InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Baia de Arama

Lovire sau alte violente

(Sentinta penala nr. 14 din data de 01.03.2011 pronuntata de Judecatoria Baia de Arama)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Baia de Arama | Jurisprudenta Judecatoria Baia de Arama


Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia de Arama, nr. 376/P/2010 din 24.01.2011, inregistrat pe rolul acestei instante la data de  09.02.2011 sub. nr. 102/181/2011, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate  a inculpatului  R. I. pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art.180 alin.2 din Codul penal.
Se sustine prin rechizitoriul parchetului ca, la data de 17.08.2010, in jurul orelor 22,00-22,30, partea vatamata L. I.se deplasa singura spre locuinta sa din comuna P., sat B.la volanul autoturismului marca Logan cu numarul de inmatriculare venind de la serviciu.
Ajuns in satul B., L. I. a observat lumina in interiorul magazinului P.F. R. N. din localitate si, in intentia de a efectua diverse cumparaturi, a oprit autoturismul in dreptul acestui magazin, la o distanta de 5-10 m.
In momentul in care s-a dat jos din autoturism, din magazinul respectiv a iesit invinuitul R. I. si, pe fondul unor relatii conflictuale mai vechi, partea vatamata L.I. i-a reprosat invinuitului ca a sapat un sant pe terenul ce urma sa-l cumpere de la matusa sa, fiind astfel degradat de apele pluviale.
Urmare acestor discutii invinuitul R.I.a aplicat doua lovituri cu pumnul in zona faciala a partii vatamate, cauzandu-i leziuni ce au necesitat un numar de 6-7 zile ingrijiri medicale pentru vindecare, conform certificatului medico-legal anexat la dosarul cauzei.
Starea de fapt retinuta prin rechizitoriu a fost dovedita cu urmatoarele mijloace de proba: declaratiile partii vatamate, proces-verbal de constatare, certificat medico-legal, declaratiile martorilor: R. I. Ni., R.S.-D., R. Gr. S., L. P. V., R. S.-G..
   Concluzioneaza Parchetul de pe langa Judecatoria Baia de Arama ca  fapta invinuitului, R. I., de a fi aplicat doua lovituri cu pumnul partii vatamate L. I., cauzandu-i leziuni ce au necesitat 6-7 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de articolul 180 alin.2 din Codul penal.
In cursul urmaririi penale partea vatamata L. I. s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 5.000 lei reprezentand daune morale si cu suma de 150 lei reprezentand daune materiale.
In instanta, a fost audiat inculpatul si s-a luat o declaratie partii vatamate L. P. I.care a precizat ca in aceasta cauza se constituie parte civila cu suma de 5.000 lei reprezentand daune morale. De asemenea,  a  mai solicitat suma de 200 lei reprezentand drumul la medicul legist si chitanta pe care a achitat-o la medicul legist.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata si retine urmatoarele:
In urma probatoriului administrat instanta retine ca la data de 17.08.2010, in jurul orelor 22,00-22,30, partea vatamata L. . se deplasa singura spre locuinta sa din comuna Po., sat B., la volanul autoturismului marca Logan cu numarul de inmatriculare ., venind de la serviciu. Ajuns in satul B., L.I.a observat lumina in interiorul magazinului P.F. R. N. din localitate si, in intentia de a efectua diverse cumparaturi, a oprit autoturismul in dreptul acestui magazin, la o distanta de 5-10 m. In momentul in care s-a dat jos din autoturism, din magazinul respectiv a iesit invinuitul R.I.si, pe fondul unor relatii conflictuale mai vechi, partea vatamata L. I. i-a reprosat invinuitului ca a sapat un sant pe terenul ce urma sa-l cumpere de la matusa sa, fiind astfel degradat de apele pluviale. Urmare acestor discutii invinuitul R.I. a aplicat doua lovituri cu pumnul in zona faciala a partii vatamate, cauzandu-i leziuni ce au necesitat un numar de 6-7 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.
 Potrivit art.3201 Cpp " Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei. Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
 Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata.
 La termenul de judecata, instanta intreaba pe inculpat daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste, procedeaza la audierea acestuia si apoi acorda cuvantul procurorului si celorlalte parti.
 Instanta de judecata solutioneaza latura penala atunci cand, din probele administrate, rezulta ca faptele inculpatului sunt stabilite si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.
