod penal  si  art. 76 alin.1  lit.c Cod penal,va fi condamnat inculpatul  minor R R  la o pedeapsa de  1 (un )  an inchisoare .
         Pentru comiterea infractiunii prev. de art. 3 alin.1 din Legea 143/2000, modificata prin Legea 522/2004 cu aplicarea    art.99  si urmatoarele Cod penal  si cu aplicarea art.  74 lit. a Cod penal  si  art. 76 alin1  lit.a Cod penal va fi condamnat inculpatul  minor R R  la o pedeapsa de  3  ( trei ) ani inchisoare.
 In baza art. 33 lit.a si 34 lit. b Cod penal,se va dispune contopirea  pedepselor   cu inchisoare aplicate  inculpatului minor  R R in pedeapsa cea mai grea, urmand ca  acesta sa execute  o pedeapsa finala de 3 ( trei ) ani inchisoare.
   In baza art. 71 alin.1  Cod penal  pe durata executarii pedepsei inchisorii   aplicate,  dar dupa  implinirea varstei de 18 ani , se vor interzice inculpatului  minor  exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a  II-a si lit.b Cod penal (drepturile de a fi ales in autoritatile publice  sau in functiile  elective publice   si dreptul de a ocupa  o functie  implicand exercitiul autoritatii de stat).
In baza art. 88 alin.1 Cod penal,se va dispune    deducerea din durata pedepsei aplicate  a perioadei retinerii si arestarii preventive de la 5.08.2009 la zi.
Pentru aceleasi motive , instanta  constata ca  este posibil  ca inculpatului minor R R  sa i se suspende executarea pedepsei sub supraveghere  conf. art.86 ind.1 si urmatoarele Cod penal rap. la art .110  ind.1  Cod penal.
 In baza art. 86 ind.2 alin.1  Cod penal  se va stabili un termen de incercare de   5 ani .
                In baza art. 86 ind.3 alin.1 Cod penal,  se va dispune  obligarea inculpatului minor la urmatoarele masuri de supraveghere:
a. sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Protectie a Victimelor si
      Reintegrare Sociala de pe langa Tribunalul Vaslui;
b. sa anunte  in prealabil  orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta  si orice deplasare  care depaseste 8 zile precum si  intoarcerea;
c. sa comunice si sa justifice  schimbarea locului de munca ;
d. sa comunice informatii  de natura a putea fi controlate mijloacele  de existenta.
e. sa  isi continue  studiile  liceale incepute ;
f. sa nu  intre in legatura cu inculpatul minor H A -D  precum si cu  numitii  C A, T R, F R V, BA -A;
Se  va  atrage atentia inculpatului minor   asupra  disp. art.110 ind.1  alin.3 Cod penal  rap. la  art.86  ind.4 Cod penal, privind revocarea beneficiului suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere  in caz de  sustragere  de la obligatiile  stabilite de instanta  sau in caz de  comiterea unei noi infractiuni  in termenul de incercare stabilit si aplicarea  unei pedepse  cu inchisoare  in regim de detentie.
         In baza art. 71  alin.  5 Cod penal,  pe durata  suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, dar dupa implinirea  de inculpatul minor R R a varstei de 18 ani,   se vor suspenda    si executarea pedepselor accesorii  prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit. b Cod penal, (drepturile de a fi ales in autoritatile publice  sau in functiile  elective publice   si dreptul de a ocupa  o functie  implicand exercitiul autoritatii de stat).
In baza artr.350 alin.3 lit.b Cod pr.penala, se va dispune punerea de indata  in libertate  a inculpatului minor R R, aflat in prezent in Penitenciarul Iasi.
 In  baza art. 118 lit. f Cod penal, se  va dispune confiscarea cantitatii de 60 gr. drog de risc -rezina de cannabis, gasita  in coletul  trimis  de catre inculpatul minor H A D in Romania. 
In temeiul art. 118 lit e Cod penal se va confisca in folosul statului suma de 450 lei ridicata de la inculpatul minor R R  si depusa la CEC Vaslui.
Se va dispune conservarea a 2 CD-uri sigilate ce contin inregistrarile efectuate in cauza.
In baza art. 189 si  191 alin. 1, 2Cod procedura penala,va fi obligat  inculpatul minor  R R    la plata  cheltuielilor judiciare avansate de stat  in cuantum de 5700 lei din care suma de  5000 lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuare in cursul urmaririi penale  si de   700 lei reprezentand cheltuieli judiciare  efectuate in cursul cercetarii judecatoresti.
Conform art. 189 si  191 alin. 1,2  Cod procedura penala, va fi obligat inculpatul minor H A  D, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat  in cuantum de  6000 lei     din care suma de  5000 lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuare in cursul urmaririi penale  si de   1000 lei reprezentand cheltuieli judiciare  efectuate in cursul cercetarii judecatoresti , din care suma de  300 lei  reprezentand onorariu avocat oficiu   avansata din fondurile Ministerului Justitiei .
    PENTRU ACESTE MOTIVE,
                                                     IN NUMELE LEGII
                                                           HOTARASTE;

