InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA PENALA Nr. 103

(Sentinta penala nr. 103 din data de 10.06.2011 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 1683/201/2011                                                                   art.178 CP

R O M A N I A
JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ
SENTINTA PENALA  Nr. 103
Sedinta publica de la 10 Iunie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE Cosmin Nicusor Marin
Grefier Chirita Aurora
      *
     Ministerul Public reprezentat de procuror Chilom Vasilica
Procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat

            Pe rol,  solutionarea actiunii penale pusa in miscare impotriva inculpatei SSD pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prev. si ped. de art. 178 alin. 2 CP.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpata asistata de avocat  oficiu PV, partea civila VI asistata de avocat CI si martorul NTIC, lipsa fiind partea civila Spitalul nr. 1 Craiova si asiguratorul SC BCR ASIGURARI VIENNA INSURANCE GROUP SA.
Procedura de citare legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, a fost audiata  partea vatamata care a declarat ca se constituie parte civila in procesul penal, a fost audiata inculpata care a declarat ca recunoaste savarsirea faptei asa cum a fost retinuta in rechizitoriu si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, dupa care instanta a intrebat partile daca solicita probe cu privire la latura civila a cauzei. Inculpata prin aparator  a aratat ca solicita proba cu 2 martori pe care ii va depune cu lista in 5 zile, iar partea civila VI prin aparator a aratat ca solicita proba cu martorii AG si BP, ambii domiciliind in Comuna C, Jud. Dolj, care solicita sa fie citati. Instanta a incuviintat probele solicitate si apreciind cauza in stare de judecata cu privire la latura penala si a acordat  cuvantul pe fond.
Reprezentantul parchetului dupa ce a facut o prezentare a starii de fapt si o analiza a probelor administrate a aratat ca vinovatia inculpatei este dovedita si a solicitat  condamnarea acesteia la pedeapsa inchisorii cu aplicarea art. 81, 64 si 71 CP., avandu-se in vedere si dispozitiile art. 320 indice 1 CPP.
      Avocat CI pentru partea civila VI a solicitat condamnarea inculpatului.
Avocat PV pentru inculpat a solicitat ca la individualizarea judiciara a pedepsei sa fie avute in vedere dispozitiile art. 320 indice 1 CPP, 74 lit. a si c CP, avand in vedere ca este la primul conflict cu legea penala si a recunoscut savarsirea infractiuni, si sa se aplice o pedeapsa sub minimul special al pedepsei cu aplicarea art. 81 CP.
      Inculpata, avand ultimul cuvant a aratat ca recunoaste si regreta savarsirea faptei. JUDECATA:

      Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Calafat din 09.05.2011 din dosar nr. 1446/P/2010, a fost trimisa in judecata penala inculpata SSD pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prev. si ped. de art. 178 alin. 2 CP
In fapt s-a retinut ca , in dimineata  zilei de 11.10.2010, invinuita SSD a plecat de la o manastire din localitatea Polovragi, jud. Gorj spre comuna Girla Mare pentru a-si vizita  mama, deplasarea fiind facuta de invinuita  la volanul autoturismului          AR -07-UBG pe traseul Polovragi - Tirgu Jiu-Craiova - Maglavit
In jurul orelor 12 25  ale zilei sus-amintite invinuita a ajuns la volanul  autoturismului sau pe raza comunei C si, in timp ce rula pe DN 56A Maglavit - Dr. Tr. Severin, la intrarea intr-o curba din zona km. 10 +550 m, pe fondul  depasirii regimului legal de viteza in localitate si neadaptarii vitezei de deplasare la intrarea in curba, a pierdut controlul volanului si a iesit de pe banda de mers intrand pe acostament , unde a izbit-o din spate pe VM de 73 de ani care se deplasa neregulamentar in aceeasi directie de mers cu cea a autoturismului condus de invinuita.
In urma impactului, VM a fost proiectata pe betonul acostamentului DN 56A, suferind leziuni constand in  traumatism cranio-cerebral cu fractura de bolta si baza de craniu, traumatism toracic cu fracturi costale multiple si ruptura pulmonara, fractura bimaleolarga  gamba dreapta, leziuni care i-au produs decesul la 12.10.2010, in timp ce se afla internata la Spitalul nr.1 Craiova.
Invinuita a recunoscut savarsirea faptei, fiind infractor primar.
      Trecand la judecarea cauzei, instanta a luat declaratie inculpatei, care a declarat ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si a solicitat ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
      Analizand actele si lucrarile dosarului se constata ca starea de fapt si de drept descrisa in rechizitoriu cu privire la savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prev. si ped. de art. 178 alin. 2 CP, este corecta, fiind dovedita cu probatoriul administrat in cauza si astfel instanta o va retine ca atare.
      Asadar, instanta constata ca fapta inculpatei de a o lovi din spate cu autoturismul proprietate in data de 11.10.2010 pe VM, care se deplasa neregulamentar, pe fondul depasirii regimului legal de viteza in localitate si neadaptarii vitezei de deplasare la intrarea in curba, urmata de decesul numitei VM in data de 12.10.2010, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa prev. si ped. de art. 178 alin. 2 CP.
      Prin urmare instanta constatand ca inculpata se face vinovata  in proportie de 80 % de savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prev. si ped. de art. 178 alin. 2 pentru care a fost trimis in judecata ( avand in vedere concluziile raportului de expertiza tehnica intocmit in cursul urmaririi penale - fila 41-46 dosar urmarire penala - unde se mentioneaza ca la producerea accidentului de circulatie au concurat culpele inculpatei si victimei care nu au respectat prevederi ale OUG 195/2002, instanta apreciind, in functie de circumstantele producerii accidentului  de circulatie, concluziile raportului de expertiza tehnica si prevederile legale incalcate, ca inculpata are o culpa de 80% la producerea accidentului, iar victima o culpa de 20 % ),urmeaza a o condamna pe aceasta.
            La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptelor, imprejurarile si modalitatile savarsirii acestora, precum si persoana inculpatei, care nu are antecedente penale si a recunoscut savarsirea faptei.
Instanta va retine in favoarea inculpatei SSD circumstantele atenuante prev. de art. 74 lit. a si c CP avand in vedere faptul ca aceasta nu are antecedente penale si a recunoscut savarsirea faptei, astfel incat la individualizarea pedepsei se vor avea in vedere si disp. art.76 lit. d CP.
      Instanta va face aplicarea in favoarea inculpatei si a dispozitiilor art. 320 indice 1 alin. 7 CPP, avand in vedere faptul ca inculpata a declarat ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, si la individualizarea pedepsei va avea in vedere limitele speciale ale pedepsei inchisorii reduse cu o treime.
      Prin urmare instanta apreciaza ca aplicarea fata de inculpata a unei pedepse de 1 an si 2 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prev. si ped. de art. 178 alin. 2 CP este indestulatoare pentru ca rolul educativ si preventiv al acesteia sa poata fi atins.
      In baza art. 81-82 CP va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de  3 ani si 2 luni.
      In baza art. 359 CPP va atrage atentia inculpatei asupra prevederilor art. 83 Cp.
      In baza art. 71 CP va aplica pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua si  lit. b CP , iar in baza art. 71 alin 5 CP va  dispune  suspendarea   executarii pedepsei accesorii  pe durata termenului de incercare.
      In baza art. 320 indice 1 alin. 5 CPP va dispune disjungerea actiunii civile din cadrul procesului penal formulata de catre partea civila Vaga Ion si Spitalul Nr. 1 Craiova si va acorda termen pentru aceasta la 01.07.2011.
      In baza art. 191 alin 1 CPP va obliga inculpata la plata sumei de 1400 lei cheltuieli judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

      In baza art. 178 alin 2 CP, art. 320 indice 1 alin. 7 CPP, art. 74 lit. a si c CP, art. 76 lit. d CP condamna inculpata SSD, cetatean roman, studii 12 clase, asistent medical, fara antecedente penale,  la pedeapsa de 1 an si 2 luni inchisoare.
      In baza art. 81-82 CP dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de  3 ani si 2 luni.
      In baza art. 359 CPP  atrage atentia inculpatei  asupra prevederilor art. 83 Cp.
      In baza art. 71 CP  aplica pedeapsa accesorie a interzicerii  exercitiului drepturilor prevazute de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua si  lit. b CP , iar in baza art. 71 alin 5 CP  dispune  suspendarea   executarii pedepsei accesorii  pe durata termenului de incercare.
      In baza art. 320 indice 1 alin. 5 CPP dispune disjungerea actiunii civile din cadrul procesului penal formulata de catre partea civila VI si Spitalul Nr. 1 Craiova si acorda termen pentru aceasta la 01.07.2011.
      In baza art. 191 alin 1 CPP  obliga inculpata la plata sumei de 1400 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      Cu recurs in termen de 10 zile de  la pronuntare.
      Pronuntata in sedinta publica, azi 10.06.2011.
      
                 PRESEDINTE                                                                        GREFIER
            Cosmin Nicusor Marin                                                             Chirita Aurora

       RED/CNM/CA /2 ex. /29.06.2011
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006