InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Contestatie in anulare. Greseala materiala.

(Decizie nr. 4554 din data de 19.11.2012 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Contestatie in anulare | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Contestatie in anulare. Greseala materiala.

Cod procedura civila:art. 318 alin.1 teza I


In  lumina acestui text legal, contestatia in anulare speciala are in vedere dezlegarea data recursului prin savarsirea unei greseli materiale in legatura cu aspectele formale ale judecarii recursului si care au avut drept consecinta darea unei solutii gresite. Textul vizeaza greseli de fapt, involuntare, iar nu greseli de judecata, respectiv de interpretare a unor texte de lege.

   Sectia pentru conflicte de munca si asigurari sociale - Decizia civila nr. 4554/19 noiembrie 2012.

Prin contestatia in anulare inregistrata pe rolul acestei instante sub dosar nr. 388/57/2012 contestatorul  T.I. a chemat in judecata intimata Casa de Pensii Sectoriala a M.A.N. solicitand anularea deciziei nr. 1563/11.04.2012 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia in dosar nr. 824/85/2012 si rejudecarea recursului.
In motivarea contestatiei in anulare  se arata ca instanta de recurs a comis o greseala materiala, respectiv desi din dosarul cauzei rezulta cu certitudine ca recursul a fost motivat in termenul prevazut de lege, s-a constatat nulitatea acestuia. Se sustine ca,  fata de obiectul cauzei, ne aflam intr-un caz de exceptie in care termenul de recurs curge de la pronuntarea hotararii.
Articolul 302 Cod procedura civila prevede expres ca termenul de depunere a motivelor de recurs curge de la comunicarea hotararii atacate.
A considera ca motivele de recurs trebuie depuse inainte de comunicarea hotararii de catre partea interesata constituie o incalcare grava a dreptului la aparare asa cum este prevazut de Constitutia Romaniei, dar si de art. 6 paragraful 1 din CEDO.
Doctrina a fost unanima in a considera ca, desi ca regula, termenul pentru declararea recursului si cel pentru motivarea lui este acelasi, exista doua exceptii in care termenul pentru declararea recursului nu coincide cu termenul pentru motivarea acestuia si anume: cand termenul de recurs curge de la pronuntarea hotararii si cand termenul de recurs curge de la comunicare, dar partea a declarat recurs inainte de a se comunica hotararea.
Instanta de recurs, procedand la constatarea nulitatii recursului pentru nemotivarea in termen, si-a bazat solutia pe o greseala materiala, respectiv nu a observat ca recursul a fost motivat in termen, adica inainte de orice comunicare a hotararii, asa cum se impunea in cazul acestui tip de hotarare.
In drept se invoca art. 318 Cod procedura civila.
Intimata C.P.S. a M.A.N. a depus intampinare prin care a invocat exceptia inadmisibilitatii contestatiei in anulare, iar pe fond a solicitat respingerea contestatiei.
In aparare s-a sustinut ca motivele contestatiei in anulare nu pot fi extinse sau interpretate astfel incat sa se dea posibilitatea unei noi judecati a fondului, pentru ca s-ar ajunge la incalcarea principiului autoritatii de lucru judecat.
Pe fondul cauzei, se sustine ca motivul invocat in motivarea contestatiei nu este aplicabil in speta de fata, Curtea de Apel procedand corect la interpretarea textelor de lege in vigoare raportat la recursul depus la dosarul cauzei, dispunand anularea acestuia.
CURTEA, analizand contestatia in anulare formulata in raport de motivul invocat, a retinut urmatoarele:
Prin sentinta civila nr. 220/28.02.2012 Tribunalul Sibiu a respins cererea de ordonanta presedintiala prin care reclamantul T.I. a solicitat,  in contradictoriu cu intimata C.P.S. a M.A.N, suspendarea platii pensiei  stabilita prin decizia de revizuire  emisa in baza OUG 1/2011  si mentinerea in plata a pensiei stabilite in baza Legii 164/2001,  privind pensiile militare de stat.
Prin decizia civila nr. 1563/11.04.2012 Curtea de Apel Alba Iulia a  constatat nulitatea recursului declarat de reclamant impotriva sentintei Tribunalului, in temeiul art. 306 alin. 1 Cod pr. civila, retinand in esenta ca, recursul nu a fost motivat in termenul prevazut de art. 303 alin. 1 coroborat cu art. 582 Cod pr. civila. 
Intimata a invocat exceptia inadmisibilitatii contestatiei in anulare motivat de faptul ca motivele de contestatie sunt expres si limitativ prevazute de art. 317-318 Cod procedura civila, iar prin cererea formulata nu se invoca o greseala materiala, ci se tinde la rejudecarea recursului, ceea ce nu este posibil.
