InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arges

omorul (art. 174 C.p.) - 175 c.p.

(Sentinta penala nr. 294 din data de 22.09.2009 pronuntata de Tribunalul Arges)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Arges | Jurisprudenta Tribunalul Arges

Dosar nr. 4430/109/2008
R O M A N I A

TRIBUNALUL ARGES
SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA Nr. 294
Sedinta publica de la 22 Septembrie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE V. V.
Grefier D. S.

Parchetul de pe langa Tribunalul Arges este reprezentat prin
Procuror D. T.
...///...
      S-a luat in examinare, pentru solutionare in prima instanta, cauza penala privind pe  inculpata   M. M., fiica lui (...), nascuta la data de (...) in comuna (...) cu acelasi domiciliu, CNP (...) in prezent detinuta in Penitenciarul Colibasi, trimisa in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Arges, nr. 448/P/2008, pentru savarsirea infractiunii de omor calificat, fapta prevazuta de ar. 174 alin. 1 raportat la ar. 175 alin. 1 lit. c Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica  a raspuns inculpata in stare de arest, asistata de avocat din oficiu  M. C. in baza imputernicirii avocatiale de substituire pentru avocat  D. A. desemnata in baza  imputernicirilor avocatiale nr.4485 si nr.4486/ 12.12.2008 (f.9,16).
Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
     S-a procedat la inregistrarea audio a cauzei cu mijloace tehnice, conf. disp. art. 304/1 c.p.p..
Inculpata prin aparator precum si reprezentanta parchetului precizeaza ca nu mai au cereri de formulat in cauza si solicita cuvantul in dezbateri de fond.
Tribunalul, in raport de aceasta imprejurare, constata terminata cercetarea judecatoreasca potrivit disp. art. 339 C.p.p., cauza fiind in stare de judecata, acorda cuvantul in dezbateri de fond, potrivit disp. art. 340 C.p.p.
Reprezentanta parchetului, avand cuvantul expune situatia de fapt retinuta in rechizitoriu, analizeaza actele si lucrarile dosarului si pune concluzii de  condamnare a inculpatei  M. M. la pedeapsa inchisorii in cond. art. 57, 71 C.p., de interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b C.p. si de confiscarea cutitului.
Totodata, pune concluzii de mentinere a starii de arest a inculpatei, de deducere a perioadei retinerii si a arestului preventiv incepand cu data de 27.09.2008 la zi si de obligarea acesteia la plata cheltuielilor judiciare catre stat
De asemenea  solicita sa se tina cont de problemele de sanatate pe care le are inculpata
Aparatorul inculpatei avand in vedere actele si lucrarile dosarului solicita  sa se retina in favoarea inculpatei  scuza provocarii si circumstantele atenuante si sa se aplice o pedeapsa orientata sub minimul prevazut de lege.
Totodata arata ca din declaratiile inculpatei si a martorilor reiese ca  victima, sub influenta bauturilor alcoolice, a fost cea care a lovit prima si o agresa frecvent pe inculpata. De asemenea arata ca inculpata a avut un comportament sincer atat in cursul urmaririi penale cat si al cercetarii judecatoresti.
Inculpata  M. M., avand ultimul cuvant, arata ca victima o batea mereu, o alunga din casa si a vrut doar sa-l sperie pe sotul sau cu cutitul, dar nu a crezut ca acea lovitura ii va provoca decesul .

