InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Asigurarea de autovehicule tip "Carte Verde": raspunderea asiguratorului strain sau a societatii corespondente din Romania - dispozitii legale incidente; Actiunea civila promovata in cadrul procesului penal - limitarea rolului activ al instantei de...

(Decizie nr. 138 din data de 05.04.2011 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Asigurari auto si alte asigurari; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.) | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

 Asigurarea de autovehicule tip "Carte Verde": raspunderea asiguratorului strain sau a societatii corespondente din Romania - dispozitii legale incidente;
 Actiunea civila promovata in cadrul procesului penal - limitarea rolului activ al instantei de judecata de principiul disponibilitatii partilor specific dreptului civil.
 
 Prin sentinta penala nr. 229/29.06.2009 a Judecatoriei Pascani, au fost admise actiunile civile promovate in cauza de partile civile Spitalul Municipal Moinesti, N.C.V., A.O.L., N.V. si L.G. si a fost obligat Polish Geen Card Bureau la plata despagubirilor civile catre acestea. Totodata, instanta a respins pretentiile civile formulate de partile civile C.C., C.I. si N.I. si a constatat ca H.V., P.I., Spitalul Municipal Pascani si Serviciul de Ambulanta Iasi nu s-au constituit parti civile in cauza.
Pentru a dispune astfel, prima instanta a retinut urmatoarele: La data de 20.09.1992 inculpatul conducea autocarul IKARUS cu nr. KEA 8529, inmatriculat in Polonia, pe DN2 (DE85). Dupa ce a intrat in comuna Miroslovesti, din curtea numitului H.T.V. a iesit in galop un cal care a intrat in fata autocarului pe care inculpatul nu l-a putut evita din cauza neatentiei si vitezei de deplasare. Astfel, animalul a fost proiectat inainte iar inculpatul a pierdut controlul volanului, intrand pe contrasens si tamponandu-se cu autovehiculul ARO cu nr. 3 GL 795, condus de numitul C. C.
In urma impactului a rezultat decesul numitei L. A., vatamarea numitilor C.C., C.I., N.I., N.C.V., N.V., A. L. O., aflati in autovehicul, precum si a numitei P. Y., aflata in autocar. De asemenea, in urma impactului a rezultat avarierea celor doua vehicule precum si uciderea animalului proprietatea lui H. V.
Cauza a fost trimisa spre rejudecarea laturii civile prin dec.pen.nr. 634/17.06.2004 a Tribunalului Iasi care a casat sen.pen.nr.1248/21.11.2001 a Judecatoriei Pascani sub acest aspect, mentinand celelalte dispozitii ale sentintei privind constatarea gratierii pedepselor aplicate privind savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, prev.de art.178 al.2 si 184 al.2,4 CP.
In cauza s-au constituit parti civile:
- L.G.- ca sot supravietuitor al defunctei L.A., in nume propriu si in calitate de reprezentant legal al minorilor L.I. si L.F., copiii defunctei, care a solicitat suma de 8.000.000 lei rol despagubiri materiale, prestatie periodica pentru cei doi minori precum si daune morale;
- N.V.- cu sumele de 20.000 lei, despagubiri morale si 20.000 lei, cheltuieli medicale;
- N.C.V.- cu sumele de 20.000 lei, daune morale si 50.000 lei, cheltuieli medicale;
- N.I.- cu suma de 2.000.000 lei rol, daune materiale;
- C.I.- cu suma de 2.000.000 lei rol, despagubiri materiale, precum si acordarea unei rente viagere;
- C. C.- cu suma de 10.230.000 lei rol, despagubiri materiale;
- A. O. L.- cu sumele de 15.000 lei, daune morale si 15.000 lei, cheltuieli medicale. Mai solicita si acordarea cheltuielilor judiciare-onorariu aparator.
 S-a mai constituit parte civila Spitalul municipal Moinesti cu sumele de: 2208,03 lei- cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata N.C.V., 1643,54 lei- cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata N.I. si 372,17 lei- cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata N. V..
 Nu s-au constituit parti civile: H.V. (personal sau prin mostenitori), P. I., Spitalul municipal Pascani, Serviciul de Ambulanta Iasi.
 Au fost depuse la dosar: adrese ale spitalelor Pascani, Moinesti, Militar de Urgenta Iasi, ale CAS Iasi, Bacau, Serviciului de Ambulanta Iasi, acte medicale, chitante fiscale.
