InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Constanta

Restituirea cauzei procurorului in vederea refacerii actului de sesizare a instantei. Interpretarea teleologica a dispozitiilor art.300 alin.2 Cod de procedura penala, in raport de existenta unei vatamari efective aduse dreptului la aparare, si nu in...

(Decizie nr. 1/MF din data de 03.06.2009 pronuntata de Tribunalul Constanta)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Tribunalul Constanta | Jurisprudenta Tribunalul Constanta


Restituirea cauzei procurorului in vederea refacerii actului de sesizare a instantei. Interpretarea teleologica a dispozitiilor art.300 alin.2 Cod de procedura penala, in raport de existenta unei vatamari efective aduse dreptului la aparare, si nu in raport de existenta unor vicii de ordin formal. Efectuarea cercetarilor fata de toate infractiunile deduse judecatii, care nu justifica restituirea cauzei procurorului, in vederea refacerii urmaririi penale. (Decizia Tribunalului Constanta nr.1/MF/03.06.2009, definitiva) Prin sentinta penala nr.944/12.09.2008 pronuntata de Judecatoria Constanta in dosarul penal nr.10149/212/2007, in temeiul art.300 si art.332 Cod de procedura penala, s-a dispus restituirea cauzei privind pe inculpatul Galca Traian catre Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, in vederea refacerii urmaririi penale si actului de sesizare a instantei.
In baza art.192 alin.3 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare au ramas in sarcina statului.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut urmatoarele :
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta - Sectia maritima si fluviala nr.7/PMF/2006 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a invinuitului Galca Traian pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art.178 alin.2 si 5 Cod penal, art.184 alin.l si 3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal (2 infractiuni) si art.35 rap.la art.39 din Legea nr.90/1996 cu aplicarea art.13 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.b Cod penal, precum si neinceperea urmaririi penale fata de Galca Traian, pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art.218 Cod penal si art.14 alin.2 si 4 raportat la art.19 din Legea nr.191/2003.
S-a retinut in sarcina inculpatului Galca Traian ca, in calitate de  comandant al impingatorului "IZVORUL MARE I", in ziua de 08.06.2006, cu prilejul efectuarii manevrei de deplasare a macaralei plutitoare MP 682 din dana 63 in dana 67 a Portului Constanta, nerespectand normele de protectie a muncii, care impuneau deplasarea convoiului impingator - macara plutitoare MP682 cu o viteza de siguranta si o veghe vizuala si auditiva corespunzatoare, in asa fel incat sa permita o apreciere completa a situatiei si a pericolului de coliziune, a colizionat podul incarcator - descarcator nr.2, apartinand partii civile S.C. MINMETAL S.A. CONSTANTA, care s-a prabusit peste convoi, scufundand impingatorul "IZVORUL MARE 1" si a provocat decesul a 6 persoane (2 aflate pe impingator si 4 pe podul nr.2) si vatamarea corporala a alte 2 persoane.
Analizand legala sesizare a instantei, Judecatoria a constatat ca prin procesul verbal din 23.06.2006 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitul Galca Traian, pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, prevazute de art.178 alin.2 si 5 Cod penal, in referire la o singura infractiune prevazuta de art.184 alin.l si 3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a si lit.b Cod penal.
Desi s-a motivat in cuprinsul procesului-verbal ca au fost vatamate 4 persoane, urmarirea penala a fost inceputa pentru o singura infractiune de vatamare corporala, fara a se cunoaste in concret fata de care parte vatamata s-a retinut aceasta infractiune.
Prin ordonanta nr.7/PMF/2006 din 03.01.2007, s-au extins cercetarile penale fata de invinuitul Galca Traian si pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea normelor de protectia muncii, prevazuta de art.35 rap.la art.39 din Legea nr.90/1996, cu aplicarea art.13 Cod penal, precum si schimbarea incadrarii juridice a faptelor din art.175 alin.2 si 5 Cod penal si art. 184 alin.l si 3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a si b Cod penal, in art.178 alin.2 si 5 Cod penal, art.184 alin.l si 3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal si art.35 rap.la art.39 din Legea nr.90/1996, cu aplicarea art.13 Cod penal, toate cu aplicarea art.33 lit.b Cod penal.
