InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Violul; tentativa; desistarea; incadrarea juridica a faptei; Lipsirea de libertate in mod ilegal; delimitarea elementelor infractiunii de actele necesare realizarii infractiunii de viol.

(Sentinta penala nr. 134 din data de 04.03.2011 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Libertatea persoanei (infractiuni privind); Tentative; Viol | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

 Prin rechizitoriul emis la data de 22.09.2010 in dosarul penal nr. 334/P/2010, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor minori: C.C.V. si B.M., pentru savarsirea infractiunilor de:
- tentativa de viol prev. si ped. de art. 20, 21 Cod penal, raportat la art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. a) si alin. 3 teza I Cod penal si art. 204 Cod penal;
- lipsire de libertate in mod ilegal, prev. de art. 189 alin. 1 si alin. 2 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal si art. 33 lit. a) Cod penal.
Pentru a dispune astfel, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a retinut in fapt ca inculpatii C.C.V. si B.M., minori in varsta de 17 ani, in dupa-amiaza zilei de 21.02.2010, au imobilizat-o si au transportat-o cateva zeci de metri pe partea vatamata A.P., in varsta de 11 ani, dupa care au legat-o de un par din grajdul casei in care locuia invinuitul C. (situata in satul G., comuna I.N.), au dezbracat-o de la brau in jos si au lovit-o, cu intentia de a intretine raporturi sexuale anale, actele sexuale nefiind consumate datorita fugii victimei, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal, prev. si ped. de art. 189 alin. 1 si alin. 2 Cod penal, si de tentativa de viol prev. de art. 20, art. 21 Cod penal, raportat la art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. a) si alin. 3 teza I Cod penal, art. 204 Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
In cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti au fost audiati inculpatii C.C.V. si B.M., care au adoptat pozitii procesuale oscilante, de recunoastere partiala si nuantata a comiterii faptelor puse in sarcina lor prin actul de sesizare.
Partea vatamata minora A.P., prin reprezentantii sai legali, nu s-a constituit parte civila in procesul penal. Actiunea civila a fost pusa in miscare si exercitata din oficiu, coform dispotiilor art. 17 Cod procedura penala.
Inculpatii C.C.V. si B.M., in exercitarea dreptului lor la aparare au solicitat instantei incuviintarea administrarii probei cu inscrisuri si a probei testimoniale pentru stabilirea circumstantelor lor personale.
 Instanta, deliberand asupra cererii formulate, a incuviintat-o, considerand probele pertinenete, concludente si utile pentru aflarea adevarului si justa solutionare a cauzei.
Instanta, deliberand asupra ansamblului materialului probator administrat in cauza, retine:
In fapt, inculpatul C.C.V. este nascut la data de 21.02.1983 si locuieste impreuna cu familia in localitatea G., comuna I.N., judetul Iasi. El este cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei CC si C. Pana in februarie 2010 , mama inculpatului a lucrat la K. Pascani, asigurand singurul venit stabil al familiei. Din luna martie 2010, C.C. a plecat in strainatate, in prezent lucrand ca menajera in Italia. C.C.V. a abandonat cursurile scolare dupa absolvirea a opt clase, refuzand in mod categoric o noua forma de scolarizare. Parintii au manifestat dezinteres vadit sub acest aspect , dar si sub aspectul preocuparilor generale ale minorului. Atat tatal , cat si inculpatul sunt consumatori obisnuiti de alcool , C.C.V. fiind interesat de obtinerea unor venituri ocazionale din agricultura pentru obtinerea banilor proprii necesari procurarii bauturilor alcoolice si diverselor distractii. In aceste conditii factorii de risc evidentiati mai sus: consumul de alcool , lipsa mamei , lipsa preocuparilor parintilor pentru preocuparile si nevoile emotionale ale copilului , anturajul cu influenta negativa au avut o influenta nefasta asupra evolutiei ca individ a inculpatului.
 Inculpatul B.M. este nascut la data de 13.09.1992 si locuieste in localitatea G., comuna I.N., judetul Iasi, impreuna cu parintii B.C. si A. El este singurul copil al familiei, veniturile acesteia fiind modeste compuse din pensia C.A.P a mamei. Tatal este consumator cronic de alcool, aspect ce genereaza conflicte in cadrul familiei. Minorul a abandonat cursurile scolare in clasa a IX-a, cursuri incepute la S.A.M. Tg Frumos, invocand lipsa sa de interes fata de scoala in favoarea activitatilor lucrative. Minorul a sfidat constant supravegherea si autoritatea parentala, refuzand sa spuna unde se deplaseaza, cu cine si in ce scop. B.M. este consumator frecvent de alcool, ingerarea de bauturi alcoolice determinand accese violente din partea sa. Minorul a mai fost cercetat penal sub aspectul infractiunii de tentativa de omor, fiind cunoscut organelor de politie din localitate pentru impulsivitatea sa, in special fata de copiii mai mici ca varsta, sub influenta bauturilor alcoolice. In aceste conditii factorii de risc evidentiati mai sus: consumul de alcool , lipsa de supraveghere din partea mamei care este grav bolnava, lipsa preocuparilor parintilor pentru preocuparile si nevoile emotionale ale copilului, anturajul cu influenta negativa au avut o influenta nefasta asupra evolutiei ca individ a inculpatului.
