InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale

(Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu


Constata ca prin sentinta penala x/2013 Judecatoria Medias a condamnat pe inculpatul G M A la pedeapsa rezultanta de 5 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala din culpa, in baza art. 184 al. 1, 3 C.p. cu aplicarea art. 320 ind. 1 C.p.p.
In baza art. 71 C.p. s-au interzis inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b Cod penal.
Prin aceeasi hotarare s-a dispus ca in baza art. 81 si 71 al. 5 Cod penal sa se suspende conditionat executarea pedepsei principale si a pedepsei accesorii pe o durata de 2 ani si 5 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 C.p.
In baza art. 359 C.p.p. s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor prevazute de art. 83 C.p. privitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
S-a dispus, pentru cazul revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prelevarea probelor biologice de la inculpat, in vederea introducerii profilelor genetice in baza de date a S.N.D.G.J., la eliberarea din penitenciar.
In baza art. 191 C.p.p., a fost obligat inculpatul  la plata sumei de 750 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Anterior, prin incheierea de amanare a pronuntarii data in 17.05.2013, Judecatoria Medias a disjuns latura civila din cauza penala si a acordat termen la data de 31.05.2013. Actiunea civila disjunsa a fost inregistrata la Judecatoria Medias sub dosar nr. 1992/257/2013.
Prin sentinta penala y/2013  pronuntata de Judecatoria Medias , in baza art. 346 alin.1, art.14 alin. 3 lit. b  C.p.p. raportat la art. 1.357 si 253 alin. 4 Cod civil a fost obligat inculpatul G M A sa plateasca partii civile C B M despagubiri materiale in cuantum de 953,09 lei si daune morale in cuantum de 90.000 lei; partii civile G D R despagubiri materiale in cuantum de 1.319,78 lei si daune morale in cuantum de 8.000 lei; partii civile Spitalul Municipal Medias despagubiri civile in cuantum de 200 lei , plus dobanda legala aferenta calculata pana la data platii debitului principal; partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu despagubiri civile in cuantum de 4.487,39 lei, plus dobanda legala si penalitatile de intarziere aferente, calculate pana la data platii debitului principal; partii civile Serviciul de Ambulanta Judetean Sibiu despagubiri civile in cuantum de 1.345,54 lei , plus dobanda legala si penalitatile de intarziere aferente , calculate pana la data platii debitului principal.
Prin aceeasi hotarare au fost respinse celelalte pretentii formulate de fiecare parte civila ca fiind neintemeiate .
In baza art. 193 alin.1 si 2 C.p.p. a fost obligat inculpatul sa plateasca partii civile C B M cheltuieli judiciare in cuantum de 2.000 lei, iar partii civile G D R suma de 1.000 lei, cu acelasi titlu .
S-a constatat ca Biroul National Carte Verde reprezentat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in calitate de mandatar legal are in cauza calitatea de asigurator de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule , precum si obligatia de plata a acestuia privind despagubirile civile si cheltuielile de judecata stabilite in sarcina inculpatului in beneficiul partilor civile , in limita riscului asigurat si ca Tesco Insurance din Marea Britanie nu are calitate de asigurator de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule in prezenta cauza .
In baza art. 191 alin.1 C.p.p. a fost obligat inculpatul sa plateasca statului cheltuieli judiciare in cuantum de 150 lei.
   Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a constatat ca la data de 17.05.2013 s-a disjuns actiunea civila a cauzei penale ce a facut obiectul dosarului nr. 290/257/2013, in care s-a dispus, in baza art.184 alin.1 si 3 C.p. cu aplicarea art. 3201 C.p.p. condamnarea inculpatului G M A la doua pedepse de cate 5 luni inchisoare, pentru savarsirea a doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, comise una in dauna partii vatamate G D R iar cealalta in dauna partii vatamate C M B, fiindu-i aplicata inculpatului pedeapsa rezultanta a inchisorii de 5 luni, in baza art. 33 lit. b C.pen. cu aplicarea art. 34 lit. b C.pen.; sentinta penala, de condamnare a ramas definitiva prin nerecurare .
