InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Beclean

Luarea in considerare in solutionarea laturii civile a principiului disponibilitatii partilor - principiu ce guverneaza latura civila a procesului penal

(Sentinta penala nr. 68/2009 din data de 09.12.2010 pronuntata de Judecatoria Beclean)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Beclean | Jurisprudenta Judecatoria Beclean

       Luarea in considerare in solutionarea laturii civile a principiului disponibilitatii partilor  - principiu  ce guverneaza  latura  civila a procesului penal
       
       
       
       
       Prin Rechizitoriul Parchetului de pe  langa Judecatoria  Beclean inregistrat  sub nr. _/P/2007 si la aceasta  instanta  sub nr. de mai sus, s-a  dispus punerea in miscare a actiunii penale  si trimiterea in judecata a inculpatului  ___.  pentru savarsirea infractiunilor  de vatamare corporala  din culpa prev.de art. 184 alin. 2 si 4 C.p. si  conducere   pe  drumurile  publice  a unui  autovehicul  fara  permis  de conducere  prev. de art. 86  al. 1  din OUG  nr. 195/2002 republicata, cu aplicarea  art. 33 lit. "b"  Cod penal.
       In  fapt s-a retinut ca inculpatul  locuieste  in satul  __..  si -  intrucat  poseda  cunostinte  de mecanica  auto - la data de  21. 07.2007, orele 10,00, numitul _. i-a  incredintat  autoturismul  sau ,  marca Dacia 1310 , cu  nr. de inmatriculare    __. in vederea  efectuarii unor  reparatii.
       Dupa  finalizarea  acestora, inculpatul  a urcat  la volanul autoturismului sus  mentionat  si -desi nu poseda  permis  de conducere -  l-a rulat  spre localitatea  __..  cu intentia  de a vizita  o cunostinta. A circulat  cu autovehiculul  cca.  5 km  pe un drum de  hotar  din localitatea  _., dupa care a rulat 1 km pe _  si 1, 5  km pe  DC 24 , situat  pe raza localitatii  sus  mentionate , dupa  parcurgerea  carora  a fost  implicat  intr-un eveniment  rutier.
       Astfel,  la intrarea  in satul _.., in jurul orelor 18, 45,  pe  un sector  de  drum neasfaltat  si in panta  (cu vizibilitate  buna) , inculpatul a sesizat de  la o distanta de 200 metri  ca , pe suprafata  carosabila, in zona axului drumului, se  deplasa  (cu  fata  spre  vehicul) o persoana de  sex  feminin, in varsta, respectiv  partea  vatamata _..  Pentru  a evita  impactul  cu aceasta,  a actionat  sistemul de franare  , care prezenta , insa ,  defectiuni .Drept urmare , autoturismul a intrat  in derapaj. Inculpatul a efectuat , apoi , manevre  precipitate  de evitare  stanga  - dreapta. Tributar, insa , lipsei  de  experienta  si  fara a avea pregatirea  si aptitudinile  fizice  si psihice  necesare - calitati atestate  de un permis  de conducere  valabil - a acrosat-o pe partea  vatamata  cu partea  stanga  fata a vehiculului,  vehicul care s-a oprit  in santul din partea  dreapta a drumului.
       S-a  mai retinut  in  actul de sesizare  ca  din accident a rezultat  vatamarea  corporala  a partii vatamate , persoana care a suferit leziuni corporale traumatice vindecabile in 65-70  de zile de ingrijiri medicale  si care a fost  internata  in  Spitalul Judetean Bistrita  in perioada  21.07 - 17.08.2007.
       S-a mai mentionat  in rechizitoriu  ca  inculpatul a fost  testat  cu  aparatul alcotest, rezultatul fiind  de 0,08 mg/l  alcool  pur  in aerul expirat  (din buletinul de analiza  nr. 401/2007  reiesind  ca acesta a avut o alcoolemie  de 0g la mie ) si  ca acesta  a recunoscut  savarsirea  faptelor.
       S-a  mai mentionat  ca partea  vatamata  __..  s-a constituit parte civila  in cauza  cu  suma de 50.000 lei, precum  si unitatea  spitaliceasca, cu suma de 4.130 lei.
Legal citata si prezenta in instanta , partea vatamata  __. - asistata de mandatar ___. -   si-a mentinut  pozitia  exprimata  in faza de urmarire penala, ulterior, precizand  ca  este  de acord  sa se impace  cu inculpatul  in ipoteza  in care acesta  ii achita suma de 30.000  lei, cu titlu de daune morale.
