InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

CONTOPIRE DE PEDEPSE

(Hotarare nr. 2 din data de 21.06.2013 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau


CONTOPIRE DE PEDEPSE
             Prin rechizitoriul  Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau cu nr. _/P/2011 din 17.04.2013 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor  PR pentru savarsirea infractiunii de furt calificat  , prevazuta de art.208 alin. 1-art. 209 alin. 1 lit. a, g Cod penal cu aplicarea art.  99 si urm.Cod penal si NV savarsirea complicitatii la infractiunea de furt calificat  , prevazuta  de art. 26 Cod penal in referire la  art.208 alin. 1-art. 209 alin. 1 lit. a, g Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal.
           Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut faptul ca in noaptea de 14/15.12.2011, inculpatul minor PI , fiind ajutat de inculpatulNV, a sustras patru capre din anexa locuintei partii vatamate ID.           
           Analizand intregul material probator administrat in cauza , respectiv: declaratiile inculpatilor, declaratiile partii vatamate, declaratiile martorilor HHHHHH, proces verbal de cercetare la fata locului ,  planse foto, referatele de evaluare intocmite de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Buzau, instanta va retine urmatoarele:
            Inculpatul PR ( 18 ani in prezent) are domiciliul in comuna _., dar in prezent se afla  in Penitenciarul Focsani, aflandu-se in executarea unei pedepse privative de libertate.
            Inculpatul  NV ( 26 ani in prezent) are domiciliul in municipiul _, dar in prezent se afla  in Penitenciarul Focsani,  aflandu-se in executarea unei pedepse privative de libertate.
Inculpatul NV are o relatie de concubinaj cu numita PA, sora inculpatului PR, cei trei locuind impreuna in imobilul situat in mun. _. In curtea acestui imobil era parcata autoutilitara Renault Kangoo de culoare alba, cu numarul de inmatriculare _., ce apartinea martorului DD si era folosita frecvent de NV in interes personal, cu acordul proprietarului.
In noaptea de 14/15.12.2011 inculpatii PR si NV s-au hotarat sa sustraga animale de pe raza localitatii Amaru, unde inculpatul PR locuise anterior.
In acest sens, inculpatul NV, nedetinand permis de conducere, l-a contactat telefonic pe martorul PA, caruia i-a relatat ca are nevoie de o persoana care sa conduca un autoturism pana in localitatea Amaru, la domiciliul socrului sau, de unde are de luat niste animale, solicitand sa-l ajute.
Dupa orele 23,00, cand martorul si-a terminat programul de lucru la societatea comerciala unde era angajat, cei doi inculpati s-au deplasat cu autoutilitara mai sus mentionata, condusa de PA, din mun. Buzau, in localitatea Amaru.
Ajunsi in apropiere de locul unde domicilia partea vatamata, inculpatii au cerut martorului PA sa opreasca si sa-i astepte timp de cateva minute pana se vor intoarce cu animalele.
Locuinta partii vatamate se invecineaza pe partea estica cu un teren arabil si cimitirul satului Amaru.
            Inculpatul NV a ramas in zona cimitirului, iar celalalt inculpat a continuat deplasarea catre imobilul partii vatamate dinspre cimitir, unde proprietatea nu era imprejmuita cu gard. Ulterior, inculpatul PR a patruns in grajdul ce se afla in continuarea locuintei si din interior a sustras doua capre pe care le-a dus pana la locul unde se afla inculpatul NV, dupa care a revenit si a sustras alte doua.
Animalele au fost transportate si incarcate in autoutilitara de catre cei doi inculpati, dupa care martorul PA a condus autoutilitara pana in mun. Buzau, la curtea locuintei inculpatului NV. Ulterior, martorul s-a deplasat la domiciliul sau, iar inculpatii au ascuns animalele in spatele imobilului, insa acestea au fost observate a doua zi de catre martora PA, concubina inculpatului NV si sora inculpatului PR.
A doua zi, inculpatul PR a vandut doua dintre animalele sustrase martorului DF contra sumei de 250 lei, iar pe cea de-a treia martorului SV contra sumei de 150 lei, care au sacrificat animalele , folosind carnea in familie. Banii astfel obtinuti au fost cheltuiti de invinuitul PR in interes personal. A patra capra a fost sacrificata si consumata de catre inculpati.
Avand in vedere ca pentru a sustrage caprele ce se aflau in grajdul din spatele locuintei numitului ID inculpatul PR a patruns fara drept pe proprietatea acestuia din urma,  prin rechizitoriul procurorului s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de PR  sub aspectul comiterii infractiunii de violare de domiciliu, prevazuta de art. 192 al. 2 C.pen. si fata de NV sub aspectul comiterii infractiunii de complicitate la violare de domiciliu, prevazuta de art. 26 raportat la art. 192 al. 2 C.pen.
           In drept, fapta inculpatului PR, care ajutat fiind de inculpatul NV , in noaptea de 14/15.12.2011, a sustras patru capre din anexa locuintei partii vatamate ID,  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prevazuta de art. 208 alin. 1-art. 209 alin. 1 lit. a, g  Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, iar fapta inculpatului NV intruneste elementele constitutive ale complicitatii la infractiunea de furt calificat  , prevazuta  de art. 26 Cod penal in referire la  art.208 alin. 1-art. 209 alin. 1 lit. a, g Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal.
