TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR
(Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015 pronuntata de Tribunalul Sibiu)Deliberand asupra cauzei penale de fata:
Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul S. din __.__.____, inregistrat la aceasta instanta la data de ___/_____ sub dosar nr. ___/__/____, s-a pus in miscare actiunea penala si au fost trimisi in judecata inculpatul H.V. pentru comiterea tentativei la infractiunea de omor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 32 raportat la art. 188 al. 1, 2 C.p. si inculpatul B.M. pentru savarsirea infractiunii de distrugere, fapta prevazuta si pedepsita de art. 253 al. 1 Cod penal.
Din actul de sesizare reiese ca in data de ____/________, cetateanul suedez, de origine romana B.I., a sesizat, prin plangere, Parchetul de pe langa Tribunalul S., ca in data de ____/_________, ora 22,00, in timp ce rula, impreuna cu fiica sa majora, cu autoturismul personal marca Citroen C5, cu numarul de inmatriculare ____ ______, pe teritoriul localitatii C., jud. S., mai multe persoane, care se deplasau din sens opus pe drumul din localitate cu un tractor, i-au adus injurii si apoi l-au atacat cu o furca, cu intentia vadita de a-i suprima viata, intentie nefinalizata datorita abilitatii sale de aparare. Pe parcursul incidentului unul din componentii grupului i-a lovit autoturismul cu furca si i-a cauzat distrugeri evaluate ulterior la suma de _____,__ lei.
In faza de urmarire penala, s-a retinut ca in data de _______, inculpatul H. V., pe fondul consumului de alcool si a enervarii pricinuite de faptul ca, partea vatamata B.I., aflat la volanul autoturismului Citroen C5 cu nr. de inmatriculare ___ _____ circula cu farurile puse pe faza de drum, prin loc. ______, jud. S., a atacat partea vatamata, pe care, de pe scara tractorului condus de martorul C.P.V., a incercat sa o loveasca cu furca in gat, obiect pe care l-a introdus, cu rapiditate, in habitaclul masinii care stationa, prin geamul deschis al portierei, intentie nefinalizata, pe de o parte din cauza manevrelor de eschivare ale victimei, care a interpus pe traiectul obiectului vulnerant antebratul drept, zona in care unul dintre ace a fost infipt, pe de alta din cauza interventiei martorului C.P.V. care a smuls furca din mana inculpatului. S-a mai retinut ca in aceleasi imprejurari, inculpatul B.M. a lovit in mod repetat, autoturismul marca Citroen C5 proprietatea partii civile B.I., careia i-a produs distrugeri evaluate la suma de ____,__ lei.
La dosarul de urmarire penala se gasesc: procesul verbal de cercetare la fata locului, declaratiile partii vatamate B.I., certificatul medico-legal nr. _/_/___ din _____________ al Serviciului de Medicina Legala Judetean S., cu privire la leziunile traumatice suferite de partea vatamata, factura seria __ _____ nr. __________ din ________ emisa de SC T.I. SRL si calculul reparatiei autoturismului marca Citroen C5 cu nr. de inmatriculare ___ ______; factura seria __________ nr. _______ din _______, prin care inculpatul H.V. a expediat suma de _______,__ lei, reprezentand costul reparatiei autoturismului proprietatea partii vatamate, d-nei B.O.E., cumnata partii vatamate; declaratiile martorilor B.E., C.P.V., H.A., C.C., referitoare la imprejurarile in care s-a produs incidentul din data de _______ din localitatea __________, jud. S., in care au fost implicati inculpatii si partea vatamata; declaratiile inculpatilor.
Prin incheierea pronuntata in __________, in baza art. 346 al. 2 C.p.p., nefiind formulate cereri si exceptii, s-a constatat legalitatea sesizarii instantei si s-a dispus inceperea judecatii fata de cei doi inculpati.
La termenul de judecata din _________, partea vatamata B.I. in prezenta avocatului ales a depus precizare de constituire de parte civila (f. __-__), prin care a solicitat obligarea inculpatilor la plata sumei de ________ euro cu titlu de daune morale pentru suferinta fizica si psihica pricinuita, respectiv: ______ euro de la inculpatul H.V. si .. euro de la inculpatul B.M.. Partea civila B.I. a mai invederat ca nu mai este valabila prima constituire de parte civila, intrucat i s-a achitat contravaloarea reparatiei la masina, conform inscrisului de la fila __ dosar urmarire penala.
