InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

PENAL.OMOR

(Sentinta penala nr. din data de 14.04.2010 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau



     Pe rol fiind judecarea procesului penal pornit prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau nr__/2009 prin care s-a dispus  trimiterea in judecata a inculpatului S.R.   fiul lui _.. nascut la data de __ in com__jud Constanta domiciliat in __.. jud Buzau, aflat in Penitenciarul Focsani, pentru savarsirea infractiunilor de omor prev. de art. 174 cod penal si lipsire de libertate prev. de art.189 al.1 cod penal .
     Dezbaterile si prezenta au avut loc in sedinta publica din __ fiind consemnate in incheierea de sedinta care face parte integranta din prezenta sentinta si cand instanta avand nevoie de timp in vederea deliberarii a dispus amanarea pronuntarii la data de _. Dupa deliberare,
     

INSTANTA

Asupra prezentului proces penal :
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau din _..2009 in dosarul nr__2009,s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului S.R. pentru savarsirea infractiunilor de omor si lipsire de libertate in mod ilegal prev.de art.174 cod penal si art.189 alin.1 cod penal.
S-a retinut urmatoarea situatie de fapt :
Din anul 1990,S.O., mama inculpatului ,s-a mutat in domiciliul victimei D.V., intretinand relatii de concubinaj pana in luna iulie 2009 cand, in urma unor discutii ,a parasit domiciliul comun,mutandu-se in comuna __jud.Constanta,unde locuiesc fratii inculpatului.
Inculpatul S.R. a locuit impreuna cu acestia incepand din anul 2006 ,relatiile cu victima fiind normale la inceput insa ,ulterior, din cauza consumului de alcool,acestea s-au deteriorat.
In data de 2.08.2009 ora 8,00,inculpatul a plecat la un magazin din comuna Merei,unde a consumat bauturi alcoolice.
In jurul orelor 15,00 a revenit la domiciliu si a constatat ca victima D.V. consumase bauturi alcoolice. Aceasta din urma i-a cerut sa isi faca bagajele si sa plece in judetul Constanta la mama sa.
S.R. a intrat in casa si a introdus obiectele vestimentare in 3 saci,dupa care a rugat victima sa-l mai lase in domiciliu 3-4 zile pentru a munci cu ziua,sa faca rost de bani pentru transport.
A precizat inculpatul ca victima nu a fost de acord,a inceput sa il injure si cu un cutit a incercat sa il taie in zona abdomenului;a parat lovitura,victima a scapat cutitul,a lovit-o cu pumnul in fata,aceasta cazand pe dalele din fata casei.
In timp ce se afla cu fata in sus,inculpatul i-a mai aplicat 3-4 pumni,dupa care,a legat-o cu o pereche de sireturi,a intrat in casa si s-a culcat pana la orele 23,00 cand au venit mai multi vecini,ce au auzit victima gemand.
Toate aceste aspecte au fost relatate de inculpat care nu a recunoscut ca i-a aplicat victimei lovituri cu un topor in zona capului.
Din raportul de constatare medico legala nr.A __ al INML Mina Minovici Bucuresti a rezultat ca moartea victimei a fost violenta si s-a produs prin coma neurologica cu leziuni hemoragice meningo-cerebrale,consecinta unui traumatism cranio-cerebral si facial cu echimoze,excoriatii faciale,plagi contuze si hematoame epicraniene cu multiple fracturi de neuro si viscero-craniu(fractura cominutiva cu infundare cu scoama temporala stanga).
In cursul cercetarii judecatoresti instanta a procedat la audierea inculpatului si a martorilor B.C.,P.C.si S.M.D..
Inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor retinute in sarcina sa,precizand insa ca nu l-a lovit cu toporul,neavand intentia de a omori,victima cazand dupa ce a lovit-o cu pumnul, cu capul de o piatra.
A recunoscut ca a legat-o si a rezemat-o de peretele casei si" a lasat-o horcaind ,crezand ca o sa-si revina".
Declara ca a procedat astfel,revoltat de faptul ca victima i-a cerut sa-si stranga lucrurile si sa plece.
Martorul B.C. a declarat ca in seara respectiva,a dus-o pe sotia sa la serviciu iar la intoarcere,in apropierea casei, a auzit gemete si,uitandu-se peste gard, a vazut victima cazuta la pamant,cu fata plina de sange,cu zgarieturi,era legata de maini si de picioare cu niste sireturi iar de la maini erau sireturi legate de cureaua de la pantaloni.
Martorii P.C.si S.M.D.,angajati ai _.. Buzau,deplasandu-se la fata locului au constatat ca victima prezenta numeroase traumatisme si era legata de maini si de picioare cu niste sireturi.
