InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

PENAL:Infractiuni prevazute de O.U.G. nr.31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist

(Decizie nr. din data de 13.11.2008 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau

Infractiuni prevazute de O.U.G. nr.31/2002 privind interzicerea
organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist

     Prin sentinta penala nr.1709 din 19.09.2006, Judecatoria Buzau l-a condamnat pe inculpatul T.Z.M. la 4 luni inchisoare pentru infractiunea de utilizare in public a simbolurilor fasciste, la o pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de raspandire a simbolurilor fasciste, la 4 luni inchisoare pentru utilizare in public a simbolurilor fasciste, prev. de art.4 alin.1 si 2 din OUG.31/2002, in perioada 2004-ianuarie 2005 si din 20.10.2004, la 5 luni inchisoare pentru infractiunea de promovare a ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe, prev.de art.5 fin OUG.31/2002, in perioada 2004 - ianuarie 2005.
     Pentru toate infractiunile s-au retinut dispozitiile art.99 si urmat.C.pen.
     In baza art.11 pct.2 lit.a cu referire la art.10 lit.d C.proc.pen. l-a achitat pe inculpat pentru infractiunea de sprijinire a unei organizatii fasciste, prev. de art.3 alin.2 din OUG.31/2002. In baua art.33-34 C.pen. a contopit pedepsele aplicate, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 5 luni inchisoare, iar in baza art.83 C.pen. a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 3 luni inchisoare aplicate inculpatului prin sentinta penala nr.724 din 28.04.2004 a Judecatoriei Buzau urmand sa execute in total 8 luni inchisoare.
     In baza art.71 al.2 C.pen. a interzis inculpatului, pe durata executarii pedepsei drepturile prevazute de art.64 lit.a,b,c C.pen.
     S-a luat act ca partile vatamate C. K.S. si G. E.A. nu s-au constituit parti civile, iar in baza art.191 C.proc.pen. a obligat inculpatul la 400 lei cheltuieli judiciare catre stat.
     Pentru a hotari astfel, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
     In data de 20.10.2004 inculpatul s-a deplasat pe str. A.M. din munic.Buzau unde, intalnind pe martorul S. F. C., s-a interesat cum poate ajunge la Sinagoga Evreiasca. Deoarece martorul a sesizat tatuajul cu insemnele trupelor naziste SS de pe gatul inculpatului nu i-a furnizat informatia solicitata. A ajuns totusi la Sinagoga, a intrat in curtea acesteia unde a avut o discutie contradictorie cu martorul B. L.I. care i-a cerut sa paraseasca curtea intrucat a observat acel tatuaj dupa care a anuntat organele de politie.
     La data de 12.01.2005 organele de politie au fost sesizate ca prin internet este difuzat un site profund antisemit, prin care se instiga la ura si violenta impotriva partilor vatamate C. K. S. si G. E. A. si a mamei lor Z. C.
     Din cercetarile efectuate a rezultat ca inculpatul a configurat un site "Combat 18 Romania" prin care a transmis fotografia celor doua parti vatamate, adresa lor, precum si indemnuri la violenta impotriva celor doi.
     Site-ul continea simboluri cu caracter fascist-svastica si indemnuri cu caracter rasist precum si reguli cu privire la comportamentul celor care impartasesc opiniile inculpatului.
     Textele respective sustineau suprematia rasei ariene si necesitatea exterminarii tiganilor, sub deviza "bloodandhonour - sange si onoare" precum si regulile ideologiei national socialiste.
     La 25.12.2004, inculpatul a publicat pe site-ul pe care il administra un articol din ziarul "Evenimentul Zilei" in legatura cu ritualurile pagane petrecute in Cetatea de la Costesti, aratand ca va sustine din toate punctele de vedere societatea respectiva (societatea GEBELEIZIS).
     La intalnirile cu prietenii inculpatul folosea salutul hitlerist, insotit de expresia "heil Hitler", sustinand necesitatea exterminarii evreilor, negrilor si tiganilor.
     In drept, instanta a stabilit ca faptele inculpatului intrunesc elementele consitutive ale infractiunilor prev.de art.4 alin.1, art.4 alin.2, art.5 din OUG.31/2002 si l-a condamnat la pedepsele mai sus aratate.
     Impotriva hotararii mai sus aratate au declarat apel inculpatul T.Z..M., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie sustinand ca nu se face vinovat de savarsirea faptelor pentru care a fost condamnat, precum si Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau.