La termenul din ______, inculpatii H.M., B.M. in prezenta avocatului ales, au declarat personal ca recunosc savarsirea faptelor retinute in sarcina lor si au solicitat ca judecata sa aiba loc in baza prevederilor art. 377 al. 4, 5 C.p.p.
In aceste conditii, prin incheierea din ___________, tribunalul a incuviintat cererile inculpatilor si a dispus ca judecata sa aiba loc in conditiile art. 374 al. 4, art. 375 C.p.p.
De asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 378 al. 3 C.p.p., inculpatii si-au manifestat acordul de a presta munca neremunerata in folosul comunitatii (f. ___ verso).
S-a dispus efectuarea referatelor de evaluare presententiale privitoare la inculpati, au fost audiati martorii T.A., B.N. - propusi de partea civila, s-a depus inscris privind contravaloarea unei furci metalice.
La termenul de judecata din ____________, avocatul ales al inculpatului H.V. a solicitat in temeiul art. 386 C.p.p. schimbarea incadrarii juridice a faptei retinute in sarcina inculpatului, din tentativa la infractiunea de omor prev. de art. 32 raportat la art. 188 al. 1, 2 C.p. in infractiunea de lovire sau alte violente, fapta prev. si ped. de art. 193 al. 2 C.p.
In ceea ce priveste latura penala a cauzei, din analiza coroborata a probelor administrate in faza de urmarire penala, probe cunoscute si insusite de catre inculpati, reiese ca in data de __________, cetateanul suedez, de origine romana B.I., a sesizat, prin plangere, Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, ca in data de ___________, ora 22,00, in timp ce rula, impreuna cu fiica sa majora, cu autoturismul personal marca Citroen C5, cu numarul de inmatriculare ___ ___, pe teritoriul localitatii _______, jud. S., mai multe persoane, care se deplasau din sens opus pe drumul din localitate cu un tractor, i-au adus injurii si apoi l-au atacat cu o furca, cu intentia vadita de a-i suprima viata, intentie nefinalizata datorita abilitatii sale de aparare. Pe parcursul incidentului unul din componentii grupului i-a lovit autoturismul cu furca si i-a cauzat distrugeri evaluate ulterior la suma de ____,__ lei. Plangerea formulata de partea vatamata a fost insotita de certificatul medico-legal nr. __/_/____ din ______, eliberat de Serviciul de Medicina Legala Judetean S., conform caruia, la examinarea din ________, partea vatamata a prezentat o plaga intepata la antebratul drept, care s-a putut produce prin lovire cu corp intepator, la data de _______, precum si factura seria __ I. nr. ____ din ________, emisa de SC T.I. SRL si alte documente referitoare la valoarea pieselor si manoperei necesare repararii distrugerilor suferite de autoturismul proprietatea partii vatamate.
Incidentul la care partea vatamata s-a referit in plangerea sa a constituit obiectul dosarului de urmarire penala nr. ____/P/_______ al Parchetului de pe langa Judecatoria S. care, prin ordonanta din _________, si-a declinat competenta de cercetare in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul S..
Din actele de urmarire efectuate in cauza a rezultat ca in data de _____, duminica, dupa ce au consumat alcool, in jurul orei 22,00, inculpatii H.V., B.M. s-au deplasat, impreuna cu consatenii lor, martorii C.P.V. si H.A., cu tractorul condus de C.P.V., in extravilanul localitatii _________, jud. S., unde au muncit la o parcela de faneata pana in jurul orei 21,30, ora la care au plecat spre localitatea de domiciliu unde, in jurul orei 22,15, au intalnit autoturismul condus de partea vatamata, care circula din sens opus, pe drumul comunal, cu farurile puse pe faza de drum. Pretextand ca lumina puternica provenita de la farurile autoturismului condus de partea vatamata l-a pus in imposibilitate de a mai conduce, martorul C.P.V. a oprit tractorul in drum, in pozitie oblica, asa incat remorca utilajului a blocat partial sensul de deplasare al autoturismului, partea vatamata fiind nevoita sa opreasca autovehiculul in apropierea scarii de la cabina tractorului. Imediat dupa oprirea vehiculelor, martorul C.P.V. si inculpatul H.V., amandoi aflati in cabina tractorului, i-au reprosat partii vatamate faptul ca a circulat cu farurile pozitionate pe faza de drum, i-au adresat injurii si i-au adresat cuvinte triviale, iar inculpatul H.V. a iesit din cabina tractorului si de pe scara acestuia, prin geamul coborat de la portiera stanga fata a vehiculului, a incercat sa impunga partea vatamata care era la volan, in zona gatului, cu o furca metalica. Cu toate ca inculpatul H.V. a efectuat cu rapiditate miscarea de lovire, partea vatamata a reusit sa eschiveze lovitura, sa prinda apoi cu mainile acele furcii, pe care le-a coborat din zona gatului, inspre zona pectorala, a impins cu putere inspre exterior furca, iar cand a simtit ca acele obiectului vulnerant sunt pe punctul de a intra in zona inimii, a interpus antebratul drept, unul din acele furcii patrunzand in partea ventrala a acestuia. Actiunea violenta a inculpatului H.V. a fost intrerupta de interventia martorului C.P.V. care a prins coada furcii cu care era atacata partea vatamata si l-a impiedicat pe inculpat sa continue actul de lovire.
