InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Incalcarea principiului publicitatii sedintei de judecata . Judecare in camera de consiliu a cererii de liberare provizorie . Nulitatea absoluta a hotararii.

(Decizie nr. 46 din data de 19.05.2010 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Liberare provizorie | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca prin incheierea penala nr. 42 din data de 17.05.2010 pronuntata de Judecatoria Medias, s-a dispus respingerea cererii de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul petitionar C M–  , recidivist ,  in prezent aflat in arestul I.P.J. Sibiu.
Pentru a hotari astfel, Judecatoria a retinut ca prin incheierea penala nr. 31/A/12.04.2010 a Judecatoriei Medias,  inculpatul a fost arestat preventiv pe o durata de 29 de zile, cu incepere de la 12.04.2010 pana la 10.05.2010, motivat de faptul ca exista indicii temeinice ca acesta a participat in noaptea de 11/12.04.2010 la sustragerea combustibilului dintr-un tir parcat pe raza municipiului Medias , si ca lasarea acestuia in libertate constituie un pericol concret pentru ordinea publica , cu atat mai mult cu cat a suferit mai multe condamnari pentru infractiuni de furt si o infractiune de omor.
Recursul inculpatului impotriva incheierii prin care s-a dispus arestarea sa preventiva a fost respins ca nefondat, prin decizia penala nr.  31/RA/15.04.2010 a Tribunalului Sibiu.
Prin incheierea nr. 38/A/5.05.2010 a Judecatoriei Medias, s-a dispus prelungirea duratei masurii arestarii preventive a inculpatului pana la data de 8.06.2010 , solutie mentinuta in recurs .
La data de 20.04.2010 inculpatul a mai formulat o cerere de liberarea provizorie sub control judiciar, care a fost respinsa de instanta prin incheierea nr. 35/A/21.04.2010, mentinuta in recurs .
La data de 17.05.2010 parchetul a intocmit rechizitoriul de trimitere in judecata a inculpatului C M si a celorlalti inculpati .
Prima instanta a retinut ca actele de cercetare penala efectuate in dosarul de urmarire penala al Parchetului de pe langa Judecatoria Medias  dovedesc faptul ca , in noaptea de 11/12.04.2010,  inculpatul, impreuna cu alti inculpati, au fost depistati de un echipaj al Politiei Municipiului Medias in timp ce sustrageau motorina din rezervorul unui autotren; inculpatii au fugit, fiind urmariti de politisti, acestia fiind nevoiti sa traga focuri de arma pentru somarea si predarea inculpatilor; in posesia inculpatilor s-au gasit bidoane continand 110 l de motorina, care fusese sustrasa din mai multe autocamioane in noaptea respectiva .
 Inculpatul C M a recunoscut ca a participat la sustragerea de motorina, de altfel, toti inculpatii au descris modalitatea de operare si au indicat participarea celorlalti la furt .
Potrivit evidentei de cazier judiciar, inculpatul a suferit numeroase condamnari, incepand cu anul 1994, din perioada minoratului, pentru infractiuni de furt calificat, dar si pentru vatamare corporala grava si omor, prezenta fapta fiind savarsita in perioada liberarii conditionate .
Ca atare, data fiind predispozitia infractionala a inculpatului, atat pentru fapte de furt, dar si pentru fapte de violenta extrema, precum si reiterarea acestui comportament in perioada liberarii conditionate, obtinuta ca urmare a unor aparente dovezi de indreptare care s-au dovedit a fi inselatoare, instanta de fond a apreciat ca nu se poate acorda inculpatului liberarea provizorie, intrucat exista o mare probabilitate ca acesta sa savarseasca in continuare fapte penale .
Impotriva incheierii pronuntate de instanta de fond, a formulat recurs inculpatul, solicitand casarea incheierii atacate, si judecand pe fond sa se dispuna admiterea cererii de liberare provizorie sub control judiciar.
Al doilea motiv de recurs invocat prin aparatorul legal, a fost nelegalitatea hotararii, pentru incalcarea publicitatii sedintei de judecata, intrucat instanta de fond a solutionat cererea de liberare provizorie sub control judiciar in camera de consiliu.
Tribunalul, analizand hotararea atacata potrivit motivelor de recurs invocate, constata ca prealabil analizarii fondului cauzei, in cauza se impunea verificarea respectarii dispozitiilor privind publicitatea sedintei de judecata, si care se circumscrie motivului de recurs pevazut de art. 3859 alin. 4 C.p.p.