     Acesta din urma a aratat ca in mod gresit instanta de fond, desi a facut referire in motivare, nu a retinut si in dispozitiv dispozitiile art.41 alin.2 C.pen. pentru infractiunile comise in perioada 2004 - ianuarie 2005; in mod nelegal a fost achitat pentru infractiunea prev.de art.3 alin.2 din OUG.31/2002 intrucat inculpatul prin intermeiul internetului (rezultand acest lucru din CD-ul aflat la fila 35) a creat un forum special pentru sustinerea societii Gebeleizis, aratand ca o sprijina, iar activitatea acelei societati a fost desfasurata de 13 persoane, deci un grup mai mare de 3 persoane astfel cum prevad dispozitiile legale.
     Prin decizia penala nr.147/2007 Tribunalul Buzau a admis apelul inculpatului, nu si al Parchetului insa aceasta hotarare a fost casata de Curtea de Apel Ploiesti prin decizia penala nr.221 din 07.11.2007. Potrivit acestei decizii s-a trimis cauza spre rejudecare la instanta de apel pentru respectarea dispozitiilor legale privind judecarea inculpatilor minori.
     Cu ocazia rejudecarii s-a solicitat Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Buzau intocmirea referatului de evaluare, acesta fiind depus la dosar la 05.05.2008, iar inculpatul a fost reaudiat acesta sustinand ca nu se face vinovat de faptele pentru care a fost condamnat, ca el este nationalist si nu fascist, iar site-urile in care erau fotografiile acelor evrei nu au fost create de el.
     Tribunalul, procedand la rejudecarea apelurilor declarate in cauza, constata ca acestea sunt nefondate, urmand a fi respinse pentru urmatoarele considerente:
     Cu privire la infractiunea prev.de art.3 alin.2 din OUG.31/2002, in mod legal s-a dispus achitarea inculpatului pentru aceasta fapta penala nerezultand, din nici un mijloc de proba, ca organizatia Gebeleizis are caracter fascist, rasist sau xenofob, astfel ca nu are nici o consecinta penala, fapta inculpatului care prin intermediul internetului, a aratat ca o sprijina.
     Astfel, accesand pagina de internet privind aceasta organizatie (Gebeleizis.org) sa constata de instanta de control judiciar ca scopul acesteia aratat la "crez si doctrina" este infiintarea pe teritoriul Romaniei a unei comunitati etnice fidele religiei si culturii strabunilor traco-daci.
     Aceasta a fost infiintata in anul 2003 la initiativa numitilor T.C., A. M. si F. B., scopul fiind acela de a face cunoscute cultura si traditiile strabunilor traco-daci; emblema este balaurul dacic cu cap de lup.
     Pe aceeasi pagina este statutul asociatiei si obiectivele ei (organizarea de cercuri de studiu - de istorie, lingvistica, religie, promovarea sporturilor autohtone, cercetarea etnografica, tabere arheologice, editarea de carti si periodice, intretinerea monumentelor istorice, etc.
     In acelasi meniu urmeaza simbolistica, materiale video, informatii despre procese penale ale societatii, etc.
     Chiar daca in materialele mentionate in dosar (articole din presa pe care inculpatul doar le-a accesat) rezulta anumite manifestari ale membrilor lor, nu rezulta de nicaieri ca aceasta societate promoveaza ideologia fascista, rasista sau xenofoba.
     In ceea ce priveste celelalte infractiuni, incadrarile facute de instanta de judecata sunt corecte, iar pedepsele sunt bine individualizate.
     Inculpatul T. Z. M. a purtat in public acel tatuaj cu insemnele trupelor naziste SS si a promovat conceptiile si doctrinele cu caracter fascist, dovada fiind site-ul creat cu insemnele naziste (svastica), folosind salutul "heil Hitler" atat pe internet cat si la intalnirile cu prietenii, semnand "WIRTZ".
     Este adevarat ca initial insemnele SS erau ale unitatilor combatante (armate - Waffen SS) ca insemne pe uniformele acestora (pe casca), iar pe gulere fiind tresele corespunzatoare fiecarei armate, insa ulterior acestea au fost preluate si de unitatile SS de exterminare din lagarele de concentrare. In acest sens este si raspunsul Comisiei de Heraldica aflat la dosar.
