InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bistrita-Nasaud

Dat fiind faptul ca promovarea actiunii s-a justificat pe faptul folosirii imobilului pe nedrept, pe atitudinea culpabila a paratilor, care nu au respectat o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, reclamantul avea deschisa actiunea in anga...

(Sentinta civila nr. 76/R/2010 din data de 09.07.2010 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)

Domeniu Raspundere civila delictuala | Dosare Tribunalul Bistrita-Nasaud | Jurisprudenta Tribunalul Bistrita-Nasaud

      Decizie civila
      Raspundere civila delictuala
      
      Dat fiind faptul ca promovarea actiunii s-a justificat pe faptul folosirii imobilului pe nedrept, pe atitudinea culpabila a paratilor, care nu au respectat o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, reclamantul avea deschisa actiunea in angajarea raspunderii civile delictuale.

(Trib. Bistrita-Nasaud, sect. civ., dec. nr. 76/R/17 martie 2010)

      Prin sentinta civila nr. 1132/2009 pronuntata la data de 10 noiembrie 2009 de Judecatoria Beclean in dosarul nr. 460/186/2009 s-a respins ca neintemeiata actiunea civila formulata de reclamantul K L impotriva paratilor V E si V A, precum si cererea paratilor de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecata.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal, a declarat recurs reclamantul solicitand modificarea hotararii primei instante in sensul admiterii actiunii formulate si obligarii paratilor la plata sumei solicitate cu titlu de chirie, cu plata cheltuielilor de judecata la fond si in recurs.
Analizand hotarare atacata prin prisma motivelor de recurs formulate, precum si din oficiu conform art. 3041 C.proc.civ.¸ tribunalul constata ca recursul declarat nu este fondat, solutia instantei de fond fiind legala si temeinica, insa pe alte considerente decat cele retinute.
Asa cum rezulta din cuprinsul actiunii introductive, reclamantul nu si-a intemeiat expres pretentiile pe principiul restituirii imbogatirii fara justa cauza, dar nici nu a invocat un alt temei.
Pretentiile solicitate au fost justificate pe temeiul folosintei abuzive.
Doar cu ocazia cuvantului la fondul cauzei s-a aratat ca prin utilizarea locuintei in perioada 13.02.2008 - 5.09.2008 paratii s-au imbogatit prin neplata chiriei si in consecinta l-au insaracit pe reclamant.
Ca atare, s-a retinut de prima instanta ca actiunea se intemeiaza pe imbogatirea fara justa cauza.
Temeiul retinut de instanta de fond nu a fost criticat prin motivele de recurs, ci dimpotriva intreaga motivare are in vedere conditiile actiunii in restituirea imbogatirii fara just temei.
In aceste conditii, analiza legalitatii si temeiniciei solutiei adoptate trebuie sa porneasca de la temeiul juridic retinut si necontestat.
Pentru promovarea cu succes a unei actiuni in restituirea imbogatirii fara justa cauza se cer indeplinite cumulativ anumite conditii materiale si anume: marirea unui patrimoniu, micsorarea unui patrimoniu, existenta unei legaturi intre sporirea unui patrimoniu si diminuarea celuilalt, in sensul ca ambele fenomene sa fie efectul unei cauze unice.
      In acelasi timp, actiunea presupune si intrunirea cumulativa a unor conditii juridice, astfel: absenta unei cauze legitime a maririi patrimoniului unei persoane in detrimentul alteia, absenta oricarui alt mijloc juridic pentru recuperarea pierderii suferite de cel care si-a micsorat patrimoniul, sens in care se vorbeste in literatura juridica de caracterul subsidiar al actiunii.
      Este de necontestat faptul ca obligatia paratilor de predare a imobilului proprietate a reclamantului trebuia indeplinita la data de 13 februarie 2008, data la care hotararea de evacuare a devenit executorie.
      Predarea efectiva a bunului a avut loc ulterior declansarii formelor de executare silita, la data de 5.09.2008, asa cum rezulta din procesul verbal al executorului judecatoresc (f. 26 dosar nr. 271/186/2008 al Judecatoriei Beclean, atasat prezentului dosar).