 Analizand probatoriul administrat in cauza atat anterior cat si ulterior casarii, instanta retine urmatoarele: in urma accidentului rutier produs la data de 20.09.1992 din culpa inculpatului M.K., asa cum s-a retinut prin sen.pen.nr. 1248/21.11.2001 a Judecatoriei Pascani, a intervenit decesul numitei L.A. cat si vatamarea corporala a partilor vatamate N.V. (30-35 zile de ingrijiri medicale), N.C.V. (50-55 zile de ingrijiri medicale), N.I. (50-55 zile de ingrijiri medicale), C.I. (65-70 zile de ingrijiri medicale), C.C. (110-120 zile de ingrijiri medicale), A. O.L. (110-120 zile de ingrijiri medicale), P. I. (12-14 zile de ingrijiri medicale)
 Numitul L.G., in calitate de sot supravietuitor al victimei L.A., in nume propriu si in calitate de reprezentant legal al minorilor L.I. si L.F., copiii defunctei, a solicitat suma de 8.000.000 lei rol despagubiri materiale, prestatie periodica pentru cei doi minori precum si daune morale intr-un cuantum neprecizat.
 Instanta constata ca ceilalti doi fii ai defunctei, L.I. si L. C., majori in cursul rejudecarii, nu s-au constituit parti civile.
 De asemenea, instanta constata ca mostenitorul L.G. nu a facut dovada nici a sumei de bani solicitate drept despagubire materiala, nici a venitului pe care l-a realizat victima in timpul vietii, pentru a putea determina cuantumul unei eventuale prestatii periodice in folosul minorilor. Mai mult decat atat, in prezent acestia au devenit majori, prin urmare, ei nu se mai afla in starea de necesitate specifica minoratului pentru a mai fi indreptatiti la prestatii periodice in folosul lor.
 In ceea ce priveste cererea privind acordarea daunelor morale solicitate cu titlu generic de catre L.G., instanta apreciaza ca aceasta este pe deplin justificata in cauza, data fiind suferinta psihica puternica pricinuita acestuia prin uciderea sotiei sale. Apreciind ca aceasta suferinta este indubitabila, nemaifiind necesara dovedirea sa, va obliga asiguratorul la plata unor despagubiri morale in folosul mostenitorului L.G.
 Cu privire la partile vatamate C.I. si C.C., acestia s-au constituit parti civile cu sumele de 2.000.000 lei rol, despagubiri materiale, precum si acordarea unei rente viagere si respectiv, de 10.230.000 lei rol, despagubiri materiale.
 Din certificatele medico-legale eliberate acestora rezulta ca partea vatamata C.C. a suferit traumatisme care au necesitat pentru vindecare 110-120 zile de ingrijiri medicale iar partea vatamata C. I. a necesitat 65-70 zile in acelasi sens. Aceasta a fost spitalizata in perioada 20.09-2.10.1992 iar din raportul de expertiza medico-legala intocmit rezulta ca partea vatamata C.I. sufera o infirmitate fizica permanenta de 30%.
 Instanta constata ca partile vatamate sus-mentionate nu au facut dovada pretentiilor lor materiale, martorul A. V., audiat in acest sens anterior rejudecarii, neprecizand cu exactitate perioada cat acestea au platit persoane pentru a le lucra in gospodarie.
 In ceea ce priveste partea vatamata N.I., aceasta a solicitat suma de 2.000.000 lei rol, reprezentand daune materiale, cheltuieli care insa nu au fost dovedite.
 Si partile vatamate N.V. si N. C. V. au solicitat sumele de cate 20.000 lei despagubiri materiale, reprezentand cheltuieli medicale, si de 20.000 lei, respectiv, 50.000 lei, despagubiri morale.
 Instanta constata ca acestea nu au facut dovada cheltuielilor medicale solicitate, dar avand in vedere suferinta fizica care le-a fost pricinuita, imprejurarea ca au trebuit sa suporte regimul restrictiv al spitalizarii, se apreciaza ca fiind intemeiata cererea lor privind acordarea unor despagubiri morale.
 Si in ceea ce priveste partea vatamata N.I., instanta constata ca nedovedite pretentiile sale materiale.
 De asemenea, partea vatamata A. O. L. a solicitat sumele de 15.000 lei, daune morale si 15.000 lei, cheltuieli medicale. Instanta constata la dosar a fost depus un bilet de iesire din spital din 2007, fara a se face insa dovada legaturii de cauzalitate dintre acesta si traumatismul suferit in 1991. Si in ceea ce-l priveste pe acesta, instanta constata ca nedovedite pretentiile sale materiale, dar avand in vedere suferinta fizica care i-a fost pricinuita, concretizata in numarul mare de zile de ingrijiri medicale, ca si aceea ca a fost nevoit sa suporte regimul restrictiv al spitalizarii, se apreciaza ca fiind intemeiata cererea sa privind acordarea unor despagubiri morale.
 Pentru aceste considerente, instanta va respinge cererile partilor vatamate sus-mentionate privind acordarea cheltuielilor materiale solicitate ca fiind nedovedite, urmand a obliga asiguratorul la plata daunelor morale intr-un cuantum apreciat ca fiind indestulator.
 De asemenea, va obliga asiguratorul si la plata cheltuielilor de spitalizare catre Spitalul municipal Moinesti, retinand din adresa din 31.08.2006 ca sumele au fost actualizate la data respectiva.