 Inculpatii C.C.V. si B.M., sunt prieteni, fiind legati de absenteismul scolar din ultimii ani de scoala, de consumul de alcool si de activitatile lucrative comuna prestate. Inculpatii nu au primit educatie sexuala, parintii considerandu-i prea mici. In prezent, inculpatii C.C.V. si B.M. sunt majori si isi petrec impreuna o buna parte a timpului lor.
 In dimineata zilei de duminica, 21 februarie 2010, inculpatul C.C.V. care implinea 17 ani (nascut la data de 21.02.1993), a hotarat sa isi serbeze ziua de nastere, sens in care l-a invitat la el acasa pe inculpatul B.M., mai mare cu 5 luni, unde au consumat impreuna circa 4 litri de bere. In jurul orei 1400, cei doi inculpati s-au dus la magazinul din localitatea de domiciliu - sat G., comuna I.N., judetul Iasi, pentru a mai cumpara de baut, iar la intoarcere l-au observat in drum pe minorul A.P. In aceasta imprejurare, inculpatului C.C.V. i-a venit ideea de a intretine raporturi sexuale anale cu minorul A.P. si i-a propus inculpatului B.M. sa participe la viol, initiativa celui dintai fiind acceptata de cel de-al doilea inculpat.
Partea vatamata A.P., minor in varsta de 11 ani (nascut la data de 18.06.1998), din satul G., comuna I.N., judetul Iasi, se afla in drum, in preajma locuintei vecinului L.D. din localitate, in jurul orei 1430, in asteptarea varului sau L.B., cu care dorea sa se joace.
Partea vatamata A.P. ii cunostea pe inculpati si se temea de acestia (intrucat si cu alte ocazii "s-au mai luat de el"), astfel ca, atunci cand inculpatii minori C.C.V. si B.M. s-au apropiat, si-a dat seama ca sunt in stare de ebrietate si s-a gandit ca i s-ar putea intampla ceva rau. Cand acestia i-au propus sa ii insoteasca acasa la inculpatul C.C.V. care a si scos o sfoara din buzunar, a realizat ca se afla in primejdie si a fugit spre un deal. Ambii inculpati au pornit in urmarirea victimei, pe care au reusit sa o prinda, dupa care inculpatul C.C.V. i-a prins mainile la spate si i le-a legat cu sfoara, cu ajutorul inculpatului B.M. Partea vatamata A.P. a strigat dupa ajutor si a refuzat sa ii urmeze la locuinta inculpatului C.C.V. imprejurare in care inculpatul C. l-a prins de sub brate, iar inculpatul B. de picioare si astfel l-au luat pe sus si l-au transportat pana acasa la primul invinuit, pe o distanta de cateva zeci de metri. Inculpatii au patruns in curtea locuintei printr-o spartura in gardul din spini, dupa care l-au pus jos pe minorul de 11 ani si l-au tarat, tinandu-l fiecare de cate o mana, pana in grajdul gospodariei inculpatului C.C.V.
In tot acest timp partea vatamata A.P. a strigat dupa ajutor si a opus rezistenta, dar nu a fost auzit de nimeni, fiind vorba de o zona izolata, cu case nelocuite, iar inculpatul C. i-a si acoperit gura cu mana.
In grajd, inculpatul C.C.V. i-a dezlegat mainile de la spate si i le-a legat din nou, de aceasta data in fata si de un par infipt in sol, iar din cauza dimensiunii stalpului de lemn de care era legata (circa 1 metru), partea vatamata a fost nevoita sa stea in genunchi. Dupa imobilizarea victimei inculpatul C.C.V. i-a dat jos pantalonii de trening si chilotii si a descaltat-o de pantofi. In acest moment, atat inculpatul C.C.V. cat si inculpatul B.M. i-au spus victimei minore ca vor sa intretina raporturi sexuale anale cu ea. Intrucat partea vatamata se zbatea pentru a se elibera, plangea si cerea sa fie lasat in pace, inculpatii C.C.V. si B.M. au lovit-o de mai multe ori cu palmele, pumnii si picioarele peste corp, iar inculpatul C. a plesnit-o de cateva ori cu un bici peste picioare. Pentru a infrange rezistenta victimei, inculpatul C.C.V. a scos un briceag cu buton, caruia i-a actionat mecanismul deschizandu-i lama si cu acesta l-a amenintat pe minor spunandu-i ca, in cazul in care fuge, il vor prinde si il vor bate, iar daca va spune cuiva ce i s-a intamplat il vor omori.
Inculpatilor li s-a facut sete dupa efortul depus, asa ca s-au dus in casa ca sa mai bea niste bere, iar la plecare au inchis si au asigurat usile de la grajd.
Profitand de absenta temporara a inculpatilor, partea vatamata a reusit sa desfaca sfoara cu care fusese legat, a trecut printr-o gaura din peretele grajdului in cotetul porcilor, apoi a escaladat un geam si a fugit prin gradina dezbracat (desi hainele se aflau jos in apropiere, de spaima minorul nu a mai stat sa se imbrace), gasindu-si refugiul in locuinta unchiului sau L.D. Cand a iesit din grajd, partea vatamata a fost observata de catre inculpatul C., care a pornit in urmarirea sa, insa nu a mai reusit sa o prinda.