In faza incipienta a incidentului, din remorca tractorului, au coborat, atat inculpatul B.M., cat si martorul H.A., primul inarmat tot cu o furca. Ajuns langa portiera autoturismului, martorul H.A. i-a cerut partii vatamate sa plece cu autoturismul de la locul incidentului pentru a preveni alte evenimente, iar imediat dupa ce autovehiculul a fost pus in miscare, inculpatul B.M. l-a lovit, de mai multe ori, cu furca, lovituri in urma carora vehiculul a suferit distrugeri evaluate ulterior la suma de _____,__ lei.
Certificatul medico-legala intocmit partii vatamate B.I. a concluzionat ca in urma actelor de violenta la care a fost supusa partea vatamata, acesta a suferit leziuni traumatice care au necesitat 8-9 zile de ingrijiri medicale.
Starea de fapt astfel descrisa a rezultat din declaratiile inculpatilor, care se coroboreaza cu celelalte mijloace administrate in cauza - la care s-a facut referire anterior.
In drept, fapta inculpatului H.V. care, pe fondul consumului de alcool si a enervarii pricinuite de faptul ca, partea vatamata B.I., aflat la volanul autoturismului Citroen C5 cu nr. de inmatriculare ___ ___ circula cu farurile puse pe faza de drum, a atacat partea vatamata B.I., pe care, de pe scara tractorului condus de martorul C.P.V., a incercat sa o loveasca cu furca in gat, obiect pe care l-a introdus, cu rapiditate, in habitaclul masinii care stationa, prin geamul deschis al portierei, intentie nefinalizata, pe de o parte din cauza manevrelor de eschivare ale victimei, care a interpus pe traiectul obiectului vulnerant antebratul sau drept, zona in care unul dintre ace a fost infipt, pe de alta din cauza interventiei martorului C.P.V. care a smuls furca din mana inculpatului, intruneste elementele constitutive ale tentativei la infractiunea de omor prev. si ped. de art. 32 raportat la art. 188 al. 1, 2 Cod penal.
In acelasi timp, in drept, fapta inculpatului B.M. care la data si imprejurarile anterior mentionate, a lovit, in mod repetat, autoturismul marca Citroen C5, cu numarul de inmatriculare ___ ___, proprietatea partii vatamate B.I., si i-a produs distrugeri evaluate la suma de ____,__ lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de distrugere, prevazuta si pedepsita de art. 253 al. 1 Cod penal.
In cauza inculpatul H.V. a formulat o cerere de schimbare a incadrarii juridice din tentativa la infractiunea de omor prev. prev. de art. 32 C.p. rap. la art. 188 al. 1, 2 C.p. in infractiunea de lovire sau alte violente prev. de art. 193 C.p., cerere care nu poate fi insa primita ca fondata. Astfel, dupa cum s-a subliniat si in doctrina si practica judiciara in materie, intentia de a suprima viata se stabileste in fiecare caz in parte, in functie de imprejurari de fapt precum: obiectul folosit, zona corpului vizata, intensitatea loviturii, etc. Or, faptul ca in speta de fata inculpatul in varsta de 26 de ani, pe fondul consumului bauturilor alcoolice si a unei subite stari de furie, a intentionat sa loveasca partea vatamata de 68 de ani in zona toracica superioara, cu o furca metalica (instrument apt a cauza moartea in modul in care a fost utilizat), parte vatamata careia, datorita reactiei sale instinctive si in forta dar si a interventiei martorului C., i-au fost cauzate doar leziuni cu caracter de autoaparare pe antebratul drept, demonstreaza ca inculpatul chiar daca nu a urmarit suprimarea vietii victimei, a acceptat posibilitatea producerii acestei urmari, ceea ce exclude caracterizarea faptei ca simpla infractiune de lovire sau alte violente.