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, Sectia maritima si fluviala nr.7/PMF/2006 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a invinuitului Galca Traian pentru savarsirea infractiunilor prevazute de  art.178 alin.2 si 5 Cod penal, art.184 alin.1 si 3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal (2 infractiuni) si art.35 rap.la art.39 din Legea nr.90/1996, cu aplicarea art.13 Cod penal, toate cu aplicarea art.33 lit.b Cod penal.
Raportat la cele doua infractiuni de vatamare corporala pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului, prima instanta retine ca in cuprinsul rechizitoriului, in partea expozitiva s-a aratat ca “in urma accidentului de navigatie din ziua de 08.06.2006, au suferit vatamari corporale numitii Otel Aurel si Raducan Gheorghe.
Conform actului constatator medico-legal nr.5/AM/28.09.2006, Otel Aurel a prezentat leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire de corpuri dure in cadere, necesitand pentru vindecare 24-26 zile de ingrijiri medicale.
Potrivit actului constatator medico-legal nr.3/AM/28.09.2006 intocmit de S.M.L. Constanta, Raducan Gheorghe a prezentat leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu si de corp dur, necesitand pentru vindecare 12-14 zile de ingrijiri medicale.
In ceea ce-l priveste pe Pruna Laurentiu-Constantin, din actul constatator medico-legal nr.4/AM/28.09.2006 eliberat de S.M.L. Constanta, a rezultat ca acesta a prezentat doar acuze subiective fara semne de violenta obiective".
Pentru Stoica Daniel nu s-a facut nicio mentiune cu privire la imprejurarea daca a prezentat sau nu leziuni traumatice.
In raport de modul in care procurorul a expus leziunile suferite de partile vatamate mai sus amintite, se poate deduce (intrucat in rechizitoriu nu se mentioneaza numele celor doua victime relativ la care s-a apreciat ca sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art.184 alin.1 si 3 Cod penal) ca cele doua infractiuni de vatamare corporala din culpa pentru inculpatul a fost trimis in judecata, privesc pe partile vatamate Otel Aurel si Raducan Gheorghe, in raport de mentiunile din actele medicale la care procurorul a facut referire.
Totodata, se constata ca desi au fost indicate in procesul-verbal de incepere a urmaririi penale 4 parti vatamate, iar pentru leziunile celor doua parti vatamate Otel Aurel si Raducan Gheorghe se poate deduce ca inculpatul a fost trimis in judecata, celelate doua victime Pruna Laurentiu-Constantin si Stoica Daniel sunt mentionate in rechizitoriu in calitate de martori, cu privire la acestea nefiind data nicio solutie prin rechizitoriu.
In aceste conditii, instanta se gaseste in situatia de a deduce care sunt victimele in raport de care s-a dat o solutie de inculpare si de trimitere in judecata a inculpatului, deductie in baza careia verifica si introducerea in termenul legal a plangerilor penale si de care solutioneaza actiunile civile .
Instanta apreciaza ca lasarea la aprecierea si interpretarea instantei a acestor aspecte, este contrara principiilor de baza esentiale care guverneaza procesul penal (cu precadere principiile legalitatii si al dreptului la aparare ).
 Prima instanta constata, de asemenea, ca desi toate actele de urmarire penala au fost efectuate cu privire la o singura infractiune de vatamare corporala din culpa (fara a se cunoaste in raport de care din cele 4 victime s-a retinut aceasta infractiune), trimiterea in judecata a inculpatului s-a facut pentru 2 asemenea infractiuni (deducerea numelui celor doua victime fiind lasata la aprecierea fiecaruia).
