PLANGERE FORMULATA IMPOTRIVA REZOLUTIEI DE NEINCEPERE A URMARIRII PENALE CONFORM ART. 278 INDICE 1 C.P.P.
(Sentinta civila nr. 135 din data de 06.04.2010 pronuntata de Judecatoria Calarasi)PLANGERE FORMULATA IMPOTRIVA REZOLUTIEI DE NEINCEPERE A URMARIRII PENALE CONFORM ART. 278 INDICE 1 C.P.P.
Potrivit art. 278 indice 1 C.p.p. dupa respingerea plangerii facute conform art. 275 - 278 C.p.p. impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei, ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, a scoaterii de sub urmarire penala sau de incetare a urmarii penale, date de procurer, persoana vatamata, precum si orice alte persoane, ale caror interese legitime sunt vatamate, pot face plangere, in termen de 20 zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278 C.p.p., la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Prin sentinta penala nr. X/2010, instanta de judecata a admis plangerea formulata de petentul T.M.S. prin reprezentant legal R.M. si a dispus desfiintarea Rezolutiei nr. 12906/P/2008 pronuntata de Parchetul de pe langa Judecatoria C. si a Rezolutiei nr. 745/II/2/2009 pronuntata de Prim Procurorul Parchetului de pe langa Judecatroria C. privind neinceperea urmaririi penale fata de intimatele N.M., C.A.D. si T.L. pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata prev. de art. 246 C.p. raportat la art. 248 indice 1 C.p., de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi in forma calificata prev. de art. 247 C.p. raportat la art. 248 indice 1 C.p., de abuz in serviciu prev. de art.246 C.p., de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi prev. de art. 247 C.p. si fals intellectual, prev. de art. 289 alin.1 C.p. .
A dispus trimiterea cauzei la Parchetul de pe langa Judecatoria C. in vederea inceperii urmaririi penale impotriva intimatelor pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 246 C.p., art. 247 C.p., art. 289 alin.1 C.p., art. 246 C.p. raportat la art. 248 indice 1 C.p., art. 247 C.p. raportat la art. 248 indice 1 C.p., sens in care se va completa dosarul cauzei cu fisa postului pentru director si director adjunct, in vederea clarificarii atributiilor de serviciu ce reveneau acestor cadre de conducere ale Liceului "George Calinescu" din Constanta.
Se va proceda la luarea unei declaratii dirigentei clasei petentului, pentru a se clarifica daca acesta are un comportament exagerat si diferit fata de colectivul clasei, care impunea luarea masurilor stabilite privind mutarea petentului in alta clasa.
In raport de Normele pentru completarea si folosirea catalogului de clasa si a fisei posturilor privind atributiile directorului, directorului adjunct, dirigintelui si secretarului sa se stabileasca cine avea competenta inscrierii mentiunilor in catalog la rubrica rezervata transferurilor.
Se va stabili daca exista o disproportie vadita intre sanctiunea aplicata petentului si situatia concreta generata de acesta si daca in cauza se puteau aplica alte sanctiuni, conform art. 118 alin.2 din Ordinul nr. 4925/08.09.2005 pentru aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitare.
Se va stabili daca in clasa si respectiv in liceu, mai sunt elevi care manifesta un comportament similar cu al petentului, si daca fata de acestia s-au luat aceleasi masuri sanctionatorii, sau, in speta, pentru petent s-a aplicat o masura disciplinara discriminatorie.
In raport cu "tabelul cu elevi care au incalcat R.O.I. in timpul orei" se va face cercetari daca si pentru elevii inscrisi in acest tabel s-au luat masuri similare cu cele aplicate petentului.
Se va stabili daca la pronuntarea solutiei de catre Procurorul si Prim Procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta s-au avut in vedere prevederile art. 44 alin.3 C.p.p., in sensul respectarii sentintei civile nr. 233/05.03.2009 pronuntata de Tribunalul Constanta.
Se va stabili daca in catalog, la rubrica "Mentiuni" (fila 129 din dosarul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta) privind mutarea petentului de la clasa a X-a B, s-a savarsit infractiunea de fals, prin completarea cu mentiunea "si a deciziei 26/15.10.2008", intrucat din copia acestui inscris rezulta ca randul 3 este completat cu mentiunea "si a deciziei", iar intre randurile trei si patru apare mentiunea "Director".
