InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Contestatiei in anularea

(Sentinta civila nr. 12 din data de 14.02.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Contestatie in anulare | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Cod Operator 2443
Dosar nr. ______..
R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA A II-A CIVILA

SENTINTA Nr. 12/2012
Sedinta publica de la 14 Februarie 2012 Pe rol fiind judecarea contestatiei in anularea sentintei nr_____.. pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul ______.. formulata de contestatoarea SC R SRL  in contradictoriu cu  intimata SC HR SA.
La apelul nominal facut in sedinta publica  a raspuns contestatoarea prin administrator RMS  lipsa fiind intimata SC HR SA.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza ca la dosar a fost depusa intampinare de catre intimata, dupa care constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat, s-a acordat cuvantul pe fond.
      Contestatoarea SC R SRL prin administrator RMS  a solicitat admiterea contestatiei in anulare , anularea sentintei nr  __. pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul _____ si rejudecarea cererii in anulare.

TRIBUNALUL

Asupra contestatiei in anulare de fata;
Prin sentinta nr__. pronuntata de Tribunalul ___. in dosarul _____.. a fost respinsa ca tardiva cererea in anulare formulata de debitorul SC R SRL , impotriva sentintei nr___.pronuntata in dosarul nr_____..
Pentru a pronunta aceasta sentinta , instanta a retinut urmatoarele:
La data de ____, parata debitoarea SC R SRL a formulat cerere in anulare impotriva sentintei nr___..,pronuntata de Tribunalul ___.. in dosarul nr____, cauza fiind inregistrata sub nr___...
 In motivarea cererii parata debitoare a aratat ca reclamanta - creditoare a chemat-o in judecata pentru emiterea ordonantei de plata pentru suma de 110.744,16 lei , reprezentand c/v marfa livrata catre SC R SRL conform facturilor fiscale nr. 9090228/19.05.2008, nr. 9090229/19.05.2008, nr. 9090251/19.05.2008.
 S-a sustinut ca , Tribunalul Gorj, in dosarul nr____., la cel de-al doilea termen de judecata, apreciind in mod eronat ca procedura este legal indeplinita, a pronuntat sentinta nr. _____ prin care a admis cererea creditoarei.
A aratat parata debitoare ca nu are sediul in ____., conform dovezilor atasate la cererea in anulare.
Ca, sentinta pronuntata este afectata de vicii care conduc la existenta unei nulitati absolute si in al doilea rand netemeinica ca urmare a aplicarii in mod gresit a dispozitiilor legale in materie.
Prin cererea inregistrata la data de _____., sub nr___.., la Tribunalul _____., reclamanta creditoare HR SA a solicitat ca in contradictoriu cu  parata debitoare SC R SRL sa se emita o somatie de plata in sensul obligarii  acesteia la plata sumei de 110.744,16 lei, reprezentand contravaloarea berii livrata paratei  de  antecesoarea reclamantei, respectiv SC BM SA, obligarea paratei la plata dobanzii legale pentru suma sus mentionata incepand cu 2.06.2008 pana la achitarea integrala a debitului, cu cheltuieli de judecata.
Prin sentinta nr____.., s-a admis cererea de somatie de plata  formulata de reclamanta creditoare HR SA, impotriva paratei debitoare SC R SRL .
S-a ordonat paratei debitoare sa achite reclamantei debitoare suma de 110744,16 lei, reprezentand contravaloare facturi neachitate, precum si dobanda legala , incepand cu 2.06.2008 pana la achitarea integrala a prejudiciului, in termen de 30 zile de la data comunicarii prezentei ordonante.
A fost obligata parata la 44 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, tribunalul a retinut ca reclamanta s-a subrogat in drepturile SC BM SA ca urmare a fuziunii acesteia din urma cu societatea reclamanta, asa cum rezulta din actele depuse la dosar.
Facturile invocate in cauza in suma totala de  110744,16 lei sunt insusite de catre cumparatoarea SC R SRL prin semnatura de primire si aplicare de stampila.
Pentru aceste considerente, instanta a constatat ca in cauza sunt incidente dispozitiile OG 5/2001, reclamanta facand dovada ca detine o creanta certa, lichida si exigibila in suma de 110744,16 lei impotriva paratei.
Impotriva sentintei, a formulat cerere in anulare parata debitoare , cauza fiind inregistrata sub nr___.., cu prim termen de judecata la data de _____.
