InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

PENAL.Infractiunea de lovire. Recunoasterea faptei de catre inculpat. Aplicarea art. 320 indice 1 cod procedura penala.

(Decizie nr. 35 din data de 01.03.2012 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau


     Asupra prezentului recurs penal:
     Prin rechizitoriul nr..../P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Rm.Sarat inregistrat pe rolul Judecatoriei Rm.Sarat la data de 02.08.2011 sub nr.../287, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ... pentru comiterea infractiunii de lovire si alte violente prevazuta si pedepsita de art.180 al.2 Cod penal .
Prima instanta, prin sentinta penala nr..../15.11.2011, in baza art.180 al.2 Cod penal cu aplicarea art.13 Cod penal, art.3201 al.7 C.pr.pen. si art.63 Cod penal  l-a condamnat pe inculpatul ... la o amenda penala in cuantum de 500 lei, l-a obligat pe acesta la plata sumei de 550 lei despagubiri materiale catre partea civila .. . a respins cererea partii civile privind acordarea de daune morale si a obligat inculpatul la 400 lei cheltuieli judiciare catre stat si 500 lei cheltuieli judiciare catre partea vatamata.
     Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut urmatoarele considerente:
     La data de l3 martie 2011 ,  pe raza localitatii ...  s-a organizat  o vanatoare la daunatori ocazie cu care i s-a atras atentia  inculpatului ... sa lege  cainele   pentru a nu exista riscul  de a fi  impuscat,  fara ca  inculpatul sa faca acest lucru.
Partea vatamata, in jurul orelor  l8.00 , a aceleiasi  zile  s-a intalnit cu  inculpatul   care era  sub influenta bauturilor alcoolice  si care   vazand-o pe partea vatamata a acuzat-o ca i-ar fi impuscat  cainele.
Partea vatamata  pentru  a-i  demonstra inculpatului ca se insela i-a aratat ca nu are asupra sa decat o  tija  metalica  ocazie cu care  inculpatul  a luat  acea   tija  si a inceput sa o loveasca pe partea vatamata cazandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un nr. de  4-5   zile de ingrijire medicala conform  certificatului  medico-legal  nr.... /835  din data de l5.03.2011  eliberat de S.J.M.L.  Buzau .
     Fiind audiat inculpatul a recunoscut  fapta comisa  atat in faza de  urmarire penala cat si in fata instantei .
S-a apreciat astfel ca fapta inculpatului  ...care  la data de l3.03.2011  a lovit- o pe partea vatamata ... producandu-i  leziuni ce au necesitat pentru vindecare 4-5 zile de ingrijire medicala intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire si alte  violente,  prevazuta si pedepsita  de art. l80  al.2 Cod penal.
     La individualizarea pedepsei aplicate prima instanta a avut in vedere persoana inculpatului  care nu se afla la prima incalcare a legii penale  fiind condamnat in anul l99l  la 4 ani inchisoare de Tribunalul Buzau pentru infractiunea de tentativa de omor, condamnare pentru care s-a implinit insa termenul  de reabilitare precum si atitudinea sincera a inculpatului atat in faza de urmarire penala cat si in faza de judecata.
Referitor la constituirea  partii vatamate ca parte civila  cu suma de  550 reprezentand despagubiri materiale, prima instanta a  apreciat ca cererea partii vatamate  este justificata coroborand actele de la dosar cu declaratia martorului ... audiat in cauza.
In ceea ce priveste suma de 2.500 lei  reprezentand daune morale, prima instanta a apreciat ca aceasta nu  se justifica  intrucat  partea vatamata nu a suferit  traume fizice si psihice de exceptie care sa justifice acordarea acestora.
Impotriva acestei sentinte penale a declarat recurs partea vatamata . . ..
     In motivarea recursului, recurentul a invederat instantei faptul ca pedeapsa amenzii penale aplicata inculpatului . .. este prea mica raportat la fapta savarsita, la persoana inculpatului, cunoscut pe raza comunei cu un comportament agresiv, consumator de bauturi alcoolice, cu antecedente penale, pedeapsa aplicata nefiind de natura a-si atinge scopul educativ.
