InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arad

Omorul

(Sentinta penala nr. 444 din data de 15.11.2012 pronuntata de Tribunalul Arad)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Arad | Jurisprudenta Tribunalul Arad

Sentinta penala nr.444 din 15 noiembrie 2012 - Tribunalul Arad
    In baza art. 20 cod penal, rap la art. 174,175 alin.1 lit. i Cod penal, cu aplicarea 3201 cod procedura penala, condamna pe inculpatul G.A., la 5 ani inchisoare.
    In baza art. 321 alin. 1 cod penal, cu aplic. art. 3201 cod procedura penala, condamna pe acelasi inculpat la 1 an inchisoare .
    In baza art. 33 lit. b, 34 cod penal, contopeste pedepsele aplicate inculpatului in pedeapsa cea mai grea de 5 ani inchisoare pe care o va executa fara aplicarea vreunui spor.
    Pe durata si in conditiile art. 71 Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a, b Cod penal, cu exceptia dreptului de a alege .
    In baza art. 65 al. 1, 2 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a, b Cod penal, cu exceptia dreptului de a alege, pe o durata de 3 ani.
    In baza art. 88 Cod penal, deduce preventia de la 07.08.2012, pana la zi, iar in baza art. 350 Cod procedura penala mentine starea de arest a inculpatului.
    In baza art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 1357 Cod civil  admite actiunea civila exercitata de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad si obliga inculpatul sa plateasca acestuia suma de 5631,952 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentand cheltuielile de spitalizare ale partii vatamate  T.M..
    In baza art. 118 lit. b Cod penal, confisca de la inculpat, in vederea distrugerii, cutitul cu plasele negre de 22 cm, folosit la savarsirea faptei, inscris in Registrul de corpuri delicte al Tribunalului Arad, la pozitia 82/2012.
    Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta retine in fapt urmatoarele:
    Inculpatul G.A., in varsta de 52 de ani, este casatorit din anul 1988 cu o persoana, despre care acesta nu mai stie nimic de aproximativ 20 de ani. De aproximativ 15 ani, acesta a intretinut relatii de concubinaj cu partea vatamata T.M., in varsta de 53 de ani, pana in urma cu doi ani, cand acestia s-au despartit. In urma relatiei dintre cei doi au rezultat doi copii minori, un baiat in varsta de 14 ani si o fata in varsta de 17 ani.
    Din declaratiile partii vatamate rezulta ca, in ultimii doi ani, respectiv de cand sunt despartiti, cei doi nu au mai intretinut nici un fel de relatii, datorita firii agresive a inculpatului.
    Cu doua saptamani insa inaintea agresiunii, cei doi s-au intalnit de mai multe ori, pentru a discuta diverse probleme in legatura cu copii.
    In acest context, in data de 07.08.2012, dupa orele 24,00, inculpatul, avand asupra sa o plasa cu mancare in care avea si un cutit pentru alimente (cutit care de altfel a si comis fapta) s-a deplasat la barul apartinand SC. Euro Mar Trust SRL din zona Boul Rosu, cu scopul de a se intalni cu partea vatamata. Inculpatul s-a asezat la masa cu mai multi cunoscuti, care se aflau in momentul respectiv in incinta localului si impreuna cu care a consumat bere, in asteptarea partii vatamate.
    Astfel, in jurul orelor 2:00 in local a sosit si partea vatamata, care s-a asezat la aceiasi masa la care se afla si inculpatul, comandand un suc. La scurt timp intre cei doi a avut loc o cearta, determinata de probleme personale, in urma careia inculpatul a parasit localul si a iesit afara pentru a se calma, revenind insa in bar dupa aproximativ 15 minute. Intrucat partea vatamata in momentul respectiv nu se mai afla la masa, inculpatul i-a intrebat pe cei prezenti unde se afla T.M., o persoana din anturaj spunandu-i acestuia ca partea vatamata s-a deplasat la toaleta.
