Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate
(Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)DOSAR NR. 8277/301/2008
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate
Prin sentinta penala nr. 594 din 13.10.2008 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti s-a dispus, in baza art. 178 al. 2 C.p., cu aplic. art. 74 al. 1 lit. a C.p. si art. 76 al. 1 lit. d C.p., condamnarea inculpatului P.G.S.D. la o pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, cu retinerea unei circumstante atenuante judiciare.
In baza art. 14 al. 3 lit. b C.p.p. si art. 346 al. 1 C.p.p., rap. la art. 998 C.civ. si art. 1000 al. 3 C. civ., instanta a admis actiunea civila formulata de partea civila Spitalul... si in consecinta a obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente SC C.P. SA, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 451,83 lei si dobanda legala aferenta de la data de 28.04.2006 pana la data platii efective, cu titlul de despagubiri civile.
In baza art. 14 al. 3 lit. b si al. 5 C.p.p. si art. 346 al. 1 C.p.p., rap. la art. 998 C.civ. si art. 1000 al. 3 C. civ., a admis in parte actiunea civila formulata de partea civila R.V.G. si in consecinta a obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 1.138 lei, cu titlul de despagubiri civile pentru daune materiale, si 8.000 lei, cu titlul de despagubiri civile pentru daune morale.
In dispozitiv s-a mentionat ca hotararea este opozabila asiguratorului de raspundere civila SC A.-R.O.
In baza art. 191 al. 1 si 3 C.p.p., inculpatul a fost obligat, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut in fapt ca, la data de 25.04.2006, in jurul orei 12, in timp ce se deplasa la volanul autoturismului marca Dacia Logan cu numarul de inmatriculare B-44-ZRD, pe B-dul Liviu Rebreanu, dinspre B-dul Nicolae Grigorescu catre Aleea Barajul Dunarii, inculpatul P.G.S.D. a accidentat in zona unei treceri de pietoni pe numitul V.C.C., accident in urma caruia victima a decedat la data de 28.04.2006. In drept, s-a retinut ca fapta astfel descrisa intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa, prevazuta de art. 178 al. 2 C.p.
Pe latura civila a cauzei, instanta a constatat ca Spitalul ... s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 451,83 lei, reprezentand cheltuielile de spitalizare a numitului V.C.C., si dobanda legala de la data de 28.04.2006 pana la data achitarii debitului. De asemenea, numitul R.V.G., cumnatul victimei, s-a constituit parte civila in procesul penal, solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 1.138 lei pentru daunele materiale cauzate, respectiv cheltuieli de inmormantare a cumnatului si a surorii sale, V.C.C. si V.F.C., si 200.000 lei pentru daunele morale cauzate de decesul celor doi.
In faza de urmarire penala a fost introdusa in cauza, in calitate de parte responsabila civilmente, societatea la care era angajat inculpatul, SC C.P. SRL, iar in faza de judecata, la solicitarea partii responsabile civilmente, a fost introdus in cauza asiguratorul de raspundere civila, SC A.-R.O SA.
In ceea ce priveste pretentiile civile formulate de Spitalul ..., instanta a apreciat ca acestea sunt in intregime intemeiate, partea civila suferind un prejudiciu in cuantum de 451,83 lei, reprezentand cheltuielile de spitalizare a numitului V.C.C. aferente perioadei 25.04.2006 - 28.04.2006, prejudiciu cauzat prin fapta ilicita a inculpatului, vinovat de producerea accidentului rutier, astfel incat, fiind indeplinite conditiile pentru angajarea raspunderii civile delictuale a inculpatului si a partii responsabile civilmente, in calitate de comitent chemat a raspunde pentru fapta savarsita de prepusul sau in exercitarea atributiilor de serviciu incredintate, in baza art. 14 al. 3 lit. b C.p.p. si art. 346 al. 1 C.p.p., rap. la art. 998-999 C.civ. si art. 1000 al. 3 C. civ., instanta a admis actiunea civila formulata de partea civila Spitalul ... si in consecinta a obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 451,83 lei si a dobanzii legale aferente, de la data de 28.04.2006 pana la data platii efective, cu titlul de despagubiri civile.