In casa unchiului sau, unde a ajuns in jurul orei 1530 (s-a uitat la ceas), partea vatamata A.P. a gasit-o pe sora sa A.A., in varsta de 9 ani si pe verisorii sai, L.B., in varsta de 9 ani si L.I., in varsta de 6 ani, care l-au vazut ca este dezbracat de la brau in jos si l-au intrebat ce s-a intamplat. Partea vatamata a luat de la sora sa o pereche de pantaloni (aceasta fiind imbracata cu doua perechi) si, de frica, a ramas in locuinta respectiva pana mai tarziu, cand a venit un frate mai mare, care l-a insotit acasa in siguranta. Initial victima nu a povestit nimic din cele petrecute, intrucat i-a fost rusine, dar sora sa A.A. a spus tot ce aflase fratelui sau A.S.I., in varsta de 13 ani, iar acesta la randul sau i-a relatat tot ce se intamplase tatalui lor, A.T., care a sesizat organele de politie in ziua urmatore.
Situatia de fapt astfel retinuta rezulta din analiza coroborata a declaratiilor inculpatilor coroborate cu cele ale partii vatamate si tatalui acesteia, cu aspectele consemnate in procesele-verbale intocmite de organele de politie, dar si cu depozitiile martorilor audiati si inscrisurile de puse la dosarul cauzei.
Situatia familiala generala si profilul moral al inculpatilor rezulta cu prisosinta din referatele de evaluare sociala intocmite de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Iasi sub nr. 105/08.04.2010 si 110/20.04.2010 si din referatele de ancheta sociala emise de primaria Comunei I.N. (36-41 si 50-58 din dosarul de urmarire penala), dar si din inscrisurile depuse de inculpati (filele 42-53 dosarul Tribunalului Iasi). Din aceleasi documente rezulta si ezitarile inculpatilor in declararea partiala a adevarului faptic, oscilatiile acestora, minimalizarea importantei si constientizarea dificila a consecintelor propriilor fapte.
Instanta retine ca declaratiile inculpatilor date in faza urmaririi penale reflecta adevarul, acestea coroborandu-se in conformitate cu dispozitiile art. 69 Cod procedura penala, atat intre ele, dar si cu ansamblul materialului probator administrat in cauza. In fata instantei de judecata, inculpatii C.C.V. si B.M. au incercat sa disimuleze adevarul, sub aparenta unei glume nevinovate asupra partii vatamate pe care ar fi gasit-o in curtea familiei C. jucandu-se si de care ar fi dorit doar sa rada. Confruntati cu declaratiile date in faza urmaririi penale, inculpatii C.C.V. si B.M. au recunoscut ca faptele s-au petrecut asa cum au fost relatate la 23 februarie 2010 , in prezenta reprezentantilor legali ai minorilor si la data de 09.09.2010 cand cei doi inculpati au fost asistati chiar de aparitorul lor ales. In cursul acestor declaratii, inculpatii C.C.V. si B.M. au prezentat versiunea declarata si de partea vatamata, recunoscand au aplicat amandoi lovituri partii vatamate A.P. in pofida faptului ca acesta se zbatea si plangea, ca au adoptat impreuna hotararea de a intretine acte sexuale anale cu partea vatamata in pofida refuzului sau, scop in care au transportat-o in magazie, au legat-o si au lovit-o, dezbracand-o de haine si lipsind-o de libertatea de a se deplasa in conformitate cu propria vointa un interval de timp, actele sexuale nefiind realizate intrucat profitand de lipsa lor temporara din sura partea vatamata a fugit. Ambii inculpati au relatat ca la propunerea inculpatului C. au stabilit de comun acord "sa-l violeze" pe A.P., scop in care l-au amenintat cu bataia, obligandu-l sa se deplaseze fortat in magazia familiei C., unde, dupa ce i-au comunicat ca vor intretine cu el raport sexual anal, inculpatul B. l-a imobilizat , iar coinculpatul C. l-a legat cu " mainile in fata " de un par de la ieslea grajdului ; ambii inculpati au declarat ca au lovit partea vatamata intrucat "nu statea si se impotrivea " sa fie legata si mai apoi dezbracata. In cele din urma , ei au reusit sa o dezbrace de pantaloni , chiloti , sosete si pantofi , si au lovit-o in continuare cu un bici si cu palmele .
Din procesul - verbal de cercetare la fata locului intocmit la 22.02.2010 rezulta ca in grajdul locuintei familiei C.C., unde organele de politie au patruns cu acordul si in prezenta numitului C.C., au fost identificate pantalonii, chilotii si pantofii victimei A.P., minorul prezentand urme de lovituri pe corp.
Martorii L.B. (varul minor al partii vatamate) si A.T. (tatal victimei) au relatat despre imprejurarile percepute in mod nemijlocit la scurt timp dupa comiterea faptelor, confirmand faptul ca minorul A.P. si-a gasit scaparea din mainile agresorilor fugind dezbracat; totodata martorii au descris starea emotionala a victimei despre care au spus ca era foarte speriat de ce i se intamplase (filele 16-18, 31-32).