      In mod gresit retine instanta de fond caracterul incert al datei predarii bunului, atata timp cat din cuprinsul procesului-verbal al executorului judecatoresc rezulta explicit ca predarea cheilor imobilului s-a realizat de parati la data la care executorul judecatoresc s-a deplasat la locul situarii bunului pentru a pune in executare dispozitia de evacuare a paratilor.
      Faptul ca anterior datei de 5.09.2008 martorii au relevat ca paratii s-au mutat din imobil, ca executorul judecatoresc constata ca paratii si-au mutat lucrurile la o data anterioara, nu are relevanta atata timp cat fiind vorba de o cladire predarea acesteia in posesia si folosinta proprietarului se face prin remiterea cheilor imobilului.
      Ca atare, dat fiind faptul ca executorul judecatoresc mentioneaza faptul predarii cheilor de catre parati la data de 5 septembrie 2008, aceasta este data la care paratii si-au indeplinit obligatia de predare a bunului in posesia si folosinta proprietarului.
      Marirea patrimoniului unei persoane poate avea loc prin sporirea unor elemente active al patrimoniului prin folosirea unui bun al altuia.
      Micsorarea patrimoniului este o consecinta a maririi patrimoniului altuia.
      Ca atare, micsorarea patrimoniului se produce corelativ cu marirea patrimoniului altuia, fiind un fapt ce decurge direct din sporirea unui patrimoniu.
      In aceste conditii, marirea patrimoniului paratilor prin folosirea bunului reclamantului in intervalul 13.02.2008-5.09.2008 fara drept, a determinat implicit o micsorare a patrimoniului reclamantului, astfel ca aceasta nu trebuie dovedita, asa cum eronat retine prima instanta.
      Marirea patrimoniului paratilor si micsorarea corelativa a patrimoniului reclamantului au o cauza unica, faptul folosirii imobilului de parati.
      Intre marirea unui patrimoniu si micsorarea celuilalt nu trebuie sa existe o legatura cauzala, deoarece o asemenea legatura poate fi conceputa numai intre o fapta si rezultatul ei.
      Prin urmare, toate conditiile materiale ale actiunii de in rem verso sunt indeplinite.
      Intrucat paratii nu mai puteau folosi imobilul din data de 13 februarie 2008, marirea patrimoniului acestora in detrimentul reclamantului nu are o cauza legitima.
      Ceea ce nu este indeplinita in cauza este cerinta lipsei oricarui mijloc juridic de recuperare.
      Dat fiind faptul ca promovarea actiunii s-a justificat pe faptul folosirii imobilului pe nedrept, pe atitudinea culpabila a paratilor, care nu au respectat o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, reclamantul avea deschisa actiunea in angajarea raspunderii civile delictuale.
      Aceasta intrucat imbogatirea fara just temei da nastere unui raport juridic al carui izvor il constituie un fapt juridic licit, ce consta in actiunea sau evenimentul care a dus la marirea unui patrimoniu pe seama altui patrimoniu.
      Ca atare, imbogatirea fara justa cauza se deosebeste de raspunderea civila delictuala pentru ca marirea patrimoniului nu presupune vina paratilor.
      Raspunderea civila delictuala are la baza vinovatia.
      Intrucat se invoca fapta ilicita a paratilor de a folosi imobilul si ulterior datei de 13 februarie 2008, reclamantul avea si are deschisa calea actiunii in antrenarea raspunderii civile delictuale, in cadrul careia poate pretinde repararea integrala a prejudiciului suferit.
      Cum actiunea in restituirea imbogatirii fara justa cauza este una cu caracter subsidiar, pe de o parte, iar pe de alta parte, se intemeiaza pe existenta unui fapt licit si nu ilicit, tribunalul facand aplicarea art. 312 C.proc.civ. raportat la art. 304, 3041 C.proc.civ., va respinge ca nefondat recursul declarat.
      In baza art. 274 C.proc.civ., retinand culpa procesuala a recurentului, tribunalul il va obliga sa plateasca intimatilor suma de 500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in recurs, reprezentand onorariu de avocat justificat cu chitanta nr. 18/2009 si factura depuse la dosar.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raspundere civila delictuala