Respinge ca neintemeiata cererea formulata de inculpatul R R, prin  avocat,  privind schimbarea incadrarii juridice a faptei  din infractiunea prev. de art. 3 alin.1 din Legea 143/2000 modificata prin Legea 522/2004  in infractiunea  de complicitate prev. de  art.26 Cod penal rap. la art.3  alin.1 din Legea 143/2000 modificata prin Legea 522/2004 si mentine incadrarea juridica  din rechizitoriul nr. 30/D/P/2009 al D.I.I.C.O.T- Biroul Teritorial Vaslui.
In baza art.104 Cod penal,  aplica inculpatului minor H  A -D,  fiul lui  , nascut la data de in mun., cu domiciliul in mun. C.N.P., cetatean roman, studii 12 clase, fara ocupatie,fara antecedente penale,  masura educativa  a internarii intre-un centru de reeducare  pe un timp nedeterminat,  dar nu mai  mult de implinirea varstei de 18 ani  de catre  inculpatul minor, pentru comiterea  infractiunilor de trafic de droguri de risc  si introducere in tara de droguri de risc prev. de art. 2  alin.1 si art. 3  alin.1 din Legea 143/2000, modificata prin Legea 522/2004 cu aplicarea  art. 33 lit. a Cod penal si art.99  si urmatoarele Cod penal.
Atrage atentia inculpatului minor  H A- D  asupra disp.  art.108  alin.2 Cod penal,  ca in caz de savarsire a  unei noi infractiuni  in timpul  internarii sale intr-un centru de reeducare  sau a liberarii  sale  inainte de a deveni major,  poate atrage  aplicarea unei pedepse cu inchisoarea, revocarea sau mentinerea  masurii privind internarea  intr-un centru de reeducare.
In baza art. 490   alin.1 Cod  pr.penala, dispune  punerea in executare de indata  a masurii  educative a internarii intr-un centru de reeducare prev. de art.104 Cod penal  fata de inculpatul minor Hristache Alexandru -  Daniel.
Condamna  inculpatul R R,  fiul lui  , nascut la data de in mun. i, domiciliat in, C.N.P.,cetatean roman, studii  elev la  Colegiul National ,  fara antecedente penale  astfel:
- pentru comiterea infractiunii  prev. de art. 2 alin.1 din Legea 143/2000, modificata prin Legea 522/2004   cu aplicarea art.99  si urmatoarele Cod penal si cu aplicarea art.  74 lit. a Cod penal  si  art. 76 alin.1  lit.c Cod penal, la o pedeapsa de  1 (un )  an inchisoare ;
- pentru comiterea infractiunii prev. de art. 3 alin.1 din Legea 143/2000, modificata prin Legea 522/2004 cu aplicarea    art.99  si urmatoarele Cod penal  si cu aplicarea art.  74 lit. a Cod penal  si  art. 76 alin1  lit.a Cod penal la o pedeapsa de  3  ( trei ) ani inchisoare;
In baza art. 33 lit.a si 34 lit. b Cod penal, contopeste  pedepsele  cu inchisoare aplicate  inculpatului minor  R R in pedeapsa cea mai grea, urmand ca  acesta sa execute  o pedeapsa finala de 3 ( trei ) ani inchisoare.
   In baza art. 71 alin.1  Cod penal  pe durata executarii pedepsei inchisorii   aplicate,  dar dupa  implinirea varstei de 18 ani ,interzice inculpatului  minor  exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a  II-a si lit.b Cod penal (drepturile de a fi ales in autoritatile publice  sau in functiile  elective publice   si dreptul de a ocupa  o functie  implicand exercitiul autoritatii de stat).
In baza art. 88 alin.1 Cod penal, dispune  deducerea din durata pedepsei aplicate  a perioadei retinerii si arestarii preventive de la 5.08.2009 la zi.
In  baza disp. art.110 ind.1 Cod penal  raportat la art.86 ind.1 Cod penal,  dispune  suspendarea  executarii pedepsei inchisorii sub supraveghere  si stabileste  un termen de incercare   in baza art. 86 ind.2 alin.1  Cod penal  de  5 ani .
                In baza art. 86 ind.3 alin.1 Cod penal,   dispune obligarea inculpatului minor la urmatoarele masuri de supraveghere:
b. sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Protectie a Victimelor si
      Reintegrare Sociala de pe langa Tribunalul Vaslui;
g. sa anunte  in prealabil  orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta  si orice deplasare  care depaseste 8 zile precum si  intoarcerea;
h. sa comunice si sa justifice  schimbarea locului de munca ;
i. sa comunice informatii  de natura a putea fi controlate mijloacele  de existenta.
j. sa  isi continue  studiile  liceale incepute ;
k. sa nu  intre in legatura cu inculpatul minor H A -D  precum si cu  numitii  C A, T R, F RV, BA -A;
Se   atrage atentia inculpatului minor   asupra  disp. art.110 ind.1  alin.3 Cod penal  rap. la  art.86  ind.4 Cod penal, privind revocarea beneficiului suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere  in caz de  sustragere  de la obligatiile  stabilite de instanta  sau in caz de  comiterea unei noi infractiuni  in termenul de incercare stabilit si aplicarea  unei pedepse  cu inchisoare  in regim de detentie.
         In baza art. 71  alin.  5 Cod penal,  pe durata  suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, dar dupa implinirea  de inculpatul minor R R a varstei de 18 ani,  se suspenda  si executarea pedepselor accesorii  prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit. b Cod penal, (drepturile de a fi ales in autoritatile publice  sau in functiile  elective publice   si dreptul de a ocupa  o functie  implicand exercitiul autoritatii de stat).
In baza artr.350 alin.3 lit.b Cod pr.penala, dispune punerea de indata  in libertate  a inculpatului minor RR, aflat in prezent in Penitenciarul Iasi.
 In  baza art. 118 lit. f Cod penal, dispune confiscarea cantitatii de 60 gr. drog de risc -rezina de cannabis, gasita  in coletul  trimis  de catre inculpatul minor H A D in Romania.
 
