InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

DIFERENTIERE INTRE INFRACTIUNEA DE TALHARIE SI TAINUIRE

(Sentinta penala nr. din data de 08.01.2010 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

      Asupra prezentului proces penal:
      Prin rechizitoriul nr. ...inregistrat la aceasta instanta sub nr. ...Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau a dispus trimiterea in judecata a inculpatului BM pentru comiterea a doua infractiuni de talharie prev. de art. 211 al.1 al.2 lit.b,c c.p. , al.2/1 lit.a c.p. cu aplic. art. 33 lit.a si art. 99 si urm. c.p. si inculpatul BCT pentru comiterea a doua infractiuni de complicitate la talharie prev. de art. 26 c.p. rap. la art. 211 al.1, al.2 lit.b,c , al.2/1 lit.a c.p.
      S-a retinut in actul de sesizare a instantei ca in seara zilei de 29.08.2008 , in jurul orelor 22,30-22,45 in timp ce se afla in liftul din incinta complexului comercial Winmarkt din..., in prezenta inculpatului BCT inculpatii BM si NI, au aplicat mai multe lovituri partilor vatamate ZV si ZRG provocandu-le leziuni ce au necesitat 7-8 zile ingrijiri medicale si respectiv 35-40 zile ingrijiri medicale si le-au sustras din buzunare lui ZV portofelul in care se afla suma de 1800 lei si documente personale iar lui ZRG suma de 600 lei din care inculpatul BM primit suma de 260 lei  , air inculpatul BCT suma de 200 lei, prejudiciul nefiind acoperit.
      Au fost audiati inculpatii , partile vatamate si martora GMM.
      Analizand intregul material probator administrat in cauza atat in faza de urmarire penala cat si in faza cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      In seara de 29.08.2008  partile vatamate ZRG si ZV, frati se aflau in incinta cazinoului "Milionul" din incinta complexului comercial Winmarkt din.., sarbatorind ziua de nastere a primului , fiind insotiti de doi prieteni.
      Langa masa acestora se aflau la o alta masa inculpatii BCT, BM si NI.
      In jurul orelor 22,30 - 22,45, dupa ce partea vatamata ZV castigase la ruleta suma de 1500 lei s-a hotarat  sa paraseasca cazinoul fiind urmat de fratele sau . partea vatamata ZV a pus suma de 1500 lei in portofelul pe care il avea asupra sa si l-a introdus in buzunarul de la spatele pantalonilor cu care era imbracat. Odata cu cei doi au parasit incinta localului si cei trei inculpati coborand cu liftul impreuna dar si cu alte persoane.
      Partile vatamate s-au indreptat spre semaforul din Piata Daciei , iar inculpatii au ramas in zona fantanii arteziene de pe platou. La un momentdat partile vatamate s-au intors  si s-au indrepatat spre intrarea in complexul comercial pe unde parasise anterior   cladirea. Inculpatul BM i-a spus lui NI "hai sa-i turnam in lift". Initial au intrat in lift partile vatamate si apoi inculpatii unde aproape de etajul II inculpatul NI a lovit-o pe una dintre victime iar inculpatul BM pe cealalta si urmare acestor lovituri partile vatamate au suferit leziuni multiple si au cazut pirzandu-si cunostinta. La etajul IV  odata cu oprirea liftului inculpatii au sustras din buzunarele partii vatamate  ZV suma de 1800 lei si documentele personale , iar lui ZRG suma de 600 lei dupa care acestia  au fugit pana in zona statiei de taxi din zona platoului Dacia unde au impartit banii, respectiv inculpatul NI i-a dat inculpatului BM suma de 260 lei iar inculpatului BT suma de 200 lei air portofelul a fost aruncat.
      Partea vatamata ZV a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile ingrijiri medicale , fara a fi internata conform raportului de constatare medico-legala .....iar partea vatamata ZRG a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 35-40 zile ingrijiri medicale conform raportului de constatare medico-legala..., fiind internat in perioada 30.08.2008-1.09.2008 la Spitalul Judetean de Urgenta , sectia chirurgie BMF  dupa care a fost transferata la Spitalul de Stomatologie - Sectie BMF cu diagnosticul TCF cu fractura de mandibula , plaga buza superioara.