Prin sentinta nr___ din ____.., tribunalul a anulat ca netimbrata cererea in anulare formulata de catre reclamanta SC R SRL.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, tribunalul a retinut ca debitoarea SC R SRL legal citata la sediul indicat in cererea in anulare, semnand delegatul pentru primirea citatiei nu s-a conformat obligatiei legale cu care a fost citata de a face dovada achitarii unei taxe de timbru de 18,5 lei si timbru judiciar de 2,5 lei.
Tribunalul , analizand actele si lucrarile dosarului, a constatat ca actiunea in anulare este tardiv introdusa  motiv pentru care a respins-o cu urmatoarea motivare.
Parata debitoarea a formulat prima cerere in anulare la data de _____., deci este evident ca la acest termen avea cunostinta de continutul sentintei prin care s-a admis somatia de plata, sentinta care a fost data cu drept de actiune in anulare, actiune care trebuie introdusa in termen de 10 zile de la data comunicarii.
Ori, de la data introducerii primei actiuni in anulare, ______, pana la data introducerii celei de-a doua cereri in anulare au trecut mai mult de 10 zile.
In dosarul ______., la fila 15, se afla dovada de indeplinirea procedurii de citare cu parata SC R SRL, de unde rezulta ca citatia a fost primita de un delegat al acesteia, Staicu Laurentiu, insarcinat cu primirea corespondentei, aceasta fiind citata cu mentiunea timbrarii cererii.
Chiar daca in dosarul nr_____, parata nu ar fi fost citata legal, din moment ce a introdus actiunea in anulare in dosarul nr_____.., rezulta ca aceasta a avut cunostinta de continutul sentintei nr____ din ____. si nu se poate considera ca are dreptul sa introduca la nesfarsit cereri in anulare, motivand faptul ca nu a fost legal citata in dosarul de fond.
Impotriva acestei sentinte s-a formulat contestatie in anulare de catre debitoare, sustinandu-se ca dezlegarea data cauzei ,este rezultatul unei greseli materiale ,constand in calcularea termenului in care aceasta putea formula cerere in anulare, respectiv la ____., neavandu-se in vedere ca procedura de comunicare a sentintei, ca dealtfel si procedura de citare este nula.
A sustinut de asemenea ca, in acest context  cererea in anulare formulata la 26.09.2011 este in termen.
Tribunalul, examinand contestatia in anulare de fata , in raport de motivele invocate , constata urmatoarele:
Contestatia in anulare, cale extraordinara de atac, de retractare, este deschisa exclusiv pentru motivele expres si limitativ prevazute de art.317 C.pr.civ. (necompetenta sau vicii privind procedura citarii) si art.318 C.pr.civ. (greseala materiala sau nepronuntarea asupra unui motiv de recurs).
Analizand criticile contestatoarei, se constata ca acestea sunt nefondate.
Astfel , parata debitoare a formulat prima cerere in anulare la data de ____., data la care,  evident ca avea cunostinta de continutul sentintei prin care s-a admis somatia de plata, sentinta care a fost data cu drept de actiune in anulare.
Din moment ce a cunoscut ca cererea a fost judecata in procedura speciala a ordonantei de plata, contestatoarea avea obligatia de a exercita calea de atac in termenul de 10 zile de la data comunicarii .
Chiar daca ordonanta nu a fost comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, aceasta nu inseamna ca debitorul este oricand in termen sa exercite cererea in anulare.
Prin Decizia nr____ Inalta Curte de Casatie si Justitie , a stabilit ca cererea de investire cu formula executorie a ordonantei de admitere in tot sau in parte, a somatiei de plata nu este admisibila daca aceasta nu a fost comunicata , prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Ratiunea pentru care s-a ajuns la aceasta interpretare , este tocmai aceea de a da posibilitatea debitorului sa ia cunostinta de ordonanta si sa poata exercita caile de atac reglementate de legea speciala..
Potrivit art.102 alin.2 CPCiv, termenele incep sa curga si impotriva partiicare a cerut comunicarea sentintei, de la data cand a cerut-o.
In speta dedusa judecatii termenul a inceput sa curga de la data cand  s-a exercitat prima cerere in anulare, respectiv 28.07.2011.
Constatand asadar , ca nu exista o greseala materiala evidenta de ordin procedural, ca cererea in anulare nu a fost respinsa gresit ca tardiv, urmeaza a se respinge contestatia in anulare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge ca nefondata contestatia in anularea sentintei nr____.. pronuntata de Tribunalul ____ in dosarul ___. formulata de contestatoarea SC R SRL  in contradictoriu cu  intimata SC HR SA.
Irevocabila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie in anulare

