InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului

(Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu din data de 22.02.2010 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului  V V - I, pentru comiterea infractiunii de omor calificat prev. de art. 174 alin. 1 combinat cu art. 175 alin. 1 lit. c Cod penal.
In motivarea actului de sesizare se retin, in fapt, urmatoarele:
Din copilarie, inculpatul V V-I a prezentat o hemipareza dreapta post encefalopatica si deficienta neuropsihica, respectiv epilepsie cu retard mintal usor, afectiuni care au facut ca scolarizarea sa o efectueze in unitati de invatamant speciale, departe de membrii familiei din care provenea.
Dupa ce a revenit la domiciliu, intre inculpat si tatal sau relatiile au fost tensionate, generate, in principal, de comportamentul autoritar si uneori sicanator, manifestat de V I, tatal inculpatului.
Pe acest fond, in data de 30 noiembrie 2009, ora 17,30, in locuinta comuna din comuna Loamnes, judetul Sibiu, intre inculpatul VV-I si tatal acestuia s-a produs o altercatie, generata de refuzul lui V I ca fiul sau sa vizioneze programul dorit, la televizor.
Altercatia a degenerat, asa incat, dupa ce a fost lovit de pantoful aruncat de tatal sau, inculpatul a reactionat violent si i-a aplicat, celui cu care era in disputa, o lovitura, cu un cutit, in zona pectorala stanga.
Intensitatea ridicata cu care inculpatul a aplicat lovitura a facut ca lama agentului vulnerant sa patrunda in torace si in traiectul urmat sa produca lezarea plamanului stang si a cordului, leziuni traumatice grave, care au impus spitalizarea victimei.
Desi s-a intervenit chirurgical, cu oportunitate, si a beneficiat de ingrijiri medicale calificate, organismul victimei nu a reactionat pozitiv, iar in data de 26 decembrie 2009, a decedat.
Autopsia efectuata decedatului a concluzionat ca moartea acestuia a fost de natura violenta, in legatura cauzala directa cu actul de violenta exercitat de inculpat asupra sa, fiind datorata encefalopatiei hipoxice consecutive unui stop cardiac resuscit, urmare a unei tamponade cardiace survenite in evolutia unei plagi toracice cu lezarea cordului, plaga produsa prin lovire cu corp taietor-intepator.
Pe parcursul urmaririi penale inculpatul V V-I a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, specialistii constatand ca in momentul comiterii infractiunii care i se retine in sarcina, a actionat cu discernamantul diminuat, situatie in care au considerat oportuna instituirea masurii de siguranta a obligarii acestuia la tratament medical.
In cursul urmaririi penale s-au administrat urmatoarele mijloace de proba:
-procesul-verbal de cercetarea locuintei in care s-a comis infractiunea, ocazie cu care, in bucataria imobilului, s-a constatat prezenta urmelor biologice asemanatoare sangelui uman, s-a gasit si ridicat cutitul folosit in lovirea victimei, obiect pe lama caruia erau prezente urme materie asemanatoare sangelui
-raportul de constatare medico-legala nr. III/292/2009, din 19 februarie 2010, al Serviciului Judetean de Medicina Legala Sibiu, in care se precizeaza ca moartea lui V I a fost de natura violenta, in legatura cauzala directa cu actul de violenta exercitat asupra sa de inculpat si s-a datorat encefalopatiei hipoxice consecutive unui stop cardiac resuscitat, urmare a unei tamponade cardiace survenite in evolutia unei plagi toracice, cu lezarea cordului ;
-raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. 32/IV/a/5 din 20 ianuarie 2010, al Serviciului Judetean de Medicina Legala Sibiu, care retine ca, in momentul comiterii infractiunii, inculpatul a actionat cu discernamantul diminuat             ;
-declaratiile partii vatamate V V, sotia victimei si mama inculpatului, din care rezulta ca relatiile dintre inculpat si tatal sau erau tensionate de multa vreme, ca in data de 30 noiembrie 2009, intre cei doi, in locuinta comuna, s-a produs o altercatie, pe parcursul careia victima a aruncat si lovit cu pantoful pe inculpat, care a ripostat si lovit, cu cutitul ;
-declaratiile martorilor V O-M, V S, S N si C I, care precizeaza ca relatiile victimei cu inculpatul erau incordate, ca in data de 30 noiembrie 2009, in locuinta comuna, cei doi au avut o altercatie, pe parcursul careia inculpatul si-a lovit tatal, cu cutitul ;
-declaratiile inculpatului V V-I, care recunoaste fapta comisa, actul sau de violenta fiind pus pe seama atitudinii provocatoare a victimei .
