InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bistrita

Contestatie la executare.Caracterul de titlu executoriu al contractului de concesiune.

(Sentinta civila nr. 2344/2010 din data de 16.09.2011 pronuntata de Judecatoria Bistrita)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Bistrita | Jurisprudenta Judecatoria Bistrita

           Admisibilitatea contestatiei la executare si la titlu, in conditiile in care contractul de concesiune in temeiul caruia a fost demarata executarea silita nu era titlu executoriu, fiind intocmit anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 190/2004.

     Judecatoria Bistrita - Sentinta civila nr. 2344/2010.

Prin contestatia la executare inregistrata sub nr. de mai sus, contestatoarea SC G SC SRL a solicitat instantei, in contradictoriu cu intimata ADS si tertul poprit BCR, sa  anuleze toate formele de executare silita dispuse prin adresa de infiintare a popririi nr. 36152/17.12.2008, precum si titlul executoriu emis de ADS; sa dispuna suspendarea executarii silite pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare si sa o oblige pe intimata la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea contestatiei  se releva faptul ca in data de 8 ianuarie 2009, reprezentantul contestatoarei s-a deplasat la Agentia BCR Bistrita pentru a efectua operatiuni bancare, ocazie cu care i s-a comunicat ca s-a dispus infiintarea popririi pe conturile deschise de societate. Deoarece societatea nu a fost instiintata de infiintarea popririi, se considera ca actele care au stat la baza acesteia sunt nelegale, cat si eventualul titlu executoriu care a stat la baza acesteia. Se mentioneaza ca s-a incheiat intre contestatoare si  intimata un contract de concesiune cu nr.16 /18.02.2004, avand ca obiect suprafata de 433,65 ha teren. Dupa incheierea lui societatea a achitat redeventa stabilita, insa pe parcursul contractului s-a diminuat suprafata concesionata, ca urmare a predarii terenurilor unor comisii locale de aplicare a legilor fondului funciar, astfel ca trebuia sa se diminueze si redeventa stabilita prin contract, insa intimata a refuzat acest lucru, motivandu-se ca nu s-au efectuat nici investitiile din fonduri proprii la care s-a obligat prin contract. Ca atare, s-a solicitat de catre contestatoare  si suspendarea executarii silite pana la solutionarea  irevocabila a contestatiei, intrucat societatea are in derulare o serie de investitii, blocarea conturilor bancare putand sa o aduca in imposibilitate de plata sau chiar si faliment.  
In drept, s-au invocat disp. art. 399 si urm si art. 403 C.pr.civ.
In probatiune, s-au anexat inscrisuri (f. 6 - 8).
Legal citata intimata ADS a formulat intampinare (f. 13 - 15) prin care a solicitat respingerea contestatiei ca neintemeiata.
In motivare, s-au invocat exceptiile necompetentei materiale, a tardivitatii si a prematuritatii formularii contestatiei, exceptii respinse de catre instanta la termenul de judecata din 18.05.2009.
Pe fond, intimata a solicitat respingerea contestatiei ca neintemeiata cu motivarea ca actul intitulat contract de concesiune, cu nr. 16/2004 este Titlu executoriu, conform dispozitiilor imperative ale art. 3 din Legea 190/2004. Prin urmare, in situatia in care se inregistreaza debite neachitate, intimata poate initia, conform OUG 64/2005 executarea silita a debitoarei, nefiind necesara parcurgerea unui ciclu procesual complet si obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, care sa constate obligatia achitarii debitului restant.
In drept, s-au invocat disp. art. 115, 399, si urm. C.pr.civ., OUG 64/2005, OUG 51/1998, Legea 190/2004.
Desi legal citat, tertul poprit nu si-a delegat reprezentat in instanta insa a inaintat la dosar ordinul emis de intimata prin care s-a infiintat poprirea asupra conturilor contestatoarei (f. 42, 43).
