InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Baia Mare

Infractiuni de ucidere din culpa si parasirea locului accidentului, prevazute de art. 178 alin. 2,3 Cod penal si art. 89 alin. 1 din OUG 195/2002, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal

(Sentinta penala nr. 1192 din data de 19.06.2009 pronuntata de Judecatoria Baia Mare)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Baia Mare | Jurisprudenta Judecatoria Baia Mare

SENTINTA  PENALA  NR. X
Sedinta publica din 19 iunie 2009
Instanta constituita din :
Presedinte :  O. F.
Grefier : E. M.

Ministerul Public este reprezentat prin procuror O. T.
de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia  Mare

Pe rol este solutionarea cauzei penale privind pe inculpatul K. I, trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare nr. 4042/P/2008 din 18.11.2008, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa si parasirea locului accidentului, prevazute de art. 178 alin. 2,3  Cod penal si art. 89 alin. 1 din OUG  195/2002, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.
La apelul nominal, facut in sedinta publica, se prezinta inculpatul K. I., partile civile H. R. A. si H. E. I., lipsa fiind partea civila S. J. de U. B. M. - prin reprezentant, precum si asiguratorul O. SA - c.j. C. F..
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Se constata ca toate sustinerile si concluziile partilor au fost consemnate in incheierea sedintei publice din data de 17.06.2009, incheiere care face parte integranta din prezenta sentinta a carei pronuntare a fost amanata pentru data de azi, cand in urma deliberarilor s-a dat urmatoarea hotarare.