In cauza s-au constituit parti civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu si Serviciul de Ambulanta Sibiu cu sumele de 7708,80 lei si respectiv 469 lei (aceasta ultima suma cu dobanzi si penalitati) reprezentand contravaloarea serviciilor medicale si costul ingrijirilor medicale de urgenta si cu transportul victimei V I.
Partea vatamata V V (mama inculpatului) nu a dorit sa se constituie parte civila in procesul penal.
Inculpatul V V-I a fost cercetat in stare de libertate.
In cursul judecatii s-au administrat urmatoarele mijloace de proba:
-declaratia inculpatului V V I ;
-declaratiile martorilor V O-M, V S, C I;
- raport de noua expertiza medico-legala psihiatrica nr. 4561/VI/d/38 din 5.11.2010 privind pe inculpatul V V-I efectuata de Institutul de Medicina Legala Cluj-Napoca;   
- acte medicale in ceea ce-l priveste pe inculpatul V V-I;
- raport de noua expertiza medico-legala psihiatrica nr. A6/2918/2011 din data de 06.12.2011 intocmit de Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” Bucuresti.

Din analiza intregului material probatoriu administrat in cauza, instanta retine urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul V V I sufera din copilarie de epilepsie si retard mental usor, frecventand invatamantul special.
Conform probatoriului administrat in cauza, inculpatul a fost in permanenta in relatii tensionate cu tatal sau – victima V I, sursa acestor relatii fiind comportamentul sicanator, autoritar si uneori agresiv al tatalui inculpatului.
In data de 30.11.2009, in jurul orelor 1730, pe fondul acestor relatii, intre inculpat si tatal sau a avut loc initial un conflict verbal determinat de refuzul lui V I de a-i permite inculpatului V V I sa vizioneze programul dorit la televizor.
In continuare, V I l-a lovit cu pantoful pe fiul sau, fapt ce a determinat o reactie violenta a acestuia din urma, care a aplicat tatalui sau o lovitura cu un cutit in zona pectorala stanga.
Intensitatea loviturii si zona corpului in care a fost aplicata, au determinat, in pofida ingrijirilor medicale de specialitate acordate, decesul victimei la data de 26.12.2009.
Constatarea medico-legala efectuata a stabilit ca moartea victimei V I a fost violenta, fiind datorata encefalopatiei hipoxice consecutive unui stop cardiac resuscit, urmare a unei tamponade cardiace survenite in evolutia unei plagi toracice cu lezarea cordului, plaga produsa prin lovire cu corp taietor-intepator.
Expertiza medico-legala psihiatrica efectuata de Serviciul de Medicina Legala Judetean Sibiu a concluzionat ca fata de fapta imputata, inculpatul V V I a actionat cu discernamant diminuat, datorita trasaturilor personalitatii de tip epileptoid, recomandandu-se instituirea masurii de siguranta a obligarii la tratament medical.
Starea de fapt descrisa rezulta fara dubiu din probele administrate in cauza, inclusiv inculpatul recunoscand fapta comisa, dar specificand ca nu a dorit nici un moment sa-si omoare tatal.
In cursul judecatii, avand in vedere ca instanta a avut mari indoieli asupra starii psihice a inculpatului, la solicitarea aparatorului acestuia, a incuviintat efectuarea unei noi expertize psihiatrice a inculpatului, in temeiul art. 117 C.pen, art. 125 C.p.p. si art. 5 din OG 1/2000.