La termenul de judecata din data de 09.02.2011, instanta a dispus conexarea dosarului civil 8906/190/2010 la prezentul dosar, avand in vedere ca ambele dosare se afla in fata aceleasi instante, au aceleasi parti si acelasi obiect, fiind indeplinite conditiile prev. de art. 164 C.pr.civ.
Analizand actele dosarului, instanta a retinut urmatoarele:
Urmare a deplasarii reprezentantului contestatoarei la Agentia BCR Bistrita pentru a efectua operatiuni bancare, in data de 8 ianuarie 2009, i s-a comunicat ca s-a dispus infiintarea popririi pe conturile deschise de societate.
Intre contestatoare si  intimata s-a incheiat un contract de concesiune cu nr.16 /18.02.2004, avand ca obiect suprafata de 433,65 ha teren. Acest contract s-a intocmit anterior intrarii in vigoare a L. 190/2004, care a fost adoptata la data de 31 august 2004.
Asa cum reiese din dispozitiile art. 78 din Constitutia Romaniei, legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 5 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta de textul ei, aplicarea legii in timp fiind guvernata de principiile neretroactivitatii legii civile noi si aplicarii imediate a acesteia.
Principiul neretroactivitatii legii civile ce se circumscrie disp. art. 1 din C.civil si care-si gaseste corespondentul in art. 15 al. 2 din Constitutia Romaniei, se refera la regula juridica potrivit careia se aplica legea noua situatiilor ce se ivesc in practica dupa adoptarea ei nu si celor anterioare, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile. Pe de alta parte, principiul aplicarii imediate a legii noi, care il completeaza pe cel al neretroactivitatii, constituie regula potrivit careia legea noua, imediat ce a fost adoptata se aplica tuturor situatiilor ivite dupa intrarea ei in vigoare, excluzand aplicarea legii vechi, fiind consacrata de disp. art. 978 C.civil, legea fiind interpretata  in sensul aplicarii ei.
Ca atare, desi legea nu este retroactiva ea este in principiu de imediata aplicare,  in spiritul adagiului tempus regit actum.
Raportat la textele legale mai sus expuse, instanta apreciaza ca interpretarea intimatei asupra actului juridic dedus judecatii, in speta contractul de concesiune incheiat intre parti este titlu executoriu, este eronata, deoarece L. 190/2004 se aplica situatiilor aparute doar dupa adoptarea ei, in caz contrar ar insemna sa se nesocoteasca legea aplicabila la momentul intocmirii actului, iar pe de alta parte acest mod de interpretare ar crea nesiguranta in circuitul civil si neincredere in normele legale.
Nici o lege nu poate sa prevada o dispozitie privind aplicarea ei retroactiva, pentru ca s-ar ajunge la concluzia ca o lege noua sa fie aplicabila pentru trecut, ceea ce este neconstitutional.
Ca atare, contractul dintre parti nu este titlu executoriu, intrucat nu rezulta acest fapt nici din clauzele sale, dar nici din alte acte normative care au fost adoptate in perioada in care a fost intocmit, validitatea unui asemenea contract  neputandu-se aprecia potrivit conditiilor stabilite in conformitate  cu art. 3 din. L. 190/2004, care a intrat in vigoare abia la 31 august 2004, pe cand actul partilor s-a intocmit  anterior, la 18.02.2004.
In acest context sustinerea intimatei cu privire la legalitatea actelor de executare emise contestatoarei fundamentate pe existenta contractului de concesiune ca fiind titlu executoriu  nu subzista nici prin prisma legii aplicabile, aratata mai sus si nici al caracterului executoriu al actului juridic, care trebuie interpretat doar  in functie de normele juridice existente la data incheierii actului si nu in functie de cele existente la data exigibilitatii creantei. Functie de aceste aspecte clar constatate, in cauza la momentul incheierii contractului de concesiune dintre parti, acesta nu avea caracterul de titlu executoriu , neputandu-se confunda contractul ca act juridic cu efectele contractului, respectiv cu obligatia de plata.