Desi inculpatul nu a recunoscut ca a lovit victima cu un topor in cap,aceasta sustinere este contrazisa de concluziile raportului medico legal, in sensul ca fractura de calota craniana prezinta forma geometrica triunghiular-ovalara,posibil amprenta unui corp dur cu muchie,cu dimensiunile 3,2/2,9 cm iar intre leziunile traumatice si deces exista o legatura directa de cauzalitate.
La fata locului s-a gasit un topor cu urme de sange ce a fost ridicat de organele de politie si,coroborata aceasta imprejurare cu concluzia din raportul medico legal,rezulta fara dubiu ca inculpatul a lovit victima cu muchia toporului in cap.
Fapta inculpatului S.R. de a lovi victima cu muchia toporului in cap constituie infractiunea de omor , iar fapta acestuia de o lega,punand-o in imposibilitatea de a se deplasa,intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal.
Nu poate sustine inculpatul ca nu a avut intentia de a o omori intrucat,chiar daca nu a urmarit producerea mortii,prin lovirea victimei cu muchia toporului in cap a acceptat posibilitatea producerii acestui rezultat.
In consecinta,fiind dovedita vinovatia inculpatului,urmeaza ca Tribunalul sa il condamne la o pedeapsa de 15 ani inchisoare pentru infractiunea de omor prev. de art.174 cod penal si la o pedeapsa de 5 ani pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal,urmand in baza art.33-34 cod penal sa execute pedeapsa cea mai mare,aceea de 15 ani inchisoare.
In baza art.174 cod penal inculpatul va executa si pedeapsa de 3 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a teza a II a si lit.b cod penal.
In ceea ce priveste latura civila a cauzei,surorile victimei,cele care au suportat cheltuielile de inmormantare,s-au constituit parti civile dupa cum urmeaza : PE-500 lei cu titlu de cheltuieli de inmormantare; VV-600 lei cheltuieli inmormantare,500 lei transport la instanta si un leu daune morale ;DF-3000 lei cheltuieli inmormantare si 500 lei cheltuieli transport precum si 100.000 lei daune morale iar BM -600 lei cheltuieli de inmormantare ,500 lei transport si 1000 lei daune morale.
Inculpatul a fost de acord cu despagubirea acestor parti civile,cu cheltuielile de transport si cele de inmormantare,nu si cu cuantumul daunelor morale.Fiind de acord cu plata primelor sume,instanta il va obliga la plata lor.
In ceea ce priveste daunele morale,suma de 1 leu nu reprezinta un prejudiciu real moral cauzat partii civile astfel ca instanta nu il va obliga pe inculpat la aceasta suma.
Va admite insa cererea partili civile D.F.,apreciind insa ca o suma de 20.000 lei cu acest titlu este de natura a acoperi prejuridicul moral constand in suferinta psihica cauzata de pierderea fratelui sau .Va admite si cererea partii civile B.M.(in ceea ce o priveste pe aceasta, instanta va admite cererea integral intrucat nu a solicitat decat suma de 1000 lei cu acest titlu).
Desi este o suma modica ,legea nu permite instantei sa acorde mai mult decat s-a cerut de parte.
Aceste parti civile au solicitat schimbarea incadrarii juridice in infractiunea de omor deosebit de grav savarsita prin cruzimi,prev.de art.176 lit.a cod penal.
Cererea nu poate fi primita insa de instanta deoarece in cauza,nu pot fi retinute aceste prevederi.
Savarsirea infractiunii in aceasta modalitate,presupune acte materiale savarsite cu o cruzime deosebita,de o maxima intensitate ,care sa provoace victimei suferinte cumplite cu o mare durata in timp inainte de producerea decesului.
Ori,in cauza,inculpatul i-a aplicat cativa pumni victimei,aceasta a cazut la pamant,dupa care i-a aplicat o lovitura in cap cu muchia toporului si a legat-o.
In aceasta situatie,instanta va respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de partile civile.
Retinand vinovatia acestuia,instanta il va obliga si la cheltuielile de spitalizare cu care spitalele in care a fost internata victima s-au constituit parti civile,tinand seama de faptul ca Spitalul Clinic de Urgenta Sf.Pantelimon a solicitat si dobanda calculata de la data decesului victimei si pana la achitarea integrala a debitului,in timp ce Spitalul Judetean de Urgenta Buzau nu a cerut dobanda legala.
Va dispune confiscarea toporului corp delict,va mentine starea de arest si va deduce retinerea si arestul preventiv la zi si il va obliga pe inculpat la cheltuieli judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

     Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de partile civile P.E. ,V.V.,D.F. si B.M., din infractiunea prev. de art. 174 cod penal in infractiunea prev. de art. 176 lit.a cod penal.
     In baza art. 174 cod penal condamna pe inculpatul S.R.   fiul ___.. nascut la data de 30.07.1981 in com. __jud Constanta domiciliat in comuna __jud Buzau, CNP____.., aflat in Penitenciarul Focsani, la o pedeapsa de 15 ani inchisoare pentru infractiunea de omor si la 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II a si b cod penal.
     In baza art. 189 al.1 cod penal condamna acelasi inculpat la o pedeapsa de 5 ani pentru infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal.
     In baza art. 33 lit.a - 34 lit.b cod penal inculpatul va executa pedeapsa cea mai mare, aceea de 15 ani inchisoare.
     In baza art. 35 al.1 cod penal inculpatul va executa si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II a si lit.b cod penal pe o durata de 3 ani.
     Aplica art. 71-64 lit.a teza a II a si lit.b cod penal.
     Mentine starea de arest si deduce din pedeapsa retinerea din 03.08.2009, 20.08.2009 si arestul preventiv la zi incepand cu 21.08.2008.
     Obliga inculpatul la 3362,028 lei cheltuieli de spitalizare, cu dobanda legala aferenta calculata de la 10.08.2009 si pana la achitarea integrala catre Spitalul Clinic de Urgenta "Sf.Pantelimon" Bucuresti si la 68,52 lei cu acelasi titlu catre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau.
     Obliga inculpatul la despagubiri civile dupa cum urmeaza: catre partea civila P.E.domiciliata in comuna_ jud Buzau -500 lei cu titlul de cheltuieli de inmormantare, catre V.V. -domiciliata in __jud Prahova-600 lei cheltuieli de inmormantare si 500 lei cheltuieli de transport, catre D.F. domiciliata __.jud Ilfov - 20.000 lei daune morale, 3.000 lei cheltuieli de inmormantare si 500 lei cheltuieli de transport, B.M.domiciliata in _.. - 1000 lei daune morale, 600 lei cheltuieli de inmormantare, 500 lei cheltuieli de transport.
     Dispune confiscarea toporului, corp delict.
     Obliga inculpatul la 2.000 lei cheltuieli judiciare catre stat din care 400 lei onorariu aparator oficiu.
     Cu apel in 10 zile de la pronuntare pentru partile civile prezente si de la comunicare pentru celelalte parti si inculpat. 

2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010