In ceea ce priveste actiunea civila promovata de partea civila R.V.G., instanta a retinut ca acesta facut dovada, prin actele de stare civila depuse in copie la dosar, ca este cumnatul numitului V.C.C., fiind fratele sotiei victimei accidentului rutier, numita V.F.C.. Partea civila R.V.G. a sustinut in cuprinsul declaratiilor date in fata ca sora sa, V.F.C., a fost puternic afectata la aflarea vestii ca sotul sau a suferit un accident rutier si ca urmare a decesului acestuia, starea sa psihica si de sanatate deteriorandu-se in mod constant si culminand cu producerea unui accident vascular cerebral la data de 21.05.2006, soldat cu paralizia partii stangi a corpului si a corzilor vocale, in urma caruia a fost internata, pe acest fond decedand, la data de 18.06.2006 (potrivit certificatului de deces si certificatului de imbalsamare depuse in copie la dosar). Partea civila a apreciat asadar ca decesul surorii sale a survenit ca urmare a decesului sotului acesteia, inculpatul fiind astfel raspunzator de ambele decese.
Sub aspectul daunelor materiale invocate, instanta a retinut ca, prin facturile fiscale depuse la dosar, partea civila R.V.G. a facut dovada suportarii unor cheltuieli in cuantum de 412,46 lei pentru inmormantarea cumnatului sau, V.C.C. (factura fiscala nr. 6060399/04.05.2006), si a unor cheltuieli in cuantum de 725,76 lei pentru inmormantarea surorii sale, V.F.C. (facturile fiscale nr. 2270437/21.06.2006 si 6062170/20.06.2006). Instanta a constatat asadar ca patrimoniul partii civile a fost prejudiciat cu suma totala de 1138,22 lei, reprezentand cheltuieli aferente celor doua inmormantari.
De asemenea, instanta a retinut ca inculpatul a savarsit o fapta ilicita constand in producerea unui accident rutier ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice, actionand cu vinovatie in forma culpei cu prevedere, legatura de cauzalitate dintre fapta sa si decesul victimei V.C.C. fiind evidenta, astfel cum s-a retinut cu ocazia analizarii laturii penale a cauzei.
Referitor la decesul sotiei victimei, V.F.C., avand in vedere intervalul scurt de timp scurs intre cele doua decese (mai putin de doua luni), faptul ca acest al doilea deces a survenit ca urmare a unui accident vascular cerebral produs la data de 21.05.2006, respectiv in ziua de Sf. Constantin si Elena, aniversarea onomasticii sotului defunct, vazand si declaratiile partii civile potrivit carora sora sa a fost extrem de afectata in urma decesului sotului, atat in ceea ce priveste starea sa psihica, cat si sub aspectul starii generale de sanatate, tinand seama totodata de varsta inaintata a celor doi defuncti (V.C.C. avea la momentul decesului 71 de ani, iar sotia sa 84 de ani), de faptul ca acestia erau casatoriti de 41 de ani, din casatoria lor nerezultand copii, instanta a apreciat ca intre cele doua decese exista in mod cert legatura de cauzalitate, astfel incat, implicit, legatura de cauzalitate indirecta exista si intre fapta ilicita a inculpatului, vinovat de producerea accidentului rutier in urma caruia a decedat numitul V.C.C., si decesul sotiei supravietuitoare a acestuia, V.F.C., lantul cauzal nefiind intrerupt. Astfel, chiar daca la producerea decesului numitei V.F.C. au concurat si alte imprejurari, in absenta faptei ilicite a inculpatului acest rezultat nu s-ar fi produs in aceeasi configuratie, avand in vedere in special cauza si momentul decesului.
In consecinta, instanta a retinut existenta legaturii indirecte de cauzalitate intre fapta ilicita a inculpatului si prejudiciul material suportat de partea civila R.V.G., reprezentat de cheltuielile efectuate de acesta pentru inmormantarea cumnatului si a surorii sale, in cuantum total de 1138,22 lei, potrivit facturilor fiscale depuse la dosar, astfel incat, fapta fiind savarsita cu vinovatie, a constatat indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru angajarea raspunderii civile delictuale a inculpatului si a partii responsabile civilmente.