In considerentele sentintei de condamnare s-a retinut ca in data de 19.04.2012, in jurul orelor 14,00, inculpatul a condus autoturismul marca BMW, intre Sighisoara si Medias, deplasandu-se inspre Medias , nu a adaptat viteza la conditiile de drum, carosabilul fiind acoperit cu apa, din cauza precipitatiilor sub forma de ploaie, a pierdut controlul asupra directiei de deplasare a autoturismului si a patruns pe contrasens, intrand in coliziune frontala cu autoturismul marca Skoda Felicia, condus regulamentar de partea vatamata G D R. In urma impactului, autoturismul condus de partea vatamata a fost proiectat in afara partii carosabile pana in canalul de colectare a apei pluviale. Conditiile de drum impuneau adaptarea vitezei de deplasare, astfel incat sa poata fi efectuata orice manevra in conditii de siguranta, astfel cum prevad dispozitiile art. 48 din O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
S-a retinut ca in mod evident, inculpatul care conducea cu o viteza de 90 – 100 km/h (potrivit propriei declaratii) nu a adaptat viteza de deplasare la conditiile unui carosabil acoperit cu apa, altfel nu ar fi pierdut controlul autoturismului. Prin urmare s-a retinut ca acesta nu a respectat dispozitiile legale care reglementeaza circulatia pe drumurile publice. Organele de politie si mai multe echipaje medicale, printre care si unul SMURD, au intervenit la fata locului. In autoturismul condus de partea vatamata G D R se aflau trei pasageri , anume : partea vatamata C M B, B G si G M R; cele doua parti vatamate  si celelalte doua persoane au fost transportate la Spitalul Municipal Medias pentru acordarea de ingrijiri medicale.
Partile vatamate G D R si C M B au formulat in termen legal plangeri prealabile pentru savarsirea de catre inculpat a infractiunii de vatamare corporala din culpa .
Potrivit certificatului medico-legal nr. I/b/29/2.05.2012 eliberat de Serviciul Judetean de Medicina Legala Sibiu, partea vatamata C M B a suferit in urma accidentului rutier leziuni traumatice care au necesitat 35 – 40 de zile de ingrijiri medicale; ulterior, in urma reexaminarii partii vatamate durata ingrijirilor medicale s-a prelungit la un total de 58 – 59 zile, astfel cum reiese din certificatul medico –legal de completare nr. R/22/I/b/29 din 25.07.2012 .
Cu privire la vatamarile corporale suferite de partea vatamata G D R in urma accidentului rutier, s-a dispus in cursul urmaririi penale efectuarea unei constatari medico–legale. Prin raportul de constatare medico–legala nr. 315/II/b/4 din 16.07.2012 s-a concluzionat ca partea vatamata a suferit in urma accidentului rutier leziuni traumatice prin lovire de corpuri dure si modificari de flexie – extensie a coloanei vertebrale prin decelerare , care au necesitat pentru vindecare 30 de zile. Ambele parti vatamate au fost supuse unor multiple investigatii si tratamente medicale , fiind spitalizate. Celelalte persoane care se aflau in autoturismul condus de partea vatamata G D R au suferit, de asemenea, leziuni traumatice pentru care au fost necesare 2-3 zile, respectiv 7-8 zile de ingrijiri medicale, potrivit rapoartelor de constatare medico –legala intocmite, insa  in cazul acestora, numarul zilelor de ingrijiri medicale era sub pragul prevazut de legea penala pentru a constitui infractiunea de vatamare corporala din culpa .
Audiat fiind in cursul urmaririi penale, inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor retinute in sarcina sa, aratand ca circula cu viteza de 90 - 100 km/h in momentul in care a pierdut controlul autoturismului, intrand astfel in coliziune cu celalalt autoturism.
Starea de fapt retinuta de prima instanta s-a conturat pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale : procesul – verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica aferenta; declaratiile partilor vatamate; certificatul medico-legal nr. I/b/29/2.05.2012 eliberat de Serviciul Judetean de Medicina Legala Sibiu; certificatul medico –legal de completare nr. R/22/I/b/29 din 25.07.2012; raportul de constatare medico – legala nr. 315/II/b/4 din 16.07.2012; declaratia martorului ocular S F I, care se afla in autoturismul condus de inculpat; declaratia martorului L P C, care a asistat la momentul cumpararii de catre inculpat a autoturismului condus in momentul producerii accidentului rutier, in dimineata zilei in care a avut loc accidentul );  declaratiile inculpatului.