Pe de alta parte, desi partile au convenit, potrivit Capitolului 12 pct. 12.6 din contractul de concesiune ca modificarea clauzelor contractuale sa se faca de comun acord de catre ele printr-un act aditional, acesta nu a mai fost emis, astfel ca nici din acest punct de vedere nu i s-a dat calitatea de titlu executoriu contractului dintre parti, iar un proces civil in care sa fi fost analizat caracterul juridic al acestui contract nu a existat pe rolul Judecatoriei Bistrita.
Chiar daca acest act ar fi titlu executoriu, trebuie spus ca pretinsa creanta nu este certa, lichida si exigibila, deoarece dupa incheierea contractului de concesiune dintre parti societatea contestatoare a achitat redeventa stabilita, insa pe parcursul contractului s-a diminuat suprafata concesionata, ca urmare a predarii terenurilor unor comisii locale de aplicare a legilor fondului funciar, astfel ca in mod corelativ se impunea si diminuarea redeventei stabilita prin contract, insa intimata a refuzat acest lucru, motivandu-se ca nu s-au efectuat nici investitiile din fonduri proprii la care s-a obligat prin contract.
Potrivit Sentintei civile nr. 3012/2007 a Judecatoriei Bistrita, ramasa irevocabila prin Decizia civila nr. 279/R/2008 a Tribunalului Bistrita - Nasaud, intimata ADS a fost obligata sa predea Comisiei municipale Bistrita suprafata de 72 ha, de natura livada. Aceasta hotarare a fost pusa in executare in dosarul executional nr. 437/2008, iar pentru aceasta suprafata au fost emise titluri de proprietate in favoarea unor persoane fizice. Prin Sentinta civila nr. 4657/2008 pronuntata de Judecatoria Bistrita in dosarul nr. 776/190/2007, intimata ADS a fost obligata sa predea Comisiei municipale Bistrita, suprafata de 299,95 ha. Si aceasta hotarare judecatoreasca a ramas definitiva si a fost pusa in executare. Ambele terenuri sunt cuprinse in contractul de concesiune incheiat cu ADS.
Prin adresa nr. 49/28.04.2009, contestatoarea i-a comunicat intimatei aceasta imprejurare, solicitandu-i sa reduca suprafata din contractul de concesiune si redeventa. Desi potrivit clauzelor contractuale, intimata avea obligatia sa renegocieze contractul de concesiune, sa dispuna reducerea suprafetei concesionate si a redeventei,aceasta nu si-a indeplinit obligatia contractuala si mai mult, a pretins achitarea in continuare a redeventei pentru intreaga suprafata concesionata,suma cuprinsa in pretinsul titlu executoriu contine si redeventa pentru suprafata de teren predata de catre intimata Comisiei municipale Bistrita. Dupa predarea terenului, aceasta din urma l-a atribuit persoanelor fizice in favoarea carora s-a reconstituit dreptul de proprietate. Ulterior, societatea a cumparat aceste terenuri de la persoanele fizice in favoarea carora s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate.
In aceste conditii, este evident ca actele emise de intimata in baza unui contract de concesiune ce nu reprezenta la acea data titlu executoriu sunt lovite de nulitate, dar si daca ar fi fost un asemenea titlu, intimata nu mai avea in administrare terenurile pentru care pretinde plata redeventei.
Procedura de executare silita a contestatoarei a fost initiata de ADS prin adresa nr. 57091/28.05.2007 prin care a fost somata sa procedeze la achitarea debitului, in valoare de 49.959,59 lei, reprezentand penalitati datorate nerealizarii investitiilor. In temeiul art. 42 din OUG 51/1998, a fost emis Ordinul de poprire nr. 60.513/24.08.2007 prin care ADS a solicitat poprirea conturilor debitoarei.
Considerandu-se ca nu s-a indeplinit de catre contestatoare obligatia de plata a redeventei, prin adresa nr. 60.489/24.08.2007 intimata a somat-o cu privire la obligatia achitarii debitului restant, in valoare de 57.063,87 lei, iar prin adresa nr. 61.332/17.09.2007 a fost comunicata catre toate bancile modificarea sumei poprite.