In temeiul art. 118 lit e Cod penal confisca in folosul statului suma de 450 lei ridicata de la inculpatul minor R R  si depusa la CEC Vaslui.
Dispune conservarea a 2 CD-uri sigilate ce contin inregistrarile efectuate in cauza.
In baza art. 189 si  191 alin. 1, 2Cod procedura penala, obliga   pe inculpatul minor  Rotaru Rares    la plata  cheltuielilor judiciare avansate de stat  in cuantum de 5700 lei din care suma de  5000 lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuare in cursul urmaririi penale  si de   700 lei reprezentand cheltuieli judiciare  efectuate in cursul cercetarii judecatoresti.
Conform art. 189 si  191 alin. 1,2  Cod procedura penala, obliga   pe inculpatul minor H A  D, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat  in cuantum de  6000 lei     din care suma de  5000 lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuare in cursul urmaririi penale  si de   1000 lei reprezentand cheltuieli judiciare  efectuate in cursul cercetarii judecatoresti , din care suma de  300 lei  reprezentand onorariu avocat oficiu   avansata din fondurile Ministerului Justitiei .
Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare  pentru inculpatii minori si   partea responsabila civilmente HL- C si de la pronuntare  pentru partile responsabile civilmente R C si M si H E -I. 
Pronuntata in sedinta publica din 23 octombrie  2009.

Presedinte,
RADU OANA ROMANIA
TRIBUNALUL VASLUI
INCHEIERE
     Sedinta din Camera de consiliu din  04.12.2009  
     PRESEDINTE :  OANA RADU
                          GREFIER          :   TRANDAFIR DORICA 
            Cu participare procuror :   BULGARU CONSTANTIN                     S-a luat in examinare sesizarea din oficiu a instantei, in conformitate cu dispozitiile art. 195 Cod procedura penala, privind indreptarea erorii materiale strecurata   minuta si dispozitivul Sentintei penale  nr.366/23.10..2009   pronuntata de Tribunalul Vaslui in dosarul penal nr. 2688/89/2009, privind pe  inculpatul minor  R R ,domiciliat in  mun.    Solutionarea indreptarii materiale se face fara citarea partilor.
   Procedura este completa.
TRIBUNALUL
               Avand in vedere ca  din eroare  in minuta si  dispozitivul   Sentintei penale     nr.366/23.10.2009 pronuntata de Tribunalul Vaslui in dosarul penal nr.2688/89/2009, s-a strecurat eroarea materiala   in sensul ca in  mod gresit  nu s-a retinut si  alin 3 al art.86  ind.3 Cod penal    si tinand cont de disp. art. 195 alin.1 si 3 Cod pr.penala , urmeaza a dispune;

    PENTRU ACESTE MOTIVE   
                                                IN NUMELE LEGII
    D I S P U N E

In temeiul disp. art.195  al. 1 si 3  Cod pr.penala  , dispune indreptarea  erorii materiale  strecurata in minuta si dispozitivul Sentintei penale nr. nr.366/23.10.2009 pronuntata de Tribunalul Vaslui in dosarul penal nr.2688/89/2009 ce priveste pe inculpatul minor R R, in sensul ca in minuta  si dispozitiv se  va  mentiona alaturi de art. 86 ind. 3 alin1 si alin 3    Cod penal.
  Dispune efectuarea cuvenitelor mentiuni pe hotarare.
Definitiva.
Pronuntata in sedinta publica, azi ,   4 decembrie  2009
       PRESEDINTE, GREFIER,
          O.R.                                                                                       T.D.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011