InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Olt

Viol in forma agravata si continuata prevazut de art. 197 alin. 1 si 3 teza I-a C.pen. rap. la art. 41 alin.2 C.pen. in concurs cu infractiunea de coruptie sexuala prevazuta de art. 202 alin. 1 C.pen

(Sentinta penala nr. 175 din data de 23.10.2013 pronuntata de Tribunalul Olt)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Olt | Jurisprudenta Tribunalul Olt

Prin  sentinta penala nr.  175 pronuntata la data de 23 oct. 2013 de Tribunalul Olt in dosarul nr. 2763/104/2013 a fost condamnat  inculpatul D. I., astfel:
- in temeiul art. 197 alin.1 si 3 teza I Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de viol savarsita impotriva partii vatamate D M, la o pedeapsa principala de 15 ani inchisoare.
In baza art 65 alin 2 C.pen si art 64 alin 1 lit. a teza a II-a si lit. B s-a aplicat inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii dreptului electoral de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice precum si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii statului, pe o durata de 5 ani.
- in temeiul art. 202 alin.1 Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de coruptie sexuala savarsita impotriva partii vatamate D. F. A .G., la o pedeapsa de 3 ani inchisoare.
In baza art 65 alin 2 C.pen si art 64 alin 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. s-a aplicat inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii dreptului electoral de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice precum si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii statului, pe o durata de 2 ani.
In baza art. 33 alin 1 lit. a) si art. 34 alin 1 lit. b) si art. 35 alin 3 Cod penal au fost contopite pedepsele aplicate urmand ca inculpatul sa execute in final pedeapsa cea mai grea de 15 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii dreptului electoral de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice precum si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii statului, pe o durata de 5 ani.
 In baza art. 71 Cod penal au fost interzise inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a) teza a  a-II-a si lit. b) Cod penal cu referire la art. 8 CEDO si cauza Sabou si Parcalab impotriva Romaniei, pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art. 88  Cod penal s-a dedus din pedeapsa retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de 17 martie 2013 la zi.
In temeiul art. 350 alin. 1 Cod de procedura penala s-a mentinut masura arestarii preventive a inculpatului D. I.
In temeiul art. 7 alin.1 din Legea nr.76/2008 s-a  dispus prelevarea de probe biologice de la inculpat, conform art. 7 alin.2 din Legea nr.76/2008, in vederea introducerii profilului sau genetic in Sistemul National de Date Genetice Judiciare, la eliberarea din penitenciar. 
In temeiul art. 14, 17 si 346 Cod procedura penala coroborat cu art. 1357 Cod civil, exercitand din oficiu actiunile civile pentru partile vatamate minore,a fost obligat inculpatul la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de despagubiri pentru daune morale catre partea vatamata D. M. si la plata sumei de 5.000 lei cu acelasi  titlu pentru daune morala catre partea vatamata D F A G.
            In baza art. 191 Cod procedura penala a fost  obligat inculpatul la plata sumei de 700 lei cheltuieli judiciare catre stat ( suma de 300 lei aferenta fazei de urmarire penala si 400 lei pentru faza de cercetare judecatoreasca), din care suma de 100 lei ce reprezinta onorariul aparatorului desemnat din oficiu (delegatie nr. 645/13.05.2013 - av. E. D.) urmeaza a fi avansata din fondul special al Ministerului Justitiei in contul Baroului Olt.
            Pentru a se pronunta aceasta sentinta au fost avute in vedere cele ce urmeaza:
,,Prin rechizitoriul  nr. 174/P/2013 din data de 09.05.2013  al Parchetului de pe langa Tribunalul Olt,  inregistrat pe rolul Tribunalului Olt sub nr.2763/104/2013, in baza dispozitiilor  art.262 pct. 1 lit. b C.p.p. s-a dispus trimiterea in judecata,  in stare de arest preventiv, a inculpatului D. I., pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 197 alin. 1 si 3 teza I C.p. si art. 202 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 33 lit. a C.p.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului de urmarire penala rezulta urmatoarele :
In fapt, s-a aratat ca inculpatul D. I. locuieste in municipiul C., intr-o curte unde se afla doua imobile, unul ocupat de el si mama sa, iar celalalt de fratele sau, sotia acestuia si cele trei fiice ale lor.
