InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

Omor-Incidenta dispozitiilor art.73 lit.b din Codul penal

(Sentinta penala nr. din data de 30.12.2009 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau


Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau din.2009 s-a dispus trimiterea in judecata  a inculpatului B. D. pentru savarsirea infractiunii de omor prevazuta de art. 174 cod penal.
S-a retinut in sarcina inculpatului ca in seara zilei de 12.04.2009 a aplicat  o  lovitura  de cutit numitului M. C., urmare careia acesta a decedat.
Analizand intregul material probator administrat in cauza, respectiv  procesul-verbal de cercetare la fata locului si plansele  fotografice, procesul-verbal de constatare tehnico-stiintifica, raportul medico-legal de necropsie si  completarile la acesta, declaratiile martorilor, declaratiile partii vatamate, precum si declaratiile inculpatului care se coroboreaza in mare parte cu celelalte probe,  instanta va retine urmatoarea situatie de fapt:
Inculpatul  B. D locuieste pe raza comunei _, sat   _, judetul _, este necasatorit, iar de circa 20 de ani este cantaret bisericesc (dascal) la Parohia din satul _, comuna _, parohie de care  apartin si cei din satul sau de domiciliu.
Datorita profesiei si perioadei indelungate de locuitor in zona, a cunoscut majoritatea consatenilor, printre care si familia M.,  compusa din sot - M. C., sotie - M. E.(55 ani) si fiu  - M. G., in varsta de 27 de ani. Cu aceasta familie inculpatul a avut relatii  apropiate, in sensul ca se ajutau reciproc la treburile gospodaresti,  se imprumutau cu diverse sume de bani, inculpatul servind masa la acestia sau mancare adusa de familia M., avand in vedere ca locuia singur.
In dimineata zilei de 12.04.2009,  fiind duminica si sarbatoarea religioasa a "Floriilor", inculpatul a participat la oficierea slujbei religioase in satul _, dupa care, impreuna cu preotul, au participat la alta slujba, ce a avut loc in satul _ din aceeasi comuna. Dupa terminarea serviciului religios, inculpatul a participat la un praznic in acelasi sat, ocazie cu care a servit masa si a consumat bauturi alcoolice (vin) revenind la domiciliul sau din satul _ in jurul orelor 20,00-20,30, cand afara incepuse sa se insereze.
La circa un sfert de ora, la domiciliul inculpatului a venit numita M. E. care i-a adus un ibric cu ciorba de peste, ciorba fiind adusa la  cererea acestuia, adresata telefonic, in dimineata acelei zile (conform obiceiului religios, in acea zi de post se permitea consumul de carne de peste). Aceasta a lasat ibricul cu ciorba pe masa din hol (in acel loc fiind gasit si cu ocazia cercetarii la fata locului, efectuata a doua zi -  vezi   procesul-verbal de cercetare si plansa fotografica) si a intrat in camera in care locuia in mod obisnuit inculpatul, asezandu-se pe pat langa acesta.
Dupa circa 10 minute, la domiciliul inculpatului a venit victima M. C. (cel mai probabil dupa sotie, cand a constatat ca aceasta nu se mai afla la domiciliu), care a patruns in hol si a inceput sa strige "curva, tarfa",  punand mana la gatul sotiei ce iesise in hol la auzul venirii sotului. Vazand ce se intampla, inculpatul a iesit din camera in hol, i-a reprosat victimei ce face, dandu-si reciproc cate un pumn, dupa care de pe masa din hol, unde se afla si ibricul cu ciorba, a luat un cutit si i-a aplicat o lovitura in abdomen.
In timp ce victima se vaieta ca a fost lovita, inculpatul a realizat ce a facut si, cu ajutorul sotiei, au introdus-o in camera, au asezat-o pe pat, unde au sters si pansat rana cu un prosop.
Constatand gravitatea starii victimei, sotia acestuia a apelat la  martorul M. A., care a transportat-o cu autoturismul proprietate la Spitalul _, de unde victima a fost transportata cu ambulanta la Spitalul Judetean _, unde in jurul orelor 1,00 a decedat.
Conform raportului de necropsie nr. 90/C/2009, eliberat de SJML _, moartea victimei M. C. s-a datorat hemoragiei interne masive, consecinta unei plagi penetrante abdominale cu leziuni de punte si  mezouri si transfixie gastrica. Leziunile de violenta constatate la necropsie  s-au putut produce prin lovire cu corp dur si ascutit, posibil cutit, pentru leziunile  abdominale, si au legatura de cauzalitate directa, neconditionata cu decesul. De asemenea, s-a constatat ca in momentul decesului victima avea in sange o concentratie etanolica de 2,20 g la mie.
      In cauza nu poate fi retinuta incidenta dispozitiilor art. 73 lit. b Cod penal intrucat din probele administrate nu rezulta faptul ca  inculpatul a fost provocat intr-un anume  fel (prin folosirea de violenta, printr-o atingere grava a demnitatii  sau prin alta actiune ilicita grava) de catre victima. Astfel,  va fi respinsa cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de inculpat.
In drept, fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor prevazuta de art. 174 Cod penal.
La individualizarea pedepsei se vor avea  in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv  limitele de pedeapsa prevazute de lege, gradul de pericol social  al faptei, precum si  persoana inculpatului care se afla la prima incalcare a legii penale si a recunoscut fapta comisa.
Astfel, pot fi retinute in favoarea sa  circumstantele atenuante prevazute de  art. 74  Cod penal.
Fiul victimei, M. G. s-a constituit parte civila cu suma de 5000 lei despagubiri civile si 200 000 lei daune morale.
Suma de 5000 lei reprezinta cheltuielile efectuate  de acesta cu ocazia inmormantarii tatalui sau si a pomenilor ulterioare, conform probelor administrate in cauza.
Avand  in vedere faptul ca partea civila are varsta de 26 ani,  ca i-a fost pricinuita o puternica trauma psihica prin decesul tatalui sau, dar si imprejurarile in care a fost comisa fapta,  instanta constata ca suma de 5000 lei reprezinta o compensatie corespunzatoare a suferintei cauzate.
Retinand vinovatia inculpatului instanta urmeaza sa-l condamne in baza art. 174 Cod penal cu aplicarea art. 74 si 76 lit. a Cod penal la o pedeapsa de 7 ani si 6 luni inchisoare pentru infractiunea de omor.
      Conform art.  71 Cod penal va interzice  inculpatului drepturile  prevazute de art.  64 lit a teza a II-a  si lit b  Cod penal pe  durata executarii pedepsei.
      Va aplica inculpatului pedeapsa complementara  a interzicerii drepturilor  prevazute de art. 64 lit  a si b  Cod penal  pe durata de 2 ani  incepand cu data executarii  pedepsei principale.
      Conform art. 88 Cod penal va deduce   din pedeapsa retinerea si arestul preventiv  incepand cu 15.04.2009 la zi.
      Potrivit art.  350 Cod procedura penala  va mentine arestul preventiv  al inculpatului
      In baza art. 118 lit b Cod penal va confisca de la inculpat cutitul  folosit  la savarsirea infractiunii .
      In baza art. 998 Cod civil  si art. 14 Cod procedura penala va obliga  pe inculpat la  plata catre  partea civila  M. G. a sumei de 5.000 lei cu titlu  de despagubiri civile si 50.000  lei  cu titlu de daune morale .
      Va obliga pe inculpat  la 500 lei  cheltuieli de judecata catre partea civila .
      Va obliga pe inculpat la 1300 lei  cheltuieli judiciare catre stat din care 300 lei  reprezinta onorar aparator oficiu in faza de urmarire penala .