In drept, fapta inculpatului descrisa mai sus, in urma careia  partile vatamate G D R si C M B au suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 30, respectiv 58-59 de zile de ingrijiri medicale s-a apreciat ca intruneste continutul a doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, prevazute de art.184 alin.1 si 3 C.p., pentru savarsirea carora, avand in vedere si incidenta prevederilor art.3201 alin. 7  C.proc.pen.,  inculpatul va fi condamnat la doua pedepse a cate 5 luni inchisoare.
In ceea ce priveste actiunea civila, Judecatoria Medias a retinut ca partea vatamata G D R s-a constituit parte civila, pretinzand urmatoarele despagubiri materiale si morale (fila 5 dosar) :
- 960 lei , reprezentand salariu nerealizat pentru perioada aprilie-mai 2012 , argumentat de pierderea suferita in urma incapacitatii de munca pentru 30 de ore de predare , in cuantum de 32 lei/ora ;
- 2.000 lei , cheltuieli cu spitalizarea si cu medicamentele cumparate  ;
- 1.000 lei , cheltuieli efectuate cu menajul, in considerarea faptului ca timp de 2 luni , ulterioare accidentului , nu s-a putut ocupa personal de efectuarea activitatilor gospodaresti ;
- 200 lei , reprezentand cheltuieli cu transportul in vederea efectuarii investigatiilor medicale ulterior externarii ( controale medicale , ecografii , RMN ) ;
- 8.000 lei daune morale pentru suferintele cauzate de multiplele traume psihice indurate .
Partea vatamata C M B s-a constituit parte civila, pretinzand urmatoarele despagubiri materiale si morale (fila 6 dosar) :
- 2.074 lei , reprezentand costul medicamentelor necesare atat in spital , cat si dupa externare , pe care a fost nevoita sa le cumpere , avand in vedere starea financiara precara notorie a spitalelor din tara ,
- 500 lei , costuri pentru supraalimentatie ;
- 400.000 lei daune morale pentru suferintele fizice si morale la care a fost supusa incepand cu momentul producerii accidentului , dar care se vor prelungi toata viata .
In motivarea cererii sale, partea civila C M B a sustinut ca in spital a fost imobilizata in ghips; a suferit de retentie urinara, avand montata sonda din acest motiv cateva zile; nu a putut sta ortostatic, nu s-a putut deplasa la toaleta; a avut dureri insuportabile; a fost necesara prezenta mamei sale langa ea, intrucat nu putea sa-si faca nici cele mai mici nevoi firesti; dupa spitalizare a fost nevoita sa urmeze un tratament kinetoterapeutic pana in 10 iulie; a trebuit sa-si procure medicamente sa primeasca o alimentatie deosebita, bogata in vitamine si nutrienti, care au necesitat sume in plus; pe langa suferintele fizice deosebite, a suportat si situatiile penibile prin montarea sondei.
In cauza s-au mai constituit parti civile: Spitalul Municipal Medias - cu suma totala de 500 lei  plus dobanda legala pana la data platii; Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu - cu suma totala de 4.634,39 lei plus dobanda legala si penalitatile de intarziere aferente , calculate pana la data platii debitului principal; Serviciul de Ambulanta Judetean Sibiu - cu suma totala de 1.754,55 lei plus dobanda legala si penalitatile de intarziere aferente , calculate pana la data platii debitului principal.
Tesco Insurance, care a fost vizat in cursul urmaririi penale ca potential asigurator, s-a dovedit a nu avea aceasta calitate, intrucat nu s-a probat valabilitatea politei de asigurare prezentata de catre inculpat , contestata in cauza , astfel cum reiese din cele comunicate instantei de catre MAI Broker de Asigurare - Reasigurare Bucuresti, corespondentul societatii britanice in Romania , dar si din sustinerile Biroului National Carte Verde reprezentat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania , acesta din urma asumandu-si in cauza calitatea de asigurator.
Judecatoria Medias a retinut ca Biroul National Carte Verde  reprezentat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in calitate de mandatar legal, are in cauza calitatea de asigurator de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule.