Pe de alta parte, organele de cercetare penala au procedat la conducerea victimei in teren si refacerea traseului parcurs de aceasta in dupa-amiaza zilei de 21.02.2010, iar in grajdul unde a fost imobilizata partea vatamata au fost gasite obiectele de imbracaminte ale acesteia: o pereche de pantaloni de culoare albastra, o pereche de chiloti de culoare alba si o pereche de pantofi de culoare neagra. De asemenea, au fost fixate prin fotografiere urmele de agresiune fizica pe corpul victimei minore (filele 19-27), iar martorul C.C. (tatal invinuitului C.C.V.) a confirmat prezenta obiectelor de imbracaminte ale partii vatamate in grajd (filele 28-30).
In fine, in intarirea faptului ca inculpatii au uzat de acte de constrangere in scopul obtinerii satisfactiei sexuale sunt si constatarile specialistului psiholog care a examinat victima la data de 03.03.2010 si a decelat urme certe ale traumei suferite de aceasta: "Copilul manifesta blocaje emotionale determinate de stadiul de dezvoltare psihica, in care incepe sa se formeze propria identitate sexuala. Copilul prezinta simptome de stres post-traumatic, predominant ca flashback-uri, teama de a nu fi ucis, neputinta si nesiguranta, anxietate, stare de agitatie si revolta, cu episoade depresive consumate in solitudine prin accese de plans", concluzia fiind aceea ca "minorul A.P. prezinta o stare de suferinta psihica cu sentimente accentuate de teama in urma evenimentelor din 21.02.2010" (fila 15).
Pe baza datelor rezultate din ancheta, coroborate cu cele culese de catre consilierul de probatiune si de catre autoritatile locale prin anchetele sociale efectuate in cauza (filele 36-41 si 50-55), se poate trage concluzia ca autorii minori au comis faptele pe fondul lipsei de supraveghere parentala, al carentelor educationale si, in particular, al absentei unei educatii sexuale adecvate, in incercarea de satisfacere a pulsiunilor sexuale specifice varstei, amplificate de consumul excesiv de alcool.
 In drept:
Faptele inculpatilor C.C.V. si B.M., minori in varsta de 17 ani, care, in dupa-amiaza zilei de 21.02.2010, au imobilizat-o si au transportat-o cateva zeci de metri pe partea vatamata A.P., in varsta de 11 ani, dupa care au legat-o de un par din grajdul casei in care locuia invinuitul C. (situata in satul G., comuna I.N.), au dezbracat-o de la brau in jos si au lovit-o, cu intentia de a intretine raporturi sexuale anale, actele sexuale nefiind consumate datorita fugii victimei, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal, prev. si ped. de art. 189 alin. 1 si alin. 2 Cod penal, si de tentativa de viol prev. de art. 20, art. 21 Cod penal, raportat la art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. a) si alin. 3 teza I Cod penal, art. 204 Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal. Faptele fiind comise in situatia concursului real, se va retine si incidenta pluralitatii de infractiuni prevazute de art. 33 lit. a) Cod penal.
Asa cum s-a aratat si prin actul de sesizare ,circumstantele spetei contureaza savarsirea infractiunii de lipsire de libertate printr-un cumul de modalitati normative de agravare: prin rapire, de catre doua persoane care au actionat impreuna, asupra unui minor, pe care, in plus, l-au expus la suferinte fizice (prin legare si prin lovire cu palmele, pumnii si un bici), dar si morale (prin expunerea zonelor intime si amenintarea cu bataia si chiar cu moartea).
Constata instanta ca modalitatea in care inculpatii au actionat dovedeste fara echivoc ca acestia au comis si infractiunea prev. de art. 189 Cod penal , legarea partii vatamate , si lasarea acesteia incuiate in grajd , dezbracate fiind acte de executare atat a infractiunii de viol , dar si a infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal . Lipsirea partii vatamate de posibilitatile de a se deplasa in conformitate cu propria vointa depasesc cu mult ceea ce era in mod obiectiv necesar pentru realizarea infractiuni indreptate impotriva libertatii si inviolabilitatii sexuale a partii vatamate.
Cu privire la comiterea infractiunii de viol in forma tentata, sunt corecte argumentele acuzarii privind caracterul neechivoc al intentiilor inculpatilor de a viola partea vatamata , intentii exprimate intre ei si comunicate partii vatamate care a fost dezbracata de haine in executarea acestei rezolutii de a intretine raporturi sexuale anale impotriva vointei minorului victima.
Este cert ca rezolutia infractionala principala (scop) a vizat comiterea unei agresiuni sexuale, intentia mediata fiind aceea de a intretine raporturi sexuale cu victima, iar cea imediata, de lipsire de libertate. In urmarirea satisfactiei sexuale, inculpatii au trecut la punerea efectiva in executare a rezolutiei infractionale comune, procedand la conducerea silita a minorului intr-un loc izolat, unde nu mai putea opune nicio rezistenta. Dorinta de a avea raporturi sexuale a fost comunicata victimei, iar intentia a fost materializata prin noi acte de incepere a executarii, constand in expunerea zonelor intime ale minorului, urmata de violente fizice, menite sa infranga vointa partii vatamate. In cauza nu poate opera desistarea, intrucat invinuitii nu au renuntat la intentia de a obtine satisfactia sexuala. Acestia au mentinut victima imobilizata la dispozitia lor si au plecat in locuinta ca sa mai bea, cu intentia de a reveni in grajd, iar consumarea violului a fost impiedicata doar datorita actiunilor partii vatamate, care a reusit sa se elibereze si sa fuga.