Sub aspectul daunelor morale pretinse de parte civila R.V.G., instanta a apreciat ca, in mod neechivoc, decesul celor doua rude apropiate, sora si cumnat, a determinat suferinte psihice ce se circumscriu notiunii de prejudiciu moral patrimonial, astfel incat, fiind indeplinite si celelalte conditii ale raspunderii civile delictuale, astfel cum au fost anterior analizate, se justifica pe deplin acordarea unor despagubiri morale, in compensarea acestor traume sufletesti. Pentru stabilirea cuantumului despagubirilor ce au fost acordate cu acest titlu, instanta a avut in vedere intensitatea legaturii afective dintre partea civila si cei doi defuncti, dedusa atat prin raportare la gradul de rudenie/afinitate, cat si din imprejurarile ce caracterizau relatiile partii civile cu defunctii, respectiv varsta inaintata, absenta altor rude in localitatea de domiciliu, partea civila, potrivit propriilor declaratii, fiind vaduv din anul 1974 si avand un singur fiu care locuieste la Cluj, astfel incat decesul surorii si al cumnatului, acesta din urma violent, este de natura a-i accentua sentimentul de singuratate. Pentru toate aceste considerente, instanta a admis pretentiile formulate cu titlul de daune morale doar in parte, considerand ca, desi evaluarea baneasca a suferintei psihice provocate de decesul unor persoane apropiate nu poate fi decat una aproximativa, intemeiata in principal pe considerente de echitate, suma solicitata, 200.000 lei, este exagerata fata de imprejurarile cauzei, iar despagubirile acordate pentru daune morale nu sunt menite a avea un caracter represiv, ci reparator.
In consecinta, in baza art. 14 al. 3 lit. b si al. 5 C.p.p. si art. 346 al. 1 C.p.p., rap. la art. 998-999 C.civ. si art. 1000 al. 3 C. civ., instanta a admis in parte actiunea civila formulata de partea civila R.V.G. si a obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 1.138 lei, cu titlul de despagubiri civile pentru daune materiale, astfel cum a solicitat, si 8.000 lei, cu titlul de despagubiri civile pentru daune morale (cate 4.000 lei pentru fiecare defunct, avand in vedere, concomitent, atat legatura afectiva a partii civile cu defunctii, cat si caracteristicile raportului de cauzalitate dintre fapta inculpatului si cele doua decese), respingand ca nefondate restul pretentiilor formulate cu acest titlu.
S-a mentionat totodata ca prezenta hotarare este opozabila asiguratorului de raspundere civila SC A.-R.O. SA. In privinta efectelor hotararii judecatoresti asupra asiguratorului de raspundere civila, instanta a retinut ca raspunderea asiguratorului este o raspundere civila contractuala, rezultand din contractul incheiat, in temeiul Legii nr. 136/1995, intre partea responsabila civilmente SC Civis Paza SRL, detinator al autoturismului, si societatea de asigurari (constatat prin polita de asigurare depusa la dosar). In temeiul art. 55 din Legea nr. 136/1995, partea civila are un drept la actiune direct impotriva asiguratorului sau un drept la actiune impotriva inculpatului si a partii responsabile civilmente, in temeiul dreptului comun (art. 999, 1003 C. civ.). Partea civila nu poate cumula aceste drepturi la actiune, deoarece s-ar ajunge la dubla reparare a prejudiciului, avand in vedere ca intre asigurator, pe de o parte, si inculpat, pe de alta parte, nu exista solidaritate, aceasta nefiind prevazuta in mod expres in contractul de asigurare. Pentru aceste considerente, instanta a apreciat ca obligarea in solidar la plata despagubirilor civile a inculpatului, a partii responsabile civilmente si a asiguratorului reprezinta o solutie gresita din punct de vedere juridic, ce nu tine seama de faptul ca natura juridica a obligatiei asumate de societatea de asigurare prin incheierea contractului de asigurare cu asiguratul este