 Instanta urmeaza a lua act ca partile vatamate H.V. si P. I. precum si Spitalul municipal Pascani si Serviciul de Ambulanta Iasi nu s-au constituit parti civile in cauza."
 Impotriva acestei sentinte penale, in termen legal, au declarat apel SC CAROM - broker de asigurare SA, C. C. si C.I.
 In motivarea apelului declarat de partea civila C. I. se arata ca in primul ciclu procesual s-a constituit parte civila cu suma de 10 milioane lei, avand reprezentarea ca aceasta suma reprezinta paguba materiala suferita dar si o compensatie pentru suferinta fizica indurata. Initial actiunea civila i-a fost admisa, insa in ciclul ulterior s-a considerat ca daunele materiale nu au fost dovedite, pretentiile fiind respinse fara a se face vorbire de prejudiciul moral suferit. Sustine apelanta ca prin modul de solutionare a actiunii civile instanta de fond a promovat o inechitate intre partile civile din cauza, practica judiciara in materie fiind constanta in privinta acordarii despagubirilor morale. Intrucat apelanta a suferit o infirmitate fizica permanenta si datorita distantei la care locuieste nu a fost in masura sa sustina corespunzator actiunea civila promovata. Insa, intrucat in urma accidentului rutier a avut foarte mult de suferit, considera apelanta ca ar fi moral si legal ca instanta de apel sa-i admita actiunea civila sub aspectul prejudiciului moral suferit. Arata apelanta ca, prin actualizarea constituirii initiale de parte civila, suma actual pretinsa este de 15000 lei prejudiciu material si 15000 lei prejudiciu moral.
 Pentru dovedirea motivelor de apel invocate apelanta nu a solicitat administrarea altor probatorii, atasand cererii de apel copia a patru bilete de iesire din spital.
 In motivarea apelului declarat de partea civila C.C. se arata ca s-a constituit initial parte civila in cauza cu suma de 10230000 lei, avand reprezentarea ca aceasta suma reprezinta paguba materiala suferita dar si o compensatie pentru suferinta fizica indurata. Initial actiunea civila i-a fost admisa, insa in ciclul ulterior s-a considerat ca daunele materiale nu au fost dovedite, pretentiile fiind respinse fara a se face vorbire de prejudiciul moral suferit. Sustine apelantul ca solutia instantei nu este judicioasa intrucat a creat inechitati intre partile civile si nu a avut in vedere ca prin inlaturarea prejudiciului se intelege inlaturarea tuturor consecintelor materiale si morale ale faptei. Arata apelantul ca suma initiala, actualizata, cu care s-a constituit parte civila este de 20000 lei prejudiciu material si 15000 lei prejudiciu moral, sume ce solicita sa fie admise de instanta de control judiciar. Precizeaza apelantul ca pentru dovedirea prejudiciului moral nu detine inscrisuri din care sa rezulte cheltuielile efectuate, dar in urma accidentului a suferit vatamari, fiind necesar sa angajeze oameni pentru efectuarea muncilor agricole. In acelasi timp, prejudiciul moral rezulta cu suficienta din prejudiciile aduse sanatatii apelantului.
 Pentru dovedirea motivelor de apel invocate apelantul nu a solicitat administrarea altor probatorii.
 In motivarea apelului declarat de SC CAROM - broker de asigurare SA se arata ca prin sentinta penala apelata a fost obligat la plata despagubirilor civile Biroul National Carte verde din Polonia (Polish Green Card Bureau), care nu este societatea de asigurare emitenta a politei Carte Verde. Prin aceasta, instanta de fond a stabilit gresit cadrul procesual al cauzei, nefiind citat in cauza asiguratorul de raspundere civila al autocarului Ikarus nr. KEA 8429, motiv de casare care determina trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond. In subsidiar, apelanta arata ca solutia instantei de fond este nelegala intrucat a determinat, dincolo de vointa partilor, o novatie a debitorului in cauza si, in acelasi timp, a omis sa constate ca raspunderea asiguratorului are un caracter limitat iar la data producerii accidentului aceasta limita era stabilita de decretul 471/1971 la suma de 100000 lei.
 Pentru dovedirea motivelor de apel formulate apelanta nu a solicitat administrarea altor probatorii, atasand cererii de apel copia HG 1279/1990, copia politie de asigurare carte verde nr. A 0690025, PL-02/0705397, si copia traducerii in limba romana a acesteia.
 Instanta a dispus citarea partilor, inclusiv a societatii de asigurare din Polonia, respectiv Panstwowy Zakland Ubezpieczen. In cauza nu a mai fost citata societatea in numele careia inculpatul M.K. a condus autocarul implicat in accident intrucat calitatea acesteia de parte responsabila civilmente nu rezulta din actele dosarului, simpla declaratie a inculpatului data in cursul urmaririi penale (declaratie in care sustine ca este somer) neputand constitui temei al raportului de prepusenie; in plus, datele dosarului nu au permis niciodata citarea legala a acestei societati - Zdzislaw Zarzycki, nefiind cunoscuta denumirea exacta sau adresa la care-si are sediul (citatiile de la fond au fost toate restituite cu mentiune "adresa insuficienta").
 Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta de control judiciar retine urmatoarele:
 Prin sentinta penala nr. 1248 din 21.11.2001 a Judecatoriei Pascani a fost condamnat inculpatul M.K. la o pedeapsa rezultanta de 3 ani si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa in forma continuata. Totodata, instanta a admis actiunile civile exercitate in cadrul procesului penal si a obligat inculpatul la plata de despagubiri civile, dupa cum urmeaza:
- catre L. G., suma de 15000000 lei, iar minorilor L.I. si L.F. cate o prestatie periodica de 500000 lei lunar pana la majorat;
- catre C. C. suma de 21730000 lei despagubiri civile;
- catre C.I. suma de 10 milioane lei despagubiri civile si o prestatie periodica de 400000 lei lunar pana la insanatosire;
- catre N.V. suma de 3 milioane lei despagubiri civile;
- catre N. I. suma de 4 milioane lei si o renta de 300000 lei lunar pana la insanatosire;
- catre N. C. suma de 4 milioane lei despagubiri civile;
 - catre Spitalul municipal Pascani suma de 370000 lei cheltuieli de spitalizare, fiind respinsa actiunea civila promovata de partea responsabila civilmente H. V.
 Pentru a dispune astfel, instanta de fond a retinut ca inculpatul M. K., de profesie sofer, a fost angajat de o firma particulara din Polonia ca sofer pe un autocar marca IKARUS. La data de 13.09.1992 inculpatul a plecat in Turcia transportand turisti dar avand si un ajutor ca sofer. La data de 20.09.1992 fiind la volanul autocarului IKARUS cu numarul KEA 8429, in comuna Miroslovesti, jud. Iasi, inculpatul circula cu viteza de 80,25 Km/h, desi la intrarea in localitate era amplasat indicatorul de limitare a vitezei la 40 Km/h. Cand a ajuns la 17 m de curtea lui H. V. pe sosea a iesit un cal in galop, cabalina intrand in fata autocarului. In urma coliziunii cabalina a fost proiectata inainte dreapta iar autocarul cu parbrizul spart a fost scapat de sub control de inculpat care a virat stanga si a intrat pe contrasens. Aici a intrat in coliziune cu autoturismul marca ARO condus regulamentar de C. C.. In urma acestei coliziune a rezultat decesul victimei L.A. si vatamarea corporala a numitilor C. C., C. I. si A. O. L., precum si vatamarea usoara a numitilor N. V., N. I., N. C. si P. Y.
 Prin decizia penala nr. 634/17.06.2004 a Tribunalului Iasi au fost admise apelurile formulate de inculpatul M. K. si de partea civila L. G.; in latura penala a cauzei s-au constat gratiate pedepsele aplicate inculpatului prin efectul legii 543/2002, instanta retinand ca situatia de fapt a spetei a fost corect stabilita de instanta de fond; in latura civila solutia instantei de fond a fost casata cu trimitere spre rejudecare, instanta urmand sa citeze societatea asiguratoare si in calitate de parte responsabila civilmente "unitatea Zdzislaw Zarzyaki din Kielce - Polonia".
 Prin decizia penala nr. 449/07.06.2005 a Curtii de Apel Iasi s-a admis recursul declarat de inculpatul M. K. si au fost casate sentinta si decizia anterioara in latura penala. Instanta de recurs a retinut ca inculpatul se face vinovat de comiterea la data de 20.09.1992 a infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, fapte pentru care insa a intervenit prescriptia raspunderii penale, dispunand incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului. In latura civila a fost mentinuta solutia dispusa de tribunal de trimitere a cauzei spre rejudecare.
 Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Pascani la data de 04.08.2005 sub nr. 3465/2005. In vederea rejudecarii laturii civile a cauzei, instanta de fond a introdus in cauza partea responsabila civilmente indicata de tribunal, ca si asiguratorii, respectiv CAROM SA si Polish Green Card Bureau.
Unele dintre partile civile constituite in cauza in prima faza procesuala s-au prezentat in fata instantei de judecata pentru precizarea pretentiilor civile, respectiv Spitalul Municipal Moinesti, A. O. L., N. V. si N. C. V., altele, precum apelantii parti civile C.I. si C.C., desi au semnat personal citatiile pentru mai multe termene de judecata, nu s-au prezentat in fata instantei de judecata si nici nu au comunicat in scris la dosar pretentiile civile.
Prin sentinta penala nr. 229/29.06.2009 a Judecatoriei Pascani, au fost admise actiunile civile promovate in cauza de partile civile Spitalul Municipal Moinesti, N.C.V., A. O.L., N. V. si L. G. si a fost obligat Polish Geen Card Bureau la plata despagubirilor civile catre acestea. Totodata, instanta a respins pretentiile civile formulate de partile civile C. C., C. I. si N. I. si a constatat ca H.V., P. Y., Spitalul Municipal Pascani si Serviciul de Ambulanta Iasi nu s-au constituit parti civile in cauza.
