InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

Inculpati arestati preventiv

(Hotarare nr. 1 din data de 21.06.2013 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Arest preventiv | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

Inculpati arestati preventiv              Prin rechizitoriul  Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau cu nr. _/P/2012 din 15.03.2013 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a : inculpatului minor IB pentru savarsirea infractiunilor de taiere fara drept de arbori prevazute de art. 108 alin. 1 lit. b, alin. 2 lit. a  din Legea nr. 46/2008 cu aplicarea a de furt de arbori care au fost taiati  prevazuta de art. 110 alin. 1 lit. b , alin. 2 lit. a  din Legea nr. 46/2008 cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal,  de furt calificat in forma continuata prevazuta de art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal in referire la  art. 99 si urmatoarele Cod penal , de  violare de domiciliu in forma continuata prevazuta de art.  192 alin. 2 Cod penal Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si a art. 99 si urm. Cod penal ; a inculpatului BR pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata prevazuta de  art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si a art. 75 lit. c Cod penal raportat la art. 37 lit. a Cod; a inculpatului TS pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de  art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c  Cod  penal  si a inculpatului VS pentru savarsirea infractiunii de tainuire prevazuta de art.  221 Cod penal si a  complicitatii la infractiunea de furt calificat in forma continuata prevazuta de art.  art.26 Cod penal raportat la art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si  art. 75 lit. c Cod penal .
             Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut faptul ca inculpatul minor IB, cu intentie, in ultima decada a lunii februarie 2012 si in perioada 01. - 07.03.2012 fara a se putea stabili cu exactitate datele, impreuna cu fratii sai minori LLL a taiat de mai multe ori fara drept si a sustras un numar de 12 arbori nemarcati, specia salcam, de pe terenul cu vegetatie forestiera situat in pct."Funduri" aflat pe raza comunei Cernatesti, _, apartinand partii vatamate ANIF Filiala Imbunatatiri Funciare Buzau, cu o drujba marca "Taukar" cu lama Husqvarna chinezeasca, cauzand un prejudiciu total in cuantum de 544,073 lei, care este de 7,663 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei( respectiv 71 lei); tot inculpatul minor , in opt nopti din perioada cuprinsa intre ultima decada a lunii noiembrie 2012 si data de 27.02.2013 cu intentie in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, la intervale scurte de timp, de cinci ori singur, de doua ori impreuna cu inculpatul TS , a patruns de sase ori, prin escaladare si de doua ori pe poarta inchisa dar neasigurata, in imobile case de locuit situate pe raza localitatii .., comuna Cernatesti, judetul Buzau de unde o data a incercat sa sustraga , iar in celelalte sapte nopti a sustras bunuri, creand un prejudiciu total de 5.580 lei din care a ramas neacoperita suma de 4.270 lei;   tot inculpatul minor, intr-o seara din ultima decada a lunii decembrie 2012 si in seara de 09.02.2013, dupa ce se lasase intunericul, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, cu intentie, a patruns fara drept, pe poarta inchisa dar neasigurata, in curtea imobilului in care locuieste partea vatamata BL, situat pe raza localitatii Aldeni, dupa care prin efractie a patruns in imobil de unde a sustras bunuri.
          In sarcina inculpatului BR  s-a retinut faptul ca in noaptea de 13/14.02.2013 a asigurat paza inculpatului minor IB si inculpatului TS care au patruns prin escaladare in curtea locuintei partii vatamate PS de unde , dintr-o anexa a locuintei acestuia situata pe raza localitatii Aldeni, cei doi au sustras un cazan din cupru de fabricat rachiu si un capac aferent din aluminiu in valoare totala de 1250 lei, pe care le-au valorificat ulterior toti trei la un centru de colectare materiale reciclabile, prejudiciul fiind nerecuperat; tot  in sarcina inculpatului B s-a retinut faptul ca in noaptea de 17/18.02.2013 a patruns singur prin escaladare in curtea imobilului apartinand partii vatamate RC, situat tot pe raza localitatii Aldeni, de unde a sustras bunuri in valoare de 400 lei, prejudiciul fiind recuperat prin restituire, s-a mai retinut ca acelasi inculpat, in noptile de 24/25 si 26/27.02.2013impreuna cu inculpatul minor I a patruns prin escaladare in curtea imobilului partii vatamate PC, situat tot pe raza localitatii Aldeni, de unde dintr-o anexa si din beciul locuintei au sustras mai multe bunuri in valoare totala de 3.000 lei. Prejudiciul neacoperit fiind in suma de 2.700 lei.
          In sarcina inculpatului TSs-a retinut faptul ca  in noaptea de 13/14.02.2013, cu intentie, impreuna cu inculpatul minor Ionescu, in timp ce inculpatul B le asigura paza, a patruns prin escaladare in curtea locuintei partii vatamate PS de unde , dintr-o anexa a locuintei acestuia situata pe raza localitatii Aldeni, cei doi au sustras un cazan din cupru de fabricat rachiu si un capac aferent din aluminiu in valoare totala de 1250 lei, pe care le-au valorificat ulterior toti trei la un centru de colectare materiale reciclabile, prejudiciul fiind nerecuperat.