Instanta retine, astfel, ca au fost incalcate, de catre procuror, prevederile art.264 alin 1 Cod de procedura penala, potrivit carora rechizitoriul constituie actul de sesizare a instantei de judecata si trebuie "sa se limiteze la fapta si persoana pentru care s-a efectuat urmarirea penala si trebuie sa cuprinda, pe langa mentiunile prevazute in art.203, datele privitoare la persoana inculpatului, fapta retinuta in sarcina sa, incadrarea juridica_", sesizand instanta cu o infractiune pentru care nu s-au efectuat acte de cercetare penala si neprecizand numele victimelor in raport de care s-a apreciat ca se impune sesizarea instantei.
Aceasta imprejurare duce la nelegala sesizare a instantei, intrucat asa cum nu ii este permis judecatorului sa pronunte o solutie de condamnare sau de achitare pentru o infractiune pentru care nu a fost sesizata, la fel nu ii poate fi recunoscuta instantei posibilitatea de a pronunta o asemenea solutie pentru o infractiune pentru care nu a fost legal sesizata; o concluzie contrara are ca o consecinta inceperea, efectuarea cercetarii judecatoresti si pronuntarea unor solutii de catre instanta cu privire la doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, in raport de doua victime a caror identitate poate fi doar dedusa prin interpretarea legii si a actelor medicale de la dosar,  desi intreaga activitate de urmarire penala s-a limitat la o singura asemenea infractiune, cu incalcarea competentei functionale de catre instanta.
Ratiunea instituirii de legiuitor a competentei functionale, cu delimitarea atributiilor specifice instantei si cele specifice organului de urmarire penala a avut la baza caracterul obligatoriu al celor doua etape, nefiind permis ca instanta sau organul de urmarire penala sa se substituie sau sa isi aroge atributiile celuilalt.
O alta deficienta a rechizitoriului este aceea ca procurorul nu a pronuntat  solutii si cu privire la cele doua victime Pruna Laurentiu - Constantin si Stoica Daniel (care apar in citativul rechizitoriului ca martori, desi in cursul urmaririi penale au fost parti vatamate), astfel ca cele doua victime au fost private de orice posibilitate legala de a contesta o eventuala solutie de netrimitere in judecata a inculpatului pentru vatamarile suferite potrivit art.2781 alin.1 Cod de procedura penala.
Desigur, s-ar putea contraargumenta ca aceasta este o deficienta minora, intrucat nu s-a adus vreo vatamare inculpatului si celorlalte parti din proces, iar instanta este tinuta sa analizeze doar faptele cu care a fost investita, insa este legal ca rechizitoriul, ca act de sesizare a instantei, sa cuprinda mentiuni cu privire la toate faptele si toate persoanele vatamate pentru care au fost efectuate acte de cercetare penala; in caz contrar, toate dispozitiile care reglementeaza urmarirea penala devin optionale pentru procuror, iar judecatorul ar incorpora in atributiile sale si pe cele de acuzator, prin suplinirea actelor acestuia.
Fata de cele expuse mai sus, constatand ca au fost incalcate dispozitiile care guverneaza legala sesizare a instantei, sanctiunea prevazuta de art.197 alin.2 Cod de procedura penala fiind nulitatea absoluta (care este independenta deci de orice vatamare), in baza art.300 si art.332 alin.2 Cod de procedura penala, a fost restituita cauza procurorului pentru refacerea urmaririi penale, cu indicarea corecta, completa a numelui si numarului victimelor si a numarului infractiunilor de vatamare corporala si, pe cale de consecinta, si a actului de sesizare, cu indicarea solutiilor fata de toate victimele.

•

Impotriva acestei sentinte penale au declarat recurs, in termen legal, Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta si partile civile S.C. Minmetal S.A. Constanta, Nita Liliana, Nita Maria, Constantin Gherghina si Ionita Dumitru, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
In motivarea tuturor recursurilor s-a aratat ca solutia de restituire a cauzei la procuror este consecinta gresitei interpretari si aplicari a dispozitiilor art.332 si art.333 Cod de procedura penala, intrucat din actele si lucrarile dosarului rezulta ca instanta de fond a fost legal sesizata.