Tribunalul retine ca fiind pertinente criticile aduse de apelanta SC CAROM - broker de asigurare SA sentintei pronuntate de Judecatoria Pascani, sentinta care lasa mult de dorit sub aspectul motivarii si al rigurozitatii solutiei pronuntate. Insa, la acest moment procesual, restituirea cauzei la Judecatoria Pascani in vederea rejudecarii pentru a treia oara a laturii civile a cauzei ar determina incalcarea dispozitiilor art. 6 din CEDO privind dreptul partilor la un proces echitabil si la solutionarea intr-un termen rezonabil a cauzei, tergiversarea solutionarii cauzei la aceasta instanta determinand si interventia prescrierii raspunderii in latura penala a cauzei. Pentru acest motiv, dand prioritate disp. art. 6 din CEDO, tribunalul va proceda la analiza pe fond a apelurilor promovate de parti.
Referitor la apelurile promovate de partile civile C.I. si C.C., apeluri bazate pe motivari asemanatoare, tribunalul retine urmatoarele:
Asa cum am aratat anterior, cele doua parti civile nu s-au prezentat in fata instantei de judecata in al doilea ciclu procesual pentru precizarea pretentiilor civile, astfel incat constituirea de parte civila ce va fi luata in considerare de instanta este cea sustinuta initial la fond. Tribunalul nu poate lua in considerare "precizarile" formulate de parti direct in fata instantei de apel deoarece constituirea de parte civila, ca si orice majorare sau modificare a pretentiilor civile, se poate face doar in termenul prev. de art. 15 C.proc.pen., o eventuala luare in considerare a pretentiilor civile astfel formulate direct in calea de atac reprezentand o incalcare flagranta a dreptului la un proces echitabil al inculpatului (termenul prev. de art. 15 C.proc.pen. reprezinta o componenta importanta a dreptului la aparare al inculpatului, acesta trebuind sa cunoasca inca de la debutul procedurii acuzatiile si pretentiile formulate impotriva sa).
Astfel, in primul ciclu procesual, apelanta C. I. s-a constituit parte civila in procesul penal solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 2000000 lei ROL reprezentand cheltuieli de transport, medicatie si lipsa de castig in perioada incapacitatii de munca, precum si a unei sume de bani cu titlu de renta viagera. In acelasi cadru procesual, apelantul C. C. a solicitat obligarea inculpatului la plata sumei de 10230000 lei ROL reprezentand contravaloarea autoturismului marca ARO distrus in accident (10000000 lei), lipsa de castig pe perioada incapacitatii de munca (180000 lei) si contravaloarea tratamentelor medicale efectuate (150000 lei).
Avand in vedere ca ambele cereri de constituire de parte civila au fost formulate in scris de aparatorul ales al apelantilor parti civile si se refera expres la despagubiri materiale, despagubiri pentru care este precizata suma si izvorul prejudiciului, este exagerat a sustine la acest moment procesual ca aceasta constituire de parte civila ar fi vizat si acordarea de daune morale nu doar materiale.
Este adevarat ca la momentul constituirii de parte civila - dec. 1994 - practica judiciara nu era constanta in sensul acordarii de despagubiri morale in cadrul unui proces penal, insa partile civile trebuiau sa dea dovada de diligenta si sa-si precizeze pretentiile civile in cel de-al doilea ciclu procesual, cand au fost legal citate si au semnat de primire dovezile de citare, moment la care problema repararii prejudiciilor morale era transata nu numai la nivel de practica judiciara, ci si legal, prin legea 281/2003.
In plus, desi pretind o "actualizare" a pretentiilor civile initial formulate, insesi partile civile apelante recunosc ca nu au inscrisuri pentru probarea daunelor materiale solicitate, copia actelor medicale atasate motivelor de apel atestand doar ca aceste parti au suferit prejudicii ale sanatatii in urma accidentului rutier cauzat de inculpat, nu si cuantumul cheltuielilor efectuate cu tratamentele medicale invocate de parti. Este adevarat ca orice trauma fizica este cauzatoare si de suferinte morale si ca prejudiciul moral suferit de cele doua parti civile rezulta cu prisosinta din actele dosarului, insa tribunalul nu poate lua in considerare o constituire de parte civila sub acest aspect formulata direct in faza apelului, partile civile avand deschisa calea separata la instanta civila intrucat au pierdut termenul prev. de art. 15 C.proc.pen.
Prin urmare, corect a retinut instanta de fond ca partea civila apelanta C.I. a solicitat doar daune materiale si ca nu a facut dovada prejudiciului material invocat.