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

      Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice in sensul  retinerii  incidentei  dispozitiilor art. 73 lit b  Cod penal.
      In baza art. 174  Cod penal cu aplicarea  art. 74 si 76  lit a Cod penal  condamna pe inculpatul  B. D.,  la o  pedeapsa de  7 ani si 6 luni  inchisoare  pentru savarsirea infractiunii de  omor .
      Conform art.  71  Cod penal interzice  inculpatului drepturile  prevazute de art.  64 lit a teza a II-a  si lit b  Cod penal pe  durata executarii pedepsei.
      Aplica inculpatului pedeapsa complementara  a interzicerii drepturilor  prevazute de art. 64 lit  a si b  Cod penal  pe durata de 2 ani  incepand cu data executarii  pedepsei principale.
      Conform art. 88 Cod penal deduce   din pedeapsa retinerea si arestul preventiv  incepand cu 15.04.2009 la zi.
      Potrivit art.  350 Cod procedura penala   mentine arestul preventiv  al inculpatului
      In baza art. 118 lit b Cod penal  confisca de la inculpat cutitul  folosit  la savarsirea infractiunii .
      In baza art. 998 Cod civil  si art. 14 Cod procedura penala obliga  pe inculpat la  plata catre  partea civila  M. G. a sumei de 5.000 lei cu titlu  de despagubiri civile si 50.000  lei  cu titlu de daune morale .
      Obliga pe inculpat  la 500 lei  cheltuieli de judecata catre partea civila .
      Obliga pe inculpat la 1300 lei  cheltuieli judiciare catre stat din care 300 lei  reprezinta onorar aparator oficiu in faza de urmarire penala .
      Cu drept de apel in  termen de 10 zile  de la comunicare pentru inculpat si de la pronuntare  pentru  partea civila.
      Pronuntata in sedinta publica astazi 08.10.2009
      
      PRESEDINTE GREFIER
      
      
      
      
4 ex. 28.10.2009

2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010