InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii .

(Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca  s-a inregistrat la Tribunalul Sibiu rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului C pentru tentativa la infractiunea de omor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 20 raportat la art. 174 alin. 1, 2 cu aplicarea art. 73 lit. b C.p.
In fapt, se retine ca, de aproximativ 4 ani, invinuitul C D intretine concubinaj cu martora D  I C, perioada in care, cu intermitente, au locuit in imobilul situat in comuna Rasinari, jud. Sibiu, aflat in proprietatea partii vatamate D C- E, mama concubinei invinuitului.
Cum partea vatamata s-a angajat ca va transmite proprietatea imobilului locuit de invinuit si familia sa, fiicei sale D I C concubina invinuitului, promisiune neonorata, desi a pretins si primit bani de la cea in cauza, relatiile partilor s-au tensionat puternic, punctate fiind cu acte de violenta,care au facut obiectul mai multor dosare de urmarire penala instrumentate de postul de politie din comuna.
In data de 24 decembrie 2009, aflata sub influenta alcoolului, dupa ce telefonic a proferat amenintari la adresa invinuitului si a concubinei sale, anuntandu-i ca ii va evacua din imobil in sarbatoarea Craciunului, in jurul orei 19.30, partea vatamata s-a deplasat la locuinta acestora, unde, dupa ce l-a intalnit in curte pe invinuit, a continuat tirada amenintarilor cu evacuarea si a incercat sa intre in locuinta cu intentia declarata de a-i scoate obiectele de imbracaminte in strada.
Altercatia dintre partea vatamata si invinuit a degenerat de asa maniera, incat, dupa ce s-au imbrancit reciproc in bucataria imobilului, invinuitul C D i-a aplicat partii vatamate mai multe lovituri cu pumnii si picioarele, continuand sa loveasca victima in zona toracelui, si dupa caderea ei pe dusumeaua din camera.
La scurt timp dupa comiterea faptei, invinuitul s-a prezentat la postul de politie din comuna si a relatat infractiunea comisa.
In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati inculpatul, partea vatamata precum si martorii D I C , L C V  , SG, T P si AM.
De asemenea, s-a efectuat raportul de evaluare presententiala inculpatului C D.
Partea civila a depus constituirea de parte civila in suma de 50.000 lei daune morale si despagubiri periodice in suma de 200 lei lunar.
Din analiza probelor administrate in cauza, s-a retinut ca inculpatul este concubinul fiicei partii vatamate si impreuna cu aceasta si minorul lor, locuiesc intr-un imobil asupra careia partea vatamata detine o cota de proprietate.
Desi acestia s-au mutat in acest imobil cu acordul partii vatamate, de mai mult timp, intre parti planeaza o stare conflictuala determinata de partea vatamata care in mod sistematic, pe fondul consumului de alcool, se certa cu inculpatul si concubina acestuia pe tema evacuari imobilului.
Martorele A M si TP  care sunt vecine cu partea vatamata, au aratat ca aceasta este o persoana agresiva, ca obisnuieste sa consume frecvent bauturi alcoolice, precum si ca, fiind in stare de ebrietate aceasta a venit la domiciliul inculpatului si al fiicei sale, pe care ii ameninta cu evacuarea din imobil.
Conform procesului verbal intocmit de Postul de Politie Rasinari , ulterior savarsirii infractiunii, partea vatamata a fost gasita de organele de politie la domiciliul inculpatului, aceasta fiind in stare de ebrietate si refuzand sa paraseasca imobilul.
In contextul conflictual descris mai sus, determinat in exclusivitate de conduita iresponsabila a partii vatamate, in seara de ajun a Craciunului 2009, partea vatamata s-a deplasat din nou la domiciliul inculpatului care se afla impreuna cu minora sa. Intre cei doi a izbucnit un conflict generat de partea vatamata care a incercat sa-l loveasca pe inculpat, iar acesta, reactionand la randul sau, a impins-o pe partea vatamata care a cazut jos, si intrucat aceasta a luat o bucata de lemn cu care a incercat sa-l loveasca pe inculpat, acesta, la randul sau i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii in zona abdominala si intercostala.
Urmare a loviturilor primite, partea vatamata a ramas intinsa pe podea, iar inculpatul realizand gravitatea faptei a sunat-o pe concubina sa care a venit la domiciliu si i-a acordat ingrijiri partii vatamate. De asemenea, inculpatul si concubina sa au luat-o pe partea vatamata si au dus-o in autoturism, asteptandu-i pe fiul si fiica partii vatamate pentru a merge la spital.