    In aceste imprejurari, inculpatul s-a deplasat dupa victima la toaleta si a inceput sa traga de usa WC-ului in care se afla aceasta, usa pe care partea vatamata o tinea cu mana din interior intrucat nu avea sistem de inchidere. La un moment dat victima a scapat usa, imprejurare in care inculpatul a intrat peste aceasta si a inceput sa-i aplice mai multe lovituri cu cutitul pe care-1 avea asupra sa. In timpul agresiunii partea vatamata a inceput sa tipe dupa ajutor, moment in care in toaleta a intrat martora N.S. - vanzatoarea din local, pentru a vedea ce se intampla si observandu-1 pe inculpat cum o lovea pe victima cu cutitul, a inceput si aceasta sa strige dupa ajutor. Urmare a strigatelor de ajutor, in toaleta a intrat o persoana care se afla in local si a intervenit in incident, reusind sa-1 scoata afara pe inculpat. Iesind afara din toaleta, inculpatul a aruncat cutitul cu care a lovit victima pe jos, langa pult si s-a asezat la o masa din local, unde a si fost gasit de catre organele de politie.
    Imediat dupa aceasta si partea vatamata a iesit afara din toaleta si s-a deplasat pana la intrarea in local, asezandu-se pe scari, unde i-a fost acordat primul ajutor de catre cei prezenti, fiind anuntate totodata salvarea si organele de politie, care, in scurt timp, au sosit la fata locului.
    Potrivit raportului de constatare medico - legala nr. 375/Al/21.08.2012, victima a suferit leziuni care necesita pentru vindecare un numar de 45-50 de zile ingrijiri medicale, respectiv 10 plagi taiate-intepate la nivel toraco-abdominal, fata anterioara si posterioara si la nivelul membrului superior stang. Totodata ca urmare a agresiunii victima a suferit ruptura de splina, fiind supusa unei interventii de splenectomie. Conform criteriologiei medico-legale, urmare a traumatismului suferit, viata victimei a fost pusa in primejdie.
    In cauza a fost dispusa o expertiza medicala psihiatrica a inculpatului, de catre Serviciul judetean de medicina legala Arad .
    In Raportul de expertiza medico legala psihiatrica incheiat la data de 10.10.2012, comisia de expertiza a concluzionat ca inculpatul G.A. avea pastrata capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor social negative ale faptelor pentru care este in prezent cercetat, discernamantul fiind pastrat. La examinarea de la acea data medicii au aratat ca prezinta acelasi diagnostic (psihosindrom de dependenta etanolica cu antecedente de delirium tremens), episodul depresiv reactiv fiind remis in prezent, mentinandu-se indicatiile terapeutice privind continuarea tratamentului medicamentos sub stricta supraveghere, care se poate efectua prin reteaua sanitara proprie apartinand Administratiei Nationale a Penitenciarelor Bucuresti .
    Inculpatul si-a recunoscut fapta din primul moment si a declarat ca a comis fapta pe fondul unei stari de gelozie.
    Audiat in fata instantei, inculpatul a avut aceeasi atitudine de recunoaste a faptei comise.
    Partea vatamata T.M., prezenta in fata instantei la termenul de judecata din 01.11.2012 a aratat ca nu are pretentii civile de la inculpat si ca nu doreste sa participe in procesul penal ca parte civila sau parte vatamata.
    Analizand starea de fapt retinuta, instanta apreciaza ca fapta inculpatului care, in data de 07.08.2012, i-a aplicat victimei T.M. mai multe lovituri cu un cutit de bucatarie pe care l-a scos din sacosa ce o avea asupra sa, generandu-i acesteia leziuni multiple, necesitand pentru vindecare 45-50 zile ingrijiri medicale, precum si pierderea splinei - echivalent cu  lipsa unui organ, viata victimei fiind pusa in primejdie,  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la comiterea infractiunii de omor calificat - prevazuta de art.20 raportat la art. 174 Cod penal si art. 175 al.1 lit. i  Cod penal.
    Fapta inculpatului care a comis faptele descrise anterior intr-un local public, respectiv barul "SC Euro Mar Trust SRL" aflat in Zona Boul Rosu din Arad, la orele 03:00 dimineata, determinand clientii sa paraseasca localul de teama sa nu fie la randul lor agresati, intruneste elementele constitutive ale infractiunii ultraj contra bunelor moravuri, prevazuta de art. 321 alin.1 Cod penal .