Pe de alta parte, urmare a achitarii de catre debitoare a sumelor de 7.060,20 lei, 27,66 lei, si respectiv 9.910,72 lei, s-a procedat la actualizarea debitului, rezultand o valoare de 50.010,82 lei, aceasta fiind comunicata contestatoarei si institutiilor de credit.
Prin hotararea Consiliului de administratie al ADS nr. 75/26.02.2008, s-au aprobat solicitarile contestatoarei din adresa nr. 118/12.12.2007, in sensul amanarii platii penalitatilor la investitii, pana la data de 15.08.2007 si deblocarii conturilor acesteia. Cu toate acestea, intimata a continuat sa calculeze cuantumul debitelor, pe care le-a comunicat acesteia prim mai multe adrese, iar prin procesul - verbal nr. 112/08.04.2008 a fost instituit Sechestrul Asigurator asupra bunurilor detinute de contestatoare.
Pe parcursul prezentului proces, la data de 16.01.2009, contestatoarea a depus la Judecatoria Bistrita si o cerere de suspendare provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare formulata in prezenta contestatie. Cererea a fost inregistrata sub nr. 240/190/2009 si a fost admisa, iar prin Incheierea civila nr. 26/CC/2009 pronuntata in Dos. nr. 240/190/2009 s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite prin poprirea conturilor deschise la BCR - Agentia Bistrita dispusa prin adresa nr. 36152/17.12.2008 pana la solutionarea cererii de suspendare a executarii silite din prezentul dosar, incheiere impotriva careia nu se poate formula nici o cale de atac.
Cu toate ca executarea silita era suspendata provizoriu, intimata a emis alte acte de executare, in temeiul aceluiasi contract de concesiune, care asa cum s-a aratat mai sus nu este titlu executoriu, intimata intocmind Ordinul nr. 59054/24.08.2010 (filele 21-22 din Dos. nr. 8906/190/2010 conexat la prezenta cauza), prin care a ordonat infiintarea popririi asupra oricaror sume existente in conturile contestatoarei pana la concurenta sumei de 39.274,56 lei, reprezentand redeventa si penalitati calculate in temeiul contractului de concesiune nr. 16/2004, cu posibilitatea blocarii imediate a conturilor (mai precis in doua zile de la primirea ordinului).
Si impotriva acestui ordin s-a formulat contestatie la executare silita, care in sedinta publica din 9.02.2011 a fost conexat la prezenta cauza, prin Incheierea civila nr. 1147/2011, intre cauze existand o stransa legatura generata de acelasi act juridic incheiat intre parti , in temeiul caruia s-au emis doua ordonante de infiintare a popririi, atacate in cele doua dosare conexate, motiv pentru care devin aplicabile disp. art. 164 al. 1 din C.pr.civ.
In prezenta cauza intimata a invocat trei exceptii, necompetenta materiala de solutionare a cauzei, tardivitatea formularii contestatiei la executare si prematuritatea acesteia, care au fost solutionate prin incheierea de sedinta din data de 18.05.2009 (fila 125 din dosar), prin respingerea lor, in acea sedinta de judecata stabilindu-se si cautiunea de platit in cuantum de 7500 lei, pentru petitul de suspendare a executarii silite, din care s-a dedus suma de 500 lei achitata deja, fiind de achitat doar suma de 7000 lei cu acest titlu.
La termenul de judecata din 20.07.2010 a fost achitata aceasta suma, potrivit recipisei atasata la fila 292 din dosar, motiv pentru care instanta este in masura sa solutioneze aceasta cerere, in sensul admiterii ei, ca fiind intemeiata, conform argumentelor ce vor fi expuse in continuare.
Natura contractului de concesiune incheiat intre parti, in temeiul caruia s-au emis actele de executare ale caror anulare se cere, dar si masura in care prin emiterea acestora se creeaza un prejudiciu persoanei juridice, sunt esentiale in adoptarea solutiei de catre instanta..