Potrivit dispozitiilor art. 14 C.p.p., atunci cand, prin savarsirea unei infractiuni se produce o paguba partilor vatamate, repararea acesteia se face de catre inculpat, fie in natura, prin restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, fie prin plata unei despagubiri banesti, in cazul in care repararea in natura nu este posibila , potrivit dispozitiilor legii civile. Despagubirea vizeaza, de asemenea si folosul de care a fost lipsita partea civila, dar si repararea daunelor morale.
S-a mai retinut de prima instanta ca legea civila consacra raspunderea pentru fapta proprie a celui care, cu vinovatie, cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita (art. 1357 alin.1 Cod civil), acesta fiind tinut a repara patrimonial orice prejudiciu, fie patrimonial, fie nepatrimonial (art. 1381 alin.1 si 2 raportat la art. 253 alin. 4 Cod civil).
S-a mai subliniat ca Noul Cod civil trateaza in mod expres si distinct despagubirea datorata in cazul vatamarii integritatii corporale sau a sanatatii (art. 1387), in sensul ca aceasta trebuie sa cuprinda : echivalentul castigului din munca de care cel pagubit a fost lipsit prin efectul pierderii sau reducerii capacitatii sale de munca; cheltuielile de ingrijire medicala, precum si cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viata ale celui pagubit . In cazul restrangerii posibilitatilor de viata familiala si sociala ca urmare a vatamarii integritatii corporale sau a sanatatii, victima este indreptatita la a fi despagubita patrimonial pentru prejudiciul nepatrimonial suferit in acest sens (art. 1391 alin.1).
Prin urmare, s-a retinut de instanta de fond ca partile civile G D R si C M B, care au suferit vatamari ale integritati corporale si sanatatii in urma infractiunii savarsite de inculpatul sunt indreptatite la a fi despagubite patrimonial atat pentru prejudiciul material suferit, cat si pentru cel nepatrimonial, cu conditia dovedirii caracterului cert al prejudiciului invocat , in privinta prejudiciului patrimonial, cel nepatrimonial urmand a fi cuantificat pe baza evaluarii obiective a instantei, avand in vedere suferintele fizice si morale susceptibil, in mod rezonabil, a fi fost cauzate de accidentul suferit, astfel cum acestea au fost relevate de actele medicale ori de celelalte probe administrate .
In ceea ce priveste prejudiciul patrimonial invocat de catre partea civila G D R, instanta de fond a retinut ca acesta a fost dovedit doar partial in cauza.
Astfel , adeverinta depusa la dosar atesta faptul ca  in perioada 14 aprilie – 31 mai 2012, partea civila a pierdut in urma incapacitatii de munca 30 de ore de predare, a cate 32 lei/ora, anume in total 960 lei, perioada care coincide cu perioada de spitalizare si cea de convalescenta (aceasta fiind spitalizata din 20.04.- 23.04.2012, si apoi din 22.05.- 1.06.2012 – potrivit raportului de constatare medico-legala – fila 98 dosar urmarire penala ) – imprejurare confirmata si testimonial de martora W E.
Partea civila G D R a dovedit cu inscrisurile depuse la dosar,  doar suma de 359,78 lei, din cea de 2.000 lei pretinsa, cu titlu de cheltuieli cu spitalizarea, cu investigatiile medicale si cu medicamentele necesare, anume : 29 lei – medicamente ( inscrisul de la fila 62 dosar 290/257/2013 ); 120 lei – ecografie ( fila 63 dosar 290/257/2013); 17 lei – medicamente ( fila 64 acelasi dosar ); 8,20 lei – medicamente ( fila 65 dosar 290/257/2013 ); 32,90 lei – medicamente ( fila 66  dosar 290/257/2013 ) ; 57,68 lei – medicamente ( fila 67  dosar 290/257/2013 ) ; 25 lei – taxa de expertizare medico-legala ( fila 68 dosar 290/257/2013 ); 70 lei – taxa investigatii medicale ( fila 69 dosar 290/257/2013 ). Celelalte pretentii invocate cu acelasi titlu nu au fost probate cu inscrisuri doveditoare, cum sunt cele privind menajul si transportul; sustinerile martorei W E, cu privire la sumele de bani pe care partea civila le-ar fi dat personalului medical sau persoanei care s-a ocupat de menaj sau pe care le-ar fi cheltuit pentru asigurarea unei bone copilului sau , sau in alte imprejurari, nu au valoare probatorie , intrucat aceasta nu precizeaza in concret cuantumul sumelor pretins date si nu a asistat personal la plata unor astfel de sume .
