Ghidul Angajatorului - MCP Cabinet avocati
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arad

Rejudecare dupa condamnare

(Sentinta penala nr. 246 din data de 12.05.2011 pronuntata de Tribunalul Arad)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Arad | Jurisprudenta Tribunalul Arad

           Sentinta penala  nr. 246 din 12 mai 2011 - Tribunalul Arad
       
                   Prin cererea inregistrata la Tribunalul Arad, la data de 02.02.2011, condamnatul N.G.T. a solicitat instantei rejudecarea dosarului nr. 256/1999 al Tribunalului Arad, in care s-a pronuntat sentinta penala nr.146/19.07.2001. In motivare, acesta a aratat ca, solicita rejudecarea cauzei, in calitate de persoana condamnata in dosarul nr. 256/1999 al Tribunalului Arad, in lipsa, si fara a avea cunostinta de proces, deoarece a fost extradat pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr.146/19.07.2001 pronuntata in acest dosar, sustinand ca nu se face vinovat de savarsirea faptei pentru care a primit aceasta pedeapsa.
Analizand cererea condamnatului N.G.T., precum si actele si lucrarile dosarelor atasate, instanta retine in fapt ca, prin sentinta penala nr.146 din 16 iulie 2001, pronuntata de Tribunalul Arad, in dosar nr.256/1999, in baza art. 174 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.13 Cod penal a fost condamnat inculpatul N.G.T., la  15 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de omor si interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a. b, pe o perioada de 5 ani, dupa executarea pedepsei.
In baza art.174 alin.1 cu aplicarea art.13 Cod penal s-a dispus condamnarea inculpatului T.R., la 12 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de omor si interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit. a, b, Cod penal, pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei.
Pe perioada si in conditiile art.71 Cod penal, s-au interzis inculpatilor drepturile prevazute de art.64 Cod penal.
In baza art.346 Cod procedura penala, raportat la art.998 si urmatorul Cod civil, s-a admis actiunea civila exercitata de partea vatamata T.P. si au fost obligati inculpatii, in solidar, sa-i plateasca acestuia suma de 14.000.000 lei, cu titlu de daune materiale si 20.000.000 lei, cu titlu de daune morale.
In baza art. 191 si urmatorul Cod procedura penala a obligat pe fiecare inculpat, sa plateasca statului cate 2.000.000 lei (ROL), cu titlu de cheltuieli judiciare.
Pentru a hotari astfel, s-a retinut ca victima T.P., impreuna cu martorii audiati in cauza, care i-au fost consateni, dupa o prealabila intelegere, au plecat din localitatea Borsa-Maramures, intentionand sa ajunga in Italia pentru a munci.
Pentru ca nu au avut viza pentru Italia, la 25 ianuarie 1996, au fost retinuti de autoritatile maghiare la punctul de frontiera dintre Ungaria si Slovenia dupa care au fost depusi intr-un lagar din localitatea maghiara Naghkanizsa.
In lagar au intalnit pe langa alti cetateni straini si pe inculpatii N.G.T. si T.R., cu care de altfel s-au imprietenit.
In dimineata zilei de 29 ianuarie 1996, victima, martorii, inculpatii, dar si alti cetateni romani au fost transportati cu un autocar de catre autoritatile maghiare, la punctul de frontiera Nadlac si predati autoritatilor romane. De aici, victima, martorii si inculpatii, pe cont propriu si cu mijloace de transport de ocazie au venit in Arad, victima si consatenii sai intentionand initial sa se reintalneasca acasa, iar inculpatii sa paraseasca totusi tara, dar prin alte puncte de frontiera.
In Arad, in zona garii, toti au consumat bauturi alcoolice si au mancat, dar la un moment dat victima s-a hotarat ca impreuna cu inculpatii sa plece in strainatate astfel ca i-a abandonat pe concetatenii sai, si impreuna cu inculpatii, fiind in stare de ebrietate si avand asupra lor o sticla de votca, au plecat in oras, intentionand sa gaseasca un loc de cazare, pana a doua zi.
Necunoscand bine orasul, au ajuns in zona lacului, situat in apropierea Casei de Cultura a Sindicatelor si au intrat in parc unde au continuat sa consume alcool. Pe fondul consumului de alcool si al starii de ebrietate, intre victima si inculpati, s-a ivit o cearta care a culminat cu bataia, inculpatii si victima lovindu-se reciproc. Inculpatii i-au aplicat victimei mai multe lovituri in zona capului, peste fata si in abdomen, aceasta cazand la pamant in stare de inconstienta, fiind abandonata in zapada. La scurt timp, victima a decedat.
Pentru a nu fi descoperiti, inculpatii au parasit de indata Aradul, cu un taxi pana la Deva, apoi cu trenul la Bucuresti respectiv Tulcea.