In ziua de 16.03.2013, in jurul orelor 13,00, inculpatul a propus nepoatei sale, D. M., in varsta de 13 ani si 7 luni, sa mearga in parcul din localitate  pentru a taia lemne, lucru acceptat de victima, care a luat-o si pe sora sa mai mica D. F. A.G., in varsta de 6 ani, inculpatul avand asupra sa o secure pentru taiatul lemnelor.
Cand au ajuns la locul respectiv, inculpatul i-a solicitat nepoatei sale, D. M., sa intretina  cu el raport sexual, aceasta nu a fost de acord insa inculpatul profitand  de statura si de varsta sa, a intretinut raport sexual cu minora D. M.,  aceasta situatie  a fost observata  indeaproape de cealalta minora, D. F. A.G., comunicand mamei lor cele intamplate.
Cu ocazia cercetarii la  fata locului victima D. M. a aratat traseul urmat si locul unde s-a intamplat fapta (fil.10-18) in prezenta martorei P. I. (fil. 19,44).
S-a mai aratat ca despre cele intamplate cunoaste si martora D. M. A.,a treia fiica a familiei D., in varsta de 17 ani.
In timpul  cercetarilor inculpatul a recunoscut savarsirea faptei si a indicat traseul urmat de la domiciliu pana sa locul faptei, in prezenta martorului asistent C. M.
Ambele parti vatamate  au fost supuse unui examen de specialitate in domeniul neuropsihiatriei si s-a discutat cu psihologul, rezultatul fiind ca ambele victime sunt marcate afectiv de cele intamplate, fiecare dintre ele au un grad de retard  mintal.
S-a retinut de catre procuror ca inculpatul a colaborat cu organele de ancheta si a avut o atitudine foarte sincera, el fiind la primul contact cu legea penala, dupa cum rezulta din fisa de cazier judiciar.
A fost audiat si i s-a prezentat materialul de urmarire penala in prezenta aparatorului.
Inculpatul a fost retinut la data de 17.03.2013, apoi arestat de Tribunalul Olt la data de 18.03.2013, masura prelungita pana la data de 15.05.2014( fil. 88-94).
Cauza a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Olt la data de 10.05.2013 primind in urma repartizarii aleatorii prim termen de judecata la 29.05.2013 ,iar prin incheierea din data de 13 mai 2013 in temeiul  art. 3001 cod pr penala a fost verificata si mentinuta masura arestarii preventive.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti instanta a audiat partile civile si pe inculpat care, prin declaratia data a solicitat aplicarea dispozitiilor  art. 3201 cod pr penala aratand ca isi insuseste probatoriul din faza de urmarire penala si recunoaste faptele asa cum acestea au fost descrise in rechizitoriu.
La acelasi termen din 29 mai 2013, partile civile minore D. M. si D. F. A.G. in prezenta reprezentantilor legali D. V. , D. A. si a psihologului S. I. au fost audiate in calitate de parti vatamate.
Cu aceasta ocazie din declaratia partii vatamate D. M. a rezultat ca in ultimul an unchiul sau inculpatul D. I. a intretinut de multe ori raporturi sexuale cu aceasta , chiar in camera bunicii cu care familia gospodarea.
In aceasta situatie, instanta a luat un supliment de declaratie inculpatului, acesta recunoscand ca a avut de mai multe ori contacte sexuale cu nepoata sa minora incercand de altfel sa invoce faptul ca aceasta avea o moralitate indoielnica.