Judecatoria Medias a retinut ca dovedit prejudiciul material in cuantum de 1.319,78 lei ( 960 lei + 359,78 lei ). Partea civila G D R a pretins cu titlu de daune morale suma de 8.000 lei.
Judecatoria Medias a  apreciat ca aceasta suma este proportionala cu suferinta fizica si psihica la care a fost supusa partea civila in urma vatamarii integritatii corporale si a sanatatii sale si asigura acesteia o satisfactie echitabila in raport cu traumele suportate in contextul spitalizarii si a convalescentei, accentuate de imposibilitatea obiectiva de a functiona optim in cadrul relatiilor sale familiale (ca mama si sotie), si sociale, precum si in desfasurarea sarcinilor sale profesionale.
In privinta prejudiciul patrimonial invocat de catre partea civila C M B, instanta a retinut ca acesta a fost dovedit doar partial in cauza. Astfel, din suma totala de 2.574 lei pretinsa de aceasta cu acest titlu s-a dovedit cu certitudine doar suma de 953,09 lei, privind contravaloarea presta?iilor medicale efectuate in vederea insanato?irii ?i cheltuielile cu deplasarea par?ii vatamate. Nu s-au dovedit sumele pretinse pentru alimente, pentru ca s-au depus bonuri fiscale care vizeaza cumpararea de alte produse decat cele alimentare  sau produse pentru copii, nici cele pentru cumpararea de carburant, intrucat nu s-a dovedit ca acesta a fost folosit pentru deplasarile partii civile in contextul efectuarii tratamentului medical ambulatoriu sau in alte imprejurari aflate in raport de cauzalitate cu calitatea de parte vatamata a acesteia . Nu s-au acordat, de asemenea, alte sume pretins cheltuite de catre partea civila, cele la care face referire martora N E in depozitia sa  intrucat martora nu a precizat cuantumul unor astfel de cheltuieli si nu a asistat personal la astfel de plati .
Partea civila C M B a pretins daune morale in cuantum de 400.000 lei.
Partea civila a suferit in urma accidentului rutier cauzat de inculpat un politraumatism, constand in fractura clavicula stanga, fractura radiocarp stang  si multiple  echimoze si excoriatii in mai multe zone corporale. Tratamentul acestui politraumatism a presupus spitalizare, aceasta fiind internata in Spitalul Judetean de Urgenta Sibiu din 19 aprilie pana in 2 mai 2012 , potrivit certificatului medico –legal ( fila 87 si urm. dosar urmarire penala ), dar necesitand in total 58-59 zile de ingrijiri medicale ( potrivit certificatului medico-legal dat in completarea celui initial, la data de 25.07.2012 – fila 90 dosar urmarire penala ).
Din actele medicale evocate a rezultat  ca partea civila a fost supusa unor investigatii medicale numeroase , fiind necesara montarea unui aparat gipsat  pentru refacerea fracturilor  si o sonda urinara, din cauza impotentei functionale a coloanei lombare, a soldului drept, a radiocarpului stang si umarului stang ; partea civila a prezentat , de asemenea, retentie urinara si constipatie. Pe toata perioada spitalizarii, partea civila a avut nevoie de insotitor – astfel cum reiese din adeverinta medicala aflata la fila 35 in dosar, aspect relatat si de martora N E in depozitia sa. La eliberarea din spital partea civila nu era refacuta fizic, astfel ca i s-a recomandat sa mentina imobilizarile, sa mentina pozitia procliva a mainii stangi, sa urmareasca mobilizarea progresiva a coloanei vertebrale, cu reluarea progresiva a mersului, potrivit certificatului medico –legal.
Totodata, s-a recomandat acesteia sa efectueze sedinte individuale de kinetoterapie si fizioterapie, tratament urmat de partea civila din 5 iunie pana in 10 iulie 2012 ( in total 23 sedinte de tratament ) astfel cum reiese din carnetul de tratament eliberat de Sectia de Fizioterapie din cadrul Spitalului Judetean Sibiu, fapt confirmat de martora N E.