De altfel, in acest sens s-a pronuntat de mai multe ori si instanta suprema, aceasta subliniind ca in situatia in care rezultatul letal nu s-a produs datorita unei imprejurari independente de vointa inculpatului (atitudinea de autoapararea victimei, ceea ce a determinat ca leziunile cauzate sa nu ii fi pus in primejdie viata), fapta savarsita constituie tentativa la infractiunea de omor .
Asa fiind, imprejurarea ca persoana vatamata B.I. a reusit sa prinda cu mainile dintii metalici ai furcii si sa evite astfel lovirea sa in piept, acesta fiind unicul motiv pentru care victima a prezentat doar leziuni de autoaparare pe antebratul sau drept, leziuni care nu i-au pus viata in primejdie, concomitent cu faptul ca actiunea inculpatului a fost stopata prin interventia martorului C.P.V., nu pot modifica pozitia subiectiva a inculpatului.
Pentru aceste motive, tribunalul apreciaza ca cererea de schimbare a incadrarii juridice este neintemeiata si urmeaza sa o respinga.
Pentru faptele retinute in sarcina inculpatilor se vor aplica pedepse la a caror individualizare se vor lua in considerare: limitele de pedeapsa reduse cu o treime avand in vedere incidenta art. 396 al. 10 C.p.p.; imprejurarile concrete si modul de comitere a infractiunilor ( atacand victima si lovind masina acesteia cu furcile, pe timp de noapte, in loc public, fiind sub influenta bauturilor alcoolice), rezultatele produse (cauzarea atat de leziuni fizice, dar si de traume psihice victimei, distrugerea autovehiculului acesteia), dar si urmarea mai grava, iremediabila care se putea produce (moartea victimei), pericolul social concret reiesit din natura valorilor sociale incalcate prin activitatile ilicite comise. De asemenea, tribunalul va avea in vedere si datele privitoare la persoana inculpatilor ( varsta fiecaruia de 26 de ani, starea de sanatate, situatiile lor familiale si sociale; faptul ca ambii se afla la prima incalcare a legii penale, ca au un nivel de instructie mediu ( inculpatul H.), respectiv redus ( inculpatul B.); se va mai lua in considerare conduita lor buna anterior savarsirii faptelor, atitudinea manifestata de inculpati in cursul procesului penal care s-au prezentat la proces, au recunoscut comiterea faptelor precum si celelalte elemente furnizate de referatele de evaluare presententiale, imprejurarea ca s-a acoperit prejudiciul material cauzat prin infractiunea de distrugerea.
Pe aceasta linie, se va aplica inculpatului B. o pedeapsa de 4 luni inchisoare.
Fata de cerintele modalitatilor de individualizare a pedepsei prevazute de actualul cod penal, fata de modul concret de comitere a faptei, fata de factorii pozitivi ce pot influenta pozitiv conduita inculpatului, tribunalul urmeaza sa aplice inculpatului H.V. o pedeapsa, la limita ei minima, de 3 ani si 4 luni inchisoare.
De asemenea, la individualizarea pedepselor complementare si accesorii ce se vor aplica inculpatului H., se vor avea in vedere natura si gravitatea faptei savarsite ( o infractiune contra vietii persoanei), imprejurarile comiterii faptei (atacand in mod brusc victima, cu o furca metalica), persoana inculpatului, apreciind ca inculpatul nu prezinta garantii morale pentru a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice sau de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat. S-a mai tinut cont si de practica instantei supreme (decizia nr. 623/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie), care a conchis ca din moment ce inculpatul nu a avut maturitatea de a respecta dreptul la viata al celor mai apropiati semeni, se impune in mod rezonabil concluzia ca acesta nu este nici in masura sa aprecieze asupra modului cum este guvernata tara si sa-si exprime opinia cu privire la alegerea corpului legislativ.
Prin urmare, potrivit dispozitiilor art. 67 C.p. se va aplica pedeapsa complementara a interzicerii pe o durata de 2 ani a drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, d C.p., pentru comiterea tentativei la infractiunea de omor.