In urma acestor declaratii, procurorul a solicitat extinderea actiunii penale pentru acte materiale ce intra in continutul infractiunii de violenta si schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de viol pentru care inculpatul a fost trimis in judecata in infractiunea de viol in forma continuata.
Inculpatul a solicitat termen pentru a-si pregati apararea.
La termenul din data de 19 iunie 2013, inculpatul a solicitat instantei sa mai dea o declaratie , cerere care a fost admisa.
In cadrul declaratiei ,inculpatul a recunoscut ca a intretinut raporturi sexuale cu nepoata sa inca de cand aceasta avea 12 ani  , dar a aratat ca nu a violat-o ci a intretinut relatii sexuale cu acordul acesteia.
De asemenea, si-a mentinut cererea de solutionare a cauzei in procedura simplificata.
Prin incheierea din data de 19 iunie 2013, instanta a extins actiunea penala cu privire la alte acte materiale savarsite de inculpat in dauna  partii vatamate D. M. si a  dispus schimbarea incadrarii juridice data faptelor pentru care este judecat inculpatul  in dauna partii vatamate D. M. din in fractiunea de viol in forma calificata prevazuta de  art. 197 al. 1 si 3 teza I in infractiunea de viol in forma calificata si continuata prevazuta de  art. 197 al. 1 si 3 teza I cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal.
De asemenea, prin aceeasi incheiere, instanta a admis cererea formulata de catre inculpatul D. I. prin avocat ales privind judecarea in baza art. 3201 C.p.p., apreciind ca  si in cazul in care la acest termen  de judecata inculpatul a recunoscut si savarsirea actelor materiale pentru care s-a cerut extinderea actiunii penale, aceasta situatie nu doar ca nu se incadreaza pe dispozitiile legale invocate, dar a fost creata prin chiar atitudinea inculpatului de ascundere a situatiei de fapt reale, atat in fata organelor de urmarire penala cat si in fata instantei de judecata cand a fost audiat initial, ceea ce nu poate fi apreciat ca fiind o atitudine sincera  si de regret din partea acestuia.
Faptul ca pana la declaratia partii vatamate organele judiciare nu au cunoscut de posibila existenta a altor acte materiale nu se datoreaza acesteia, care este chiar traumatizata si conform inscrisurilor de la dosar are un usor retard mintal si chiar comportamentului nesincer al inculpatului.
Pentru aceste considerente, instanta a dispus administrarea de probe ,fiind depuse la dosarul cauzei inscrisuri medicale cu privire la sanatatea psihica a partilor vatamate , rapoarte privind ancheta psiho-sociala a copilului D. M. , fiind audiati in cauza si martorii din acte P. I., D. A. M.., D. A. si C. M. ale caror depozitii au fost consemnate si atasate la dosarul cauzei.
Instanta a apreciat ca fiind necesara audierea , in calitate de martor a numitei V. C. M., psiholog al scolii la care invata partea vatamata D. M.
Din analiza coroborata a probelor administrate atat in faza de urmarire penala cat si in  cursul cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarele:
In fapt , s-a aratat ca inculpatul D. I. locuieste in municipiul C., intr-o curte unde se afla doua imobile, unul ocupat de el si mama sa, iar celalalt de fratele sau, sotia acestuia si cele trei fiice ale lor.
In ziua de 16.03.2013, in jurul orelor 13,00, inculpatul a propus nepoatei sale, D. M., in varsta de 13 ani si 7 luni, sa mearga in parcul din localitate  pentru a taia lemne, lucru acceptat de victima, care a luat-o si pe sora sa mai mica D. F. A.G., in varsta de 6 ani, inculpatul avand asupra sa o secure pentru taiatul lemnelor.
Cand au ajuns la locul respectiv, inculpatul i-a solicitat nepoatei sale, D. M., sa intretina  cu el raport sexual, aceasta nu a fost de acord insa inculpatul profitand  de statura si de varsta sa, a intretinut raport sexual cu minora D. M.,  aceasta situatie  a fost observata  indeaproape de cealalta minora, D. F. A.G.., comunicand mamei lor cele intamplate.