         In sarcina inculpatului VS s-a retinut faptul ca in noaptea de 13/14.02.2013 a transportat cu autoturismul sau marca VW Golf cu nr. de inmatriculare _, un cazan de fabricat tuica din cupru si capacul aferent, sustrase de catre inculpatii IB si T din imobilul partii vatamate PS, de la locul savarsirii faptei pana pe raza localitatii Sapoca, avand cunostinta ca bunurile provin din furt si care ulterior, in baza aceleiasi rezolutii infractionale unice, fiind solicitat din nou de catre inculpatul B, i-a ajutat pe acesta  si pe inculpatul I  in noptile de 24/25 si 26/27.02.2013 sa transporte si sa valorifice motorina pe care cei doi inculpati au sustras-o din imobilul partii vatamate PC situat in localitatea Aldeni, comuna Cernatesti, primind sume de bani din pretul vanzarii combustibilului.
           Analizand intregul material probator administrat in cauza , respectiv: declaratiile inculpatilor, declaratiile partilor vatamate, declaratiile martorilor  _..., procese verbale de cercetare la fata locului ,   adresa ocolul Silvic Vintila Voda, adresa ANIF Buzau,  referatele de evaluare intocmite de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Buzau, instanta va retine urmatoarele:
            Inculpatul  minor IB ( 17 ani) are domiciliul in comuna  Cernatesti , judetul Buzau, dar in prezent se afla  in Penitenciarul Focsani, aflandu-se in stare de arest preventiv in prezenta cauza.
            Inculpatul BR  ( 24 ani ) are domiciluil in municipiul buzau, dar locuieste fara forme in comuna _, in prezent  aflandu-se si el in Penitenciarul Focsani, in stare de arest preventiv in prezenta cauza.           
           Inculpatul   TS ( 19 ani) are domiciliul in _, dar locuieste fara forme legale in comuna _.,  iar inculpatul VS ( 21 ani ) are domiciliul in comuna _.
In ultima decada a lunii februarie 2012 precum si in perioada 01-07.03.2012, de patru ori, in zile distincte, inculpatul minor IB impreuna cu minorii LC - in varsta de 11 ani  - si LA - in varsta de 10 ani- frati de mama cu acesta, a taiat fara drept si sustras , cu ajutorul acestora , un numar de 12 arbori specia salcam cu diametre la cioata intre 26-40 cm, in valoare totala de 544,073 lei de pe terenul cu vegetatie forestiera din afara fondului forestier national situat in pct. "Funduri" de pe raza _.. care apartine ANIF - Filiala de Imbunatatiri Funciare Buzau. Acestia au fost observati de trei ori de catre martorul RF, materialul lemnos taiat fara drept si sustras fiind tras din padure cu calul bunicului celor trei minori si transportat de fiecare data cu caruta acestuia la domiciliul comun, fiind folosit pentru incalzitul locuintei acestuia.
La ultima activitate, respectiv pe data de 07.03.2012, cei trei au fost prinsi in flagrant de catre organele de cercetare penala dupa ce taiasera un salcam si se indreptau cu acesta catre casa, materialul lemnos respectiv fiind lasat in custodia reprezentantului ANIF Simion Ghoerghe. De la inculpatul IB a fost ridicata in vederea confiscarii drujba acestuia, marca TAUKAR cu lama Husqvarna, care a fost introdusa in camera de corpuri delicte din cadrul Politiei Municipiului Buzau, conform dovezii seria _...
Pe parcursul cercetarilor, inculpatul IB a recunoscut faptele, detaliind imprejurarile si modalitatea in care le-a comis, motivand ca nu a avut lemne pentru incalzirea locuintei.
Astfel, in timpul cercetarii la fata locului, la care a participat si inculpatul IB, s-a constatat ca acesta, impreuna cu fratii sai minori a taiat un nr. de 12 arbori din specia salcam, cu diametrele la cioata intre 26-44 cm, fara ca arborii sa aiba la baza marca silvica de taiere a organelor silvice in vederea exploatarii , fiind astfel recoltati fara drept. Aceste cioate identificate si examinate au fost masurate conform dispozitiilor prevazute in OUG 85/2006, modificata prin Legea 84/2007, in prezenta padurarului SC si a martorului asistent  GE, precum si in prezenta reprezentantului ANIF Simion Gheorghe.
In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca cei 12 arbori au fost taiati in patru zile din perioada 20.02-07.03.2012, fara ca in niciuna dintre zile valoarea materialului lemnos taiat fara drept si sustras sa depaseasca de cinci ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, inculpatul transportand impreuna cu fratii sai minori materialul lemnos rezultat la domiciliul bunicului lor MI, din satul _, unde locuiau impreuna , fiind folosit pentru incalzitul locuintei.