In temeiul art. 65 C.p. se va aplica inculpatului H. si pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor civile prev. de art. 66 lit. a, b, d C.p.
Potrivit dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 76/2008 se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul H. in vederea introducerii profilului genetic in baza de date a S.N.D.G.J. iar in temeiul prevederilor art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008 se va informa inculpatul ca probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obtinerea si stocarea in Sistemul National de date genetice judiciare a profilului genetic.
In ceea ce il priveste pe inculpatul B., avand in vedere ca sunt intrunite cerintele pretinse de dispozitiile art. 83 C.p., tribunalul va dispune amanarea aplicarii pedepsei de 4 luni inchisoare, stabilind un termen de incercare de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In temeiul art. 85 C.p. pe durata termenului de supraveghere inculpatul B. va trebui sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
a)sa se prezinte la Serviciul de Proba?iune S., la datele fixate de acesta;
b)sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
c)sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile precum si intoarcerea;
d)sa comunice schimbarea locului de munca;
e)sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta;
Conform dispozitiilor art. 85 C.p. se vor impune inculpatului urmatoarele obligatii:
a)sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 40 de zile, in cadrul Primariei com. _____, jud. S. sau in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta S.
b)sa nu paraseasca teritoriul Romaniei fara acordul instantei.
Potrivit prevederilor art. 83 alin. 4 C.p. art. 404 alin. 3 C.p.p., se va atrage atentia inculpatului B. asupra conduitei sale viitoare si asupra consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de incercare.
Intrucat furcile cu care s-au comis infractiunile nu erau proprietatea inculpatilor, vazand si inscrisul de la fila 86, in conformitate cu prevederile art. 112 alin. 2, alin. 3 C.p. se va dispune confiscarea de la fiecare dintre inculpati a sumei de __,__ lei reprezentand echivalentul in bani al cate unei furci.
Sub aspectul laturii civile a cauzei, fiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale si in conformitate cu prevederile art. 313 din Legea nr. 95/2006 modificata si completata, tribunalul urmeaza sa admita actiunile civile formulate de partile civile Serviciul de Ambulanta Judetean Sibiu, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S. si in consecinta, inculpatul H.V. va fi obligat la plata sumei de __ lei plus dobanzi si penalitati de intarziere pana la stingerea totala a debitului, cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S., precum si la plata sumei de ___,__ lei plus dobanzi si penalitati de intarziere pana la stingerea totala a debitului, cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Serviciul de Ambulanta Judetean S..
Constatand ca sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, in concordanta cu prevederile art. 397 C.p.p. cu referire la art. 1349, 1357 C.civ., art. 249, 250 C.p.civ., instanta va admite in parte actiunea civila formulata de partea civila B.I. si in consecinta va obliga inculpatul H. la plata sumei de ____ de euro daune morale (cuantum apreciat in raport de suferintele fizice si traumele psihice produse victimei, de leziunile traumatice si de numarul de zile de ingrijiri medicale cauzate), suma ce se va calcula in raport de cursul BNR din ziua platii.
Totodata, se va respinge cererea de acordare de daune morale formulata fata de inculpatul B.M. pentru comiterea infractiunii de distrugere a autoturismului partii civile, apreciind pe de o parte, ca nu se poate stabili o legatura de cauzalitate intre infractiunea de distrugere a unui bun mobil si cauzarea unor suferinte morale, iar pe de alta parte, avand in vedere doctrina si practica judiciara in materie, conform careia nu se acorda daune morale in cazul infractiunilor avand ca obiect bunuri materiale ( infractiuni de furt, etc.).
Se va mai observa, ca in cauza nu s-a solicitat si probat de catre partea civila, acordarea de despagubiri materiale pentru vreun eventual prejudiciu produs de imposibilitatea de a folosi autovehiculul iar compromiterea concediului necauzand un prejudiciu de agrement cum s-a invocat, eventual ar fi presupus solicitarea de daune materiale, nu morale.
In concordanta cu dispozitiile art. 276 al. 1, 4 C.p.p., fiecare dintre inculpati va fi obligat la plata a cate ____,_ lei cheltuieli judiciare catre partea civila B.I., cheltuieli compuse din ____ lei onorariu avocat ales ( f. 70) si ____ lei contravaloarea transportului partii civile cu avionul ( f. 71 si urmatoarele).
