InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

PENAL. Loviri art. 180 al. 2 Cod penal. Aplicarea pedepsei inchisorii fata de circumstantele comiterii faptei

(Sentinta penala nr. din data de 10.02.2009 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau



     Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului BM fiul lui C si S, pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. 2 C. pen. cu aplicarea art. 37 lit. b C.pen. Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Buzau.
In actul de sesizare a instantei a fost retinuta urmatoarea situatie de fapt: inculpatul a avut o relatie de prietenie cu partea vatamata in perioada ianuarie - aprilie 2007; ulterior partea vatamata a intrerupt relatia, aspect ce l-a nemultumit pe inculpat. In dimineata zilei de 27.09.2007 partea vatamata s-a dus la scoala. Dupa iesirea din bloc, partea vatamata s-a intalnit cu invinuitul care i-a propus sa mearga la domiciliul lui pentru a discuta o eventuala impacare. Partea vatamata a fost de acord si a plecat cu inculpatul in cartierul M. Dupa ce au intrat in scara blocului, inculpatul a inceput sa-i aplice partii vatamate mai multe lovituri ce i-au produs partii vatamate leziuni pentru a caror vindecare au fost necesare 6-7 zile de ingrijiri medicale.
     Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu se intemeiaza pe urmatoarele mijloace de proba: plangerea si declaratiile partii vatamate, certificatul medico-legal, acte medicale, copie de pe procesul-verbal de contraventie,declaratii de martori, declaratia inculpatului.
     In baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     Inculpatul a avut o relatie de prietenie cu partea vatamata, constituita parte civila, in perioada ianuarie - iunie 2007, ulterior partea civila intrerupand relatia, asa cum rezulta din declaratiile partii vatamate, precum si din declaratiile inculpatului. Dupa despartirea de inculpat  In dimineata zilei de 27.09.2007, in jurul orei 7:00, inculpatul a asteptat-o pe partea civila la scara blocului unde aceasta locuieste, asteptand sa plece la scoala, asa cum rezulta din declaratiile partii vatamate, precum si din declaratiile inculpatului. Dupa ce a coborat din bloc, partea vatamata a fost luata fortat de catre inculpat care a lovit-o cu palmele, pumnii si picioarele si a tras-o de par si dusa spre domiciliul inculpatului, asa cum rezulta din declaratiile partii vatamate.
     Ajunsa in blocul in care domiciliaza inculpatul, partea vatamata s-a prins cu mainile de balustrada, refuzand sa urce scarile si tipand, motiv pentru care inculpatul a continuat sa o loveasca cu pumnii si sa o traga de par, asa cum rezulta din declaratiile partii vatamate, precum si din declaratiile inculpatului, care a recunoscut doar faptul ca a lovit-o cu palmele, coroborat cu declaratia martorilor MI, MS si ME. Instanta va inlatura declaratia martorului ME data in fata instantei , retinand faptul ca schimbarea declaratiei de catre aceasta se datoreaza relatiilor de vecinatate ale martorei cu inculpatul si familia acestuia. Pentru aceste motive, instanta isi va intemeia prezenta hotarare pe declaratia data de martora ME in cursul urmaririi penale.
     Dat fiind faptul ca partea vatamata tipa, au iesit la usa multi locatari din blocul inculpatului, printre care si martorul MI care a incercat sa aplaneze conflictul, asa cum rezulta din declaratiile partii vatamate, precum si din declaratiile inculpatului, coroborat cu declaratia martorului MI.
     Profitand de lipsa de atentie a inculpatului datorata interventiei vecinilor, partea vatamata s-a refugiat in apartamentul martorilor MI si MS, asa cum rezulta din declaratiile partii vatamate, precum si din declaratiile inculpatului, coroborate cu declaratiile martorilor MI si MS.
     Dupa ce a intrat in apartamentul martorilor, partea vatamata a fost de acord cu sesizarea organelor de politie, martorul MI fiind cel care a vorbit cu acestea la telefon, asa cum rezulta din declaratiile partii vatamate, precum si din declaratiile martorilor MI si MS.
     Din certificatul medico-legal rezulta ca partea vatamata a fost internata la data de 27.09.2007 la Spitalul Judetean Buzau, Sectia UPU, cu diagnosticul "TCC nivel 0. Hematom epicranian frontal stang. Escoriatii hemifacies stg. Agresiune". Potrivit concluziilor certificatului medico-legal, partea vatamata a prezentat leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure; leziunile pot data din 27.09.2007 si necesita pentru vindecare 6-7 zile de ingrijiri medicale.
     In drept, fapta inculpatului BM constand in aceea ca la data de 27.09.2007, orele 7, a lovit-o cu palmele, pumnii si picioarele pe partea vatamata MRN, provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 6-7 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 180 alin.2 din Codul penal.
     Elementul material al infractiunii este realizat prin activitatea inculpatului de lovire a partii vatamate. Urmarea imediata este reprezentata de leziunile suferite de partea vatamata care au necesitat pentru vindecare 6-7 zile de ingrijiri medicale. Legatura de cauzalitate rezulta din savarsirea faptei, intrucat leziunile partii vatamate au fost produse de actiunile de lovire ale inculpatului.
Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a prevazut posibilitatea producerii rezultatului socialmente periculos, si a urmarit producerea acestui rezultat, atitudine psihica specifica intentiei directe.