Verificand hotararea sub acest aspect, instanta de recurs constata ca dezbaterile au avut loc in camera de consiliu, fiind incalcate astfel dispozitiile privind publicitatea sedintei de judecata.
Potrivit dispozitiilor art. 287-312 C.p.p., care cuprind norme cu caracter de principii comune ce constituie reguli de baza ale sedintei de judecata si care asigura realizarea activitatii de judecata in conditii de obiectivitate si impartialitate. In acest context normativ, publicitatea sedintei de judecata este unul din cele mai importante principii ale procesului penal, intrucat asigura pe de o parte, punerea in valoare a celorlalte principii ale activitatii de judecata (nemijlocirii, contradictorialitatii, rolului activ al instantei), iar pe de alta parte da siguranta faptului ca instanta de judecata, in intreaga ei activitate, respecta toate garantiile procesuale prevazute pentru parti si ceilalti participanti la proces, in vederea aflarii adevarului, oferind societatii posibilitatea exercitarii unui control permanent asupra infaptuirii justitiei.
Consacrarea acestui principiu este asigurata de dispozitiile art. 6 paragraful 1 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, iar pe plan intern, de dispozitiile constitutionale ale art. 127, respectiv de art. 12 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a subliniat importanta acestui principiu procesual, aratand ca art. 6 paragraf 1 din Conventie impune, ca o conditie distincta a unui proces echitabil, publicitatea acestuia – „ Fiecare persoana are dreptul la judecarea in mod public”. In consecinta, Curtea a statuat ca publicitatea procedurilor organelor judiciare la care se refera art. 6 paragraf 1, are ca scop protejarea justitiabililor impotriva unei „justitii secrete”. Prin transparenta pe care o asigura administrarii justitiei, publicitatea dezbaterilor judiciare ajuta la realizarea obiectivului esential – derularea unui proces echitabil in deplina concordanta cu principiile fundamentale ale oricarei societati democratice.
In materia administrarii justitiei penale, acest principiu este consacrat de dispozitiile art. 290 alin. (1) fraza I C.p.p.. Importanta sa, atat ca drept individual al acuzatului cat si ca garantie procesuala, este reflectata de dispozitiile art. 197 alin. 2 C.p.p., care instituie sanctiunea nulitatii absolute pentru ipotezele de nerespectare a publicitatii sedintei.
De la acest principiu, in procesul penal sunt recunoscute o serie de exceptii, respectiv o publicitate mediata, reprezentativa sau simbolica, restransa la o anumita categorie de persoane ( opusa publicitatii populare care este generala si nelimitata).
Aceste exceptii au, fie un caracter de maxima generalitate ( art. 290 alin. 2 C.p.p. -  daca judecarea in sedinta publica ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane, instanta poate declara sedinta secreta), fie sunt limitate la anumite domenii ( art. 485 alin. 2 C.p.p. – sedinta separata, nepublica in cadrul proceduri cu inculpatii minori). Datorita caracterului lor derogator, aceste exceptii sunt intotdeauna mentionate expres in dispozitiile legale, neputand fi deduse pe cale de interpretate.
Verificand normele procedurale ce guverneaza modul de solutionare a cererii de liberare provizorie sub control judiciar, tribunalul A constatat ca acestea nu prevad nici o derogare de la principiul constitutional al publicitatii sedintei de judecata.
Ca atare, solutionarea unei astfel de cereri in camera de consiliu, atrage sanctiunea nulitatii absolute a hotararii, in conditiile art. 197 alin. 2 C.p.p.
Fata de cele expuse, Tribunalul a constatat  ca judecarea prezentei cauze la instanta de fond cu incalcarea principiului publicitatii sedintei de judecata, a atras nulitatea absoluta a hotararii conform art. 197 alin. 2 si 3 C.p.p., cu consecinta casarii hotararii si trimiterii cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Liberare provizorie

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Cerere liberare sub control judiciar - Rezolutie nr. 53/I din data de 24.10.2012
Liberare provizorie. Pedeapsa mai mare de 18 ani inchisoare. - Rezolutie nr. 10/Ic din data de 13.04.2012
Liberare provizorie - Rezolutie nr. 33/Ic din data de 26.05.2011
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017