      Inculpatul BM , in cursul urmaririi penale a recunoscut comiterea faptelor de talharie in dauna partilor vatamate insa la instanta a facut precizarea ca in lift dupa ce inculpatul NI a lovit una dintre partile vatamate, cealalta parte vatamata a ripostat lovindu-l , motiv pentru care a ripostat, situatie ce nu este sustinuta de probele administrate in cauza, ambele parti vatamate  fiind lovite de catre inculpatii BM si NI.
      Inculpatul BCT a declarat in cursul urmaririi penale ca l-a auzit pe BM  cand i-a spus lui NI "hai sa-i turnam in lift", realizand ca este vorba de agresarea celor doua parti vatamate si deposedarea prin acte de violenta de sumele de bani, atragandu-i atentia lui N ca nu este bine. A mai precizat inculpatul  ca a intrat ultimul in lift iar dupa cateva momente  NI i-a zis sa mearga si el. La nivelul etajului II NI a lovit una dintre partile vatamate  iar inculpatul BM a lovit pe cealalta parte vatamata. A vazut cand NI a numarat 1800 lei.
      In timpul cercetarii judecatoresti inculpatul BCT a precizat ca in timp ce discuta cu un grup de fete l-a auzit pe NI spunand "hai sa-i luam in lift" fara sa inteleaga la ce se referea , mergand cu cei doi spre liftul spre care se indreptau si cele doua parti vatamate.
      Din declaratia martorei GMM rezulta ca dupa ce inculpatul BCT a vorbit cu aceasta cei trei inculpati au mai ramas cca. 5 minute pe platoul Dacia .
      Din declaratiile inculpatilor si declaratia martorei GMM rezulta cu certitudine ca inculpatul BCT si-a dat seama de intentia celor doi inculpati de a exercita acte de violenta asupra partilor vatamate cu scopul deposedarii acestora de sumele de bani , astfel ca nu se impune schimbarea incadrarii juridice a faptelor retinute prin actul de inculpare in infractiunea de tainuire prev. de art. 221 c.p.
      In drept , faptele comise de inculpatul BCT astfel cum au fost retinute intrunesc elementele constitutive a doua infractiuni de complicitate la talharie prev. de art. 26 c.p. rap. la art. 211 al.1, al.2 lit.b, c cod penal, al.2/1 lit.a c.p.  cu aplic.art.33 lit.a c.p. si art. 75 lit.c c.p.
      In drept faptele inculpatului BM astfel cum au fost retinute intrunesc elementele constitutive a doua infractiuni de talharie prev. de art. 211 al.1, al.2 lit.b, c cod penal, al.2/1 lit.a c.p.  cu aplic.art.33 lit.a c.p. si art. 99 si urm. c.p.
      Retinand vinovatia inculpatilor instanta urmeaza sa-i condamne avand in vedere gradul de pericol social al faptelor comise, relevat de imprejurarile in care inculpatii au comis faptele, de urmarile produse, dar si persoana fiecaruai dintre inculpati in sensul ca inculpat BM nu are antecedente penale , a fost minor la data comiterii faptei, a recunoscut comiterea infractiunii cu precizarile facute la instanta , iar inculpatul BCT a recunoscut ca a fost prezent cu inculpatii in momentul agresarii partilor vatamate , ca a primit suma de 200 lei dupa comiterea faptelor , nu are antecedente penale , avand varsta de 19 ani . fata de circumstantele personale ale acestora , de lipsa antecedentelor penale instanta urmeaza sa retina in favoarea acestora circumstante atenuante prev. de art. 74 c.p.
      Asa fiind, va respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de inculpatul BCT, prin aparator.
In baza art. 211 al.1 , al.2 lit.b,c , al.2/1 lit.a c.p. cu aplic. art. 99 si urm. c.p., 74 al.1 lit.a, al.2 si 76 al.1 lit.b c.p. va condamna inculpatul BM la 2 pedepse de cate 3 ani inchisoare fiecare pentru comiterea a doua infractiuni de tilharie , in seara zilei de 29.08.2008, in dauna partilor vatamate ZV si ZRG. In baza art. 33 lit.a- 34 lit.b c.p. va  contopi pedepsele aplicate , inculpatul urmand sa execute pedeapsa de 3 ani inchisoare.