Succesiunea actelor materiale mai sus aratate dovedeste faptul ca inculpatii ii au depasit faza actelor preparatorii, savarsind infractiunea de tentativa de viol definita prin art. 20 alin. 1 Cod penal, in teza intreruperii executarii prin fuga partii vatamate, fuga facilitata de insuficienta mijloacelor (legarea si inchiderea victimei in grajd s-au dovedit obstacole pe care partea vatamata a reusit sa le depaseasca), in acceptiunea art. 20 alin. 2 Cod penal.
Nu in ultimul rand trebuie subliniat si faptul ca , asa cum a aratat Ministerul Public prin actul de inculpare, actiunile subsumate lipsirii de libertate nu pot fi absorbite in continutul constitutiv al infractiunii de viol (in tezele constrangerii), fiecare dintre cele doua infractiuni avand o existenta autonoma. Astfel, fapta de lipsire de libertate s-a consumat din momentul prinderii si imobilizarii victimei, a continuat in tezele rapirii si imobilizarii in noua locatie (grajd) si s-a epuizat in momentul in care partea vatamata a reusit sa se elibereze, durata privarii de libertate fiind de circa o ora (intre orele 1430-1530). Pe langa actiunile comune, vizand infrangerea libertatii de vointa prin imobilizare, ca premisa pentru comiterea ambelor infractiuni imputate inculpatilor , acestia au indeplinit si acte distincte, care contureaza, fiecare in parte, latura materiala a infractiunii de viol (actele de violenta fizica si dezbracarea victimei), dar si a infractiunii de lipsire de libertate (rapirea, lasarea partii vatamate legate in grajd, asigurarea usilor de la grajd). Se constata asadar ca actiunile indreptate impotriva libertatii de miscare au dobandit un caracter autonom fata de actiunile care au lezat valoarea sociala ocrotita de art. 197 Cod penal, chiar daca unele dintre actele indeplinite de catre inculpati au servit punerii in executare a ambelor hotarari infractionale.
 Pentru savarsirea infractiunilor comise , inculpatii urmeaza a fi trasi la raspundere penala, la individualizarea judiciara a pedepselor si a modurilor lor de executare avandu-se in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv limitele de pedeapsa care in cazul inculpatului minor se reduc la jumatate, imprejurarile concrete in care s-a desfasurat activitatea infractionala - prin aplicarea unui numar mare de lovituri unei persoane aflate in stare de minoritate , lipsite de aparare si prin incercarea de agresare sexuala a unui copil mai mic fata de cei doi inculpati -, gradul ridicat de pericol social al acesteia, relevat de natura si importanta valorilor sociale ocrotite de lege si carora li s-a adus atingere prin faptele inculpatilor , de gravitatea consecintelor efectiv produse , constand in traumatizarea psihica a minorului A.P., aflat in apropierea casei sale , la joaca . Instanta retine ca faptele de o violenta deosebita comise de inculpati nu au nicio justificare logica si nu sunt expresii ale unei patologii. Ele sunt rezultat al unei stari de violenta si a lipsei educatiei sexuale a unor tineri consumatori de alcool care nu si-au putut cenzura instinctele , educati dupa modele gresite si lipsiti de orice reper moral.
 In ceea ce priveste pe inculpatul C.C.V., din referatul de evaluare psihosociala nr. 105/08.04.2010 emis de Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Iasi si din inscrisurile depuse de inculpat a rezultat ca acesta are un profil moral pozitiv, un comportament pozitiv in societate si in familie, ca nu a mai fost implicat in conflicte sau altercatii violente, ca manifesta regret si un grad mediu de constientizare a gravitatii si consecintelor faptei - aspecte carora instanta le va da relevanta circumstantei atenuante judiciare prev. de art. 74 lit. a Cod penal si aplicand in mod corespunzator dispozitiile art. 76 lit. c Cod penal va aplica o pedeapsa sub minimul special apreciind ca aceasta isi va atinge scopul preventiei generale si speciale. Inculpatul a adoptat o pozitie procesuala oscilanta incercand sa minimalizeze contributia sa efectiva, prin retractarea unor declaratii sincere date pe parcursul urmaririi penale, a avut o contributie mai insemnata la adoptarea rezolutiei infractionale si la punerea acesteia in aplicare.
 In consecinta, instanta va condamna pe inculpatul C.C.V. la urmatoarele pedepse:
- 2(doi) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tentativa de viol prev. si ped. de art. 20, 21 Cod penal, raportat la art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. a) si alin. 3 teza I Cod penal si art. 204 Cod penal cu aplicarea art. 74 lit. a Cod penal si art. 76 litera c Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal si art. 33 lit. a) Cod penal.