     Recurentul a mai aratat ca in mod neintemeiat prima instanta i-a respins cererea de obligare a inculpatului la plata de daune morale in conditiile in care acesta a continuat sa-i aduca jigniri atat la adresa sa cat si la adresa concubinei sale, amenintandu-i cu moartea.
     Tribunalul, examinand sentinta recurata, in raport de criticile formulate, de actele si lucrarile dosarului, dar si din oficiu in limitele motivelor de casare prevazute de art.3859 alin.3 C.pr.penala, constata ca recursul este nefondat, dupa cum se va arata in continuare:
     Instanta de fond a retinut in mod corect situatia de fapt dedusa judecatii, a facut o corecta incadrare juridica a faptei savarsita de inculpatul-intimat . .. iar la individualizarea pedepsei aplicate, a avut in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art.72 C.pen., respectiv imprejurarile savarsirii faptei, gradul de pericol social concret al acesteia, limitele de pedeapsa prevazute de legea penala si persoana inculpatului-intimat, care nu se afla la prima incidenta cu legea penala dar si faptul ca acesta a avut o atitudine sincera pe toata durata de desfasurare a procesului penal, recunoscand savarsirea infractiunii retinuta in sarcina sa, acesta beneficiind, la solicitarea sa, de dispozitiile art.3201 C.pr.pen. .
     Comportamentul agresiv al inculpatului-intimat . ... pe raza localitatii, pe de o parte nu a fost dovedit iar pe de alta parte nu are relevanta in prezenta cauza in conditiile in care persoanele lezate de acest presupus comportament nu au formulat plangeri penale.
     De asemenea, faptul ca inculpatul-intimat ar fi un consumator de bauturi alcoolice, nu constituie o cauza de agravare a pedepsei aplicate de prima instanta.
     Este adevarat ca inculpatul-intimat a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tentativa de omor prin sentinta penala nr..../02.06.1991 a Tribunalului Buzau, definitiva prin decizia penala nr..../18.12.1992 a C.S.J., pedeapsa executata in perioada 06.12.1991-19.07.1994 cand a fost liberat conditionat cu un rest neexecutat de 504 zile inchisoare, insa de la acea data si pana la data de 13.03.2011 inculpatul nu a mai savarsit alte infrcatiuni fiind incidente dispozitiile art.135 si urmatoarele C.pen., neputandu-se sustine astfel ca inculpatul are antecedente penale.
     In ceea ce priveste solicitarea recurentului de obligare a inculpatului la plata daunelor morale in cuantum de 2.500 lei, in mod corect prima instanta a apreciat ca nu se justifica acordarea acestor daune raportat la lipsa traumelor psihice, neexistand la dosarul cauzei acte medicale din care sa rezulte ca recurentului i-au fost necesare mai multe zile de ingrijire medicala decat cele acordate prin certificatul medico-legal  nr..../835  din data de l5.03.2011  eliberat de S.J.M.L.  Buzau.
     Presupusele jigniri si amenintari cu moartea adresate de catre inculpat recurentului si concubinei sale dupa data de 13.03.2011 nu pot constitui temei de acordare a acestor daune morale, recurentul si concubina sa avand posibilitatea de a formula plangeri penale impotriva inculpatului-intimat pentru incidentele ulterioare, ocazie cu care pot solicita acordarea unor stfel de daune.
     Avand in vedere cele retinute mai sus, Tribunalul, in baza dispozitiilor art.38515 pct.1 lit.b C.pr.pen., urmeaza sa respinga, ca nefondat, recursul formulat de recurentul .. impotriva sentintei penale nr..../15.11.2011 a Judecatoriei Rm.Sarat iar in baza art.192 al.2 C.pr.pen., sa-l oblige pe acesta la plata sumei de 30 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.    

1
   

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011