Legal citat  si  prezent  in instanta - asistat  de aparator oficiu  - cu ocazia audierii, inculpatul a aratat ca recunoaste  invinuirile   ce i se aduc, respectiv  ca ,  din culpa  sa,  s-a  produs  evenimentul  rutier  in  urma  caruia  partea  vatamata a suferit  leziuni  corporale traumatice  si, totodata, ca a condus desi nu detinea  permis  de conducere .
S-a declarat a fi de acord cu pretentiile civile formulate de catre unitatea    spitaliceasca  si, in parte  (jumatate) , cu cele  solicitate de  catre  partea  vatamata, respectiv  cu plata  sumei de 15.000 lei.
A mai aratat  ca isi mentine  declaratiile date  in faza de urmarire penala, iar in probatiune si-a  insusit  martorii propusi de catre  reprezentantul Parchetului.
Raportat  la sustinerile  partii vatamate  (conform  carora  in urma accidentului rutier  i-a  fost  creat  un grad  de infirmitate) si, totodata, la concluziile  existente  in raportul de expertiza  medico legala  (f. 26, 27 - conform  acestora  asupra unui eventual  grad de invaliditate  sau infirmitate SML  se va putea pronunta la 3 luni de la data emiterii certificatului  medico  legal) , instanta a dispus  completarea  respectivei expertize, in sensul de a se preciza  daca  leziunile  cauzate  partii vatamate i-au  conferit acesteia  un grad  de invaliditate   (temporar  sau permanent) si daca acesteia  i-a  fost afectata  capacitatea  de munca  (cu indicarea procentuala a respectivei  reduceri). 
Analizand actele si lucrarile dosarului, respectiv: piesele dosarului de urmarire penala (fil. 1 - 50), actul de sesizare a instantei (fil. 1-2 ), constituirea  de parte  civila a unitatii spitalicesti, declaratia  inculpatului (fil. 64), declaratiile  martorilor ___.. (f. 71, 72) si ____ (f. 91), actele  medicale  privitoare  la partea  vatamata f. 90 si 70) si completarea   raportului de expertiza  medico-legala efectuata de catre  SML BN (f. 94 - 96), instanta retine , in fapt, urmatoarele:
       Inculpatul  locuieste  in satul  ___.  si -  intrucat  poseda  cunostinte  de mecanica  auto -  la data de  21. 07.2007, orele 10,00, numitul ___.  i-a  incredintat  autoturismul  sau  marca Dacia 1310 cu  nr. de inmatriculare    ___., in vederea  efectuarii unor  reparatii.
       Dupa  finalizarea  acestora, inculpatul  a urcat  la volanul autoturismului sus  mentionat  si -desi nu poseda  permis  de conducere -  l-a rulat  spre localitatea  __.. cu intentia  de a vizita  o cunostinta. A circulat  cu autovehiculul  cca.  5 km  pe un drum de  hotar  din localitatea  ___., dupa care a rulat  un km pe DJ 172H  si 1, 5  km pe  DC 24 ,  situat  pe raza localitatii   sus  mentionate , dupa  parcurgerea  carora  a fost  implicat  intr-un eveniment  rutier.
       Astfel,  la intrarea  in satul __.., in jurul orelor 18, 45,  pe  un sector  de  drum neasfaltat  si in panta  (cu vizibilitate  buna) , inculpatul a sesizat de  la o distanta de 200 m  ca pe suprafata  carosabila, in zona axului drumului, se  deplasa  (cu  fata  spre  vehicul) o persoana de  sex  feminin, in varsta, respectiv  partea  vatamata __..  Pentru  a evita  impactul  cu aceasta,  a actionat  sistemul de franare  (care prezenta  defectiuni), autoturismul  intrand , insa ,  in derapaj, dupa  care a efectuat  manevre  precipitate  de evitare  stanga  - dreapta. Tributar, insa , lipsei  de  experienta  si  fara a avea pregatirea  si aptitudinile  fizice  si psihice  necesare , a acrosat-o pe partea  vatamata  cu partea  stanga  fata a vehiculului, vehicul ce s-a oprit  in santul din partea  dreapta a drumului.
       Instanta a  mai retinut  ca  din accident a rezultat  vatamarea  corporala  a partii vatamate ,   persoana care a suferit leziuni corporale traumatice vindecabile in 65 - 70  de zile de ingrijiri medicale , care a fost  internata  in  Spitalul Judetean Bistrita  in perioada  21.07 - 17.08.2007 si , totodata, ca acesteia nu i-a fost afectata capacitatea de munca ( ce - la momentul accidentului - era deja pierduta integral prin varsta ) , ci doar capacitatea adaptativa cu 30-35 % ( conf. completarii raportului de expertiza medico-legala - f. 94-96 ).