- 2(doi) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prev. de art. 189 alin. 1 si alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 74 lit. a Cod penal si art. 76 litera c Cod penal , cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal si art. 33 lit. a) Cod penal.
In temeiul dispozitiilor art. 33 litera a si 34 litera b Cod penal, inculpatul C.C.V. va executa pedeapsa cea mai grea si anume, pedeapsa de 2 ani inchisoare .
 Fata de sustinerile apararii privind oportunitatea aplicarii unei masuri educative, instanta retine ca ambii inculpati au atins varsta majoratului pe parcursul judecatii , astfel incat nu mai au acces la masurile educative.
 Fata de aceleasi documente, instanta retine ca inculpatul C.C.V. a comis faptele pe fondul carentelor educative si a consumului exagerat de alcool, profitand de lipsa de supraveghere si de slaba autoritate a parintilor . Fata de considerentele expuse mai sus , instanta si-a format convingerea ca aplicarea pedepsei constituie un suficient avertisment pentru inculpat si ca fara executarea acesteia in regim de detentie , inculpatii nu vor mai comite infractiuni. Totusi, fata de factorii de risc delincventional identificati si perspectivele de reintegrare in societate asa cum au fost prezentate prin referatul de evaluare psihosociala (indicandu-se inculpatului ocupatii licite, activitati lucrative, consiliere, evitarea consumului de alcool, dobandirea si dezvoltarea gandirii alternative ), instanta va dispune suspendarea sub supravegherea executarii pedepsei rezultante, cu impunerea unor masuri de supraveghere de natura a asigura realizarea scopului pedepsei, astfel cum este stabilit prin dispozitiile art. 52 Cod penal.
 In temeiul dispozitiilor art. 86 indice 1 Cod penal se va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicate inculpatului C.C.V., pe un termen de incercare de 4 ani calculat conform dispozitiilor art. 86 indice 2 Cod penal.
Pe durata termenului de incercare, inculpatul C.C.V. trebuie s? se supun? urm?toarelor m?suri de supraveghere :
    a) s? se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Iasi;
    b) s? anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedint? sau locuint? si orice deplasare care dep?seste 8 zile, precum si intoarcerea;
    c) s? comunice si s? justifice schimbarea locului de munc?;
    d) s? comunice informatii de natur? a putea fi controlate mijloacele lui de existent?.
    Datele prev?zute in alin. 1 lit. b), c) si d) se comunic? judec?torului sau serviciului stabilit in alin. 1 lit. a).
Se va impune inculpatului C.C.V. respectarea urm?toarelor obligatii:
    a) s? urmeze un curs de inv?t?mant ori de calificare in vederea dobandirii unei meserii;
    d) s? nu frecventeze locuri publice in care se consuma bauturi alcoolice, baruri, discoteci, cluburi si alte asemenea locuri;
 Supravegherea execut?rii obligatiilor stabilite de instant? se face de catre Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Iasi. In caz de neindeplinire a obligatiilor, Serviciul de Probatiune sesizeaz? instanta pentru luarea m?surii prev?zute in art. 86 indice 4 alin. 2 Cod penal.
 Se va atrage atentia inculpatului C.C.V. asupra art. 86 indice 4 Cod penal si dispozitiilor art. 83 si 84 Cod penal cu privire la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in caz de savarsire a unei noi infractiuni in termenul de incercare, in caz de nerespectare a masurilor legale de supraveghere ori a obligatiilor impuse de instanta ori in caz de neexecutare, cu rea- credinta a dispozitiilor civile ale hotararii de fata.
  Pe durata si in conditiile prevazute de art. 71 Cod penal se va interzice inculpatului C.C.V. exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II a , lit. b Cod penal.
 Consecinta a condamnarii inculpatului la o pedeapsa privativa de libertate, se va aplica acestuia pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute in art. 64 lit. a) teza a II-a si lit. b) Cod penal, pe durata si in conditiile stabilite in art. 71 Cod penal.
 In temeiul dispozitiilor art. 71 aliniatul 5 Cod procedura penala se va suspenda conditionat executarea pedepsei accesorii.
 In ceea ce priveste pe inculpatul B.M., din referatul de evaluare psihosociala nr. 110/20.04.2010 emis de Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Iasi si din inscrisurile depuse de inculpat a rezultat ca acesta are un profil moral pozitiv, un comportament pozitiv in societate si in familie, ca a mai fost cercetat pentru implicare in conflicte sau altercatii violente, dar ca nu a fost gasit vinovat, ca manifesta regret si un grad mediu de constientizare a gravitatii si consecintelor faptei - aspecte carora instanta le va da relevanta circumstantei atenuante judiciare prev. de art. 74 lit. a Cod penal si aplicand in mod corespunzator dispozitiile art. 76 lit. c Cod penal va aplica pedepse sub minimul special apreciind ca acestea isi vor atinge scopul preventiei generale si speciale. Inculpatul a adoptat o pozitie procesuala corecta si a avut o contributie mai putin insemnata la adoptarea rezolutiei infractionale si la punerea acesteia in aplicare fata de coinculpatul C.C.V.