Cu ocazia cercetarii la  fata locului victima D. M. a aratat traseul urmat si locul unde s-a intamplat fapta (fil.10-18) in prezenta martorei P. I. (fil. 19,44).
Atat din declaratia partii vatamate D. M. cat si din declaratiile date ulterior in fata instantei de judecata de catre inculpat, precum si din declaratia martorei V. M. , rezulta ca in ultimul an dinaintea savarsirii faptei descrisa mai sus inculpatul a intretinut raporturi sexuale cu nepoata sa inca de pe vreme cand aceasta avea aproximativ 12 ani.
Inculpatul a aratat ca nu se considera vinovat de viol pentru ca totul a fost cu acordul nepoatei sale.
Dupa cum se poate observa, minora D. M. care la vremea la care au inceput relatiile sexuale avea aprox. 12 ani, sufera de un usor retard mental si a aratat in fata instantei ca i-a fost frica de unchiul sau si desi nu s-a opus niciodata, nici nu i-a dat acestuia acordul pentru a intretine relatii sexuale.
In drept, faptele inculpatului D. I. care, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, timp de un an, a intretinut raporturi sexuale cu partea vatamata D. M. , nepoata sa in varsta de aproximativ 12 ani , intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de viol in forma calificata si continuata prev. de  art. 197 al. 1 si 3 teza I-a cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 cod penal .
Chiar admitand ca victima D. M. ar fi fost de acord cu raporturile sexuale , consimtamantul sau este viciat din cauza varstei fragede pe care o avea cat si a starii sale de sanatate, situatie intru-totul cunoscuta de unchiul sau.
Fapta inculpatului D. I.  de a intretine raport sexual cu minora D. M. in prezenta nepoatei sale in varsta de 6 ani D. F. A. G.  intruneste elementele constituie ale infractiunii de coruptie sexuala.
Din chiar  declaratia inculpatului rezulta faptul ca nu isi aminteste daca fetita era prezenta in parc atunci cand a acesta a  intretinut raport sexual cu sora ei insa crede ca era acolo.
De altfel , din chiar desfasurarea faptelor din ziua respectiva, in conditiile in care inculpatul a plecat cu ambele sale nepoate in parc, rezulta ca fetita era prezenta.
    In raport de probele administrate in cauza atat in cursul urmaririi penale cit si al cercetarii judecatoresti, conform art. 63 alin. 2 cod penal, tribunalul apreciaza ca sunt realizate cerintele  art. 345 cod pr penala si in consecinta, va dispune condamnarea inculpatului pentru fiecare dintre aceste doua infractiuni aflate in concurs real prev. de  art. 33 lit. a  cod penal la pedeapsa inchisorii prevazuta de textul legal incriminator. 
La individualizarea pedepselor principale ce se vor stabili pentru fiecare dintre infractiunile concurente si a pedepsei rezultante ce se va aplica inculpatului urmare a regulilor concursului de infractiuni, instanta va avea in vedere criteriile generale prev. de  art. 72 cod penal, respectiv dispozitiile partii generale a codului penale ,limitele de pedeapsa prevazute de lege,persoana faptuitorului, gradul de pericol social al faptelor savarsite, si imprejurarile care agraveaza sau atenueaza raspunderea penala.
Se va tine seama de circumstantele concrete in care a actionat inculpatul asa cum au fost prezentate anterior si cum rezulta in detaliu din toate mijloacele de proba administrate, de natura infractiunilor comise, consecintele acestora , forma continuata si valorile sociale ocrotite prin incriminarea unor asemenea fapte si atitudinea manifestata de inculpat dupa comiterea lor.