Din fisa de calcul intocmita in cauza de catre Ocolul Silvic Vintila Voda, jud. Buzau si comunicata prin adresa cu nr. _/14.05.2012, rezulta ca prin taierea fara drept a celor 12 arbori, specia salcam de catre inculpatul IB  impreuna cu fratii sai minori, in perioada 20.02-07.03.2012, s-a creat un prejudiciu de 544,073 lei, fara TVA, paguba depasind de 7,663  pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior de 71 lei valabil la data constatarii faptei.
Prin adresa nr. _/19.06.2012 ANIF - Filiala de Imbunatatiri FunciareBuzau a precizat ca se constituie parte civila in proces cu suma de 544,073 lei reprezentand contravaloarea materialului lemnos.
Intr-o noapte din luna noiembrie 2012, fara a se putea stabili cu exactitate data, inculpatul minor IB, cunoscand ca vecinul CN este plecat la munca in strainatate iar casa este nelocuita s-a hotarat sa sustraga singur mai multe scule electrice precum si o drujba dintr-o anexa a locuintei acestuia, in care avea cunostinta ca sunt depozitate.
Astfel, a sarit gardul dinspre curtea sa in gospodaria lui CN, a escaladat un perete si dislocand o scandura de la partea superioara a acestuia a patruns intr-o incapere a anexei. De aici, dintr-un dulap precum si dintr-un cuier, inculpatul IB a sustras mai multe scule electrice: doua masini de gaurit, doua polizoare unghiulare, un ferastrau  vertical si o masina de gaurit  cu percutie si o drujba pe care initial le-a ascuns la locuinta sa iar ulterior le-a vandut mai multor persoane.
Drujba a fost restituita reclamantului CS- fratele partii vatamate- de catre MG- unchi al inculpatului IB , acesta gasind-o in imobilul in care locuieste impreuna cu inculpatul sub un pat, fierastraul vertical marca "Stern" si bormasina cu acumulator marca "Skil" au fost recuperate de la martorul-cumparator de buna-credinta AV iar polizorul unghiular marca "Einhell" si bormasina marca "Stern" s-au recuperat de la martorul -cumparator de buna-credinta DV.
In urma cercetarilor efectuate a rezultat ca martorii nu au avut cunostinta de faptul ca bunurile pe care le-au cumparat au fost sustrase anterior de catre inculpat. Referitor la bormasina cu percutie si cel de-al doilea polizor unghiular sustrase, din declaratia inculpatului precum si a martorului OI s-a stabilit ca acestea au fost vandute unor persoane care nu au putut fi identificate.
Inculpatul IB le-a precizat cumparatorilor ca bunurile ii apartin si ca nu provin din furt.
Sculele electrice recuperate de la martori au fost recunoscute de catre martorul CS - fratele parti vatamate- care are in grija imobilul acesteia, fiindu-i restituite. Prin fratele sau, partea vatamata a estimat valoarea totala a bunurilor sustrase pentru suma de 650 lei si avand in vedere valoarea de 430 lei a bunurilor care au fost recuperate, se mai constituie parte civila in proces cu suma de 220 lei, reprezentand contravaloarea polizorului unghiular si a bormasinei cu percutie nerecuperate.
In prima decada a lunii decembrie 2012, intr-una din seri, inculpatul IB cunoscand ca vecinul de vis-a vis -partea vatamata BL se afla la magazinul numitei SE din satul _, s-a hotarat sa mearga la locuinta acestuia pentru a sustrage singur bauturi alcoolice.
In jurul orei 18.00, cand afara era intuneric, a intrat in curtea locuintei partii vatamate pe poarta gasita inchisa dar neasigurata si de aici, prin fortarea si escaladarea unei ferestre, inculpatul IB a patruns in interiorul locuintei de unde a sustras o giaca din piele, un trening si 5 litri de vin.
Articolele de imbracaminte au fost pastrate de catre inculpat spre a se folosi de ele iar vinul a fost consumat impreuna cu mai multi tineri in satul _ cand s-a dat cu sania pe un derdelus, aspect confirmat de martorul SC care le-a fiert vinul in seara respectiva. Pe parcursul cercetarilor, inculpatul IB a recunoscut fapta, detaliind imprejurarea si modalitatea in care a comis-o si a predat de buna-voie organelor de cercetare penala geaca de piele si treningul acestea fiind prezentate spre cunoastere partii vatamate, au fost recunoscute si restituite acestuia.
In seara zilei de 09.02.2013, inculpatul IB, avand din nou cunostinta ca vecinul sau BL, care locuieste singur, este plecat de acasa, s-a hotarat sa mearga la locuinta acestuia pentru a sustrage singur bunuri alimentare.