La data de 25 iulie 2012, dupa efectuarea sedintelor de kinetoterapie si fizioterapie, partea civila a fost reexaminata medico-legal si s-a constatat ca aceasta inca mai prezenta limitarea moderata a miscarilor active si pasive ale articulatiei scapulo-humerale stangi, precum si a celor active si pasive ale articulatiei radio-carpiene stangi. Asadar, la mai mult de 3 luni dupa data accidentului, partea civila inca nu era refacuta fizic, desi finalizase tratamentul recomandat medical, limitarea miscarilor corpului fiind inca de actualitate.
Martora N E a relatat faptul ca pe perioada spitalizarii, partea civila, imobilizata fiind nu se putea alimenta singura; in perioada de recuperare era necesar sa se deplaseze singura cu taxiul pentru a urma sedintele de fizioterapie – kinetoterapie; dupa externare a folosit un pat special, rabatabil, din cauza imobilizarii partiale a corpului.
Martora a mai descris starea de soc in care era partea civila imediat dupa accident, cand a fost adusa de urgenta la spital si starea de depresie care a urmat, pe fondul imobilitatii corporale, care nu-i permitea acesteia sa aiba o relatie fireasca cu fetita ei, pe care nu o putea lua in brate si schimba, asa cum era obisnuita. Depozitia martorei a subliniat neputinta partii civile in fata durerilor insuportabile care o determinau sa planga de durere si sa recurga la calmante; martora a mai aratat, de asemenea, ca si in prezent partea civila acuza probleme de mobilitate la bratul stang si de functionare a zonei lombare, fiind necesare investigatii medicale periodice – fapt verosimil raportat la cele constatate medico-legal la data de 25.07.2012  referitor la limitarea moderata a miscarilor active si pasive ale articulatiei scapulo-humerale stangi, precum si a celor active si pasive ale articulatiei radio-carpiene stangi, dupa finalizarea tuturor tratamentelor recomandate.
Instanta de fond a retinut ca partea civila C M B s-a confruntat cu probleme medicale semnificative, care i-au afectat viata sub toate aspectele, atat in plan personal, familial, profesional si social; s-a relevat ca suferintele fizice sunt inerente in cazul unor fracturi, care presupun imobilizare corporala, dependenta de asistenta si ajutorul altora pentru nevoile fiziologice specifice; intregul curs firesc al activitatilor sale a fost intrerupt, relatia cu fiica sa  aflata la o varsta care presupune prezenta activa a mamei, fiind fara indoiala afectata, fapt ce a generat partii civile sentimente de neputinta si stari de depresie. Suferinta psihica a fost de altfel, inerenta statutului de victima a oricarei agresiuni (chiar neintentionata, cum a fost in speta), cu atat mai mult cu cat consecintele in planul integritatii si sanatatii corporale sunt grave si indelungate, presupun imobilizare, spitalizare, investigatii medicale numeroase, efort si durere fizica intensa, izolarea de familie, neputinta obiectiva de a functiona normal, sub toate aspectele.
Pentru toate argumentele expuse, instanta de fond a apreciat ca partea civila  C M B este indreptatita la a obtine o despagubire pecuniara care sa compenseze suferinta fizica si psihica indurata si ca suma de 90.000 lei este in masura sa asigure acesteia o satisfactie morala echitabila.
In ceea ce priveste pretentiile civile formulate de unitatile medicale, prima instanta a mai retinut ca acestea au pretins a fi despagubite si pentru ingrijirile medicale acordate celorlalte persoane aflate in autoturismul condus de partea civila C M B, sau inculpatului – astfel cum aceste parti civile detaliaza in cererile de constituire de parte civila  aflate la dosarul de urmarire penala . S-a aratat ca nu se pot acorda despagubiri acestor parti civile decat pentru ingrijirile medicale acordate celor doua parti vatamate, celelalte persoane vizate neavand aceasta calitate.