Astfel, instanta nu va omite faptul ca inculpatul se afla la primul contact cu legea penala insa nu va retine acest lucru ca fiind o circumstanta atenuanta intrucat imprejurarea ce poarte constitui circumstanta atenuanta conform art. 74 alin. 1 lit. a cod penal, se refera la conduita buna a infractorului inainte de savarsirea infractiunii insa, raportat la infractiunile comise de catre inculpat, aceasta nu poate prevala asupra faptelor cu care inculpatul si-a inceput activitatea infractionala, respectiv prin viol asupra nepoatei sale cu care locuia in aceeasi curte.
Inculpatul nici in prezent nu manifesta o atitudine de regret cu privire la prejudiciul moral suferit de catre nepoatele sale, in ultimul cuvant aratand ca ii pare rau dar totul s-a desfasurat cu voia partii vatamate.
Fata de considerentele expuse, instanta va dispune condamnarea inculpatului:
- in temeiul art. 197 alin.1 si 3 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de viol savarsita impotriva partii vatamate D. M., la o pedeapsa de 15 ani inchisoare.
- in temeiul art. 202 alin.1 Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de coruptie sexuala savarsita impotriva partii vatamate D. F. A. G., la o pedeapsa de 3 ani inchisoare.
Pe langa fiecare dintre aceste doua pedepse principale instanta va aplica inculpatului si pedepse complementare conform dispozitivului.
Se vor aplica regulile concursului de infractiuni reglementat de art. 33 lit. a - c c.p., art. 34 lit. b c.p. si  art. 35 c.p., si in consecinta se va aplica inculpatului pedeapsa principala cea mai grea conform art. 57 c.p., apreciind ca aceasta este de natura sa realizeze scopul preventiv educativ si coercitiv prevazut de legiuitor in art. 52 c.p. si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de  art. 64 lit a teza II si lit. b c.p. ( dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat) pe o durata conform dispozitivului, ce va fi executata conform,  art. 66 c.p. dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa prescriptia executarii pedepsei principale.
In temeiul  art. 71 C.p. se va aplica inculpatului si pedeapsa accesorie prev. de art. 64 lit a teza II si lit. b c.p. ( dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat), care se va executa potrivit  art. 71 alin. 2 C.p. din momentul in care hotararea de condamnare ramane definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
La stabilirea pedepselor accesorii si complementare, pe langa dispozitiile legale mentionate, instanta urmeaza sa aiba in vedere si argumentele expuse de Curtea EDO in cauza Hirst contra Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv ca aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor electorale poate fi dispusa cu respectarea principiului proportionalitatii intrucat nu sunt absolute si pot face obiectul unor limitari , statele contractante avand o larga marja de apreciere in materie .
In cauza dedusa judecatii, natura infractiunilor comise de inculpat, atitudinea acestuia dupa comiterea faptelor ,determina aprecierea rezonabila ca-i pot fi limitate drepturile electorale  astfel cum au fost descrise anterior , masura aplicarii acestor pedepse fiind apreciata de instanta ca proportionala si justificata.
In ceea ce priveste masura preventiva dispusa in cauza , avand in vedere solutia ce se va pronunta pe fond in temeiul  art. 350 alin. 1 Cod pr. penala va fi mentinuta si, in baza  art. 88 cod penal, se va deduce din pedeapsa retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de 17 martie 2013 , la zi.
De asemenea, in temeiul art. 7 alin.1 din Legea nr.76/2008  va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat, conform art. 7 alin.2 din Legea nr.76/2008, in vederea introducerii profilului sau genetic in Sistemul National de Date Genetice Judiciare, la eliberarea din penitenciar. 
Referitor la latura civila, instanta observa ca ,in cauza, s-a constituit parte civila doar minora in varsta de 6 ani D. F. A.G. cu suma de 400 lei , iar pentru minora D. M. nici procurorul nu a initiat actiunea civila.
Conform art. 17 cod pr. penala, actiunea civila se porneste si se exercita si din oficiu chiar de catre instanta cand cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau de capacitate de exercitiu restransa, situatie in care se afla ambele parti vatamate.
