InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Braila

Cerere de liberare provizorie sub control judiciar admisa

(Hotarare nr. 488/113/2009 din data de 19.02.2009 pronuntata de Tribunalul Braila)

Domeniu Liberare provizorie | Dosare Tribunalul Braila | Jurisprudenta Tribunalul Braila

                     Cerere de liberare provizorie sub control judiciar admisa.                          Verificarea indeplinirii conditiilor de admisibilitate a cererii, conditii                 prevazute de art. 1602 alin. (1) si alin. (2) C.p.p.
             Obligatiile stabilite de instanta in sarcina inculpatului pe durata                 liberarii provizorii sub control judiciar. Desemnarea unui organ judiciar                 cu supravegherea respectarii de catre inculpat a obligatiilor stabilite de                 catre instanta.

Prin incheierea din 19.02.2009 - a Tribunalului Braila in baza art. 1608a alin. (2) C.p.p. s-a admis cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul C.E.A. si s-a dispus punerea sa in libertate provizorie de sub puterea mandatului de arestare preventiva.
In baza art. 1608a alin. (3) C.p.p. in referire la art. 1602 alin. (3) si alin. (31) C.p.p., s-a dispus ca pe durata liberarii provizorii inculpatul C.E.A. sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa nu depaseasca limita teritoriala a judetului Braila;
b) sa se prezinte la organul de urmarire penala si la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea de catre instanta, respectiv Postul de Politie Vadeni, judetul Braila, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
d) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus masura;
e) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme;
f) sa nu se apropie de martorii cauzei si de inculpatii D.G.C. si T.T. F. si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect decat in cazurile si conditiile cand solutionarea cauzei penale in care sunt cercetati impreuna, o va impune.
S-a atras atentia inculpatului C.E.A.   ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor stabilite de instanta se va lua fata de el masura arestarii preventive.
Analizand cererea inculpatului C.E.A.   de liberare provizorie sub control judiciar prin prisma motivelor invocate in cerere a concluziilor puse de inculpat prin avocat si de reprezentantul Ministerului Public, a actelor si lucrarilor aflate la dosar si a dispozitiilor legale in materie, instanta a apreciat ca cererea formulata este intemeiata pentru urmatoarele considerente:
Potrivit dispozitiilor art. 1602 alin. (1) si alin. (2) C.pr.pen. liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda in cazul infractiunilor din culpa precum si in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani.
Liberarea provizorie sub  control judiciar nu se acorda in cazul in care exista date din care rezulta  necesitatea de a-l impiedica pe invinuit sau inculpat sa savarseasca alte infractiuni sau ca acesta va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor parti, martori sau experti, alterarea ori distrugerea mijloacelor de proba sau prin alte asemenea fapte.
Inculpatul C.E.A.   este cercetat pentru complicitate la savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc prevazuta de art. 26 C.pen. raportat la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. si art. 75 lit. "a" C.pen., infractiune sanctionata de lege cu pedeapsa inchisorii intre 3 si 15 ani.
Astfel, instanta apreciaza ca inculpatul indeplineste conditia referitoare la cuantumul pedepsei infractiunii pentru care este cercetat, conditie prevazuta de art. 1602 alin. (1) C.pr.pen. pentru a fi liberat provizoriu sub control judiciar.
Cu privire la conditiile prevazute de dispozitiile art. 1602 alin. (2) C.pr.pen., instanta retine urmatoarele:
La dosar nu exista date din care sa rezulte ca inculpatul intentioneaza sa comita alte infractiuni sau ca va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului in cauza in care este cercetat prin influentarea unor parti, martori sau experti sau prin alterarea ori distrugerea mijloacelor de proba sau prin alte asemenea fapte.
In cauza nu exista parti vatamate iar celelalte parti, respectiv inculpatii D.G.C. si T. T. F. au sustinut in declaratiile lor din dosarul de urmarire penala, ca inculpatul C.E.A. i-a transportat ca taximetrist in mai multe randuri fara sa cunoasca ca ei comercializau droguri. Cand la a II-a cursa inculpatul a aflat acest lucru, le-a cerut sa nu-l mai solicite cu taxiul pentru astfel de treburi. Practic cei doi autori au dat declaratii care sustin declaratia inculpatului C.E.A.   si "influentarea lor" nu ar avea obiect.
In cauza au fost folositi ca martori politisti sub acoperire si instanta va aprecia ca nu exista posibilitatea influentarii lor.
De asemenea, in cauza nu exista experti, iar mijloacele materiale de proba nu sunt la dispozitia inculpatului.
De altfel, in concluziile puse in fata instantei reprezentantul Ministerului Public nu a precizat in concret care sunt datele din care sa rezulte ca inculpatul C.E.A. intentioneaza sa comita alte infractiuni sau ca va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului in cauza in care este cercetat prin influentarea unor parti, martori sau experti sau prin alterarea ori distrugerea mijloacelor de proba sau prin alte asemenea fapte.
Astfel fata de considerentele expuse mai sus instanta va aprecia ca inculpatul C.E.A.  nu se afla in niciuna din situatiile prevazute de art. 1602 alin. (2) C.pr.pen. care sa nu-i permita sa beneficieze de liberare provizorie sub control judiciar.
Sub aspectul temeiniciei cererii formulate instanta va retine urmatoarele:
- din actele de urmarire penala efectuate pana la acest moment in cauza rezulta ca inculpatul C.E.A. a avut o contributie minima la comiterea infractiunii de trafic de droguri prevazuta de dispozitiile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000.
Inculpatul, care lucra ca taximetrist, i-a transportat cu taxiul pe cei doi autori care transportau droguri fara a avea cunostinta ce anume transporta cei doi. La a II-a cursa inculpatul a aflat ca cei doi transporta droguri si le-a cerut sa nu-l mai solicite pentru astfel de treburi.
Pana la un punct inculpatul s-a comportat ca un taximetrist care nu poate sa verifice bunurile pe care le transporta pasagerii taxiului. Nici asupra sa, nici in masina sa si nici la domiciliul sau nu au fost gasite droguri.
- inculpatul nu are antecedente penale astfel cum rezulta din fisa sa de cazier judiciar (fila 229 dosar urmarire penala).
Fata de considerentele expuse mai sus instanta a apreciat ca cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul C.E.A.  este fondata si in temeiul dispozitiilor art. 1608a alin. (2) C.p.p. a admis-o si a dispus punerea sa in libertate provizorie de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr.7 din 07.02.2009 emis de Tribunalul Braila, daca nu este arestat in alta cauza sau in executarea altor pedepse.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Liberare provizorie