In motivarea recursurilor s-a aratat ca faptele retinute in sarcina inculpatului Galca Traian sunt precis determinate sub aspectul tuturor elementelor ce au relevanta penala, astfel incat reiese cu certitudine caracterul penal al acestora si vointa neechivoca a procurorului de a-l trimite in judecata pe inculpat sub aspectul infractiunilor de ucidere din culpa prevazuta de art.178 alin.2 si 5 Cod penal, a doua infractiuni de vatamare corporala din culpa prevazute de art.184 alin.1 si 3 Cod penal si a infractiunii prevazute de art.35 raportat la art.39 din Legea nr.90/1996.
Se sustine ca restituirea cauzei pentru completarea urmaririi penale nu era posibila decat in temeiul art.333 Cod procedura penala, insa acest text de lege a fost abrogat prin Legea nr.356/2006, de unde rezulta cu evidenta vointa legiuitorului de a elimina solutia restituirii cauzei pentru acest motiv, eventualele imprejurari nelamurite pe parcursul urmaririi penale urmand a fi complinite in faza de judecata.
De asemenea, s-a sustinut ca pe parcursul urmaririi penale au fost respectate exigentele unui proces echitabil, inculpatul beneficiind de timpul necesar pregatirii apararii, de posibilitatea de a se apara singur si prin intermediul aparatorului ales, de dreptul la tacere si de a nu contribui in nici un mod la propria incriminare, fiind informat cu privire la faptele ce i-au fost retinute in sarcina si la incadrarea juridica a acestora.
Pentru aceste considerente, se solicita admiterea recursurilor, casarea sentintei penale recurate si trimiterea cauzei la Judecatoria Constanta, pentru continuarea judecatii si solutionarea fondului cauzei.

Analizand actele si lucrarile dosarului, tribunalul constata recursurile a fi intemeiate.
Potrivit art.300 alin.2 Cod de procedura penala, instanta restituie dosarul organului de urmarire penala, in vederea refacerii actului de sesizare, atunci cand aceasta este nelegal sesizata, iar neregularitatea nu poate fi inlaturata de indata si nici prin acordarea unui termen in acest scop.
Ratiunea de a fi a acestor dispozitii legale este aceea ca urmarirea penala sa fie reluata, in vederea refacerii activitatilor desfasurate cu incalcarea dreptului la aparare al inculpatului, iar nu ca urmarirea  penala sa fie reluata pentru vicii de ordin formal, care, desi se pot regasi din punct de vedere scriptic, nu afecteaza cu nimic situatia juridica a inculpatului.
Restituirea cauzei in vederea refacerii urmaririi penale si a actului de sesizare a instantei, in cazul de fata, este opera unui formalism excesiv, intrucat desi numarul infractiunilor de vatamare corporala nu se regaseste explicit in cuprinsul rezolutiei de incepere a urmaririi penale, intreaga activitate premergatoare sesizarii instantei a avut ca obiect si aceste infractiuni, iar din cuprinsul rechizitoriului rezulta vointa neechivoca a procurorului de a sesiza instanta cu privire la cele doua fapte, ale caror victime sunt Otel Aurel si Raducan Gheorghe.
O vatamare de genul celei invocate trebuia apreciata in concret, in raport de activitatile desfasurate, ori, din acest punct de vedere, in cuprinsul declaratiilor inculpatului din 11.01.2007 si 30.05.2007 se face vorbire despre doua infractiuni prevazute de art.184 alin.1 si 3 Cod penal, astfel incat lipsa unei mentiuni exprese in continutul actului de incepere a urmaririi penale nu echivaleaza lipsa urmaririi penale si tinde sa reprezinte o simpla speculatie juridica.