 Daca pentru solutionarea actiunii civile se impune administrarea de probe in fata instantei, se va dispune disjungerea acesteia.
    In caz de solutionare a cauzei prin aplicarea alin. 1, dispozitiile art. 334 si 340 - 344 se aplica in mod corespunzator.
    Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii. Dispozitiile alin. 1 - 6 nu se aplica in cazul in care actiunea penala vizeaza o infractiune care se pedepseste cu detentiune pe viata."
Avand in vedere declaratia inculpatului data in fata instantei, prin care acesta a recunoscut fapta, actele aflate in dosarul de urmarire penala, declaratiile martorilor audiati in cursul urmaririi penale, respectiv declaratia martorilor R. I. N., R.S.-D., R. Gr. S., L. P. V., R.S.-G., care se coroboreaza cu declaratia inculpatului data in cursul cercetarii judecatoresti, instanta apreciaza ca inculpatul se face vinovat de fapta pentru care s-a dispus trimiterea sa in judecata astfel ca urmeaza sa dispuna condamnarea inculpatului.
Potrivit disp. art. 72 cod penal " La stabilirea si aplicarea pedepselor, se tine seama de dispozitiile partii generale ale acestui cod , de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala , de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala".
De aceea , la individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului , instanta va avea in vedere conduita buna a inculpatului  inainte de savarsirea faptei, urmand a se retine in cauza circumstanta atenuata prevazuta de art 74 aliniatul 1 lit. a. Cod penal si cea prevazuta de art 74 aliniatul 1 c. Cod penal constand in prezentarea sa in fata instantei de judecata si comportarea sincera in cursul procesului penal.
In raport de cele expuse mai sus, instanta in baza art.180 alin.2.c.p, cu aplic. art. 320 ind. 1  C.p.p. si art. 74 lit. a si c Cp.
Condamna inculpatul R. .I fiul lui S. si I., nascut la data de . in . cu antecedente penale, domiciliat in comuna ., sat .  judetul ., la 300 lei amenda penala.
Atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 63 ind.l.c.p.
Latura civila in cadrul procesului penal este guvernata de depozitiile legii civile ce a ceea presupune incidenta  dispozitiilor art. 1169 c.civ. potrivit carora " cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca".
Potrivit art. 998 din Codul civil" orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acesta din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara".
Din prevederile legale mentionate rezulta ca pentru  angajarea raspunderii civile delictuale se cere a fi indeplinite cumulativ cateva conditii, si anume : existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte  ilicite, existenta unui raport de cauzalitate si existenta vinovatiei celui care a cauzat prejudiciul, constand in intentia, neglijenta sau imprudenta cu care a actionat.
Din probele administrate rezulta ca sunt indeplinite conditiile angajarii raspunderii civile delictuale in sensul ca inculpatul a savarsit o fapta culpabila si anume aceea de a lovi partea vatamata, cu vinovatie producand un prejudiciu partii vatamate, iar intre fapta si prejudiciu exista raport de cauzalitate.
Din actele depuse (filele  11-15), rezulta ca partea vatamata a suferit un prejudiciu material in suma de 200 lei. In ceea ce priveste daunele morare instanta retine ca orice  suferinta fizica produce implicit si o suferinta morala persoanei vatamate, respectiv un prejudiciu moral  care nu poate fi acoperit decat prin obligarea persoanei vinovate la plata unei sume de bani cu titlu de daune morale.
Astfel ca, instanta urmeaza sa admita in parte actiunea civila exercitata de partea vatamata L. P. I.,  va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate suma de 200 lei cu titlu de daune materiale si avand in vedere ca leziunile cauzate au necesitat pentru vindecare un numar relativ mic de ingrijiri medicale, va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate suma de 1.000 lei cu titlu de daune morale.
Instanta va obliga inculpatul, la plata catre partea vatamata a cheltuielilor de judecata in cuantum de 1.000 lei reprezentand onorariu avocat .
 In baza art. 191 alin.1 c.p.p. va obliga inculpatul sa plateasca cheltuieli judiciare  catre stat in cuantum de 103,96 lei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011