JUDECATORIA

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare nr. 4042/P/2008 a fost trimis in judecata inculpatul K. I. sub aspectul comiterii infractiunilor prevazute de art. 178 alin. 2, 3 Cod penal si art. 89 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.
S-a retinut in continutul actului de acuzare faptul ca inculpatul a incalcat dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice si a condus autoturismul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala, situatie in care a surprins si accidentat un minor, care ulterior a decedat. Inculpatul a parasit locul accidentului fara incuviintarea politiei.
Inculpatul a recunoscut savarsirea infractiunilor ce au format obiectul actului de inculpare.
Examinand Rechizitoriul procurorului in raport cu probele administrate in cauza, Judecatoria retine in fapt  urmatoarele:
Inculpatul este posesor de permis de conducere pentru autovehicule categoriile B, C, C+E si a avut calitatea de sef garda interventie la D. de P. B. M. din cadrul I. pentru S. de U "G. P. de B." M..
La data de 21.10.2008 dupa terminarea programului de lucru la ora 800, s-a deplasat la domiciliu, iar in jurul orei 1100 a iesit in oras si pana la ora 1400, a consumat singur 4 beri intr-un bar situat pe str. V. L..
De aici s-a deplasat la volanul autoturismului personal marca F., cu numarul de inmatriculare B-70WBJ, la locuinta unui coleg de serviciul unde a mai baut o bere.
Impreuna cu colegul sau, despre care a sustinut ca a condus autoturismul, inculpatul s-a reintors la locul de munca, iar in jurul orei 1600, s-a dus la domiciliu, de aceasta data conducand el autoturismul.
Dupa aproximativ 20 de minute, inculpatul s-a urcat din nou la volan si a circulat pe str. O., dinspre intersectia cu str. H. spre cea cu str. V. L..
Cand a ajuns in apropierea imobilului nr.16, din cauza starii avansate de ebrietate nu i-a observat pe victima accidentului H. R. Z. in varsta de 12 ani si pe prietenii acestuia care se deplasau, unul in spatele altuia, pe acostamentul din partea dreapta a soselei, in sensul de deplasare al inculpatului.
Cu oglinda din partea dreapta fata a masinii a acrosat victima, a preluat-o pe capota, apoi a izbit-o de un grad de beton care marginea drumul public, fiind amplasat la 3,30 metri distanta de partea carosabila. Alertat de strigatele prietenilor victimei si de alti doi martori aflati intamplator la locul faptei, inculpatul a oprit autoturismul, privind in oglinda retrovizoare a constatat, ca a lovit o persoana, iar aceasta era intinsa pe acostament, nu a coborat din masina, ci a parasit in graba locul faptei.
Martorii au sesizat telefonic, politia, pe baza informatiilor oferite de acestia a fost identificat autoturismul implicat in accident, care era inmatriculat pe o societate comerciala de leasing, iar inculpatul avea calitatea de utilizator.
S-a stabilit astfel ca inculpatul era angajat al I. pentru S. de U. M. si la solicitarea lucratorilor de politie, ofiterul de serviciu din cadrul I.S.U. M. l-a chemat pe inculpat la locul de munca.
Acesta s-a prezentat, in jurul orei 1730, a recunoscut ca a comis un accident rutier si a indicat locul unde a lasat autoturismul.
Autoturismul a fost gasit pe str. M., avand avarii la oglinda dreapta fata (o parte din aceasta ramanand la fata locului), capota partea dreapta fata, far si bara de protectie dreapta fata, precum si parbrizul spart.
Inculpatul, la momentul depistarii a fost testat cu aparatul alcooltest stabilindu-se o concentratie alcoolica de 1,41 mg/l alcool pur in aerul expirat.
I s-au recoltat probe biologice, iar in urma analizelor, alcoolemia rezultata a fost de 2,60 g %o la prima proba recoltata la ora 1820 si respectiv 2,50 g %o la a doua proba recoltata la ora 1920, conform  Buletinului de analiza toxicologica - alcoolemie nr.159996 din 21.10.2008 al S. M. L. J. M..
Alcooluria, la ora 2045 a fost de 1,90 g %o, conform Buletinului de analiza toxicologica alcoolurie nr.1599961 din 21.10.2008 al S. M. L. J. M..
In urma accidentului comis de inculpat, victima H. R. Z. a suferit traumatism craniocerebral, fracturi craniene, otoragie masiva, fractura deschisa gamba dreapta, leziuni produse in cadrul accidentului rutier si in urma carora, la data de 25.10.2008 a survenit decesul victimei, asa cum rezulta din Raportului de constatare medico - legala nr. 1.099/184 din 11.11.2008 al S. M. L. J. M..
In drept: Faptele inculpatului K. I., astfel cum au fost probate si recunoscute, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de   ucidere din culpa, prevazuta si pedepsita de art. 178 alin. 2, 3 Cod penal si parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei prevazuta si pedepsita de art. 89 alin. 1 din O.U.G. 195/2002, ambele infractiuni cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.
Culpa inculpatului in producerea accidentului de circulatie este exclusiva si consta in nerespectarea prevederilor art. 100 din Regulamentul de aplicare a legii privind circulatia pe drumurile publice, care impuneau obligativitatea conducerii autoturismului numai pe drumul public.
De asemenea, inculpatul a incalcat prevederile art. 35 alin. 1 din O.U.G. 195/2002, potrivit carora participantii la trafic trebuie sa aiba un comportament care sa nu afecteze fluenta si siguranta circulatiei si sa nu puna in pericol viata sau integritatea corporala a persoanelor.
Inculpatul a condus autoturismul intr-o stare avansata de ebrietate, situatie care a constituit in sine cauza principala si determinanta in producerea mortii victimei.
Vinovatia inculpatului a fost pusa in evidenta prin administrarea urmatoarelor mijloace de proba: proces verbal de cercetare la fata locului cu planse foto, proces verbal privind constatarea avariilor autoturismului, raport de constatare medico-legala, declaratiile martorilor Z. P. T., R. N. S., K. A., P. C., P. E. A., buletine de analiza toxicologica alcoolemie si alcoolurie, precum si propriile declaratii ale inculpatului.
La individualizarea judiciara a pedepsei instanta a avut in vedere dispozitiile art. 72 Cod penal, respectiv: lipsa antecedentelor penale, pericolul social ridicat al faptelor care au avut ca urmare decesul unui minor, gradul extrem de ridicat al alcoolemiei testate, comportamentul inculpatului dupa comiterea accidentului de circulatie, respectiv parasirea locului faptei, precum si atitudinea inculpatului in raport cu autoritatile judiciare, toate aceste aspecte determinand aplicarea unor pedepse orientate catre minimul special prevazut de lege.