 In consecinta, instanta va condamna pe inculpatul B.M. la urmatoarele pedepse :
- 1(un) an si 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tentativa de viol prev. si ped. de art. 20, 21 Cod penal, raportat la art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. a) si alin. 3 teza I Cod penal si art. 204 Cod pena cu aplicarea art. 74 lit. a Cod penal si art. 76 litera c Cod penal , cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal si art. 33 lit. a) Cod penal.
- 1(un) an si 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prev. de art. 189 alin. 1 si alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 74 lit. a Cod penal si art. 76 litera c Cod penal , cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal si art. 33 lit. a) Cod penal.
In temeiul dispozitiilor art. 33 litera a si 34 litera b Cod penal, inculpatul B.M. va executa pedeapsa cea mai grea si anume, pedeapsa de 1(un) an si 6 (sase) luni inchisoare .
 Fata de sustinerile apararii privind oportunitatea aplicarii unei masuri educative, instanta retine ca ambii inculpati au atins varsta majoratului pe parcursul judecatii , astfel incat nu mai au acces la masurile educative.
 Fata de aceleasi documente , instanta retine ca inculpatul B.M. a comis faptele pe fondul carentelor educative si a consumului exagerat de alcool, profitand de lipsa de supraveghere si de slaba autoritate a parintilor. Fata de considerentele expuse mai sus, instanta si-a format convingerea ca aplicarea pedepsei constituie un suficient avertisment pentru inculpat si ca fara executarea acesteia in regim de detentie , inculpatii nu vor mai comite infractiuni. Totusi, fata de factorii de risc delincventional identificati si perspectivele de reintegrare in societate asa cum au fost prezentate prin referatul de evaluare psihosociala (indicandu-se inculpatului ocupatii licite, activitati lucrative, consiliere, evitarea consumului de alcool , dobandirea si dezvoltarea gandirii alternative ), instanta va dispune suspendarea sub supravegherea executarii pedepsei rezultante, cu impunerea unor masuri de supraveghere de natura a asigura realizarea scopului pedepsei , astfel cum este stabilit prin dispozitiile art. 52 Cod penal .
 In temeiul dispozitiilor art. art. 86 indice 1 Cod penal se va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 1(un) an si 6 (sase) luni inchisoare aplicate inculpatului B.M., pe un termen de incercare de 3 (trei) ani si 6 (sase) luni calculat conform dispozitiilor art. 86 indice 2 Cod penal.
 Pe durata termenului de incercare, inculpatul B.M. trebuie s? se supun? urm?toarelor m?suri de supraveghere:
    a) s? se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Iasi;
    b) s? anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedint? sau locuint? si orice deplasare care dep?seste 8 zile, precum si intoarcerea;
    c) s? comunice si s? justifice schimbarea locului de munc?;
    d) s? comunice informatii de natur? a putea fi controlate mijloacele lui de existent?.
    Se va impune inculpatului B.M. respectarea urm?toarelor obligatii:
a) s? urmeze un curs de inv?t?mant ori de calificare in vederea dobandirii unei meserii ;
    d) s? nu frecventeze locuri publice in care se consuma bauturi alcoolice, baruri ,discoteci , cluburi si alte asemenea locuri ;
 Supravegherea execut?rii obligatiilor legale si a celor stabilite de instant? conform alin. 3 lit. a)-f) se face de catre Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Iasi. In caz de neindeplinire a obligatiilor, Serviciul de Probatiune sesizeaz? instanta pentru luarea m?surii prev?zute in art. 86 indice 4 alin. 2 Cod penal.
 Se va atrage atentia inculpatului B.M. asupra dispozitiilor art. 86 indice 4 Cod penal a art. 83 si 84 Cod penal cu privire la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in caz de savarsire a unei noi infractiuni in termenul de incercare, in caz de nerespectare a masurilor legale de supraveghere ori a obligatiilor impuse de instanta ori in caz de neexecutare, cu rea- credinta a dispozitiilor civile ale hotararii de fata.
 Consecinta a condamnarii inculpatului la o pedeapsa privativa de libertate, se va aplica acestuia pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute in art. 64 lit. a) teza a II-a si lit. b) Cod penal, pe durata si in conditiile stabilite in art. 71 Cod penal.
 In temeiul dispozitiilor art. 71 aliniatul 5 Cod procedura penala se va suspenda conditionat executarea pedepsei accesorii.
 Sub aspectul laturii civile a cauzei , instanta retine:
 Partea vatamata A.P., prin reprezentantii sai legali si prin avocat, nu s-a constituit parte civila in procesul penal. Analizand situatia partii civile minore, in cadrul actiunii civile pornite si exercitate din oficiu conform dispozitiilor art. 17 Cod procedura penala, precum si fisa de examinare psihologica emisa pe numele partii civile A.P., instanta retine ca in urma activitatii ilicite a inculpatilor care constituie infractiunile de tentativa de viol si lipsire de libertate in mod ilegal, partea civila a "manifestat blocaje emotionale determinate de stadiul de dezvoltare psihica, in care incepe sa se formeze propria identitate sexuala. Copilul a prezentat simptome de stres post-traumatic, predominant ca flashback-uri, teama de a nu fi ucis, neputinta si nesiguranta, anxietate, stare de agitatie si revolta, cu episoade depresive consumate in solitudine prin accese de plans", concluzia fiind aceea ca "minorul A.P. prezinta o stare de suferinta psihica cu sentimente accentuate de teama in urma evenimentelor din 21.02.2010" (fila 15).