Din continutul actelor medicale efectuate cu ocazia autopsierii cadavrului a rezultat ca moartea a fost violenta si s-a datorat asfixierii mecanice prin sange aspirat cu cauza concuratoare a unui traumatism cranio-cerebral si facial, cu evolutie in conditiile unei intoxicatii acute etilice si hipotermie.
Leziunile traumatice au putut fi produse prin loviri multiple si repetate cu si de corpuri dure, intre leziuni si mecanismul tanato-generator existand legatura de cauzalitate. Fenomenul de hipotermie s-a instalat ca urmare a abandonarii victimei pe stratul de zapada.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal au declarat apel partea civila T.P. si inculpatul T.R. .
Apelurile au fost respinse ca nefondate de catre Curtea de Apel Timisoara, prin decizia penala nr. 362/A/06.09.2001, pronuntata in dosarul nr. 5585/P/2001, care a apreciat ca tribunalul, in baza probelor legal administrate, a retinut corect starea de fapt, incadrarea juridica, vinovatia inculpatului T.R.  si a facut o justa individualizare a pedepsei.
Impotriva deciziei instantei de apel, a declarat recurs inculpatul T. R.
Hotararea pronuntata de Tribunalul Arad a fost mentinuta si prin decizia penala nr. 3278/26.06.2002 a Curtii Supreme de Justitie-Sectia Penala, pronuntata in dosarul nr. 4357/2001.
In ceea ce priveste pe inculpatul N.G.T., tribunalul retine urmatoarele:
Cercetarea judecatoreasca, in dosarul nr. 256/1999 al Tribunalului Arad, s-a desfasurat incepand cu data de 06.01.1999, pe parcursul a mai multor termene de judecata (circa 40), procedura, fata de inculpatul N.G.T., fiind indeplinita prin afisare. Au fost emise mai multe mandate de aducere, iar in procesele verbale de cautare, incheiate de organele de politie din municipiul Tulcea, la locul de domiciliu al inculpatului, exista mentiunea ca N.G.T. este dat in UG, prin dispozitia I.G.P.R. nr. S/90684/01.02.1996 si U.I., prin telegrama BNI Nr. 13464/JGV/31.07.2002. La dosar, pe o singura dovada de indeplinire a procedurii de citare, exista semnatura de primire a mamei inculpatului, doamna N.F.
Urmarirea penala s-a desfasurat in dosarul nr. 68/P/1996, iar rechizitoriul a fost dat la 16.12.1998.
Prin ordonanta din 14.02.1996 s-a dispus de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, arestarea preventiva a inculpatului N.G.T., emitandu-se mandatul de arestare preventiva nr. 48. Din adresa nr. 74434/07.03.1996 a I.P.J.Arad - Serviciul Politiei Criminale, rezulta ca mandatul nu a putut fi executat, iar inculpatul a fost dat in urmarire generala. La dosar, nu exista dovada privind prezentarea materialului de urmarire penala.
In fata instantei de judecata, inculpatul N.G.T. a fost reprezentat de un aparator desemnat din oficiu.
Pentru executarea pedepsei astfel stabilite, s-a emis mandatul de executare nr. 194/2001, la data de 08.08.2001, mandat care nu a putut fi pus in executare deoarece inculpatul nu a fost gasit.
La data de 05.03.2009 a fost emis mandatul european de arestare nr. 1/2009, iar in baza acestui mandat, condamnatul N.G.T. a fost extradat de autoritatile belgiene, pentru executarea acestei pedepse.
Avand in vedere ca inculpatul N.G.T. a fost condamnat in lipsa prin sentinta penala nr.146/19.07.2001, pronuntata in dosarul nr. 256/1999 al Tribunalului Arad si apoi extradat pentru executarea pedepsei stabilite prin aceasta sentinta, tribunalul a constatat ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 522 ind. 1 Cod procedura penala si in consecinta, s-a dispus rejudecarea cauzei, privind infractiunea de omor, prevazuta de art. 174 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 13 Cod penal.
In rejudecare, raportat la declaratia inculpatului si probatoriul administrat in primul ciclu de judecata, probatoriu care de altfel nici nu a fost contestat de catre inculpatul N.G.T., coroborat cu declaratia data de acesta in fata acestei instante,  tribunalul a constatat ca faptele inculpatilor de a lovi in mod repetat si cu intensitate victima, cu si de corpuri dure, urmata de abandonarea acesteia in zapada, cu consecinta mortii victimei, survenita ca urmare a asfixierii mecanice prin sange aspirat, cu cauza concurenta a unui traumatism cranio - cerebral si facial si a hipotermiei, constituie infractiune de omor, savarsita cu intentie indirecta, prevazuta si pedepsita de art. 174 Cod penal.