Instanta a avut in vedere imprejurarea ca inculpatul, prin functia pe care a indeplinit-o anterior, a avut ca obligatie de serviciu chiar interventia in cazul producerii unor accidente de circulatie pentru descarcerarea victimelor si acordarea primului ajutor.
Aceasta imprejurare i se imputa inculpatului si nu poate constitui in nici un caz o circumstanta atenuanta, asa cum a sustinut acesta in apararea sa.
Or, avand pregatirea profesionala specifica salvarii victimelor, reflectata in obligatiile de serviciu, inculpatul era cel mai avizat in ceea ce priveste importanta normelor sociale care reglementeaza circulatia pe drumurile publice si consecintele nefaste care pot sa apara in situatia consumului de alcool, al conducerii cu viteza excesiva si nu in ultimul rand al parasirii locului accidentului.
Pentru individualizarea judiciara a executarii pedepsei, judecatoria a apreciat, in raport cu circumstantele concrete ale cauzei si reverberatia acestora, precum si cu nevoile de aparare sociala ca scopul pedepsei va putea fi atins numai prin executarea acesteia.
Conducerea autovehiculelor cu alcoolemie peste limita legala este cauza principala si determinanta pentru producerea accidentelor de circulatie.
Acest fenomen este intr-o crestere vizibila fapt ce creeaza un sentiment accentuat de insecuritate pentru toti participantii la trafic carora le este pusa in pericol viata, integritatea corporala si proprietatea asupra bunurilor, valori esentiale garantate constitutional.
Din aceasta perspectiva faptele inculpatului reclama din partea justitiei aplicarea unei represiuni penale ferme, de natura sa atentioneze pe toti destinatarii legii penale asupra pericolului social extrem de ridicat al unor astfel de infractiuni, cu un serios impact in comunitatea locala, in legatura cu care nu trebuie sa se lase impresia ca nu sunt pedepsite pe masura.
Pe perioada aratata la art. 71 alin. 2 Cod penal, inculpatului i se va interzice dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, prevazut de art. 64 lit. a teza a II-a Cod penal, faptele acestuia fiind incompatibile cu respectul si increderea pe care comunitatea le datoreaza autoritatilor publice.
In baza art. 88 Cod penal, instanta va scade din durata pedepsei aplicate timpul retinerii si al arestarii preventive incepand cu data de 21 octombrie 2008 pana la data de 21 noiembrie 2008.
Instanta va dispune pastrarea permanenta la dosarul cauzei a mijlocului material de proba inregistrat ca si corp delict la pozitia NR.13/2008 in Registrul special al instantei.
In solutionarea laturii civile a cauzei, instanta va retine ca in privinta inculpatului opereaza elementele raspunderii civile delictuale pentru decesul minorului, sens in care mostenitorilor victimei, respectiv parintilor se cuvin atat despagubiri materiale prilejuite de inmormantarea si pomenirea decedatului, cat si daune morale pentru suferintele cauzate de disparitia fiului minor.
Instanta va obliga inculpatul sa plateasca partilor civile H. R. - A. si H. E. I., echivalentul in RON la data platii a sumei de 10.000 EURO, cu titlu de daune morale, asupra carora partile au convenit.
Instanta va constata ca inculpatul a achitat partilor civile H. R. - A. si H. E. I. suma de 1200 EURO, cu titlu de despagubiri materiale conform Declaratiei autentificate prin Incheierea NR. 456/23.02.2009 a Biroului Notarial F. din Baia Mare.
Va obliga inculpatul sa plateasca partii civile S.  J. de U.B.M. suma de 2933,91 RON, reprezentand cheltuieli cu asistenta medicala acordata victimei H. R. Z..
Vazand si prevederile art. 191 alin. 1 Cod procedura penala.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Condamna pe inculpatul K. I., fiul lui S. si E., nascut la data de 05.08.1963 in A., Jud. A., CNP 1630805240014, cetatean roman, scoala militara, subofiter, divortat, fara antecedente penale, domiciliat in B. M., Str. Z. Nr. 3, cu resedinta in B. M., Str. O. Nr. 13 Jud. M. pentru savarsirea infractiunilor de:
-  ucidere din culpa, prevazuta si pedepsita de art. 178 alin. 2, 3 Cod penal, la pedeapsa inchisorii de 5 ani
- parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei prevazuta si pedepsita de art. 89 alin. 1 din O.U.G. 195/2002, la pedeapsa inchisorii de 3 ani
Ambele infractiuni cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.
In baza art. 34 lit. b Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea respectiv 5 ani inchisoare.
Interzice inculpatului drepturile  prevazute  de  art. 64 lit. a teza a II-a Cod penal pe perioada aratata la art. 71 alin. 2 Cod penal.
In baza art. 88 Cod penal scade din durata pedepsei aplicate timpul retinerii si al arestarii preventive incepand cu data de 21 octombrie 2008 pana la data de 21 noiembrie 2008.
Dispune pastrarea permanenta la dosarul cauzei a mijlocului material de proba inregistrat ca si corp delict la pozitia NR.13/2008 in Registrul special al instantei.
In temeiul art. 7 din Legea 76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat pentru S.N.D.G.J.
In temeiul art. 14 Cod procedura penala si art. 999 Cod civil obliga inculpatul sa plateasca partilor civile H. R. - A. si H. E. I. domiciliati in Comuna C. Sat C. Nr.1 Jud. M., echivalentul in RON la data platii a sumei de 10.000 EURO, cu titlu de daune morale.
Constata ca inculpatul a achitat partilor civile H. R.- A. si H. E. I. suma de 1200 EURO, cu titlu de despagubiri materiale conform Declaratiei autentificate prin Incheierea nr. 456/23.02.2009 a Biroului Notarial F. din Baia Mare.
Obliga inculpatul sa plateasca partii civile S. J. de U. Baia Mare suma de 2933,91 RON, reprezentand cheltuieli cu asistenta medicala acordata victimei H. R. Z..
In temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul sa plateasca suma de 750 RON cheltuieli judiciare statului.
Cu drept de apel in 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi 19.06.2009.

       PRESEDINTE                                   GREFIER
                                      O. F.                                              E. M.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011