total diferita de raspunderea pentru fapta altuia reglementata de art. 1000 al. 1 C. civ., precum si de raspunderea comitentului la care se refera al. 3 al aceluiasi articol. In ceea ce priveste obligarea directa a asiguratorului la plata despagubirilor civile, desigur in limita plafonului instituit de lege, instanta a apreciat ca o asemenea solutie ar putea fi adoptata in cadrul procesului penal exclusiv la cererea partii civile, dreptul de optiune intre actiunea civila de drept comun indreptata impotriva celui vinovat de producerea accidentului si actiunea reglementata de Legea nr. 136/1995 indreptata direct impotriva asiguratorului fiind recunoscut de lege in favoarea persoanei pagubite si neputand fi exercitat din oficiu in numele acesteia in lipsa unei prevederi legale exprese. Or, in cauza de fata, niciuna dintre cele doua parti civile, Spitalul ... si R.V.G., nu a solicitat obligarea directa a asiguratorului la plata despagubirilor civile, o asemenea optiune neputand fi facuta, in locul partilor civile, de partea responsabila civilmente sau de instanta din oficiu. In ce priveste solicitarea formulata de partea responsabila civilmente in cuprinsul dezbaterilor de obligare directa a asiguratorului la plata despagubirilor civile, pentru considerentele mai sus expuse, instanta a considerat ca o asemenea cerere nu poate fi primita, astfel incat, fata de pozitia exprimata de partile civile, care nu au inteles sa exercite actiunea civila in cadrul procesului penal direct impotriva asiguratorului, in temeiul art. 55 din Legea nr. 136/1995, prezenta hotarare este doar opozabila societatii de asigurari.
Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, sentinta penala nr. 594 din 13.10.2008, dosarul nr. 8277/301/2008
??
??
??
??
2
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate
Prin sentinta penala nr. 594 din 13.10.2008 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti s-a dispus, in baza art. 178 al. 2 C.p., cu aplic. art. 74 al. 1 lit. a C.p. si art. 76 al. 1 lit. d C.p., condamnarea inculpatului P.G.S.D. la o pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, cu retinerea unei circumstante atenuante judiciare.
In baza art. 14 al. 3 lit. b C.p.p. si art. 346 al. 1 C.p.p., rap. la art. 998 C.civ. si art. 1000 al. 3 C. civ., instanta a admis actiunea civila formulata de partea civila Spitalul... si in consecinta a obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente SC C.P. SA, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 451,83 lei si dobanda legala aferenta de la data de 28.04.2006 pana la data platii efective, cu titlul de despagubiri civile.
In baza art. 14 al. 3 lit. b si al. 5 C.p.p. si art. 346 al. 1 C.p.p., rap. la art. 998 C.civ. si art. 1000 al. 3 C. civ., a admis in parte actiunea civila formulata de partea civila R.V.G. si in consecinta a obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 1.138 lei, cu titlul de despagubiri civile pentru daune materiale, si 8.000 lei, cu titlul de despagubiri civile pentru daune morale.
In dispozitiv s-a mentionat ca hotararea este opozabila asiguratorului de raspundere civila SC A.-R.O.
In baza art. 191 al. 1 si 3 C.p.p., inculpatul a fost obligat, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut in fapt ca, la data de 25.04.2006, in jurul orei 12, in timp ce se deplasa la volanul autoturismului marca Dacia Logan cu numarul de inmatriculare B-44-ZRD, pe B-dul Liviu Rebreanu, dinspre B-dul Nicolae Grigorescu catre Aleea Barajul Dunarii, inculpatul P.G.S.D. a accidentat in zona unei treceri de pietoni pe numitul V.C.C., accident in urma caruia victima a decedat la data de 28.04.2006. In drept, s-a retinut ca fapta astfel descrisa intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa, prevazuta de art. 178 al. 2 C.p.