 .       Retinand vinovatia inculpatilor, care a fost dovedita cu certitudine,  instanta ii va condamna in baza situatiei de fapt si a textelor incriminatorii, la stabilirea si dozarea pedepselor avand in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal si anume: imprejurarile savarsirii faptelor, gradul de pericol social concret al  acestora determinat de modalitatea in care au actionat inculpatii, limitele de pedeapsa prevazute de legea penala si persoana inculpatilor, care  nu se afla la prima incidenta cu legea penala si au avut o atitudine sincera  pe toata durata desfasurarii procesului penal,mai putin la inceputul acestuia cand declarasera ca nu au legatura cu fapta..         
          Inculpatii  s-au prevalat  de dispozitiile art.320/1 Cod procedura penala, recunoscand in totalitate faptele retinute in sarcina lor, solicitand ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala,pe care le cunosc si le-au insusit.
          Limitele de pedeapsa pentru infractiunea de furt calificat sunt cuprinse intre 3 si 15 ani inchisoare, iar conform art. 109 Cod penal se reduc la jumatate numai  pentru inculpatul P si conform art. 320/1 Cod procedura penala se reduc cu o treime pentru ambii inculpati ,astfel ca aceste din urma limite au fost avute in vedere la stabilirea pedepselor, tinand cont de toate criteriile de individualizare a pedepsei mentionate anterior.
           Inculpatii nu au statut de infractori primari , suferind anterior un numar de cate  2 condamnari fiecare, pentru comiterea unor infractiuni de  lovire, vatamare corporala si proxenetism ( P) , respectiv  infractiuni la regimul circulatiei rutiere si proxenetism( N) .
          In sarcina inculpatului NV  se  va retine starea de recidiva postcondamnatorie, aceasta fiind atrasa de condamnarea de 1 an si 8 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a  executarii pedepsei  dispusa prin sentinta penala nr. _/09.11.2010  a Judecatoriei Buzau  definitiva prin neapelare la 23.11.2010.
          Inculpatul NV a mai fost condamnat  prin sentinta penala nr. _ din 15.11.2012 a Judecatoriei Buzau, ramasa definitiva  la data de 25.03.2013, infractiunile fiind concurente cu cea dedusa prezentei judecati .
         La fel si inculpatul PR a mai fost condamnat prin _ din 15.11.2012 de Judecatoria Buzau, definitiva la data de 26.02.2013, infractiunile fiind concurente cu cea dedusa prezentei judecati .
         Asa fiind , in contextul elementelor de fapt si de drept retinute, instanta in baza art. 26 raportat la art. 208 alin. 1 -art. 209 alin. 1 lit. a,g Cod penal cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. c Cod penal si art. 37 alin. 1 lit.a Cod penal cu aplicarea art. 320/1 Cod procedura penala va condamna inculpatul NV , la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de furt calificat ( fapta din 14/15.12.2011).
Va constata ca infractiunea dedusa prezentei judecati este concurenta cu infractiunea prevazuta de art.  329 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal si art. 75 alin. 1 lit. a si c  Cod penal , art. 320 /1 Cod procedura penala si 37 alin.1 lit. a Cod penal pentru care inculpatul a fost condamnat la o pedeapsa de 1 an si 4 luni  inchisoare prin sentinta penala nr. _. din 15.11.2012 a Judecatoriei Buzau, ramasa definitiva  la data de 25.03.2013 .
In baza art.36 alin.1 Cod penal in referire art. 33/a - 34/b Cod penal va contopi cele 2 pedepse , inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea aceea de 2 ani  inchisoare.
            Va mentine revocarea  suspendarii conditionate a pedepsei de 1 an si 8 luni inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. _./09.11.2010  a Judecatoriei Buzau  definitiva prin neapelare la 23.11.2010, revocare dispusa prin sentinta penala nr. _. din 15.11.2012 a Judecatoriei Buzau,  care urmeaza sa se execute alaturi de pedeapsa aplicata in prezenta cauza, inculpatul avand de executat in final 3 ani si 8 luni inchisoare.
             In baza art.71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, b Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la terminarea executarii pedepsei.
            In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit. a Cod penal , in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar fapta savarsita de inculpat nu este de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.2 Cod penal (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
           In baza art. 88 Cod penal va scadea din pedeapsa aplicata perioada arestului preventiv  de la 17.05.2012 la 13.06.2012 si in baza art. 36 alin. 3 Cod penal perioada  executata de inculpat in baza sentintei penale  nr. _ din 15.11.2012 a Judecatoriei Buzau  din data de 26.03.2013 la zi.
Va anula mandatul de executare emis in baza sentintei penale nr. _ din 15.11.2012 a Judecatoriei  Buzau si dispune emiterea unui nou mandat de executare in baza dispozitiilor prezentei sentinte penale.