 Toate acestea i-au afectat in mod negativ cursul linistit al vietii sufletesti , curmat brusc printr-un act agresiv comis in conditiile in care partea vatamata desfasura o activitate recreativa licita intr-un loc public. Fata de aceste motive instanta retine ca partea civila a suferit o trauma care scapa evaluarii pe criterii matematice , dar pe baza acelorasi elemente retine ca bucuriile firesti de care partea vatamata a fost lipsita urmare a faptelor inculpatilor vor fi complinite prin folosirea de catre aceasta a sumei de 15.000(cincisprezece mii) de lei, care reprezinta o despagubire integrala si o satisfactie pentru aceasta.
 Fata de aceste motive, fiind indeplinite in persoana inculpatilor si a partilor responsabile civilmente elementele raspunderii civile delictuale, in baza art. 14 si art. 346 Cod procedura penala raportat la art. 998 Cod civil si, in consecinta va obliga, in solidar inculpatii C.C.V. si B.M., inculpatul C.C.V., in solidar si cu partile responsabile civilmente C.C. si C.C., iar inculpatul B.M., in solidar si cu partile responsabile civilmente B.C. si B.A., sa plateasca partii vatamate A.P., nascut la data de 18.06.1998 ,reprezentata legal de A.T. si A.I., suma de lei 15.000(cincisprezece mii) lei , cu titlul de despagubiri civile, daune morale.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Libertatea persoanei (infractiuni privind); Tentative; Viol

Functionari publici. Comisar Garda Financiara. HG nr. 1324/2009. Aviz conform - Sentinta comerciala nr. 3708 din data de 10.10.2013
Competenta materiala. Cereri avand ca obiect sume reprezentand finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene - Sentinta comerciala nr. 4989 din data de 12.12.2013
Dizolvare judiciara societate comerciala. Neintelegeri grave dintre asociati - Sentinta civila nr. 1440 din data de 21.11.2013
Perimare. Calculul termenului. Aplicarea legii in timp - Sentinta comerciala nr. 1351 din data de 10.10.2013
Actiune in anulare contract de vanzare cumparare incheiat cu ignorarea sechestrului asigurator dispus de organele de urmarire penala - Sentinta civila nr. 862 din data de 06.06.2013
Actiune in anulare hotarare constatare incetare mandat ales local - Sentinta comerciala nr. 1770 din data de 25.04.2013
Masuri de interdictie vizand gospodarirea comunala. Limitele legale ale atributiilor Direc?iei Sanitara Veterinara ?i pentru Siguran?a Alimentelor Ia?i - Sentinta comerciala nr. 3714 din data de 10.10.2013
Anulare certificat de urbanism. Admisibilitate. Respectarea documentatiilor de urbanism - Sentinta comerciala nr. 728 din data de 21.02.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d ... - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei de netrimitere in judecata a unui inculpat cuprinsa in rechizitoriu - obiectul plangerii; posibilitatea de a analiza pe fond sustinerile petentului in situatia in care prim-procurorul a respins ca tardiva plangerea ce i-a ... - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d .. - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu - obiectul si limitele judecatii; plangere adresata in termen instantei, insa cu depasirea termenului prevazut de lege in fata procurorului ierarhic superior. - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Infractiunile de trafic de droguri si spalare de bani - incadrarea juridica a faptei de a cumpara un bun cu bani proveniti din savarsirea unei infractiuni prevazute de legea nr. 143/2000. - Sentinta penala nr. 83 din data de 25.02.2013
Fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - evaluarea pericolului social presupune, din partea organului judiciar, analiza complexitatii faptei, a continutului, a urmarilor si circumstantelor acesteia, a particularitatilor ... - Decizie nr. 12 din data de 20.11.2012
Daune morale si materiale raspundere solicitate societatii de asigurare de catre mostenitorii terti prejudiciati de decesul victimei, autorul accidentului fiind persoana asigurata RCA. Caz de forta majora. - Sentinta comerciala nr. 998 din data de 28.09.2012
Recurs. Despagubiri solicitate de societatea de asigurari de la persoana vinovata de producerea accidentului - Sentinta comerciala nr. 388 din data de 18.09.2012
Refuz nejustificat - Sentinta comerciala nr. 1635 din data de 27.06.2012
Anulare ordin Inspector Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi - Sentinta comerciala nr. 1079 din data de 11.05.2012
Propunere de arestare preventiva a inculpatului respinsa - recurs; distinctia dintre pericolul concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a inculpatului si pericolul social concret al faptelor imputate; criterii de ap... - Hotarare nr. 107 din data de 23.05.2011
Conflict negativ de competenta - constatare si sesizare instanta competenta cu solutionarea acestuia. Notiunea de "instanta de executare a ultimei hotarari" prevazuta de disp. art. 449 alin. 2 C.proc.pen.; situatia speciala a aplicarii prevederilor ... - Sentinta penala nr. 407 din data de 15.09.2011