In jurul orei 19, cand afara era deja intuneric, a intrat in curtea locuintei partii vatamate pe poarta gasita inchisa dar neasigurata si de aici, prin escaladarea unei ferestre de la un hol, despre care cunostea ca este neasigurata, a patruns in interiorul locuintei. De aici, gasind bunuri de valoare, inculpatul IB a mers pe o veranda unde cunostea ca se afla un frigider din care a sustras mai multe bunuri alimentare (o cratita cu sarmale, ½ baton salam, oua, sunca, o cutie icre si paine) pe care le+a dus la locuinta sa si ulterior le-a consumat.
Pe parcursul cercetarilor, inculpatul  IB si-a recunoscut fapta relatand in detaliu modul de operare si precizand ca a sustras alimente din cauza faptului ca nu avea ce sa manance.
Din declaratia partii vatamate BL rezulta ca in seara respectiva se afla la vecina PC si a fost anuntat de catre martora SV despre faptul ca acesta a observat o persoana in curtea locuintei sale dar nu a cunoscut-o.
Referitor la cele doua furturi comise in dauna sa, partea vatamata BL a precizat ca valoarea totala a bunurilor sustrase este de 280 lei, din care a celor recuperate este de 180 leisi, desi nu a recuperat suma de 100 lei, nu se constituie parte civila in procesul penal si nu mai are pretentii de la inculpat.
In noaptea de 17/18.02.2013, inculpatul BR, cunoscand ca imobilul proprietatea persoanei vatamate RC, situat in localitatea _, este nelocuit s-a hotarat sa sustraga un conductor electric pe care-l vazuse anterior intins de la casa acesteia, pana la fantana din curte.
Astfel, prin escaladarea gardului a patruns in curtea imobilului si a inceput sa stranga conductorul electric care era intins. Cu aceasta ocazie a constatat ca acest conductor electric are unul din capete legat de o pompa pentru scos apa amplasata fantana si totodata ca de pompa este asamblat un furtun.
Inculpatul s-a hotarat sa le sustraga pe toate si dupa ce le-a scos din fantana, le-a introdus intr-o cutie din material plastic, in care de fapt era montata pompa si astfel le-a transportat si ascuns in noaptea respectiva la domiciliul sau.
A doua zi insotit de numitii NV si inculpatul IB a incercat sa vanda pompa de scos apa, conductorul electric si furtunul aferent martorului MV, moment in care a fost surprins de catre organele de cercetare penala, ocazie cu care s-a procedat la ridicarea bunurilor respective . Inculpatul a precizat potentialului cumparator ca bunurile ii apartin si ca nu provin din furt.
Pe parcursul cercetarilor, inculpatul BR si-a recunoscut fapta, detaliind imprejurarea si modalitatea in care a comis-o iar bunurile ridicate de la acesta au fost prezentate spre recunoastere partii vatamate, fiind recunoscute si restituite acesteia.
Partea vatamata RC, a estimat valoarea totala a bunurilor sustrase la suma de 400 lei si datorita faptului ca si-a recuperat integral bunurile nu se constituie parte civila si nu doreste sa fie citata motivand ca locuieste efectiv in Bucuresti, este in varsta iar starea de sanatate nu-i permite a se deplasa la proces. Aceasta a mai precizat ca imobilul pe care il detine in localitatea _ era lasat in grija martorei RA, care a si constatat lipsa pompei de scos apa, a conductorului electric si furtunului aferent.
In noaptea de 13/14.02.2013, inculpatul minor IB si  inculpatul TS au patruns prin escaladarea gardului in curtea locuintei partii vatamate PS de unde, dintr-o anexa, au sustras un cazan din cupru si un capac din aluminiu in valoare de 1250 lei, timp in care inculpatul BR le-a asigurat paza.
Ulterior, bunurile sustrase au fost transportate in acea noapte cu ajutorul  inculpatului VS pana in localitatea Sapoca, cu autoturismul acestuia marca "Volkswagen Golf", cu nr. de inmatriculare _,  inculpatul avand cunostinta ca bunurile transportate provin din furt, iar de aici cu autoturismul numitului PM pana in  municipiul Buzau, unde au fost vandute contra sumei de 140 lei martorului TG - paznic la centrul de colectare materiale reciclabile SC SOLECOM SRL.
Din declaratia partii vatamate PS rezulta ca doreste sa fie reprezentat de catre ginerele sau VC deoarece este bolnav si in varsta de 86 ani, totodata evaluand bunurile sustrase pentru suma de 1250 lei, suma cu care se constituie parte civila in cauza.
In noaptea de 23/24.02.2013, inculpatul minor IB cunoscand ca imobilul partii vatamate PC, din apropierea casei sale, este nelocuit iar proprietara locuieste efectiv in mun. Brasov, s-a hotarat sa sustraga bunuri din aceasta casa pentru a face rost de bani. Astfel, singur a sarit gardul in curtea imobilului partii vatamate, care este situat in localitatea _, _, a smuls belciugul unui lacat de la usa anexei din fata casei si dintr-o incapere a sustras mai multe scule electrice si o drujba, pe care ulterior le-a vandut cumparatorilor de buna credinta - martorii _. Drujba marca "OK" a fost recuperata de la martorul IV, caruia i-o vandu-se martorul TV, la solicitarea inculpatului, fiind recunoscuta de partea vatamata si restituita acesteia.