 S-a retinut, ca inculpatul N.G.T. a afirmat ca agresiunile asupra victimei au fost efectuate doar de T. R., insa nu a putut indica nici un mijloc de proba prin care sa-si sustina afirmatiile.
El a incercat sa-si demonstreze nevinovatia solicitand reaudierea coautorului T. R., insa nu a putut furniza elemente suficiente din care sa rezulte unde s-ar afla acesta acum, astfel ca citarea lui era imposibila.
Totusi, declaratia lui T.R. aflata la dosar, confirma starea de fapt retinuta cu ocazia condamnarii si in lipsa altor elemente, din care sa rezulte indoieli cu privire la veridicitatea acesteia, instanta a apreciat inutila readministrarea acestei probe.
Fata de considerentele aratate si starea de fapt retinuta, instanta a constatat ca, hotararea pronuntata in primul ciclu procesual, materializata in sentinta penala nr. 146/19.07.2001 a Tribunalului Arad este legala si temeinica, starea de fapt retinuta este conforma cu realitatea, iar incadrarile juridice si pedepsele aplicate sunt corecte.
Din aceste considerente, instanta, in urma rejudecarii cauzei, a apreciat cererea formulata ca nefiind intemeiata si, in temeiul art. 406 alin. 4 Cod procedura penala, rap. la art. 522 1 alin. 1,2 Cod procedura penala a respins cererea de rejudecare impotriva sentintei penale nr. nr. 146/19.07.2001 a Tribunalului Arad si a mentinut dispozitiile acesteia.
                   Impotriva acestei sentinte a declarat apel condamnatul N.G.T. si prin decizia penala nr. 146 A din 26 septembrie 2011 a Curtii de Apel Timisoara, in baza art. 379 pct.1 lit. b Cod procedura penala s-a respins ca nefondat apelul declarat.
                   Condamnatul N.G.T. a declarat recurs impotriva deciziei susmentionate. Prin decizia penala nr. 78 din 17 ianuarie 2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Penala, s-a admis recursul declarat  de condamnatul N.G.T. impotriva deciziei penale nr. 146/A din 26 septembrie 2011 a Curtii de Apel Timisoara - Sectia Penala, s-a casat decizia penala atacata si sentinta penala nr. 246 din 12 mai 2011 a Tribunalului Arad si s-a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Arad. S-au mentinut actele efectuate in cauza pana la 28 aprilie 2011.
                   Pentru a pronunta aceasta decizie de casare, Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut ca instanta de apel si prima instanta de fond trebuiau sa dea posibilitatea condamnatului sa realizeze apararea in functie de probele care l-au incriminat, in conditii de contradictorialitate.
                   Din aceasta perspectiva, ICCJ  constata ca, prin incheierea din 3 martie 2011 Tribunalul Arad a apreciat ca cererea privind audierea in calitate de martor a numitului T.R.(coautor) este utila, concludenta si pertinenta, cu motivarea ca acesta a fost singura persoana care, in mod direct, a indicat participarea condamnatului la comiterea infractiunii. Ulterior, la termenul de judecata din 12 mai 2011, instanta de fond a revenit, respingand cererea privind audierea acestei persoane aratand ca a fost prezenta la judecarea cauzei si facut declaratii referitoare la fapte iar condamnatul N.G.T. nu i-a putut indica adresa. Din actele dosarului, ICCJ retine ca la termenul de judecata din 12 mai 2011, prin aparator ales, condamnatul a comunicat instantei adresa penitenciarului din Spania, unde a sustinut ca se gaseste persoana solicitata a fi audiata ca martor. Mai mult, se constata ca instanta de fond a facut verificari in ceea ce priveste domiciliul acestei persoane in Romania si din inscrisul depus la dosar a rezultat un alt domiciliu al numitului T.R., decat cel ce se afla la dosar. La acest din urma domiciliu, martorul nu a fost citat pentru a se cunoaste cu exactitate daca se afla in tara sau nu si pentru a se lua masurile necesare pentru audierea lui.
                   Inalta Curte precizeaza ca, in conformitate cu  dispozitiile art. 329 Cod procedura penala, instanta poate dispune ca o proba sa nu mai fie administrata, numai daca apare inutila ca urmare a cercetarii judecatoresti efectuate, situatie care nu se regaseste in speta, atata timp cat, dupa ce s-a incuviintat audierea martorului T.R. nu a fost administrata nici o alta proba. Nici instanta de apel nu a facut demersuri in vederea audierii acestui martor si nici nu s-a pronuntat asupra utilitatii, concludentei si pertinentei audierii celorlalti martori propusi prin actul de sesizare al instantei.         
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale � Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 � privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011