     Avand in vedere cele expuse, instanta va aplica inculpatului pedeapsa inchisorii, care sa corespunda scopului acesteia, definit prin art. 52 C.p., prin observarea criteriilor generale de individualizare prevazute de art.72 C.p.
     Astfel, avand in vedere ca pentru infractiunea de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 alin. 2 C. pen. este prevazuta pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa inchisorii de la 3 luni la 2 ani, instanta va alege mai intai una dintre aceste sanctiuni, procedand apoi la individualizarea acesteia.
     Avand in vedere persoana inculpatului, care este recidivist, fiind anterior condamnat la 4 ani si 6 luni prin sent. pen. pronuntata de Judecatoria Buzau, precum si faptul ca ulterior savarsirii faptelor care fac obiectul prezentei cauze inculpatul a agresat-o din nou pe partea vatamata, cauza aflandu-se in faza de urmarire penala, si a continuat sa o ameninte pe aceasta precum si pe familia acesteia, asa cum rezulta din declaratia partii vatamate, coroborata cu declaratia martorei DA, instanta apreciaza ca se impune aplicarea pedepsei inchisorii.
     Sub aspectul individualizarii pedepsei inchisorii, instanta retine pericolul social relativ scazut al infractiunii, limitele de pedeapsa stabilite de legiuitor, urmarea faptei reflectata in numarul mic de zile de ingrijiri medicale, precum si persoana inculpatului, care este recidivist, faptul ca ulterior savarsirii faptelor care fac obiectul prezentei cauze inculpatul a agresat-o din nou pe partea vatamata, cauza aflandu-se in faza de urmarire penala, si a continuat sa o ameninte pe aceasta precum si pe familia acesteia, dar si faptul ca in fata organelor de urmarire penala inculpatul a recunoscut ca a lovit-o pe partea vatamata cu palmele.
     Pentru aceste aspecte, instanta va condamna inculpatul la o pedeapsa orientata spre minimul special.
     Pe durata executarii pedepsei, potrivit art.71 din Codul penal, inculpatului i se va interzice exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, b din Codul penal, ca pedeapsa accesorie.
     Sub aspectul laturii civile, constata ca partea vatamata MRN s-a constituit parte civila in procesul penal, solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 700 lei cu titlu de despagubiri materiale si 10.000 lei cu titlu de despagubiri morale. La termenul de judecata din data de 27.10.2008, aparatorul partii vatamate si-a restrans pretentiile civile, in ceea ce priveste despagubirile materiale la suma de 316,22 lei, reprezentand 186,22 lei cheltuieli facute cu tratamentul, pentru care s-au depus la dosarul cauzei bonuri fiscale si 130 lei, contravaloare unui cercel pierdut de partea civila la momentul agresiunii.
Spitalul Judetean de Urgenta B s-a constituit parte civila cu suma de 495,87 lei reprezentand cheltuielile de spitalizare ocazionate de internarea partii civile MRN.
     Instanta retine intrunirea in speta a conditiilor generale ale raspunderii civile delictuale si, in acest sens, apreciaza ca solicitarea partii civile MRN de obligare a inculpatului la plata daunelor materiale in suma de 186,22 lei reprezentand cheltuielile facute cu tratamentul este pe deplin justificata.
     In ceea ce priveste solicitarea partii civile de obligare a inculpatului la plata sumei de 130 lei reprezentand contravaloarea unui cercel pierdut, instanta constata faptul ca prin rechizitoriu a fost dispusa disjungerea cauzei si efectuarea de cercetari privind pe AN sub aspectul infractiunii prev de art. 216 C.p. Ca atare, instanta constata ca nu a fost investita sub acest aspect de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau si, ca atare, nu se poate pronunta asupra acestui aspect.
     Instanta apreciaza ca in cauza se justifica acordarea daunelor morale in cuantum de 2500 ca pretium doloris, in compensarea traumelor psihice suferite de partea vatamata ca urmare a faptei ilicite a inculpatului.
Pentru aceste motive, in baza art. 14, 346 C.p.p. si 998-999 C.civ. instanta va admite actiunea civila si va obliga inculpatul la plata catre partea civila a sumei de 186,22 lei reprezentand despagubiri pentru prejudiciul material si a sumei de 2500 lei reprezentand despagubiri pentru prejudiciul moral.
     In baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 "persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile avand ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale caselor de asigurari de sanatate si dobandesc calitatea procesuala a acestora, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata". Avand in vedere aceste dispozitii legale si modul de solutionare a laturii penale a cauzei, instanta va obliga inculpatul, la plata sumei de 495,87 lei, catre partea civila, SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA B, reprezentand cheltuielile de spitalizare ocazionate de internarea partii civile MRN.
     In temeiul art. 193 alin. 1 Cod procedura civila, instanta va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate, constituita parte civila, suma de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentand onorariul avocatului.
     In temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedura penala, instanta va obliga inculpatul la plata sumei de 200 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011