Inculpatul le-a precizat cumparatorilor ca bunurile ii apartin si ca nu provin din furt.
In noaptea de 24/25.02.2013, inculpatul minor IB impreuna cu inculpatul BR, de trei ori, la intervale scurte de timp, au patruns prin escaladarea gardului in curtea imobilului partii vatamate PC situat in localitatea _. si din aceeasi anexa, de unde anterior inculpatul IB a sustras drujba si sculele electrice, au sustras cantitatea de 150 litri motorina care era depozitata in peturi de 2 si 2,5 litri, iesind cu acestea pe poarta de acces.
Cantitatea de combustibilul a fost instrainata cumparatorilor de buna-credinta -martorii _.
In acest sens, inculpatul BR l-a contactat telefonic pe  inculpatul VS, caruia i-a solicitat sa se deplaseze la fata locului cu autoturismul sau _, pentru a-i ajuta la transportul si valorificarea motorinei sustrase de catre PM.
 Inculpatul a dat curs solicitarii, cunoscand ca motorina este sustrasa si chiar a primit suma de 50 lei din pretul vanzarii.
In seara zilei de 25.02.2013 inculpatul minor IB, in baza aceleiasi rezolutii infractionale a patruns din nou prin escaladarea gardului in curtea imobilului partii vatamat PC si de aceasta data a incercat sa patrunda in beciul locuintei cu scopul de a sustrage bunuri insa nu a reusit, parasind imobilul fara a sustrage bunuri.
In noaptea de 26/27.02.2013, inculpatul minor IB in baza aceleiasi rezolutii infractionale impreuna cu inculpatul BR, prin escaladarea gardului si folosirea fara drept a unor chei adevarate, au patruns de doua ori in beciul imobilului partii vatamate PC situat in localitatea _.
Prima data au sustras cantitatea de 50 litri motorina pe care au vandut-o cumparatorului de buna credinta PM, prin intermediul inculpatului VS care a primit 50 lei din pretul vanzarii.
A doua oara, cei doi inculpati au sustras un cazan din cupru cu capac si serpentina, precum si 5 litri tuica si 5 litri vin, bunuri pe care le-au transportat si ascuns la locuinta inculpatului BR , bauturile alcoolice fiind consumate de catre acesta din urma.
Cazanul de fabricat rachiu, capacul si serpentina acestuia au fost transportate in aceeasi noapte in mun. Buzau cu autoturismul _ condus de martorul DC care a fost solicitat de catre inculpatul BR sa se deplaseze in localitatea  _ la domiciliul sau, fara a-i aduce la cunostinta acestuia ca bunurile ce urmeaza sa le transporte provin din furt.
Pe raza municipiului  Buzau, la indicatia inculpatului  BR s-au deplasat la centrul de colectare materiale reciclabile SC MAGUMET IND unde inculpatul, folosindu-se de actul de identitate al martorului DC, a vandut bunurile sustrase administratorului Iancu Tudor, care a intocmit adeverinta de primire si plata, inculpatii primind suma de 180 lei.
Copia adeverintei de primire si plata nr. _/27.02.2013 a fost predata organelor de cercetare penala de catre martorul Iancu Tudor si atasata la dosar.
Inculpatii, desi initial nu au recunoscut savarsirea faptelor , avand o atitudine oscilanta au colaborat cu organele de cercetare penala recunoscand savarsirea  faptelor si au descris modul de operare, recunoasterile lor coroborandu-se cu alte probe administrate in cauza.
Partea vatamata PC a evaluat bunurile sustrase la suma totala de 3000 lei si avand in vedere ca drujba sustrasa pe care a evaluat-o la suma de 300 lei a fost recuperata, se constituie parte civila in cauza cu suma de 2700 lei reprezentand prejudiciu nerecuperat.
            In drept, faptele inculpatilor astfel cum au fost retinute si descrise , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor  de taiere fara drept de arbori prevazute de art. 108 alin. 1 lit. b, alin. 2 lit. a  din Legea nr. 46/2008 cu aplicarea a de furt de arbori care au fost taiati  prevazuta de art. 110 alin. 1 lit. b , alin. 2 lit. a  din Legea nr. 46/2008 cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal,  de furt calificat in forma continuata prevazuta de art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal in referire la  art. 99 si urmatoarele Cod penal , de  violare de domiciliu in forma continuata prevazuta de art.  192 alin. 2 Cod penal Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si a art. 99 si urm. Cod penal  savarsite de inculpatul minor IB , ale  infractiunii de furt calificat in forma continuata prevazuta de  art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si a art. 75 lit. c Cod penal raportat la art. 37 lit. a Cod in ceea ce-l priveste pe inculpatul BR ; a ale infractiunii de furt calificat prevazuta de  art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c  Cod  penal in ceea ce-l priveste pe inculpatul TS si a infractiunii de tainuire prevazuta de art.  221 Cod penal si a  complicitatii la infractiunea de furt calificat in forma continuata prevazuta de art.  art.26 Cod penal raportat la art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si  art. 75 lit. c Cod penal in ceea ce-l priveste pe inculpatul VS.