Contestatie in anulare - Sentinta civila nr. 324 din data de 28.03.2011
contestatie in anulare.inculpat neaudiat in calea de atac - Decizie nr. 35 din data de 10.12.2008
Simetrie: conditii de autorizare functionare agent forta de munca - retragere autorizatie. - Sentinta civila nr. 56/F din data de 03.06.2015
Decizie de impunere emisa de Casa judeteana de Asigurari de Sanatate pentru stabilirea contributiei de asigurari de sanatate datorata ca urmare a producerii de venituri din profesia de avocat - Decizie nr. 24/R din data de 13.01.2015
Suspendare permis de conducere masura administrativa sau sanctiune contraventionala complementara in cazul prevazut de art. 103 alin 1 lit. c) din OUG nr. 195/2002. - Decizie nr. 381/R din data de 31.03.2014
Motivele si conditiile de admisibilitate ale contestatiei in anulare. Greselile instantei de recurs, care deschid calea contestatiei in anulare sunt greseli de fapt si nu greseli de judecata, de apreciere a probelor. - Decizie nr. 2190/R din data de 29.09.2014
I. Potrivit art. 318 alin. 1 Cod procedura civila: „Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omi - Decizie nr. 3410/R din data de 20.06.2013
Modalitatea de calcul prevazuta la art. 3 lit.z din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare este aplicabila tuturor termenelor prevazute de actul normativ care reglementeaza achizitiile publice. - Decizie nr. 957/R din data de 22.10.2010
conteststie la tabelul definitiv al creantelor debitoarei - Sentinta civila nr. 2601/sind din data de 12.12.2011
Contestatie impotriva tabeluluipreliminar al creantelor debitoarei SC.I.C. SRL - Sentinta civila nr. 623/sind din data de 01.04.2010
Contestatie in anulare. Admisibilitate. Notiunea de greseala materiala. - Decizie nr. 1019 din data de 28.06.2017
Contesta?ie in anulare. Alegerea de domiciliu dupa comunicarea hotararii. Neindeplinirea condi?iilor art. 317 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila. - Decizie nr. 53 din data de 17.02.2016
Contestatie in anulare. Greseala materiala. - Decizie nr. 4554 din data de 19.11.2012
Contestatia in anulare speciala. Invocarea drept erori materiale a unor greseli de judecata. Inadmisibilitatea contestatiei. - Decizie nr. 790 din data de 28.04.2010
Contestatie in anulare pe temeiul art.317 alin.1 pct.1 Cod procedura civila. Completarea cadrului procesual cu o parte si pronuntarea asupra caii de atac la acelasi termen, fara citarea respectivei parti, desi nu era reprezentata si nici nu solicitas... - Decizie nr. 297 din data de 24.03.2010
Contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 317 alin. 1 pct. 2 Cod procedura civila - Decizie nr. 469 din data de 21.04.2008
Contestatie in anulare. Termen de exercitare - Decizie nr. 349 din data de 06.09.2007
Contestatie in anulare. Netimbrarea apelului si recursului - Decizie nr. 534 din data de 07.12.2007
Contestatie in anulare. Inadmisibilitatea recursului formulat impotriva deciziei irevocabile pronuntata in contestatie in anulare in raport cu disp. art.317, 318, 320 alin.3 si art.377 Cod procedura civila - Decizie nr. 99 din data de 17.08.2006
Contestatie in anulare. Calitate procesuala activa - Decizie nr. 2000 din data de 18.12.2006