Pe intreg parcursul urmaririi penale inculpatul a cunoscut faptele pentru care este cercetat, aspect ce rezulta din cuprinsul procesului verbal de prezentare a materialului de urmarire penala, iar nelamurirea primei instante cu privire la faptele cu care a fost sesizata, la mai bine de un an de la intocmirea rechizitoriului, nu poate fi primita ca motiv de restituire, cata vreme la filele 19 si 20 din rechizitoriu se face referire la doua parti vatamate, care pot fi individualizate prin nume si prenume, atat in citativ, cat mai ales in raport de durata ingrijirilor medicale, in persoana numitilor Otel Aurel si Raducan Gheorghe.
Acest aspect rezulta cu certitudine si din cuprinsul procesului verbal de prezentare a materialului de urmarire penala, in care se face referire la aplicabilitatea dispozitiilor art.33 lit.a si b Cod penal, privind concursul real si ideal de infractiuni.
Astfel, daca dispozitiile art.33 lit.b Cod penal figureaza in partea finala a textului, avandu-se in vedere toate faptele care au constituit obiectul urmaririi penale, aflate in concurs ideal, prevederile art.33 lit.a Cod penal succed faptei de vatamare corporala din culpa si se refera la doua astfel de fapte prevazute de art.184 alin.1,3 Cod penal, ele neputand fi extinse cu privire la infractiunea de ucidere din culpa, care, avand ca urmare moartea mai multor persoane, se incadreaza in dispozitiile art.178 alin.2, 5 Cod penal.
Drept urmare, este evident ca orice alte persoane care au suferit vatamari corporale usoare nu au calitatea de parte in procesul penal, iar acest aspect nu necesita lamuriri suplimentare prin restituirea cauzei la procuror, cata vreme instanta se pronunta numai in limitele investirii sale, potrivit art.317 Cod de procedura penala.
Din acest punct de vedere, instanta nu se putea considera investita cu alte fapte de vatamare corporala decat cele indicate in cuprinsul rechizitoriului, intrucat din actele de urmarire penala rezulta ca persoanele vatamate Pruna Laurentiu Constantin si Stoica Daniel au suferit leziuni usoare, astfel incat au dobandit calitatea de martori in prezenta cauza.
Nu in ultimul rand, restituirea cauzei la procuror nu era posibila in temeiul art.333 Cod de procedura penala, intrucat acest text de lege a fost abrogat prin Legea nr.356/2006, ceea ce inseamna ca o eventuala solutie de restituire nu se putea fundamenta decat pe dispozitiile art.300 Cod de procedura penala, sub conditia dovedirii unei vatamari iremediabile.
In sfarsit, imprejurarea ca procurorul nu a pronuntat o solutie de netrimitere in judecata cu privire la numitii Pruna Laurentiu Constantin si Stoica Daniel nu poate fi asimilata nelegalei sesizari a instantei, cata vreme obiectul judecatii este cel stabilit prin dispozitiile art.317 Cod de procedura penala, iar faptele respective nu sunt prevazute de legea penala.
De altfel, argumentul instantei de fond, privind lipsa unei solutii corespunzatoare a procurorului cu privire la aceste fapte denota contradictia logica strecurata in rationamentul solutiei atacate, intrucat prin aceasta se demonstreaza ca instanta de fond a admis ca cele doua fapte nu puteau constitui obiect al judecatii.
Prin urmare faptele supuse judecatii nu puteau fi decat cele comise asupra partilor vatamate Otel Aurel si Raducan Gheorghe, astfel incat instanta fondului putea cu usurinta decela asupra obiectului cauzei.
Asa fiind, solutia de restituire a cauzei la procuror nu se justifica din punct de vedere procedural.
Pentru toate aceste motive, se vor admite recursurile declarate in cauza, potrivit art.38515 pct.2 lit.c Cod de procedura penala, se va casa sentinta penala recurata, iar cauza urmeaza a fi trimisa primei instante in vederea continuarii judecatii.
Se va face, totodata, aplicarea art.192 alin.3 Cod de procedura penala.
   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011