          Retinand vinovatia inculpatilor, care a fost dovedita cu certitudine,  instanta ii va condamna in baza situatiei de fapt si a textelor incriminatorii, la stabilirea si dozarea pedepselor avand in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal si anume: imprejurarile savarsirii faptelor, gradul de pericol social concret al  acestora determinat de modalitatea in care au actionat inculpatii, limitele de pedeapsa prevazute de legea penala si persoana inculpatilor, care  nu se afla la prima incidenta cu legea penala (B)si au avut o atitudine sincera  pe toata durata desfasurarii procesului penal,mai putin la inceputul acestuia cand referitor la unele fapte , inculpatii I si B au avut o pozitie oscilanta.
           Inculpatii  s-au prevalat  de dispozitiile art.320/1 Cod procedura penala, recunoscand in totalitate faptele retinute in sarcina lor, solicitand ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala,pe care le cunosc si le-au insusit.
          Limitele de pedeapsa pentru infractiunile retinute in sarcina inculpatului minor Ionescu se reduc la jumatate conform art. 109 Cod penal si conform art. 320/1 Cod procedura penala se reduc cu o treime pentru toti  inculpatii ,astfel ca aceste din urma limite au fost avute in vedere la stabilirea pedepselor, tinand cont de toate criteriile de individualizare a pedepsei mentionate anterior.
           Inculpatul BR nu se afla la prima incidenta cu legea , acesta savarsind faptele deduse prezentei  dupa ce a fost condamnat prin sentinta penala nr_. din 24.01.2013 de catre Judecatoria Buzau, in dosar nr_./200/2012, sentinta ramasa definitiva la data de 12.02.2013,  la o pedeapsa  rezultanta cu inchisoarea in cuantum de trei ani pentru savarsirea a trei infractiuni de furt calificat, executarea acestei pedepse fiind suspendata sub supraveghere pe o durata de 5 ani.
            Deci, inculpatul a dat dovada de o temeritate iesita din comun, atata timp cat imediat dupa ce a ramas definitiva sentinta mai sus mentionata , respectiv la o zi , savarseste o noua actiune ilicita, urmata de altele la cateva zile distanta.
             Totodata trebuie retinut si faptul ca inculpatul  BR a mai fost condamnat anterior prin sentinta penala nr_. din 09.01.2007 a Judecatoriei Buzau, definitiva la 27.03.2007, la o pedeapsa cu inchisoarea de 1 si sase luni  pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in timpul in care era minor, aceasta pedeapsa fiind suspendata conditionat pe un termen de 3 ani de zile si ca, de  asemenea, inculpatul  a mai fost cercetat in anul 2009 pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 1 ind.1 pct.1 din Legea nr.61/1991, fiind scos de sub urmarire penala si sanctionat administrativ.
 De asemenea,  in prezent pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau se afla inregistrat dosarul nr_./P/2013 in care se efectueaza cercetari fata de acesta tot pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
 Asadar, inculpatul B a savarsit faptele din prezenta cauza in stare de recidiva postcondamnatorie prevazuta de art. 37 lit. a Cod penal, respectiv in termenul de incercare, urmand a fi revocata suspendarea executarii pedpsei.
  In ceea ce-l priveste pe inculpatul  IB  trebuie retinut ca acesta mai este cercetat in prezent in dosarele nr_./P/2012, nr_./P/2013, _/P/2013 si nr_./P/2013 pentru savarsirea tot a unor  infractiuni de furt, iar in cauza de fata a savarsit nu mai putin de patru infractiuni, cea de furt calificat in forma continuata continand 8 acte materiale, iar cea de violare de domiciliu in forma continuata 2 acte materiale, asadar mai mult de 10 actiuni ilicite grave.
              Pentru toate aceste considerente, instanta apreciaza ca se impune  in continuare privarea de libertate , iar scopul pedepselor poate fi atins doar prin executare efectiva in ceea ce-i priveste pe inculpatii I si B ,  simpla recunoastere a faptelor nereprezentand o garantie deplina ca inculpatii au inteles gravitatea faptelor savarsite.
             
           Asa fiind , in contextul elementelor de fapt si de drept retinute, instanta   in baza art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si a art. 75 lit. c Cod penal raportat la art. 37 lit. a Cod penal  in referire la art. 320 /1 Cod procedura penala va condamna inculpatul BR , la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata  ( 4 acte materiale - fapta din perioada 13/14.02.2013 - 26/27.02.2013).
  In baza art. 86/4 Cod penal in referire la art. 83 Cod penal va revoca suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. _/24.01.2013 a Judecatoriei Buzau ( definitiva la data de 12.02.2013) pentru savarsirea  a trei infractiuni de  furt calificat,  pedeapsa ce se va executa impreuna cu pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta penala, inculpatul avand de executat in total o pedeapsa de 5 ani inchisoare.