In ambele dosare conexate s-a invocat exceptia necompetentei materiale de solutionare a cauzei de catre intimata,pe care instanta a respins-o ca neintemeiata, cu motivarea ca prevederile Cap. IX din OUG 51/1998 invocate de intimata in sustinerea exceptiei se refera la cererile de drept comun si nu la procedura executarii silite, executarea silita fiind supusa regulilor de la Capitolul X din actul normativ mentionat, care nu cuprinde reguli derogatorii de la regula competentei materiale a instantei de executare, dar in speta nu este vorba de creante neperformante, pentru a fi aplicabile disp. art.44 din OUG 51/1998 si ele nu privesc drepturi si obligatii in legatura cu activele bancare preluate de AVAB - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, deoarece pretinsa creanta provine dintr-un contract de concesiune, fiindu-i aplicabile  disp. art. 399 si urm. C.pr.civ.
Desi s-a invocat exceptia inadmisibilitatii cererii de suspendare provizorie a executarii silite, in cadrul contestatiei la executare , s-au invocat ca temei de drept tot disp. art. 1 alin. 2 din OUG 64/2005 , precum si ale art. 82 alin. 2 din OUG 51/1998,considerente pentru care instanta a respins si aceasta exceptie,cu motivarea ca solutionarea cererii de suspendare a executarii silite pana la solutionarea contestatiei la executare sunt aplicabile disp. art. 403 al. 1 C.pr.civ.  
Raportat la considerentele expuse mai sus, potrivit carora contractul de concesiune nu indeplineste caracterele juridice ale unui titlu executoriu, este evident ca persoanei, care contesta aceste acte de executare, mergand pana la contestarea insusi a titlului considerat executoriu numai de catre intimata, i se creeaza un grav prejudiciu prin blocarea conturilor acesteia, indisponibilizarea lor putand afecta societatea contestatoare prin imposibilitatea achitarii unor obligatii financiare curente angajatilor acesteia, pe de o parte, dar si a nerecuperarii unor sume de bani din activitatile comerciale derulate de aceasta , fapt ce ar putea determina chiar si intrarea ei in procedura de insolventa. De aceea , instanta a admis cererea, in considerarea disp. art. 403 al. 1 din C.pr.civ. si a dispus suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei la executare.
Pe fondul cauzei, avand in vedere disp. art. 399 si urm. C.pr.civ., instanta a admis contestatia la executare formulata in ambele dosare, dar si contestatia la titlu, respectiv la contractul de concesiune incheiat intre parti, pe langa motivele de nelegalitate expuse mai sus, avand in vedere si netemeinicia actelor de executare emise de intimata, in conditiile in care contestatoarea a facut dovada realizarii investitiilor de mediu, impuse in Anexa nr. 1 la contractul de concesiune pentru dezvoltarea exploatatiei agricole, in suma de 190.372,67 Euro, fapt ce reiese cu prisosinta din raportul de expertiza tehnica intocmit in cauza de expertul TV.
Astfel,asa cum rezulta din constatarile expertului tehnic, cuantumul investitiilor totale pentru terenul concesionat, se ridica pe parcursul anilor 2007-2009 la suma totala de 260.765 Euro, astfel ca valoarea investitiilor efectuate de aceasta societate este cu mult mai mare decat cea stabilita in contractul de concesiune. Este nelegala astfel si creanta calculata de intimata in sarcina contestatoarei, cu titlu de penalitati la investitii. Trebuie mentionata totodata buna-credinta a contestatoarei, care in nenumarate randuri a chemat reprezentantii intimatei pentru a constata in teren aceste investitii si la acel moment fiind pusa in discutie reducerea suprafetei de teren concesionata, datorita predarii acestuia catre ADS in vederea reconstituirii in favoarea persoanelor fizice, potrivit unor sentinte judecatoresti ramase irevocabile (filele 327-341 din dosar).
In temeiul art. 274 C.pr.civ. a fost obligata intimata sa plateasca contestatoarei cheltuieli de judecata in cuantum de 3225,80 lei lei, reprezentand taxa judiciara de timbru, timbru judiciar, aferente celor doua contestatii la executare si onorariu avocatial.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013