Cu referire insa la apelantul C. C. instanta de fond a omis sa analizeze faptul ca acesta a solicitat obligarea inculpatului M. K. inclusiv la plata contravalorii autoturismului distrus in accident si ca, chiar daca celelalte pretentii materiale vizand lipsa de castig si contravaloarea tratamentelor medicale nu au fost dovedite, in cursul urmaririi penale s-a efectuat un raport de expertiza care a evaluat autoturismul proprietatea partii civile distrus in accident. In plus, aparatorul ales al partii civile a depus la dosarul cauzei in apel copia unei chitante si a unei facturi fiscale care atesta contravaloarea reparatiilor efectuate la autoturismul proprietatea partii civile.
Analizand inscrisurile depuse de partea civila si raportul de expertiza tehnica intocmit in cauza, instanta va acorda prioritate celui din urma, fiind vorba de o proba stiintifica ce se coroboreaza cu celelalte probe administrate in cauza.
 Astfel, in evaluarea prejudiciului suferit de partea civila sub acest aspect, expertul a pornit de la ipoteza daunei totale cauzate autoturismului proprietatea partii civile in urma accidentului rutier, dauna totala sustinuta de procesul verbal de cercetare a locului faptei si plansele foto anexate acestuia. Expertul a pornit astfel in evaluare de la valoarea de piata a unui autoturism similar, dar nou, scazand uzura (masina partii civile avea 8 ani vechime) si valoarea pieselor ce puteau fi recuperate si valorificate de pe epava masinii, proces de evaluare logic si unanim folosit actualmente de societatile de asigurare la stabilirea despagubirilor. A rezultat astfel un prejudiciu cauzat partii civile sub acest aspect de 1141676 lei ROL (deci 114,17 lei RON), prejudiciu la plata caruia va fi obligat inculpatul M. K. si care urmeaza a fi actualizat la data platii in functie de indicele de inflatie, data fiind perioada mare de timp care s-a scurs de la momentul producerii accidentului, devalorizarea intensa a monedei nationale care a avut loc in aceasta perioada si lipsa de diligenta a inculpatului care nu a inteles sa contribuie cu nimic la repararea prejudiciilor suferite de persoanele vatamate in accidentul rutier provocat.
 Instanta nu poate retine ca si cuantum al acestui prejudiciu suma care rezulta din factura depusa in copie la dosar, respectiv 6839280 lei ROL, repararea autoturismului ARO in conditiile in care acesta a fost considerat "dauna totala" de catre specialisti facandu-se pe riscul proprietarului. De altfel, factura prezentata de partea civila este un argument in sensul retinerii "daunei totale" in cauza in conditiile in care costul reparatiilor a depasit cu mult valoarea de nou a unui autoturism similar (un autoturism ARO 243 D nou in anul 1992 costa 1600000 lei iar partea civila l-a reparat in anul 1994 cu suma de 6839280 lei). De altfel, din copia facturii depuse nu rezulta dincolo de orice dubiu ca reparatiile se refera la acelasi autoturism, cu privire la care in cursul urmaririi penale nu s-a consemnat seria sasiului ci doar numarul de inmatriculare, mai ales daca avem in vedere numeroasele avarii prezentate detaliat in procesul verbal de cercetare a locului faptei si raportul de expertiza intocmit.
 Fata de aspectele anterior expuse, tribunalul va constata ca solutia instantei de fond de respingere a pretentiilor civile promovate de partea civila C. I. ca nedovedite este legala si temeinica si va reforma solutia instantei de fond doar referitor la pretentiile civile formulate de partea civila C. C., in sensul ca le va admite in parte, doar cu referire la despagubiri materiale solicitate cu titlu de contravaloare a autoturismului distrus in accident, obligand inculpatul M. K. la plata sumei de 114,17 lei, actualizati la data platii, cu acest titlu.
 Referitor la apelul promovat de SC CAROM - broker de asigurare SA, tribunalul retine urmatoarele:
 In apelul exercitat impotriva solutiei dispuse in primul ciclu procesual instanta a casat latura civila a cauzei intrucat nu a fost citat in cauza asiguratorul de raspundere civila, citarea acestuia fiind obligatorie la acel moment procesual, actualmente dispozitiile art. 54 alin. 4 din legea 136/1995 fiind abrogate.
 Instanta de control judiciar a impus astfel in rejudecare instantei de fond sa procedeze la citarea in cauza a asiguratorului de raspundere civila si nu la obligarea sa directa la plata de despagubiri in conditiile in care nici una dintre partile civile nu a solicitat obligarea la plata despagubirilor direct a asiguratorului. Interpretand eronat motivele de casare, instanta de fond a trecut peste principiul disponibilitatii partilor care guverneaza actiunea civila exercitata inclusiv in cadrul procesului penal, in conditiile in care in cauza nu sunt aplicabile disp. art. 17 C.proc.pen. iar principiul rolului activ dadea dreptul instantei doar de a interpela partile sub acest aspect nu de a le suplini vointa referitor la persoana ce urmeaza sa fie trasa la raspundere in latura civila a cauzei.