In consecinta, s-a dispus efectuarea unei noi expertize psihiatrice inculpatului Vlad Valeriu Ioan de catre Institutul de Medicina Legala Cluj Napoca care sa stabileasca daca inculpatul a actionat cu discernamant la momentul savarsirii faptei.
Conform concluziilor raportului de expertiza, inculpatul Vlad Valeriu Ioan prezinta tulburare organica de personalitate; encefalopatie infantila sechelara; hemipareza dreapta, retard mintal usor. S-a apreciat ca inculpatul are discernamantul general diminuat, iar discernamantul pentru fapta abolit.
In baza acestor concluzii, apreciindu-se ca inculpatul se afla intr-o stare care prezinta pericol pentru societate, dupa audierea inculpatului, instanta a dispus prin incheierea din 23.06. 2011, in baza art. 114 al. 2 Cod penal combinat cu art. 162 Cod procedura penala luarea masurii provizorii a internarii medicale  a inculpatului Vlad Valeriu Ioan intr-un institut medical de specialitate, masura avizata de comisia medicala din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu la data de 29.06.2011.
Totodata, ca urmare a acestor concluzii contradictorii ale celor doua institutii sanitare de medicina legala, la cererea procurorului, instanta a solicitat Comisiei Superioare Medico – Legale din cadrul Institutului National de Medicina Legala „ Mina Minovici”, ca in temeiul art. 24 alin. 1 din OG 1/2000 sa avizeze una dintre cele doua expertize.
Prin inscrisul („aviz”) inregistrat la Tribunalul Sibiu la data de 16 februarie 2011, Comisia Superioara de Medicina Legala a recomandat efectuarea unei noi expertize medico-legale psihiatrice la INML Bucuresti, urmand ca dupa efectuarea raportului de noua expertiza medico-legala, Comisia Superioara medico-legala sa se pronunte.
Instanta a incuviintat efectuarea acestei noi expertize medico-legale, raportul de noua expertiza medico-legala fiind depus si inregistrat la Tribunalul Sibiu la data de 01.02.2012.
Concluziile raportului de noua expertiza medico-legala efectuat de  Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” Bucuresti au stabilit ca „ inculpatul Vlad Valeriu Ioan nu a avut capacitate psihica de apreciere critica asupra continutului si consecintelor social-negative ale faptei pentru care este judecat, fata de care a actionat fara discernamant.
Vazand continutul acestor concluzii, instanta a constatat ca inculpatul V V I a actionat fara vinovatie, atunci cand a comis fapta de omor, actionand in stare de iresponsabilitate, cauza care inlatura caracterul penal al faptei.
In consecinta, in temeiul art. 11 pct. 2 lit. a C.p.p., raportat la art. 10 lit. e C.p.p. si art. 48 C.p. s-a  dispus achitarea acestuia pentru comiterea infractiunii de omor calificat prev. de art. 174 alin. 1 combinat cu art. 175 alin. 1 lit. c C.p.
In baza art. 114 C.p., vazand si recomandarea Comisiei de Noua Expertiza Psihiatrica, tribunalul a luat fata de inculpat masura internarii intr-un institut medical de specialitate pana la insanatosire.
S-a  luat act ca partea vatamata V V,  domiciliata in comuna Loamnes, sat Loamnes, nr. 44, jud. Sibiu,  nu s-a constituit parte civila.
In baza art. 118 lit. b C.p. s-a  dispus  confiscarea cutitului -  corp delict folosit de inculpat la comiterea faptei, inregistrat in Registru Corpuri delicte al Tribunalului Sibiu 31/2011.
In baza art. 192 pct. 1 lit. c C.p.p., a fost obligat inculpatul sa plateasca suma de 3500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 252 lei reprezinta taxa de   noua expertiza medico-legala psihiatrica.





Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009