In baza art. 71 c.p. va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 al.1 teza a -II-a si b c.p. incepand cu data ramanerii definitive a hotararii si pana la terminarea executarii pedepsei..
In baza art. 110 si 110/1 c.p.  va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate pe o perioada de 5 ani ce reprezinta termen de incercare pentru inculpat .
      In baza art. 110/1 rap. la art. 83 /3 c.p. pe durata termenului de incercare inculpatul se va supune urmatoarelor masuri de supraveghere:
      - sa se prezinte , la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ..., in vederea supravegherii.
- sa anunte in prealabil , orice schimbare de domiciliu , resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile precum si intoarcerea;
- sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art. 71 al.5 c.p. va suspenda executarea pedepselor accesorii in perioada termenului de incercare .
      In baza art. 359 c.p.p. va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor comiterii de noi infractiuni  in perioada termenului de incercare si neachitarii  despagubirilor civile.
      In baza art. 26 c.p.  raportat la art. 211 al.1, al.2 lit.b , c, al.2/1 lit.a c.p. cu aplic. art. 75 lit.c , 74 al.1 lit.a , al.2 - 76 al.1 lit.b c.p. , art. 80 c.p. va condamna inculpatul BCT la 2 pedepse de cate 3 ani inchisoare pentru comiterea a 2 infractiuni  de complicitate la infractiunea de talharie , in seara zilei de 29.08.2008 , in dauna partilor vatamate ZV si ZRG.
      In baza art. 33 lit.a - 34 lit.b c.p. va contopi pedepsele aplicate inculpatului acesta urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani inchisoare.
      In baza art. 71 c.p. va interzice inculpatului  drepturile prevazute de art.  64 al.1 lit.a , teza a -II-a si b c.p.  incepand cu data ramanerii definitive  si pana la terminarea executarii pedepsei.
      In baza art. 86/1-86/2 c.p. va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului  pe o perioada de 5 ani ce constituie termen de incercare pentru  inculpat.
      In baza art. 86/3 c.p. pe durata termenului de incercare inculpatul se va supune urmatoarelor masuri de supraveghere:
      - sa se prezinte , la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ..., in vederea supravegherii.
- sa anunte in prealabil , orice schimbare de domiciliu , resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile precum si intoarcerea;
- sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art. 71 al.5 c.p. va suspenda executarea pedepselor accesorii in perioada termenului de incercare .
      In baza art. 359 c.p.p. si art. 83 c.p. va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor comiterii de noi infractiuni  in perioada termenului de incercare si neachitarii  despagubirilor civile.
      In baza art. 88 al.1 c.p. va deduce din din pedepsele aplicate inculpatilor retinerea si arestarea preventiva  din perioada 30.08.2008 - 9 oct. 2008 .
      In baza art. 350 al.1 c.p.p. revoca masura obligarii inculpatilor  de a nu parasi tara luata fata de acestia  prin decizia ...  pronuntata de Tribunalul Buzau.
      In baza art. 14, 346 c.p.p. rap. la art. 998 cod civ.  si 1000 al.2 cod civ. , 1003 cod civ.  va obliga inculpatii in solidar  iar inculpatul minor in solidar cu partile responsabil civilmente  BM si BG la 500 lei despagubiri civile  materiale catre partea vatamata ZRG, 1300 lei despagubiri civile materiale catre partea vatamata ZV.
      Va constata ca partile vatamate nu au solicitat acordarea de despagubiri civile morale.
      Va Constata ca Spitalul de Stomatologie - Sectia BFM...  nu s-a constituit parte civila.
      In baza art. 14, 346 c.p.p. , 998 , 1000 al.2 cod civ. si art. 1003 cod civ. va obliga inculpatii in solidar , inculpatul minor in solidar  cu partile responsabil
civilmente la 368,96 lei despagubiri  civile catre Spitalul Judetean de Urgenta ....
      In baza art. 191 c.p.p. va obliga inculpatul BM, in solidar cu partile responsabil civilmente   BM si BG  la 200 lei cheltuieli judiciare  si inculpatul BCT la 350 lei cheltuieli judiciare din care 150 lei onorariu aparator oficiu.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011