            In baza art.71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, b Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la terminarea executarii pedepsei.           
             In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit. a Cod penal , in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar faptele savarsite de inculpat nu sunt de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.2 Cod penal (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
             In baza art. 88 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicata retinerea si arestarea preventiva din  01.03.2013 la zi.
In baza art. 350 Cod procedura penala  va mentine starea de arest a inculpatului.

     
            In baza art. 108 alin. 1 lit. b, alin. 2 lit. a  din Legea nr. 46/2008 cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal in referire la  art. 320 /1 Cod procedura penala va condamna inculpatul minor IB  la o pedeapsa de 1 an si 8 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de taiere fara drept de arbori ( fapte din februarie 2012 si di perioada  01.- 07.03.2012)
            In baza art. 110 alin. 1 lit. b , alin. 2 lit. a  din Legea nr. 46/2008 cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal in referire la  art. 320 /1 Cod procedura penala  va condamna inculpatul la o pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt de arbori care au fost taiati( fapte din februarie 2012 si di perioada  01.- 07.03.2012).
             In baza art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal in referire la  art. 99 si urmatoarele Cod penal in referire la  art. 320 /1 Cod procedura penala  va condamna inculpatul, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata (  8 acte materiale fapta din perioada: ultima decada a lunii noiembrie 2011 si 27.02.2013).
In baza art.  192 alin. 2 Cod penal Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si a art. 99 si urm. Cod penal in referire la art. 320 /1 Cod procedura penala va condamna inculpatul la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de  violare de domiciliu in forma continuata ( 2 acte materiale -  fapte din decembrie 2012 si 09.02.2013).
In baza art. 33 lit. a - 34 lit. b Cod penal  va contopi cele 4 pedepse , inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea , aceea de  3  ani inchisoare.
            In baza art.71 Cod penal  va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, b Cod penal cu incepere de la  implinirea varstei de 18 ani si pana la terminarea executarii pedepsei.           
            In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit. a Cod penal , in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar faptele savarsite de inculpat nu sunt de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.2 Cod penal (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
            In baza art. 88 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicata retinerea si arestarea preventiva din   01.03.2013 la zi.
In baza art. 350 Cod procedura penala  va mentine starea de arest a inculpatului.

             In baza art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c  Cod  penal si in referire la art. 320 /1 Cod procedura penala  va condamna inculpatul TS , la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat (fapta din 13/14.02.2013).         
           In baza art. 88 Cod penal  va deduce din pedeapsa aplicata retinerea din   01.03.2013 .
            In baza art.71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, b Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la terminarea executarii pedepsei.
            In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit. a Cod penal , in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar fapta savarsita de inculpat nu este de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.2 Cod penal (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
In ceea ce priveste modalitate de executare a pedepsei instanta apreciaza ca scopul acesteia poate fi atins si fara executare in regim de detentie, avand in vedere atitudinea inculpatului atat inainte cat si dupa savarsirea faptei, astfel ca va face aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod  penal si va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe perioada unui termen de incercare de 4 ani,  prevazut de art. 82  Cod penal .
            In baza art.359 Cod procedura penala in referire la art.83  Cod penal atrage atentia inculpatului ca daca in cursul termenului de incercare va savarsi din nou o infractiune pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
In baza art.71 al. ultim Cod penal  va suspenda executarea pedepselor accesorii prevazute de art.64 lit. a , teza a -II- a, b Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.

          In baza art.  221 Cod penal in referire la  art. 320 /1 Cod procedura penala va condamna inculpatul VS , la o pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de  tainuire( fapta din 13/14.02.2013).
          In baza art.26 Cod penal raportat la art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. a,  g si i  Cod penal cu aplicarea art.41 alin. 2 Cod  penal si  art. 75 lit. c Cod penal in referire la art. 320 /1 Cod procedura penala va condamna inculpatul la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de furt calificat in forma continuata ( 2 acte materiale - fapta din perioada 24/25 si 26/27.02.2013).
           In baza art. 33 lit. a - 34 lit. b Cod penal va contopi cele doua pedepse , inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea , aceea de  2  ani inchisoare.
           In baza art.71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, b Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la terminarea executarii pedepsei.
            In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit. a Cod penal , in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar faptele savarsite de inculpat nu sunt de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.2 Cod penal (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
In ceea ce priveste modalitate de executare a pedepsei instanta apreciaza ca scopul acesteia poate fi atins si fara executare in regim de detentie, avand in vedere atitudinea inculpatului atat inainte cat si dupa savarsirea faptei, astfel ca va face aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod  penal si va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe perioada unui termen de incercare de 4 ani,  prevazut de art. 82  Cod penal .
In baza art.359 Cod procedura penala in referire la art.83  Cod penal atrage atentia inculpatului ca daca in cursul termenului de incercare va savarsi din nou o infractiune pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
In baza art.71 al. ultim Cod penal  va suspenda executarea pedepselor accesorii prevazute de art.64 lit. a , teza a -II- a, b Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.