In temeiul prevederilor art. 274 alin. 1, 2 C.p.p., fiecare inculpat va fi obligat la plata a cate ___ lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariile avocatilor din oficiu ( ___ de lei pentru faza de urmarire penala, ___ lei onorariu partial avocat oficiu la instanta) vor ramane in sarcina statului.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
In baza art. 32 C.p. rap. la art. 188 al. 1, 2 C.p., cu aplicarea art. 33 C.p., art. 396 al. 10 C.p.p., condamna pe inculpatul H.V., fiul lui V. si R., nascut la data de ______ in S., jud. S., CNP: ., cetatean roman, necasatorit, fara copii minori, stagiul militar nesatisfacut, pregatire scolara 11 clase, la SC P.S. SRL Sibiu, domiciliul unde locuieste si doreste sa ii fie comunicate actele de procedura com. ., sat .. nr. , jud. S., posesor al CI seria .. nr. , fara antecedente penale, la pedeapsa de :
-3 ani si 4 luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii pe o durata de 2 ani a drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b, d C.p., pentru comiterea tentativei la infractiunea de omor.
In baza art. 65 C.p. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor civile prev. de art. 66 lit. a, b, d C.p.
In baza art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat in vederea adaugarii profilelor genetice in Sistemul National de Date Genetice Judiciare.
In baza art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008 informeaza inculpatul ca probele recoltate vor fi utilizate pentru obtinerea si stocarea in Sistemul National de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.
Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de inculpatul H.V..
In baza art. 253 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 396 al. 10 C.p.p. condamna pe inculpatul B.M., fiul lui I. si A., nascut la data de ..in S., jud. S., CNP: ., cetatean roman, necasatorit, fara copii, pregatire scolara 6 clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie, fara loc de munca, domiciliul unde locuieste si unde doreste sa ii fie comunicate actele de procedura com. , sat nr. , jud. .., posesor al CI seria .. nr. , fara antecedente penale, la pedeapsa de :
- 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de distrugere.
In baza art. 83 C.p. dispune amanarea aplicarii pedepsei de 4 luni inchisoare, stabilind un termen de incercare de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 85 C.p. pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
a)sa se prezinte la Serviciul de Proba?iune S., la datele fixate de acesta;
b)sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
c)sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile precum si intoarcerea;
d)sa comunice schimbarea locului de munca;
e)sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta;
In baza art. 85 C.p. impune inculpatului urmatoarele obligatii:
a)sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 40 de zile, in cadrul Primariei com. R., jud. S. sau in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta S..
b)sa nu paraseasca teritoriul Romaniei fara acordul instantei;
In baza art. 83 alin. 4 C.p. art. 404 alin. 3 C.p.p. atrage atentia inculpatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de incercare.
In baza art. 112 alin. 2, alin. 3 C.p. dispune confiscarea de la fiecare dintre inculpati a sumei de 51,97 lei reprezentand echivalentul in bani al unei furci.
In baza art. 313 din Legea nr. 95/2006, admite actiunea civila si obliga inculpatul H.V.la plata sumei de .. lei plus dobanzi si penalitati de intarziere pana la stingerea totala a debitului, cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S., cu sediul in S., str. . nr. , jud. Sibiu, precum si la plata sumei de ,.. lei plus dobanzi si penalitati de intarziere pana la stingerea totala a debitului, cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Serviciul de Ambulanta Judetean S., cu sediul in S., str. . nr. .., jud. S.
In baza art. 397 C.p.p. raportat la art. 1349, art. 1357 C. civ., admite in parte actiunea civila formulata de partea civila B.I., domiciliat in Suedia, oras K., , str. nr. .., domiciliul unde doreste sa ii fie comunicate actele de procedura la B.O. din Sibiu, str. . nr. .., bl. .., sc. .., ap. , jud. S., si in consecinta obliga pe inculpatul H.V.la plata sumei de . de euro daune morale. Respinge cererea de acordare de daune morale formulata fata de inculpatul B.M. .
In baza art. 276 al. 1, 4 C.p.p., obliga pe fiecare dintre inculpati la plata a cate ..,.. lei cheltuieli judiciare catre partea civila B.I..
In baza art. 274 alin. 1, 2 C.p.p. obliga pe fiecare inculpat la plata a cate lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariile avocatilor din oficiu raman in sarcina statului.
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi .
..
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Omor
Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009