Curtea retine faptul ca prin contestatia formulata s-a invocat ca si temei al cererii art. 318 alin. 1 teza I Cod procedura civila.
Potrivit art. 318 alin. 1 teza I  Cod pr.  civila „hotararile instantelor de recurs mai  pot fi atacate cu contestatie, cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale”.
In  lumina acestui text legal, contestatia in anulare speciala are in vedere dezlegarea data recursului prin savarsirea unei greseli materiale in legatura cu aspectele formale ale judecarii recursului si care au avut drept consecinta darea unei solutii gresite. Este deci vorba despre acea greseala pe care o comite instanta, prin  confundarea unor elemente importante sau a unor date materiale si care determina solutia pronuntata.
Sunt greseli materiale in sensul legii, de exemplu, respingerea unui recurs ca tardiv, desi din  plicul atasat la dosar rezulta ca recursul a fost depus in termen sau anularea recursului ca netimbrat, cu toate ca la dosar se gasea chitanta de plata a taxei de timbru, etc.
Textul vizeaza greseli de fapt, involuntare, iar nu greseli de judecata, respectiv de interpretare a unor texte de lege, asa cum invoca contestatorul prin cererea de fata.
Ceea ce prezinta contestatorul in motivare sunt eventuale greseli de judecata, de aplicare a unor dispozitii legale si nu greseli de fapt in sensul amintit mai sus. Or, contestatia in anulare nu poate fi exercitata pentru remedierea unor greseli  de judecata, respectiv de apreciere a probelor, de interpretare a unor dispozitii legale de drept substantial sau procedural, intrucat astfel s-ar deschide calea unui recurs la recurs, ceea ce este inadmisibil.
In cadrul judecarii recursului instanta de recurs a motivat de ce a considerat ca termenul de motivare a recursului curge de la pronuntare si nu de la comunicare, astfel ca nu se poate retine o eroare materiala sub acest aspect, ceea ce invoca contestatorul fiind eventuale greseli de judecata, inadmisibil de invocat pe calea aleasa, pentru motivele ce au fost deja mentionate.
In ceea ce priveste respectarea dreptului la un proces echitabil garantat de art. 6 paragraf 1 din CEDO, invocat de contestator, se constata ca dreptul de acces la o instanta  trebuie sa fie efectiv, insa el nu are caracter absolut. Curtea de la Strasbourg a admis  ca pot fi aduse restrictii  acestui drept, intrucat chiar prin natura sa, cere o reglementare din partea statului, care poate varia in timp si spatiu in functie de resursele comunitatii si de nevoile indivizilor.
 Astfel, au fost considerate restrictii admise conditiile procedurale ale unei actiuni in justitie sau ale unei cai de atac, cum ar fi: termenele pentru efectuarea diferitelor acte de procedura ori sanctiunile pentru  nerespectarea acestora. Prin urmare, stabilirea unui termen de declarare si de motivare a recursului de 5 zile de la pronuntarea hotararii, reprezinta o limitare implicit admisa pentru procedura urgenta a ordonantei presedintiale,  procedura pe care reclamantul insusi a ales-o, asumandu-si practic rigorile stricte pe care o astfel de procedura sumara le prevede.
In consecinta, atata timp cat reclamantul a demarat o procedura care face posibila desfasurarea judecatii chiar si fara citarea partilor, iar executarea ordonantei este posibila chiar si fara somatie, atunci trebuie sa accepte toate rigorile acestei proceduri sumare, inclusiv posibilitatea ca hotararea pronuntata sa nu se comunice, daca s-a dat cu citarea partilor si termenul scurt de 5 zile prevazut de lege pentru declararea si pentru motivarea recursului.
Din acest punct de vedere Curtea  apreciaza ca sunt  respectate si prevederile art. 13 din Conventia Europeana, invocate de contestator, intrucat legislatia interna prevede o cale de atac efectiva si accesibila, respectiv calea de atac a recursului prev. de art. 582 alin. 1 cod pr. civila, pe care reclamantul o poate exercita el insusi, in mod direct, motivele de recurs nefiind limitate la motivele de legalitate prevazute limitativ de art. 304 cod pr. civila, ci, dimpotriva hotararea putand fi atacata sub toate aspectele de legalitate si de temeinicie.
Avand in vedere caracterul contestatiei in anulare, acela de a fi o cale extraordinara de atac, de retractare a hotararii judecatoresti pronuntate cu nesocotirea unor norme procedurale, iar nu si pentru netemeinicie,  Curtea apreciaza ca motivul  invocat de contestator nu se incadreaza in  dispozitiile prev. de art. 318 Cod pr. civ., motiv pentru care a respins calea de atac ca nefiind indeplinite cerintele prevazute de lege.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie in anulare

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017