 Pentru acest motiv, tribunalul va constata ca nici una dintre partile civile nu a solicitat obligarea la plata despagubirilor a asiguratorului de raspundere civila, context in care toate obligatiile de plata stabilite de instanta de fond vor fi considerate ca fiind in sarcina inculpatului M. K. si nu a altei persoane fizice sau juridice.
 Oricum, decizia instantei de fond de obligare la plata a Polish Green Card Bureau este gresita si imposibil de pus in executare. Este stabilit dincolo de orice dubiu in cauza faptul ca autocarul IKARUS condus de inculpatul M.K. era asigurat la data accidentului rutier, avand o polita de asigurare Carte Verde valabila, emisa de o societate de asigurare din Polonia, respectiv Panstwowy Zaklad Uberzpieczen, societate care avea ca si corespondent in Romania pe CAROM SA.
 Asigurarea Carte Verde este eliberata de un asigurator din Polonia si este valabila in afara teritoriului acestei tari, inclusiv pe teritoriul Romaniei. Sub imperiul asigurarii Carte Verde constatarea producerii evenimentului asigurat, evaluarea pagubelor, stabilirea si plata despagubirilor se fac potrivit modului de lucru stabilit prin Conventia Interbirouri Carte Verde, sumele datorate tertilor stabilindu-se de catre Birourile Nationale ale Asiguratorilor de Autovehicule din tara in care s-a produs accidentul, in conditiile si in limitele stabilite prin legea de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule in vigoare la data accidentului in tara in care acesta s-a produs.
 Potrivit Conventiei Interbirouri plata despagubirilor pentru accidente rutiere cauzate pe teritoriul unei tari de conducatori de vehicule asigurati intr-o alta tara membra a Conventiei si care prezinta un certificat de Asigurare Carte Verde se face de catre "Biroul gestionar" responsabil in propria tara de gestionarea si lichidarea daunelor, acesta recuperand ulterior plata efectuata de la "Biroul platitor", adica de la biroul sub autoritatea caruia a fost eliberat certificatul de asigurare Carte Verde. De stabilit ca prin notiunea de "birou" Conventia desemneaza "organizatia infiintata de asiguratori si recunoscuta de guvernul tarii sale ca organizatie care indeplineste cerintele si dispozitiile specificate in Recomandarile de la Geneva".
 Ori, Romania a aderat la sistemul Cartii Verzi inca din 1964 cand prin Hotararea nr. 354/05.06.1964 a fost autorizata Administratia Asigurarilor de Stat sa adere la Sistemul Cartii Verzi al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule cu sediul la Londra. La data de 21.10.1965 Administratia Asigurarilor de Stat a devenit membru al Adunarii Generale a Consiliului Birourilor, Consiliul Birourilor fiind organismul prevazut de Conventie ca responsabil cu gestionarea si functionarea sistemului carte verde.
 Prin Hotararea nr. 1279 din 08.12.1990 Administratia Asigurarilor de Stat si-a incetat activitatea, activul si pasivul fiind preluate de alte trei societati comerciale pe actiuni. In acest context, agentia "CAROM SA" a preluat activitatea privind constatarea daunelor, stabilirea si plata despagubirilor in cazurile de pagube produse in Romania, cand raspunderea revine unor asigurati la societati de asigurare din strainatate, cum este si cazul spetei de fata. Intrucat infiintarea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, dispusa prin legea 47/1991 conform obligatiilor derivand din calitatea de membru a Romaniei in Adunarea Generala a Consiliului Birourilor, a durat in timp, functia de Birou National a fost preluata de CAROM SA pana la data de 19.06.1995 cand prin Hotararea nr. 17 a Tribunalului Bucuresti a fost admisa cererea de inregistrare a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.
 Prin urmare, la data producerii evenimentului rutier pentru care inculpatul M. K. a fost cercetat in cauza de fata, autocarul condus de acesta era asigurat valabil in sistemul carte verde, obligatia de plata a despagubirilor revenind SC CAROM SA (devenita intre timp SC CAROM - broker de asigurare SA). Aceasta societate doar dupa efectuarea platii putea solicita rambursarea sumelor de la biroul corespunzator din Polonia, instanta de judecata neputand antrena raspunderea directa a Polish Green Card Bureau dincolo de actele internationale incidente in cauza.
 In concluzie, gresit a stabilit instanta de fond obligatia de plata a despagubirilor civile in sarcina Polish Green Card Bureau, acesta fiind corespondentul din Polonia al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule si nu societatea de asigurare emitenta a politei de asigurare pentru autocarul Ikarus condus de inculpatul M.K. Asa cum am aratat anterior, societatea emitenta a politei de asigurare este Panstwowy Zaklad Uberzpieczen, insa aceasta nu raspunde direct in cauza pentru despagubirile civile care-si au izvorul in accidentul rutier cauzat de inculpat intrucat sunt incidente reglementarile internationale din sistemul cartii verzi, obligatia de plata fiind in sarcina SC CAROM - broker de asigurare SA.