Pe latura civila a cauzei, instanta a constatat ca Spitalul ... s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 451,83 lei, reprezentand cheltuielile de spitalizare a numitului V.C.C., si dobanda legala de la data de 28.04.2006 pana la data achitarii debitului. De asemenea, numitul R.V.G., cumnatul victimei, s-a constituit parte civila in procesul penal, solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 1.138 lei pentru daunele materiale cauzate, respectiv cheltuieli de inmormantare a cumnatului si a surorii sale, V.C.C. si V.F.C., si 200.000 lei pentru daunele morale cauzate de decesul celor doi.
In faza de urmarire penala a fost introdusa in cauza, in calitate de parte responsabila civilmente, societatea la care era angajat inculpatul, SC C.P. SRL, iar in faza de judecata, la solicitarea partii responsabile civilmente, a fost introdus in cauza asiguratorul de raspundere civila, SC A.-R.O SA.
In ceea ce priveste pretentiile civile formulate de Spitalul ..., instanta a apreciat ca acestea sunt in intregime intemeiate, partea civila suferind un prejudiciu in cuantum de 451,83 lei, reprezentand cheltuielile de spitalizare a numitului V.C.C. aferente perioadei 25.04.2006 - 28.04.2006, prejudiciu cauzat prin fapta ilicita a inculpatului, vinovat de producerea accidentului rutier, astfel incat, fiind indeplinite conditiile pentru angajarea raspunderii civile delictuale a inculpatului si a partii responsabile civilmente, in calitate de comitent chemat a raspunde pentru fapta savarsita de prepusul sau in exercitarea atributiilor de serviciu incredintate, in baza art. 14 al. 3 lit. b C.p.p. si art. 346 al. 1 C.p.p., rap. la art. 998-999 C.civ. si art. 1000 al. 3 C. civ., instanta a admis actiunea civila formulata de partea civila Spitalul ... si in consecinta a obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 451,83 lei si a dobanzii legale aferente, de la data de 28.04.2006 pana la data platii efective, cu titlul de despagubiri civile.
In ceea ce priveste actiunea civila promovata de partea civila R.V.G., instanta a retinut ca acesta facut dovada, prin actele de stare civila depuse in copie la dosar, ca este cumnatul numitului V.C.C., fiind fratele sotiei victimei accidentului rutier, numita V.F.C.. Partea civila R.V.G. a sustinut in cuprinsul declaratiilor date in fata ca sora sa, V.F.C., a fost puternic afectata la aflarea vestii ca sotul sau a suferit un accident rutier si ca urmare a decesului acestuia, starea sa psihica si de sanatate deteriorandu-se in mod constant si culminand cu producerea unui accident vascular cerebral la data de 21.05.2006, soldat cu paralizia partii stangi a corpului si a corzilor vocale, in urma caruia a fost internata, pe acest fond decedand, la data de 18.06.2006 (potrivit certificatului de deces si certificatului de imbalsamare depuse in copie la dosar). Partea civila a apreciat asadar ca decesul surorii sale a survenit ca urmare a decesului sotului acesteia, inculpatul fiind astfel raspunzator de ambele decese.
Sub aspectul daunelor materiale invocate, instanta a retinut ca, prin facturile fiscale depuse la dosar, partea civila R.V.G. a facut dovada suportarii unor cheltuieli in cuantum de 412,46 lei pentru inmormantarea cumnatului sau, V.C.C. (factura fiscala nr. 6060399/04.05.2006), si a unor cheltuieli in cuantum de 725,76 lei pentru inmormantarea surorii sale, V.F.C. (facturile fiscale nr. 2270437/21.06.2006 si 6062170/20.06.2006). Instanta a constatat asadar ca patrimoniul partii civile a fost prejudiciat cu suma totala de 1138,22 lei, reprezentand cheltuieli aferente celor doua inmormantari.
De asemenea, instanta a retinut ca inculpatul a savarsit o fapta ilicita constand in producerea unui accident rutier ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice, actionand cu vinovatie in forma culpei cu prevedere, legatura de cauzalitate dintre fapta sa si decesul victimei V.C.C. fiind evidenta, astfel cum s-a retinut cu ocazia analizarii laturii penale a cauzei.