         In baza art. 208 alin. 1 -art. 209 alin. 1 lit. a,g Cod penal cu aplicarea art.  99 si urmatoarele  Cod penal cu aplicarea art. 320/1 Cod procedura penala va condamna inculpatul PR, la o pedeapsa de 1  an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat (fapta din 14/15.12.2011).
        Va constata ca infractiunea  dedusa prezentei judecati este  concurenta cu infractiunile pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinta penala nr. _ din 15.11.2012 de Judecatoria Buzau, definitiva la data de 26.02.2013 .
        Va descontopi pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare ( 2 ani si 6 luni inchisoare sporita cu 6 luni inchisoare) aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. _ din 15.11.2012 a Judecatoriei Buzau in pedepsele componente de: 1 luna si jumatate de inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 180 alin.1 C. pen, 1 luna si jumatate de inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 180 alin.1 C. pen, 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 180 alin.2 C. pen., 1 an si 9 luni inchisoare  pentru savarsirea infractiunii prev. de 181 alin.1 C.pen., 2 ani si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 321 alin.1 C. pen si 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii  prev. de art. 1 pct. 1/1 din Legea nr. 61/1991, 1 an inchisoare pentru art. . 329 alin.1 C. pen., cu aplicarea art. 41 alin.2 C. pen , art. 75 alin. 1 lit. a C. pen, art.99 C. pen. si art. 320 ind. 1 C. pr.pen si 1 an si 8 luni inchisoare pentru art.  329 alin 1 si 3 C. pen., cu aplicarea art. 41 alin.2 C. pen , art.99 C. pen. si art. 320 ind. 1 C. pr.pen plus sporul de 6 luni aplicat prin aceeasi sentinta penala, pe care le repune in individualitatea lor.
        In baza art. 36 C pen cu referire la art. 33 / a Cod penal si art. 34 /b Cod penal va contopi pedepsele aplicate inculpatului prin sentinta penala nr. _ din 15.11.2012 de Judecatoria Buzau cu pedeapsa aplicata in prezenta cauza, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 6 luni inchisoare la care adauga sporul de  6 luni aplicat anterior, urmand ca inculpatul sa execute in final pedeapsa de 3 ani inchisoare.
          In baza art. 71, alin. 2, Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64, alin.1, lit. a, teza a II a, lit. b, Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la terminarea executarii pedepsei..
          In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit. a Cod penal , in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar fapta savarsita de inculpat nu este de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.2 Cod penal (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
          In baza art. 88 C.pen. va deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si a arestarii preventive incepand cu data de 17.05.2012 si pana la 13.06.2012 si in baza art. 36 alin 3 Cod penal perioada executata incepand cu 28.09.2012 la zi.
          Va anula formele de executare emise in baza sentintei penale nr. _ din 15.11.2012 de Judecatoria Buzau si dispune emiterea unor noi forme de executare in baza prezentei sentinte.

In latura civila  partea vatamata   ID s-a constituit parte civila cu suma de 1.200 lei despagubiri civile, inculpatii fiind de acord sa acopere prejudiciul creat.
           Asa fiind, in baza art. 14 Cod procedura penala in referire la art. 346 Cod procedura penala raportat la art. 1349, 1369, 1372 Cod civil, vazand si dispozitiile art. 16/1 alin. 3 Cod procedura penala  precum si principiul disponibilitatii ( inculpatii au fost de acord sa acopere prejudiciul, inclusiv tatal inculpatului minor P) va obliga inculpatul minor PR in solidar si cu partile responsabile civilmente PO si PM sa plateasca partii civile ID domiciliat in _ suma de 1.200 lei despagubiri civile.
             In baza art. 191 Cod procedura penala va obliga inculpatul NV la  plata sumei de 1000 de lei cheltuieli judiciare, din care 600 lei onorariu aparator oficiu din ambele faze procesuale de pana acum, iar inculpatul PR in solidar si cu partile responsabile civilmente PO si PM la  plata sumei de 1000 de lei cheltuieli judiciare, din care 600 lei onorariu aparator oficiu din ambele faze procesuale de pana acum.
            In baza art.191 Cod procedura penala va obliga  inculpatii sa plateasca cate 800 lei fiecare cheltuieli judiciare , din care cate 600 lei fiecare onorariu aparator oficiu din faza urmaririi penale si  cercetarii judecatoresti .

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011