Impotriva sentintei instantei de fond asiguratorul-recurent Biroul National Carte Verde, a declarat recurs in termenul legal prevazut de art. 385 ind. 9 C.p.p., aducandu-i critici pentru nelegalitate sub aspectele relevate in motivele depuse in scris la dosar , invederand in esenta ca daunele morale acordate in favoarea partii civile C B M sunt nejustificat de mari raportat la imprejurarile cauzei si practica judiciara in cauze similare.
In sedinta publica din 10.02.2014, in baza art. 10 alin. 2 din Legea nr. 255/2013, instanta a dispus recalificarea caii de atac promovata de asigurator din recurs in apel.
Examinand hotararea atacata in cauza de fata prin prisma criticilor formulate de apelantul-asigurator, a actelor si lucrarilor dosarului, dar si din oficiu sub toate aspectele de legalitate si temeinicie, tribunalul a considerat ca apelul declarat este intemeiat.
              Referitor la daunele morale acordate, din probele administrate rezulta ca intimata-parte vatamata intr-adevar a suferit un prejudiciu nepatrimonial prin leziunile provocate de actiunea inculpatului, prejudiciu generat de suferintele la care a fost supusa pe parcursul recuperarii medicale si de faptul ca i-a fost afectata viata privata si sociala.
     Intrucat cuantificarea prejudiciului moral nu este supusa unor criterii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicarii criteriilor referitoare la consecintele negative suferite de cei in cauza, importanta valorilor lezate, masura in care acestea au fost lezate, etc. In acelasi sens sunt si reglementarile Consiliului Europei referitoare la repararea daunelor morale, adoptate cu ocazia Colocviului de la Londra din perioada 21-25 iunie 1969, dintre care semnificative sunt urmatoarele: „1. Dauna morala consta in prejudiciul care nu se preteaza unei evaluari pecuniare. Semnificatia si continutul sau exact prezinta diferente nesemnificative in diferite sisteme de drept; 2. Principiul reparatiei daunelor morale trebuie recunoscut, pe de o parte, in cazul leziunilor corporale, pe de alta parte, in caz de atingeri grave aduse altor drepturi ale personalitatii umane, ca defaimarea, amestecul in viata privata, sechestrarea ilegala a persoanei; … 5. Despagubirea are ca scop de a da o compensare sau satisfactie victimei. in anumite cazuri, cuantumul compensatiei va putea fi determinat si de gravitatea faptei autorului care a cauzat dauna; 6. Repararea trebuie sa cuprinda, in afara de despagubirea baneasca si masuri care sa impiedice realizarea, continuarea sau repetarea faptelor daunatoare; 7. La acordarea despagubirilor trebuie sa se faca distinctie intre dauna materiala si dauna morala.;  ...".
      In speta de fata, Tribunalul a constatat ca este indubitabil ca intimata - parte civila C B M a suferit un prejudiciu moral generat de suferintele fizice, psihice urmare a faptei inculpatului, fiindu-i cauzate leziuni ce au necesitat 58-59 de zile de ingrijiri medicale si internare medicala si in consecinta, constatand indeplinite conditiile legale, in temeiul disp. art. 397 C. proc. pen. comb. cu art. 19 C. proc. pen. cu  referire la art. 1349, 1357 Noul Cod civil, se impune obligarea inculpatului la plata daunelor morale catre partea civila.
    In ceea ce priveste stabilirea cuantumului daunelor morale, Tribunalul a avut in vedere ca acestea sa nu constituie nici venituri nejustificate pentru partea civila si nici sa nu aiba consecinte pecuniare excesive asupra inculpatului, aspecte prin prisma carora suma de 25.000 de lei daune morale apare ca fiind rezonabila, de natura a constitui o reparatie echitabila a prejudiciului moral suferit de partea civila.
Pentru aceste considerente, in conformitate cu prevederile art. 421 pct. 2 lit. a N.C.P.P., instanta a dispus admiterea apelului declarat de apelantul-asigurator Biroul National Carte Verde prin mandatarul Biroul Asiguratorilor de Autovehicule Romania, impotriva sentintei penale a Judecatoriei Medias, pe care o va desfiinta in parte si judecand in fond va reduce daunele morale la care a fost obligat inculpatul G M A, in favoarea partii civile C B M, de la 90.000 lei la 25.000 lei. Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintei atacate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015