     Cu privire la svastica, acesta este un insemn care initial a avut caracter pozitiv, insemnand in hinduism "aducator de noroc" aceasta reprezentand o cruce cu bratele indoite la jumatate in unghi drept.
     In occident insa este cunoscuta ca emblema a miscarii naziste si in prezent utilizarea ei este interzisa.
     Intr-o declaratie data in cursul urmaririi penale arata ca nu este vorba de zvastica ci de "ciocanul lui Thor" (zeul trasnetului in mitologia nordica) insa acesta in realitate este un nume alternativ al zvasticii.
     Acest insemn negru pe fond alb a fost ales ca emblema a Partidului National Socialist German care a deturnat sensul initial al acestui simbol.
     Din calculatorul inculpatului au fost extrase pe CD-ul depus la dosar o serie de materiale care odata accesate conduc la concluzia certa a faptului ca T. Z. M. este adept al ideologiei naziste - foloseste zvastica drept simbol, saluta "heil Hitler", semneaza "WIRTZ", iar discutiile purtate cu alte persoane fac referire la ideologia nazista.
     Nazismul sau national-socialismul este o ideologie totalitara aplicata in timpul dictaturii lui Adolf Hitler si potrivit ei natiunea este creatia unei rase iar puterea trebuie detinuta doar de rasele pure prin eliminarea raselor impure (evrei, tigani).
     Fapta acestuia prevazuta de art.5 din orgonanta de a promova ideologia fascista, aratand pe net pozele unor evrei, indemnand pe cei care le vad sa atace inamicul cu toate costurile, dandu-le adresa exacta este o infractiune deosebit de grava, putand pune in pericol integritatea fizica sau chiar viata acestor persoane.
     Faptul ca este adept al acestei ideologii rezulta si din referatul de evaluare intocmit in cauza, aratandu-se ca are o atitudine negativa fata de grupurile minoritare (evrei, rromi), din faptul ca s-a deplasat la Sinagoga si in urma unor dicutii la scuipat pe cel care era prezent in curtea acesteia - declaratie urmarire penala.
     Pedepsele sunt bine individualizate si nu trebuie pierdut din vedere faptul ca a mai fost condamnat anterior pentru ca a desenat o zvastica pe peretele unui bloc, neintelegand sa-si schimbe comportamentul desi se afla intr-un termen de incercare stabilit de o hotarare judecatoreasca; in acest interval de timp a fost cercetat pentru fapte asemenatoare dispunandu-se scoaterea de sub urmarire penala.
     In concluzie, apelul declarat de acesta urmeaza sa fie respins.
     In ceea ce priveste apelul declarat de parchet, tribunalul considera ca este nefondat.
     In mod legal s-a dispus achitarea inculpatului pentru infractiunea prev.de art.3 al.2 din OUG.31/2002, pentru motivele aratate anterior. S-a sustinut ca in cauza exista o neconcordanta intre considerente si dispozitiv in sensul ca s-au retinut in considerente dispozitiile art.41 al.2 C.pen. cu privire la purtarea in public a insemnelor naziste, detinere de astfel de materiale si promovarea ideologiei fasciste, nefiind retinute insa si in dispozitiv.
     Analizand acest aspect, tribunalul considera ca in cauza nu port fi retinute dispozitiile art.41 al.2 C.pen. fiind vorba de infractiuni continue. Astfel, purtarea in public a acelui tatuaj se consuma in momentul in care este purtat in public, infractiunea epuizandu-se dupa acest moment prin inlaturarea lui sau prin condamnarea lui.
     Nu poate fi vorba de o infractiune continuata purtatea in public a tatuajului intrucat inculpatul nu l-a purtat in baza aceleeasi rezolutii ci pur si simplu ca pe un insemn permanent.
     In ceea ce priveste site-urile create ele au fost create o singura data, iar faptul accesarii lor nu poate conduce la concluzia mai multor acte materiale, existand ca si in cazul celeilalte fapte o prelungire a laturii materiale peste momentul consumarii.
     In concluzie, dispozitivul hotararii corespunde unei incadrari corecte, neproducandu-se o vatamare a intereselor inculpatului prin retinerea dispozitilor art.41 al.2 C.pen. in considerente.
     Hotararea a ramas definitiva prin decizia 788/09.10.2008 a Curtii de Apel Ploiesti , prin respingerea recursurilor declarate de parchet si de inculpat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011