Referitor la decesul sotiei victimei, V.F.C., avand in vedere intervalul scurt de timp scurs intre cele doua decese (mai putin de doua luni), faptul ca acest al doilea deces a survenit ca urmare a unui accident vascular cerebral produs la data de 21.05.2006, respectiv in ziua de Sf. Constantin si Elena, aniversarea onomasticii sotului defunct, vazand si declaratiile partii civile potrivit carora sora sa a fost extrem de afectata in urma decesului sotului, atat in ceea ce priveste starea sa psihica, cat si sub aspectul starii generale de sanatate, tinand seama totodata de varsta inaintata a celor doi defuncti (V.C.C. avea la momentul decesului 71 de ani, iar sotia sa 84 de ani), de faptul ca acestia erau casatoriti de 41 de ani, din casatoria lor nerezultand copii, instanta a apreciat ca intre cele doua decese exista in mod cert legatura de cauzalitate, astfel incat, implicit, legatura de cauzalitate indirecta exista si intre fapta ilicita a inculpatului, vinovat de producerea accidentului rutier in urma caruia a decedat numitul V.C.C., si decesul sotiei supravietuitoare a acestuia, V.F.C., lantul cauzal nefiind intrerupt. Astfel, chiar daca la producerea decesului numitei V.F.C. au concurat si alte imprejurari, in absenta faptei ilicite a inculpatului acest rezultat nu s-ar fi produs in aceeasi configuratie, avand in vedere in special cauza si momentul decesului.
In consecinta, instanta a retinut existenta legaturii indirecte de cauzalitate intre fapta ilicita a inculpatului si prejudiciul material suportat de partea civila R.V.G., reprezentat de cheltuielile efectuate de acesta pentru inmormantarea cumnatului si a surorii sale, in cuantum total de 1138,22 lei, potrivit facturilor fiscale depuse la dosar, astfel incat, fapta fiind savarsita cu vinovatie, a constatat indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru angajarea raspunderii civile delictuale a inculpatului si a partii responsabile civilmente.
Sub aspectul daunelor morale pretinse de parte civila R.V.G., instanta a apreciat ca, in mod neechivoc, decesul celor doua rude apropiate, sora si cumnat, a determinat suferinte psihice ce se circumscriu notiunii de prejudiciu moral patrimonial, astfel incat, fiind indeplinite si celelalte conditii ale raspunderii civile delictuale, astfel cum au fost anterior analizate, se justifica pe deplin acordarea unor despagubiri morale, in compensarea acestor traume sufletesti. Pentru stabilirea cuantumului despagubirilor ce au fost acordate cu acest titlu, instanta a avut in vedere intensitatea legaturii afective dintre partea civila si cei doi defuncti, dedusa atat prin raportare la gradul de rudenie/afinitate, cat si din imprejurarile ce caracterizau relatiile partii civile cu defunctii, respectiv varsta inaintata, absenta altor rude in localitatea de domiciliu, partea civila, potrivit propriilor declaratii, fiind vaduv din anul 1974 si avand un singur fiu care locuieste la Cluj, astfel incat decesul surorii si al cumnatului, acesta din urma violent, este de natura a-i accentua sentimentul de singuratate. Pentru toate aceste considerente, instanta a admis pretentiile formulate cu titlul de daune morale doar in parte, considerand ca, desi evaluarea baneasca a suferintei psihice provocate de decesul unor persoane apropiate nu poate fi decat una aproximativa, intemeiata in principal pe considerente de echitate, suma solicitata, 200.000 lei, este exagerata fata de imprejurarile cauzei, iar despagubirile acordate pentru daune morale nu sunt menite a avea un caracter represiv, ci reparator.