 Pentru considerentele legate de principiul disponibilitatii partilor care guverneaza latura civila a cauzei aratate anterior, tribunalul constata ca nici aceasta persoana juridica nu poate fi obligata la plata in lipsa unei solicitari exprese din partea creditorilor obligatiei civile, raspunderea fiind stabilita in sarcina inculpatului, cu privire la care s-a retinut definitiv de catre instantele nationale ca se face vinovat de producerea accidentului rutier - izvor al obligatiilor civile, chiar daca acesta nu a mai putut fi tras la raspundere penala datorita intervenirii prescriptiei.
 Tribunalul mai retine, chiar daca nu mai are aplicabilitate in speta in raport de considerentele anterioare, ca apararea invocata de apelanta SC CAROM - broker de asigurare SA vizand plafonarea despagubirilor civile la suma de 100000 lei poate fi aplicata doar despagubirilor solicitate cu titlu de "avariere sau distrugere a bunurilor", nu si altor daune materiale sau daunelor morale, prin interpretarea literala a dispozitiilor art. 36 din Decretul 471/1971 in vigoare la data evenimentului rutier ce face obiectul cauzei.
Fata de considerentele anterior expuse, tribunalul va admite si apelul promovat de apelanta SC CAROM - broker de asigurare SA, constatand ca obligatiile de plata a despagubirilor civile stabilite in cauza (de instanta de fond si de cea de control judiciar) incumba inculpatului M. K. si nu societatii apelante.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asigurari auto si alte asigurari; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.)

Functionari publici. Comisar Garda Financiara. HG nr. 1324/2009. Aviz conform - Sentinta comerciala nr. 3708 din data de 10.10.2013
Competenta materiala. Cereri avand ca obiect sume reprezentand finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene - Sentinta comerciala nr. 4989 din data de 12.12.2013
Dizolvare judiciara societate comerciala. Neintelegeri grave dintre asociati - Sentinta civila nr. 1440 din data de 21.11.2013
Perimare. Calculul termenului. Aplicarea legii in timp - Sentinta comerciala nr. 1351 din data de 10.10.2013
Actiune in anulare contract de vanzare cumparare incheiat cu ignorarea sechestrului asigurator dispus de organele de urmarire penala - Sentinta civila nr. 862 din data de 06.06.2013
Actiune in anulare hotarare constatare incetare mandat ales local - Sentinta comerciala nr. 1770 din data de 25.04.2013
Masuri de interdictie vizand gospodarirea comunala. Limitele legale ale atributiilor Direc?iei Sanitara Veterinara ?i pentru Siguran?a Alimentelor Ia?i - Sentinta comerciala nr. 3714 din data de 10.10.2013
Anulare certificat de urbanism. Admisibilitate. Respectarea documentatiilor de urbanism - Sentinta comerciala nr. 728 din data de 21.02.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d ... - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei de netrimitere in judecata a unui inculpat cuprinsa in rechizitoriu - obiectul plangerii; posibilitatea de a analiza pe fond sustinerile petentului in situatia in care prim-procurorul a respins ca tardiva plangerea ce i-a ... - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d .. - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu - obiectul si limitele judecatii; plangere adresata in termen instantei, insa cu depasirea termenului prevazut de lege in fata procurorului ierarhic superior. - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Infractiunile de trafic de droguri si spalare de bani - incadrarea juridica a faptei de a cumpara un bun cu bani proveniti din savarsirea unei infractiuni prevazute de legea nr. 143/2000. - Sentinta penala nr. 83 din data de 25.02.2013
Fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - evaluarea pericolului social presupune, din partea organului judiciar, analiza complexitatii faptei, a continutului, a urmarilor si circumstantelor acesteia, a particularitatilor ... - Decizie nr. 12 din data de 20.11.2012
Daune morale si materiale raspundere solicitate societatii de asigurare de catre mostenitorii terti prejudiciati de decesul victimei, autorul accidentului fiind persoana asigurata RCA. Caz de forta majora. - Sentinta comerciala nr. 998 din data de 28.09.2012
Recurs. Despagubiri solicitate de societatea de asigurari de la persoana vinovata de producerea accidentului - Sentinta comerciala nr. 388 din data de 18.09.2012
Refuz nejustificat - Sentinta comerciala nr. 1635 din data de 27.06.2012
Anulare ordin Inspector Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi - Sentinta comerciala nr. 1079 din data de 11.05.2012
Propunere de arestare preventiva a inculpatului respinsa - recurs; distinctia dintre pericolul concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a inculpatului si pericolul social concret al faptelor imputate; criterii de ap... - Hotarare nr. 107 din data de 23.05.2011
Conflict negativ de competenta - constatare si sesizare instanta competenta cu solutionarea acestuia. Notiunea de "instanta de executare a ultimei hotarari" prevazuta de disp. art. 449 alin. 2 C.proc.pen.; situatia speciala a aplicarii prevederilor ... - Sentinta penala nr. 407 din data de 15.09.2011