       Raportat la  starea de fapt  mai sus retinuta, instanta  urmeaza a constata ca,in drept, faptele  inculpatului , persoana care, la data  de 21.07.2007,  din culpa sa (in proportie  de 70 % , conform aprecierii instantei ) si a partii vatamate  (in proportie  de 30 %),  prin  incalcarea  dispozitiilor legale (art. 20  al. 1 si art. 48 din OUG  nr. 195/2002 mod. si compl. , respectiv  art. 72  al. 1 din acelasi act  normativ) a provocat   un accident  rutier  in urma caruia  partea vatamata __..  a  suferit  leziuni corporale traumatice  vindecabile  in 65 - 70  de zile  de ingrijiri medicale, conducand  pe drumul  public  autovehiculul cu nr. de inmatriculare ___, fara  sa posede  permis  de conducere intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala  din culpa prev. de  art.  184 alin. 2  si 4  Cod penal si  conducere  pe  drumurile  publice a unui autovehicul  fara permis de conducere prev. de art. 86  al. 1  din OUG  195/2002  modificata  si completata.
In virtutea  disp. art. 6 alin. 1 si 2  si art. 7 din CEDO , a textelor   legale  anterior mentionate coroborate cu  disp. art. 72 C.p. si avand  in vedere, totodata, imprejurarea ca  inculpatul a  intrat pentru prima data sub incidenta legii penale, a recunoscut  comiterea  infractiunilor si s-a declarat de acord cu acoperirea prejudiciilor,  instanta il va condamna pentru savarsirea infractiunii de  vatamare corporala  din culpa la pedeapsa de  2   luni inchisoare, iar pentru  infractiunea  prev. de art. 86  al. 1  din OUG 195/2002, la pedeapsa  de 8 luni  inchisoare, retinand  in prealabil  in favoarea acestuia  circumstantele  atenuante prev. de disp. art. 74 lit. "a" si "c" C.penal si facand aplicarea disp. art. 76 lit. "e", respectiv  lit. "d"  C.penal.
        Raportat  la  modalitatea comiterii celor  doua infractiuni -printr-o  singura actiune - va  constata ca aceste infractiuni au fost comise in concurs ideal prev. de art. 33 lit. "b" Cod penal, motiv pentru care - in baza disp. art. 34 lit. "b" Cod penal - va contopi pedepsele stabilite  pentru infractiunile concurente  si  va  aplica  inculpatului pedeapsa cea mai grea , de 8 luni inchisoare.
       Va  face aplicarea disp. art. 71 rap. la art. 64  lit a-b C.penal.
In virtutea acelorasi circumstante personale anterior mentionate (lipsa antecedentelor penale si conduita sincera ) si raportat la cuantumul pedepsei aplicate, precum si la forma vinovatiei,  instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei  poate  fi atins  fara  executarea acesteia.
Pe cale  de consecinta, in baza disp. art. 81 Cod penal, va suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate, stabilind -conform  art. 82 Cod penal -un termen de incercare de  2 ani  si 8 luni.
Va pune in vedere inculpatului disp. art. 83 Cod penal, respectiv  ca, in cazul  in care  in cursul termenului de incercare va  savarsi cu intentie o  noua  infractiune, instanta  va revoca   suspendarea conditionata, urmand  sa  execute prezenta pedeapsa cumulata aritmetic cu pedeapsa ce-i va fi  aplicata pentru  noua infractiune.
Va face aplicarea  disp. art.71 alin. 5  C.p
       Cat priveste latura civila a  cauzei , in virtutea  disp. art. 313 din Legea  nr. 95/2006  si a art. 3 alin. 3 din OG nr. 9/2000, il  va obliga  pe  inculpat  la plata  sumei de 4.130 lei cu titlu de despagubiri civile, reprezentand  cheltuieli de spitalizare ,catre Spitalul  Judetean de Urgenta Bistrita.
  Totodata, in virtutea disp. art.346 rap. la art. 14  C.p.p. coroborat cu  disp. art. 998 C.civil  si  avand  in vedere  principiul disponibilitatii partilor  - principiu  ce guverneaza  latura  civila a procesului penal - il va obliga pe  inculpat la plata  sumei de 15.000 lei , cu titlu de despagubiri civile , catre partea  vatamata si civila __..  (raportat  la pozitia  exprimata  personal  in instanta  de  catre  inculpat - la care a achiesat si mandatarul partii vatamate - si la imprejurarea ca suma oferita de acesta este una extrem de rezonabila avand in vedere si gradul de culpa al partii vatamate in producerea evenimentului rutier ).
       Vazand  si  disp. art. 191 C.p.p.,
       