  Mai mult, la alineatul 3 al aceluiasi text de lege, legiuitorul a prevazut ca instanta este obligata sa se pronunte din oficiu asupra repararii pagubei si a daunelor morale chiar daca persoana vatamata nu este constituita parte civila.
De aceea, tribunalul apreciaza ca minorelor li s-a produs un grav prejudiciu moral prin faptele pentru care urmeaza a fi condamnat inculpatul ,motiv pentru care instanta a exercitat din oficiu actiunea civila cu privire la ambele parti vatamate , urmand sa se pronunte asupra repararii prejudiciului moral cauzat.
Conform art. 1357 cod civil, cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita,  savarsita cu vinovatie este obligat sa il repare.
Din inscrisurile depuse la dosar, respectiv buletine de analiza medicale, foi de observatie, raport privind consilierea copilului D. M., acte din care instanta constata ca prejudiciul moral suferit de cele doua minore este acut si de o intindere mare .
Din raport privind consilierea tinerei D. M. rezulta ca aceasta victima a violului in mod repetat poate avea in viitor urmatoarele simptome: poate ajuta sa aiba o stima de sine scazuta, sentimentul ca nu are nici o valoare sa fie retrasa ,sa nu mai are incredere in adulti si poate avea dificultati in a forma relatii cu oamenii, sa aiba probleme serioase cand ajunge la varsta adulta iar aceasta experienta a propriei stari de supunere si neputinta poate sa se transformare usor in auto-dispret si auto-injosire deci intr-o atitudine pe care faptasul a impus-o deja victimei.
S-a aratat ca traumele unui viol isi pun apreta destul de mult asupra persoanei abuzate insa un copil va resimti mult mai intens aceasta trauma. Retrairea momentelor de groaza se va repeta la nesfarsit.
Psihologul a recomandat in continuare consiliere psihologica, terapie suportiva, acestea ajutand-o pe fetita sa-si regaseasca stima de sine si sa inceapa procesul de depasire a traumei.
Se sustine de asemenea in raport ca atat tanara cat si sora sa in varsta de 6 ani partea vatamata D. F. A. G.  au nevoie de mediu familial cald, securizat, care le pot readuce la normalitate.
De asemenea, s-a aratat ca acest tratament reduce riscul de probleme serioase in perioada de adult.
Instanta retine ca nu este lipsit de importanta nici faptul ca  persoana abuzatoare era chiar unchiul fetitelor deci membru al familiei in care copii aveau incredere , faptele inculpatului fiind deci cu atat mai traumatizante.
Pentru considerentele expuse mai sus, instanta din oficiu apreciaza ca incercarea de acoperire  a pagubelor produse prin prejudiciul m oral cauzat este una obligatorie astfel incat va dispune obligarea la despagubiri a inculpatului catre cele doua parti vatamate intr-un cuantum  care desi nu este in totalitate apt sa acopere acest prejudiciu este deocamdata proportional.
         Astfel, in temeiul art. 14, 17 si 346 Cod procedura penala coroborat cu art. 1357 Cod civil, exercitand din oficiu actiunile civile pentru partile vatamate minore, va obliga inculpatul la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morala catre partea vatamata D. M. si la plata sumei de 5.000 lei cu titlu de daune morala catre partea vatamata D. F. A. G.
         In baza art. 191 Cod procedura penala va fi obligat inculpatul la plata sumei de 700 lei cheltuieli judiciare catre stat ( suma de 300 lei aferenta fazei de urmarire penala si 400 lei pentru faza de cercetare judecatoreasca), din care suma de 100 lei ce reprezinta onorariul aparatorului desemnat din oficiu (delegatie nr. 645/13.05.2013 - av. E D) urmand a fi avansata din fondul special al Ministerului Justitiei in contul Baroului Olt."
Data publicarii pe portal:08.01.2014
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011