Din starea de fapt dovedita in cauza a rezultaat cu certitudine ca relatiile dintre inculpat si partea vatamata erau tensionate, ca sursa acestor tensiuni o constituia conduita parti vatamate care desi, fata de varsta pe care o are ar fi trebuit sa dovedeasca maturitate si intelepciune, acesta il provoca pe inculpat.
O asemenea situatie conflictuala combinata cu momentul savarsirii infractiunii –ajunul Craciunului – constituie circumstanta atenuanta a provocarii, inculpatul savarsind fapta sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii, determinata de partea vatamata.
In ce priveste incadrarea juridica a faptei, desi prin loviturile aplicate inculpatul nu a urmarit nici punerea in primejdie si nici suprimarea vietii victimei, acesta a acceptat totusi producerea unui asemenea rezultat, fata de gravitatea infractiunilor pe care i le-a produs partii vatamate.
Actionand in acest mod, inculpatul a prevazut rezultatul posibil al faptei sale, rezultat pe care desi nu l-a urmarit l-a acceptat, astfel ca fapta savarsita intruneste elementele constitutive ale tentativei la infractiunea de omor, prevazuta de art. 174 alin. 1,2 cu aplicarea art. 73 lit. b C.p.
In raport de conduita victimei, care practic a generat conflictul, s-a retinut un procent de culpa de 50% in sarcina inculpatului la savarsirea faptei, restul de culpa revenindu-i partii vatamate.
In baza art. 174 alin. 1, 2 cu aplicarea art. 73 lit. b C.p., s-a aplicat inculpatului o pedeapsa de 4 ani inchisoare cu suspendarea sub supraveghere a executarii.
La individualizarea pedepsei s-au avut in vedere limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunea savarsita, persoana inculpatului care nu a mai avut confruntari cu legea penala, conduita acestuia in comunitate, fiind apreciat pozitiv de martorii audiati, colaborarea acestuia cu organele judiciare precum si starea de provocare in care a fost comisa fapta.
S-au  interzis inculpatului exercitarea drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b C.p., apreciind ca masura este proportionala cu scopul urmarit, respectiv ocrotirea interesului social privind exercitarea unor functii de demnitate publica de persoane care au savarsit fapte impotriva vietii persoanelor.
La individualizarea judiciara a modului de executare a pedepsei, instanta a avut in vedere in principal scopul pedepsei, de reeducare si reintegrare sociala a unui infractor primar care constientizeaza efectele faptei sale, ce regreta asumandu-si responsabilitatea faptei savarsite.
La solutionarea laturii civile, tribunalul a constatat ca potrivit probelor administrate, respectiv expertiza medico-legala precum si declaratiile martorelor T P si A M, partea vatamata nu a ramas cu sechele care sa-i afecteze capacitatea de munca. Cele doua martore au evidentiat ca in cursul acestei veri partea vatamata a lucrat la camp fiind platita cu ziua, si de asemenea, a mers la cules de fructe de padure asa cum obisnuia si in alti ani.
Au fost inlaturate ca lipsite de obiectivitate declaratiile martorilor L C, care este concubina fiului partii vatamate si D I C, care este fiul partii vatamate, intrucat declaratiile acestora sunt infirmate de declaratiile martorelor T P si A M care nu sunt rude cu partile.
Ca atare, retinand ca in cauza nu s-a dovedit ca partea vatamata ar fi suportat un prejudiciu material cert, s-a  respins cererea de acordare a despagubirilor periodice.
Analizand sub aspectul echitatii cererea de acordare de daune morale, instanta a apreciat ca fata de imprejurarea ca savarsirea infractiunii a fost provocata de partea vatamata, care pe parcursul mai multor luni a intretinut o stare conflictuala cu inculpatul si concubina acestuia, care este fiica partii vatamate, precum si fata de atitudinea partii vatamate care in seara de ajun a Craciunului, in loc sa mearga la copiii ei pentru cuvenitele urari de sarbatori, s-a deplasat in stare de ebrietate la domiciliul acestora, pentru a-i ameninta cu evacuarea, nu se justifica acordarea de daune morale.
Pentru aceste considerente, fata de conduita morala indoielnica a partii vatamate ce a fost caracterizata de martorele T P si A M, vecine cu partile, ca fiind o persoana agresiva, betiva, lipsita de valori morale, intrucat acestea sustin ca partea vatamata i-a facut avansuri sexuale inculpatului, nu s-a justificat acordarea de daune morale.
In baza art. 14, 346 C.p.p., s-a  respins actiunea civila formulata de partea civila D C E si in baza art. 192 alin. 1 C.p.p., s-a  dispus obligarea inculpatului, proportional procentului de culpa de 50/%, la plata partiala a cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 675 lei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009