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
Cerere de valoare redusa - Decizie nr. 501 din data de 21.06.2017
Actiune in raspundere patrimoniala - Sentinta civila nr. 851 din data de 18.10.2017
Pretentii. Contravaloarea lipsei de folosinta a imobilului - Sentinta civila nr. 2031 din data de 12.11.2015
Prestare munca fara forme legale. Prejudiciul produs prestatorului in urma unui accident. Acordarea daunelor materiale si morale in baza raspunderii civile delictuale - Sentinta civila nr. 89 din data de 05.03.2015
Imbogatirea fara justa cauza. Existenta unui temei constitutional al raspunderii. - Sentinta civila nr. 141/S din data de 04.05.2009
Raspunderea statului este o raspundere directa, limitata doar la prejudiciile cauzate prin erori judiciare savarsite in procesele penale si este reglementata de art.538-539 Cod procedura penala (art.504 – 507 din vechiul Cod de procedura penala).Raspund - Decizie nr. 779 din data de 24.09.2015
Inadmisibilitatea actiunii in raspundere civila delictuala exercitata de angajator ulterior anularii deciziei de imputare emisa functionarului public pentru recuperarea prejudiciului. - Decizie nr. 700 din data de 13.02.2015
Drept civil. Daune morale si materiale derivand din procesul penal intemeiate pe dispozitiile art. 998-999 Cod civil. Neindeplinirea conditiilor raspunderii civile delictuale. - Decizie nr. 101 din data de 23.10.2014
Raspunderea civila a functionarului public angajata in temeiul art. 84 alin. 1 lit. b din Legea nr.188/1999 „ ... pentru nerestituirea in termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit”.Calcularea termenului de 30 de zile pentru emiterea dispozitiei - Decizie nr. 11894 din data de 13.11.2013
Raspunderea patrimoniala asociata raspunderii penale este intotdeauna o raspundere civila delictuala, ori raspunderea intemeiata pe dispozitiile art. 28 din Legea nr.22/1969 este o raspundere materiala intemeiata pe raporturile de munca. In cadrul pr... - Decizie nr. 887 din data de 30.11.2010
actiune in raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 1920 din data de 08.03.2011
Raspundere civila delictuala art 1001 - Hotarare nr. 1589 din data de 05.07.2011
Atragerea raspunderii membrilor organelor de conducere. Fapte savarsite de administratorul statutar dupa deschiderea procedurii insolventei - Decizie nr. 699 din data de 22.06.2010
LATURA CIVILA A PROCESULUI PENAL. CALITATEA IN CARE RASPUNDE CIVIL ASOCIATIA FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII. GARANT. ASIGURATOR - Decizie nr. 87 din data de 04.02.2010
SESIZAREA CURTII DE CONTURI PRIVIND APROBAREA SI EFECTUAREA UNOR PLATI NELEGALE DIN BUGETUL LOCAL. EXECUTAREA UNOR CLAUZE PREVAZUTE IN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA, PRIVIND PLATA CATRE SALARIATI A UNOR SUME PENTRU CARE NU EXISTA TEMEI LEGAL. - Decizie nr. 355 din data de 09.04.2009
ACTIUNE IN STABILIREA RASPUNDERII CIVILE DELICTUALE - Sentinta civila nr. 134 din data de 22.01.2006
Pretentii civile. Raspunderea civila delictuala se intemeiaza pe ideea repararii unui prejudiciu, in timp ce raspunderea penala se intemeiaza pe ideea pedepsirii celui care a savarsit o fapta ilicita, apreciata de lege ca fiind infractiune. De aseme... - Sentinta civila nr. 2650/17.04.2008 din data de 21.09.2009
Raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 23883 din data de 10.03.2010
Raspundere civila delictuala - Hotarare nr. 1827 din data de 17.03.2010