T R I B U N A L U L

     Deliberand constata:
     Prin rechizitoriul nr.448/P/2008 al parchetului de pe langa Tribunalul Arges s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatei  M. M., pentru savarsirea  infractiunii prev.de art.174 alin.1 rap.la art.175 alin.1 lit.c Cod penal.
     In actul de sesizare al instantei s-a retinut  in fapt ca in ziua de  27.09.2008, pe fondul unui conflict spontan, inculpata  M. M. i-a aplicat sotului sau o lovitura cu un cutit in urechea stanga, producandu-i decesul.
     Din probatoriul administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
     Inculpata  M. M. a avut relatii de concubinaj incepand cu anul 1981 si de casatorie din  1995, cu victima  M. I. , locuind impreuna in com. (...) jud.Arges. Din convietuirea acestora au rezultat doua fiice majore, una dintre acestea - martora  L. L. domiciliata  in com. (...) jud.Arges.
     Conform declaratiilor inculpatei, partile erau separate in fapt, fiecare gospodarindu-se separat, desi conditiile de locuit erau improprii in acest scop (planse fotografice f-6 si urm.d.u.p.), imobilul in care locuiau partile avand  doar o singura incapere. Reprosandu-i existenta unor obiecte de imbracaminte murdare si mancare stricata in incapere, inculpata a generat o discutie cu sotul sau, care a aruncat in curte obiectele mentionate si ar fi lovit-o cu un bat in zona  capului.
     Agresiunea ar fi avut loc in incapere, inculpata reusind sa indeparteze batul din mana victimei, insa aceasta din urma ar fi luat de pe masa unul dintre cele 2 cutite cu care ar fi amenintat cu moartea pe inculpata. Sustine inculpata ca in incercarea de a se apara, a luat la randul sau celalalt cutit cu care a aplica o singura lovitura victimei in zona urechii.
     Din rana produsa a izbucnit sangele, victima afirmand "m-ai omorat", aceasta reusind sa se deplaseze si aseze in patul sau, inculpata iesind in curte, unde a arat 4-5 ore pana sa constate ca victima decedase.
     Apoi inculpata a curatat urmele de sange de pe victima si podea cu o camasa si un cearsaf, obiecte pe care le-a pus intr-un sac de rafie si apoi intr-o punga din plastic, aruncandu-le intr-o rapa din fata casei, aspecte observate de martorii  D. I.  si  D. M. , care circulau cu autoturismul in zona.
     Cutitul folosit de inculpata la comiterea faptei a fost aruncat de aceasta in soba (fara a aprinde focul), obiectul fiind  gasit si ridicat de organele de urmarire penala.
     In continuare inculpata s-a deplasat la varul victimei - martorul  B. G. caruia i-a relatat cele intamplate si care la randul sau a sfatuit-o sa mearga la politie, lucru pe care inculpata l-a facut in aceeasi zi la orele 13,oo.
     Din raportul medico-legal  nr.225/B/2008 al SML Arges, rezulta ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat unei hemoragii externe care a suferit in urma unui traumatism cervical forte prin lovire cu un corp taietor intepator. Intre loviturile  traumatice cervicale si deces exista legatura  directa de cauzalitate, sangele cadavrului continea 0,85 %o alcool.
     Inculpata a recunoscut comiterea faptei cu precizarea ca ar fi comis-o pentru a se apara de agresiunea victimei, care ar fi lovit-o cu un bat in cap si ar fi amenintat-o cu un cutit.
     Aceasta aparare nu poate fi verificata, conflictul derulandu-se in locuinta partilor in lipsa altor persoane, iar inculpata nu a putut demonstra existenta leziunilor din zona capului, nesolicitand efectuarea unei constatari medico-legale.
     Existenta faptei si a vinovatiei inculpatei sunt dovedite cu declaratiile inculpatei (f.17 instanta), ale martorilor  L. L. M. - f.37,  B. G. - f.36,  D. I.  - f.35,  D. M.  - f.34, procesele verbale de sesizare si cercetare la fata locului, raportul de necropsie al victimei.
     In drept, fapta inculpatei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor calificat prev.de art.174 alin.1 rap.la art.175 alin.1 lit.c Cod penal, in raport de care se va dispune condamnarea acesteia la pedeapsa inchisorii.
     La individualizarea pedepsei vor fi avute in vedere gradul de pericol social concret al faptei, imprejurarile comiterii acesteia, urmarile produse, dar si persoana inculpatei care a avut o pozitie sincera si constanta pe tot parcursul procesului penal, nu are antecedente penale , are o serie de afectiuni medicale grave - tuberculoza pulmonara in forma cronica, care a facut imposibila transferarea sa la Spital Penitenciar Colibasi, la mai multe  termene de judecata, aflandu-se in tratament la Spitalul penitenciar Jilava, criterii ce indreptatesc instanta sa retina in favoarea  acesteia circumstante atenuante prev.de art.74 lit.a, c Cod penal,  cu consecinta reducerii pedepsei sub limita minima speciala, dar cu executare in conditii privative de libertate.
     Se va aplica pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prev.de art.64 lit.a, b cod penal pe timp de 3 ani.
     In baza art.350 Cod pr.penala se va mentine starea de arest a inculpatei, intrucat se mentin temeiurile care au stat la baza  luarii acesteia respectiv art.148 lit.f Cod pr.penala, iar in baza art.88 Cod penal se va deduce durata retinerii  si arestarii preventive incepand cu  27.09.2008 la zi (ordonanta de retinere - f.80, mandatul de arestare - f.92).
     In baza art.118 lit.b Cod penal se va  confisca cutitul corp delict, aflat la dosarul cauzei.
     Martora  L. L. - fiica partilor, a declarat atat in cursul urmaririi penale - f.38, cat si in fata instantei - f.37, ca a suportat cheltuielile de inmormantare ale victimei, dar ca nu se constituie parte civila, astfel incat se va lua act de vointa exprimata.
     In baza art.191 Cod pr.penala, inculpata va fi obligata la plata cheltuielilor judiciare efectuate - cost raport de necropsie, onorariu avocat oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     In baza art.174 alin.1 rap.la art.175 alin.1 lit.c Cod penal cu aplic. art.74 lit.a, c Cod penal, art.76 lit.a Cod penal, condamna pe inculpata  M. M., fiica lui (...), nascuta la data de (...) in comuna (...), cu acelasi domiciliu, CNP (...). in prezent detinuta in Penitenciarul Colibasi, la 8 ani inchisoare, cu executarea in conditiile  art.57,71 Cod penal raportat la art.64 lit.a,b Cod penal.
     Interzice inculpatei drepturile prev. de art.64 lit.a,b Cod penal pe timp de 3 ani.
     Mentine starea de arest a inculpatei si deduce durata retinerii si arestului preventiv incepand cu data de 27.09.2008 la zi.
     In baza art.118 lit.b Cod penal confisca cutitul corp delict, aflat la dosarul cauzei.
     Ia act ca  L. L. nu s-a constituit parte civila.
     Obliga pe inculpata la plata sumei de 2.000 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 1.212 lei cost raport de expertiza (f.47), 300 lei onorariu avocat oficiu conform imputernicirilor avocatiale nr.4485 si nr.4486/ 12.12.2008 (f.9,16).
     Cu apel in 10 zile de la comunicare pentru inculpata si de la pronuntare pentru parchet.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 22.09.2009, la Tribunalul Arges-Sectia Penala. Presedinte,
V. V.

Grefier,
D. S.

4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010