Se va stabili daca la aplicarea sanctiunii petentului de mutare in alta clasa, s-a aplicat acelasi procedeu ca si la ridicarea sanctiunii si a reinmatricularii in clasa de origine, cand s-a convocat Consiliul Profesoral al liceului.
Se va stabili, in raport de dispozitiile legale privind legea invatamantului, daca a fost respectata mentinerea continuitatii invatarii limbilor straine pentru care petentul a optat (avansat limba engleza si limba franceza - incepator) sau in speta au fost savarsite infractiunile de abuz in serviciu.
Se va proceda la o evaluare psihologica a petentului, prin care sa se stabileasca daca acesta are un comportament diferit de al colectivitatii si daca acest comportament a fost afectat de masura disciplinara ce i-a fost aplicata.
Se va clarifica temeiurile juridice ce au condus la pronuntarea rezolutiilor Procurorului si ale Primului Procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta intrucat in speta sunt inadmisibile temeiurile invocate (art.10 lit. a C.p.p. si respectiv art.10 lit.d C.p.p.) .
Cheltuielile judiciare au ramas in sarcina statului.
Pentru a se hotari in acest mod, instanta a avut in vedere inadmisibilitatea utilizarii concomitente a temeiurilor juridice care se exclus reciproc, respectiv, ale disp. art.10 lit. a C.p.p.(fapta nu exista) si cele ale art.10 lit.d C.p.p. (faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii) .
Astfel, daca in cauza s-ar aplica disp. art. 10 lit.d C.p.p., ar insemna ca faptele exista, insa le lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii (se retine de catre procuror ca lipseste latura subiectiva -intentia - ca forma a vinovatiei) pentru ca aceste fapte sa fie considerate infractiuni.
Pentru aceasta contradictie, urmeaza a se clarifica, in urma cercetarilor ce se vor reface, temeiul juridic ce va sta la baza pronuntarii solutiei.
In al doilea rand, intrucat in cauza prin sentinta civila nr. 233/05.03.2009 pronuntata de Tribunalul C. (solutie definitiva si irevocabila prin decizia civila nr. 227/C/03.06.2009 a Curtii de Apel C.) s-a admis actiunea petentului, formulata in contencios administrativ si s-a dispus anularea masurii mutarii acestuia dintr-o clasa in alta si a tuturor actelor si masurilor subsecvente, respectiv a absentelor de la cursurile scolare si a notei de la purtare, procurorul de caz trebuia ca in baza art. 44 alin. 3 C.p.p. raportat la art.45 C.p.p. sa tina cont de aceste hotarari si sa aiba in vedere autoritatea de lucru judecat, aspecte ce nu au fost avute in vedere la pronuntarea rezolutiilor, desi chiar si in actul de control al Inspectoratului Scolar Judetean se precizeaza ca nu au fost respectate cu rigurozitate toate etapele premergatoare sanctionarii prevazute de Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar si R.O.I.
In alta ordine de idei, , in raport de extrasul catalogului clasei (fila 196 din dosarul instantei) privind rubrica petentului, paragraful "mentiuni" se constata ca peste cuvantul "director" este scris cuvantul "decizie", ceea ce poate conduce la concluzia ca este o adaugire ulterioara si ca initial mutarea s-a facut numai conform cu adeverinta nr. 484/2008 (fila 126 din dosarul Parchetului).
Urmeaza a se elucida si acest aspect si a se preciza daca dirigintele poate opera modificari in catalog si a se pronunta asupra existentei sau a inexistentei unei infractiuni de fals, comis de conducerea liceului si secretariat, precum si a faptului daca petentul are un comportament exagerat si diferit fata de colectivul clasei (sens in care se va proceda la o evaluare psihologica a acestuia, tinandu-se cont si de sustinerile intimatelor-pag. 209 din dosar), ce impunea luarea masurii mutarii acestuia dintr-o clasa in cealalta, sens in care urmeaza a se completa dosarul cu fisa postului directorului, directorului adjunct si se va lua si o declaratie dirigintei clasei petentului, care nu a semnat procesul verbal de mutare a elevului T., ci a fost consultata telefonic.