Cerere liberare sub control judiciar - Rezolutie nr. 53/I din data de 24.10.2012
Liberare provizorie. Pedeapsa mai mare de 18 ani inchisoare. - Rezolutie nr. 10/Ic din data de 13.04.2012
Liberare provizorie - Rezolutie nr. 33/Ic din data de 26.05.2011
Respingerea cererii de liberare provizorie sub control judiciar .Neindeplinirea cerintelor legale pretinse de art 160 ind 1 alin 2 cpp. Caracterul facultativ al liberarii provizorii – subzistenta temeiurilor care au determinat luarea masurii arestar... - Decizie nr. 29 din data de 08.02.2010
Liberarea provizorie sub control judiciar .Conditii de admisibilitate - Decizie nr. 211 din data de 18.08.2010
Respingerea cererii de liberare provizorie sub control judiciar Neindeplinirea conditiilor legale - Decizie nr. 29 din data de 08.02.2010
Incalcarea principiului publicitatii sedintei de judecata . Judecare in camera de consiliu a cererii de liberare provizorie . Nulitatea absoluta a hotararii. - Decizie nr. 46 din data de 19.05.2010
LIBERARE PROVIZORIE SUB CONTROL JUDICIARE - ADMITERE - Sentinta penala nr. IN C H E I E R E din data de 24.05.2013
Recurs condamnat sub aspectul respingerii cererii de liberare provizorie - respins - Sentinta penala nr. 12 din data de 02.11.2009
Apel. Cererea de liberare provizorie. Indeplinirea conditiilor prevazute de lege. - Decizie nr. INCHEIERE din data de 19.08.2011
Liberare provizorie sub control judiciar. Omisiunea de a dispune asupra admisibilitatii in principiu a cererii si de a proceda la ascultarea inculpatului. Nelegalitate. - Decizie nr. 592 din data de 08.10.2009
Cerere de liberare provizorie sub control judiciar. Respingere. Nemotivare. - Decizie nr. 522 din data de 09.10.2008
Inculpat arestat. Cerere de liberare provizorie sub control judiciar - Decizie nr. 19 din data de 06.03.2008
Liberare provizorie sub conrol judiciar- art 160 ind al 2 al1 cpp - Sentinta penala nr. 83 din data de 12.05.2010
LIBERARE PROVIZORIE SUB CONTROL JUDICIAR. NECESITATEA VERIFICARII INDEPLINIRII CONDITIILOR DE TEMEINICIE SUB TOATE ASPECTELE - Decizie nr. 543 din data de 17.09.2009
Liberare provizorie sub control judiciar. Oportunitate. - Hotarare nr. 0 din data de 04.11.2010
Ridicare control judiciar in cursul urmaririi penale - Hotarare nr. 1838/3/2010 din data de 25.01.2010
Ridicare control judiciar in cursul urmaririi penale - Sentinta penala nr. 1838/3/2010 din data de 25.01.2010
Inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar - Sentinta penala nr. 691 din data de 29.06.2015
Arest la domiciliu. Analiza din perspectiva art. 5 paragraf 3 lit. c din Conventie - Sentinta penala nr. 764/C/CP din data de 20.07.2015