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

       Condamna pe inculpatul ___., fara antecedente penale, avand CNP 1860724295329-  pentru savarsirea infractiunilor de :
- conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere prev. de art. 86  al. 1 din OUG nr. 195/2002 mod. si compl. , cu retinerea in favoarea acestuia a circumstantelor atenuante prev. de disp. art. 74 lit. "a" si "c" C.penal si facand aplicarea disp. art. 76 lit. "d" C.penal , la pedeapsa de 8 luni   inchisoare ;
          - vatamare  corporala din culpa prev. de art. 184  al. 2  si 4  Cod penal,  cu retinerea in favoarea acestuia a circumstantelor atenuante prev. de disp. art. 74 lit. "a" si "c" C.penal si facand aplicarea disp. art. 76 lit. "e" C.penal , la pedeapsa de 2 luni   inchisoare.
       Constata ca aceste infractiuni au fost comise in concurs ideal prev. de art. 33 lit. "b" Cod penal, motiv pentru care - in baza disp. art. 34 lit. "b" Cod penal - contopeste  pedepsele stabilite  pentru infractiunile concurente  si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea , de 8 luni inchisoare.
       Face aplicarea disp. art. 71 rap. la art. 64  lit a-b C.penal.
       In baza disp. art. 81 C.penal, suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate, stabilind conform art. 83 C.penal un termen de incercare de 2 ani si 8 luni.
       Pune in vedere inculpatului disp. art. 83  C.penal.
       Face aplicarea disp. art. 71 alin.5 C.penal.
Obliga pe inculpat la plata sumei de 4.130 lei, cu titlu de despagubiri civile, reprezentand  cheltuieli de spitalizare ,catre Spitalul  Judetean de Urgenta Bistrita.
  Obliga pe inculpat la plata  sumei de 15.000 lei cu titlu de despagubiri civile , catre  partea  vatamata si civila __...
Stabileste in favoarea Baroului BN suma de 100 lei reprezentand onorariu aparator din oficiu ( cuv. av. ___. ), suma ce se va plati din fondul M.J.
Obliga pe inculpat la plata sumei de 350 lei ,cu titlu de  cheltuieli judiciare in favoarea statului , din care 100 lei reprezentand onorariu avocatial.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica , azi, 02.04.2009.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011