In raport de Normele pentru completarea si folosirea catalogului de clasa si a fisei posturilor privind atributiile directorului, directorului adjunct, dirigintelui si secretarului urmeaza a se stabili cine avea competenta inscrierii mentiunilor in catalog la rubrica rezervata transferurilor si daca exista o disproportie vadita intre sanctiunea aplicata petentului si situatia concreta generata de acesta si daca in cauza se puteau aplica alte sanctiuni, conform art. 118 alin.2 din Ordinul nr. 4925/08.09.2005 pentru aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitare, avandu-se in vedere chiar sustinerea intimatelor - fila 208 din dosar - privind nerespectarea cu rigurozitate a etapelor premergatoare sanctiunii elevului prevazute de reglementarile in vigoare.
De asemenea, urmare a stabilirii faptului privind comportamentul elevilor in clasa din care face parte si petentul, urmeaza a se preciza daca fata de acestia s-au luat aceleasi masuri sanctionatorii, sau ce masuri au fost luate.
Pentru aceasta se va avea in vedere "Tabelul cu elevii ce au incalcat R.O.I." in timpul orelor.
Sa se elucideze daca la aplicarea sanctiunii petentului de mutare in alta clasa, s-a aplicat acelasi procedeu ca si la ridicarea sanctiunii si a reinmatricularii in clasa de origine, cand s-a convocat Consiliul Profesoral al liceului, sau in cauza este savarsit un abuz.
In raport de dispozitiile Legii nr. 84/1995 si ale art. 12 si 13 din R.O.F.U.I.P., potrivit carora este obligatori pastrarea parcursului scolar corespunzator intereselor, pregatirii si competentelor elevului si a mentinerii continuitatii in invatarea limbilor straine pentru care acesta a optat, si tinand cont ca petentul a ales parcursul scolar "stiinte sociale - bilingo engleza) si a optat pentru continuarea studiului limbii engleze la nivel avansat, iar a limbii franceze, la nivel incepator, urmeaza a se stabili daca aceasta optiune a petentului a fost respectata, daca s-a facut cu consimtamantul sau si respectiv al reprezentantului legal, daca in raport de dispozitiile legale privind legea invatamantului, a fost respectata mentinerea continuitatii invatarii limbilor straine pentru care petentul a optat (avansat limba engleza si limba franceza - incepator) sau in speta s-au savarsit infractiuni de abuz in serviciu.
In baza art. 192 pct.3 alin.3 C.p.c., cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.
Potrivit art. 278 indice 1 C.p.p. dupa respingerea plangerii facute conform art. 275 - 278 C.p.p. impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei, ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, a scoaterii de sub urmarire penala sau de incetare a urmarii penale, date de procurer, persoana vatamata, precum si orice alte persoane, ale caror interese legitime sunt vatamate, pot face plangere, in termen de 20 zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278 C.p.p., la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Prin sentinta penala nr. X/2010, instanta de judecata a admis plangerea formulata de petentul T.M.S. prin reprezentant legal R.M. si a dispus desfiintarea Rezolutiei nr. 12906/P/2008 pronuntata de Parchetul de pe langa Judecatoria C. si a Rezolutiei nr. 745/II/2/2009 pronuntata de Prim Procurorul Parchetului de pe langa Judecatroria C. privind neinceperea urmaririi penale fata de intimatele N.M., C.A.D. si T.L. pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata prev. de art. 246 C.p. raportat la art. 248 indice 1 C.p., de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi in forma calificata prev. de art. 247 C.p. raportat la art. 248 indice 1 C.p., de abuz in serviciu prev. de art.246 C.p., de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi prev. de art. 247 C.p. si fals intellectual, prev. de art. 289 alin.1 C.p. .