    La stabilirea pedepsei, instanta va tine seama de dispozitiile art. 72 Cod penal, privitor la criteriile generale de individualizare a pedepsei, respectiv gradul concret de pericol social al faptei, modalitatea de comitere a acesteia, persoana inculpatului, atitudinea procesuala sincera avuta, faptul ca acesta are antecedente penale care nu atrag insa starea de recidiva, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala. Drept urmare, instanta va aplica inculpatului pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea tentativei la infractiunea de omor calificat, pedeapsa pe care o considera a fi adecvata situatiei de fapt si scopului urmarit de legea penala.
    Instanta va respinge cererea procurorului privind obligarea la tratament a inculpatului intrucat, asa cum rezulta din concluziile raportului medico-legal, desi se mentine in continuare diagnosticul de psihosindrom de dependenta etanolica cu antecedente de delirium tremens, episodul depresiv reactiv este remis in prezent, indicatiile terapeutice privind continuarea tratamentului medicamentos sub stricta supraveghere se poate efectua prin reteaua sanitara proprie apartinand Administratiei Nationale a Penitenciarelor Bucuresti si nu sunt probe ca inculpatul ar refuza tratamentul prescris.
    Impotriva acestei sentinte au declarat apel inculpatul G.A. si Parchetul de pe langa Tribunalul Arad.
    Curtea de Apel Timisoara prin decizia penala nr. 12/A din 21 ianuarie 2013 in baza art. 379 pct. 2  lit. a  Cod procedura penala a admis apelurile declarate de PARCHETUL DE PE LANGA TRIBUNALUL ARAD si inculpatul G,A. impotriva sentintei penale nr. 444/15 noiembrie 2012, a Tribunalului Arad pronuntata in dosarul nr. 6837/108/2012, a desfiintat in parte sentinta apelata si rejudecand:
    In baza art. 113 alin. 1 si 3 Cod penal a dispus luarea masurii de siguranta a obligarii la tratament medical in timpul executarii pedepsei pana la insanatosire, a inculpatului G.A..
    In baza art. 383 alin. 11 rap. la art. 350 Cod procedura penala a  mentinut starea de arest preventiv a inculpatului G.A., iar in baza art. 381 Cod procedura  penala rap. la art. 88 Cod penal a dedus in continuare perioada arestarii preventive a inculpatului de la data de 15 noiembrie 2012 la zi.
    Mentine in rest dispozitiile sentintei atacate.
    Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea a retinut ca in cauza a fost dispusa o expertiza medicala psihiatrica a inculpatului, de catre Serviciul judetean de medicina legala Arad .
    In Raportul de expertiza medico legala psihiatrica incheiat la data de 10.10.2012, comisia de expertiza a concluzionat ca inculpatul G.A. avea pastrata capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor social negative ale faptelor pentru care este in prezent cercetat, discernamantul fiind pastrat. La examinarea de la acea data medicii au aratat ca prezinta acelasi diagnostic (psihosindrom de dependenta etanolica cu antecedente de delirium tremens), episodul depresiv reactiv fiind remis in prezent, mentinandu-se indicatiile terapeutice privind continuarea tratamentului medicamentos sub stricta supraveghere, care se poate efectua prin reteaua sanitara proprie apartinand Administratiei Nationale a Penitenciarelor Bucuresti .
    Este corecta aprecierea procurorului, in sensul ca, potrivit acestui raport de expertiza, ne aflam in prezenta unei persoane dependente de alcool care prezinta un real pericol pentru societate, si care trebuie obligata la administrarea unui tratament medical regulat, pana la insanatosire
    Chiar daca Comisia de Expertiza Psihiatrico-legala nu a recomandat instituirea masurii de siguranta prevazuta de art. 113 alin. 1 si 3 Cod penal, instanta apreciaza ca inculpatul se afla in ipoteza reglementata de acest text de lege, aflandu-se intr-o stare care prezinta pericol pentru societate, fiind evident ca faptele penale savarsite de acesta, au fost determinate de boala de care sufera.
    Pe cale de consecinta, Curtea a admis si apelul declarat de inculpat, considerand ca instituirea masurii este in interesul inculpatului, acesta fiind de acord cu acest motiv de apel.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011