In consecinta, in baza art. 14 al. 3 lit. b si al. 5 C.p.p. si art. 346 al. 1 C.p.p., rap. la art. 998-999 C.civ. si art. 1000 al. 3 C. civ., instanta a admis in parte actiunea civila formulata de partea civila R.V.G. si a obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata catre aceasta parte civila a sumei de 1.138 lei, cu titlul de despagubiri civile pentru daune materiale, astfel cum a solicitat, si 8.000 lei, cu titlul de despagubiri civile pentru daune morale (cate 4.000 lei pentru fiecare defunct, avand in vedere, concomitent, atat legatura afectiva a partii civile cu defunctii, cat si caracteristicile raportului de cauzalitate dintre fapta inculpatului si cele doua decese), respingand ca nefondate restul pretentiilor formulate cu acest titlu.
S-a mentionat totodata ca prezenta hotarare este opozabila asiguratorului de raspundere civila SC A.-R.O. SA. In privinta efectelor hotararii judecatoresti asupra asiguratorului de raspundere civila, instanta a retinut ca raspunderea asiguratorului este o raspundere civila contractuala, rezultand din contractul incheiat, in temeiul Legii nr. 136/1995, intre partea responsabila civilmente SC Civis Paza SRL, detinator al autoturismului, si societatea de asigurari (constatat prin polita de asigurare depusa la dosar). In temeiul art. 55 din Legea nr. 136/1995, partea civila are un drept la actiune direct impotriva asiguratorului sau un drept la actiune impotriva inculpatului si a partii responsabile civilmente, in temeiul dreptului comun (art. 999, 1003 C. civ.). Partea civila nu poate cumula aceste drepturi la actiune, deoarece s-ar ajunge la dubla reparare a prejudiciului, avand in vedere ca intre asigurator, pe de o parte, si inculpat, pe de alta parte, nu exista solidaritate, aceasta nefiind prevazuta in mod expres in contractul de asigurare. Pentru aceste considerente, instanta a apreciat ca obligarea in solidar la plata despagubirilor civile a inculpatului, a partii responsabile civilmente si a asiguratorului reprezinta o solutie gresita din punct de vedere juridic, ce nu tine seama de faptul ca natura juridica a obligatiei asumate de societatea de asigurare prin incheierea contractului de asigurare cu asiguratul este total diferita de raspunderea pentru fapta altuia reglementata de art. 1000 al. 1 C. civ., precum si de raspunderea comitentului la care se refera al. 3 al aceluiasi articol. In ceea ce priveste obligarea directa a asiguratorului la plata despagubirilor civile, desigur in limita plafonului instituit de lege, instanta a apreciat ca o asemenea solutie ar putea fi adoptata in cadrul procesului penal exclusiv la cererea partii civile, dreptul de optiune intre actiunea civila de drept comun indreptata impotriva celui vinovat de producerea accidentului si actiunea reglementata de Legea nr. 136/1995 indreptata direct impotriva asiguratorului fiind recunoscut de lege in favoarea persoanei pagubite si neputand fi exercitat din oficiu in numele acesteia in lipsa unei prevederi legale exprese. Or, in cauza de fata, niciuna dintre cele doua parti civile, Spitalul ... si R.V.G., nu a solicitat obligarea directa a asiguratorului la plata despagubirilor civile, o asemenea optiune neputand fi facuta, in locul partilor civile, de partea responsabila civilmente sau de instanta din oficiu. In ce priveste solicitarea formulata de partea responsabila civilmente in cuprinsul dezbaterilor de obligare directa a asiguratorului la plata despagubirilor civile, pentru considerentele mai sus expuse, instanta a considerat ca o asemenea cerere nu poate fi primita, astfel incat, fata de pozitia exprimata de partile civile, care nu au inteles sa exercite actiunea civila in cadrul procesului penal direct impotriva asiguratorului, in temeiul art. 55 din Legea nr. 136/1995, prezenta hotarare este doar opozabila societatii de asigurari.
Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, sentinta penala nr. 594 din 13.10.2008, dosarul nr. 8277/301/2008
??
??
??
??
2
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Uciderea din culpa
Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 1569 din data de 10.02.2016
Partaj judiciar - Sentinta civila nr. 9417 din data de 17.06.2016
Pretentii - Sentinta civila nr. 1596 din data de 10.02.2016