In latura civila, va lua  act ca partile vatamate  Directia Silvica Buzau si RC nu s-au constituit parti civile, prejudiciul fiind recuperat in ceea ce o priveste pe cea de a doua parte vatamata.
Cumparatorii de buna credinta Moise Ciprian si Ilie Vasile nu s-au constituit parti civile.
Inculpatii au fost de acord sa acopere prejudiciile create .Partile vatamate s-au constituit parti civile dupa cum urmeaza: ANIF - Fliliala de Imbunatatiri Funciare Buzau  cu suma de 544,073 lei, CN suma de 220 lei , BL ( acesta pe parcursul judecatii) suma de 100 lei cu acelasi titlu , PS suma de 1250 lei despagubiri civile, PC, suma de 2.700 lei despagubiri civile.
           Asa fiind, in baza art. 14 Cod procedura penala in referire la art. 346 Cod procedura penala raportat la art. 1349, 1369, 1372 Cod civil, vazand si dispozitiile art. 16/1 alin. 3 Cod procedura penala  precum si principiul disponibilitatii va obliga pe  inculpatul minor IB in solidar cu partea responsabila civilmente Lica Florentina Gabriela sa plateasca daune materiale in suma de 544,073 partii vatamate ANIF - Fliliala de Imbunatatiri Funciare Buzau,  suma de 220 lei cu acelasi titlu partii vatamate CN, si partii vatamate BL suma de 100 lei cu acelasi titlu , obliga  in solidar pe inculpatii IB , TS si VS , inculpatul minor in solidar si cu partea responsabila civilmente sa plateasca partii vatamate Puiu Stoica suma de 1250 lei despagubiri civile, obliga in solidar pe inculpatii IB, BR si VS , inculpatul minor in solidar si cu partea responsabila civilmente sa plateasca partii vatamate PC suma de 2.700 lei despagubiri civile.
In baza art. 84 Cod penal va atrage atentia inculpatilor  TS si VS asupra revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepselor in cazul neexecutarii obligatiilor civile.
In baza art. 118 alin. 1 lit. e si alin. 4 Cod penal va confisca de la inculpatul  IB drujba acestuia, marca Taukar cu lama Husqvarna, care a fost introdusa in camera de corpuri delicte a Politiei municipiului Buzau, conform dovezii nr. _./13.03.2012.
            In baza art.191 Cod procedura penala va obliga pe inculpatul IB in solidar si cu partea responsabila civilmente sa plateasca 1400 lei cheltuieli judiciare, din care 1000 lei onorariu aparator oficiu din ambele faze ale procesului penal de pana acum, inclusiv cel de la verificarea arestarii preventive, pe inculpatul BR sa plateasca 1400 lei cu acelasi titlu,  din care 1000 lei onorariu aparator oficiu din ambele faze ale procesului penal de pana acum, inclusiv cel de la verificarea arestarii preventive, pe inculpatul  TS sa plateasca suma de 1200 lei cu acelasi titlu ,   din care 900 lei onorariu aparator oficiu din ambele faze ale procesului penal de pana acum,  pe inculpatul VS  sa plateasca suma de 500 lei,  din care 300 lei onorariu aparator oficiu .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Arest preventiv

Arest preventiv - Sentinta penala nr. Incheiere din 18-05-2009 din data de 18.05.2009
Arest preventiv - Decizie nr. 196 din data de 17.10.2016
Arest preventiv - Decizie nr. 274 din data de 22.11.2016
Arest preventiv - Decizie nr. 135 din data de 02.05.2017
Arest preventiv - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.05.2017
Arest preventiv - Rezolutie nr. 22/I din data de 06.03.2014
Arest preventiv - Rezolutie nr. 15/I din data de 13.02.2014
Arest preventiv - Rezolutie nr. 73/I din data de 04.06.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 36/I din data de 14.03.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 20/I din data de 09.02.2013
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 39/I din data de 20.03.2013
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 36/I din data de 14.03.2013
Prelungirea arestarii preventive art. 174-176 al.1 lit. d din Codul Penal cu aplicarea art. 75 lit. a din Codul Penal - Rezolutie nr. 37/I din data de 15.03.2013
Propunere arestare preventiva - Rezolutie nr. 145/I din data de 13.11.2012
Propunere arestare preventiva - Rezolutie nr. 144/I din data de 13.11.2012
Art. 300 ind. 2 C.p.p. - Rezolutie nr. 2/I din data de 15.02.2013
Arest preventiv - Rezolutie nr. 159/I din data de 04.12.2012
Arestare preventiva - Rezolutie nr. 85/Ic din data de 20.07.2012
Mentinere stare de arest - art. 300 ind. 1 C.p.p. - Rezolutie nr. 2/Ic din data de 03.07.2012
Prelungire arest preventiv - Rezolutie nr. 79/Ic din data de 03.07.2012