A dispus trimiterea cauzei la Parchetul de pe langa Judecatoria C. in vederea inceperii urmaririi penale impotriva intimatelor pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 246 C.p., art. 247 C.p., art. 289 alin.1 C.p., art. 246 C.p. raportat la art. 248 indice 1 C.p., art. 247 C.p. raportat la art. 248 indice 1 C.p., sens in care se va completa dosarul cauzei cu fisa postului pentru director si director adjunct, in vederea clarificarii atributiilor de serviciu ce reveneau acestor cadre de conducere ale Liceului "George Calinescu" din Constanta.
Se va proceda la luarea unei declaratii dirigentei clasei petentului, pentru a se clarifica daca acesta are un comportament exagerat si diferit fata de colectivul clasei, care impunea luarea masurilor stabilite privind mutarea petentului in alta clasa.
In raport de Normele pentru completarea si folosirea catalogului de clasa si a fisei posturilor privind atributiile directorului, directorului adjunct, dirigintelui si secretarului sa se stabileasca cine avea competenta inscrierii mentiunilor in catalog la rubrica rezervata transferurilor.
Se va stabili daca exista o disproportie vadita intre sanctiunea aplicata petentului si situatia concreta generata de acesta si daca in cauza se puteau aplica alte sanctiuni, conform art. 118 alin.2 din Ordinul nr. 4925/08.09.2005 pentru aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitare.
Se va stabili daca in clasa si respectiv in liceu, mai sunt elevi care manifesta un comportament similar cu al petentului, si daca fata de acestia s-au luat aceleasi masuri sanctionatorii, sau, in speta, pentru petent s-a aplicat o masura disciplinara discriminatorie.
In raport cu "tabelul cu elevi care au incalcat R.O.I. in timpul orei" se va face cercetari daca si pentru elevii inscrisi in acest tabel s-au luat masuri similare cu cele aplicate petentului.
Se va stabili daca la pronuntarea solutiei de catre Procurorul si Prim Procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta s-au avut in vedere prevederile art. 44 alin.3 C.p.p., in sensul respectarii sentintei civile nr. 233/05.03.2009 pronuntata de Tribunalul Constanta.
Se va stabili daca in catalog, la rubrica "Mentiuni" (fila 129 din dosarul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta) privind mutarea petentului de la clasa a X-a B, s-a savarsit infractiunea de fals, prin completarea cu mentiunea "si a deciziei 26/15.10.2008", intrucat din copia acestui inscris rezulta ca randul 3 este completat cu mentiunea "si a deciziei", iar intre randurile trei si patru apare mentiunea "Director".
Se va stabili daca la aplicarea sanctiunii petentului de mutare in alta clasa, s-a aplicat acelasi procedeu ca si la ridicarea sanctiunii si a reinmatricularii in clasa de origine, cand s-a convocat Consiliul Profesoral al liceului.
Se va stabili, in raport de dispozitiile legale privind legea invatamantului, daca a fost respectata mentinerea continuitatii invatarii limbilor straine pentru care petentul a optat (avansat limba engleza si limba franceza - incepator) sau in speta au fost savarsite infractiunile de abuz in serviciu.
Se va proceda la o evaluare psihologica a petentului, prin care sa se stabileasca daca acesta are un comportament diferit de al colectivitatii si daca acest comportament a fost afectat de masura disciplinara ce i-a fost aplicata.
Se va clarifica temeiurile juridice ce au condus la pronuntarea rezolutiilor Procurorului si ale Primului Procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta intrucat in speta sunt inadmisibile temeiurile invocate (art.10 lit. a C.p.p. si respectiv art.10 lit.d C.p.p.) .
Cheltuielile judiciare au ramas in sarcina statului.
Pentru a se hotari in acest mod, instanta a avut in vedere inadmisibilitatea utilizarii concomitente a temeiurilor juridice care se exclus reciproc, respectiv, ale disp. art.10 lit. a C.p.p.(fapta nu exista) si cele ale art.10 lit.d C.p.p. (faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii) .
Astfel, daca in cauza s-ar aplica disp. art. 10 lit.d C.p.p., ar insemna ca faptele exista, insa le lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii (se retine de catre procuror ca lipseste latura subiectiva -intentia - ca forma a vinovatiei) pentru ca aceste fapte sa fie considerate infractiuni.
Pentru aceasta contradictie, urmeaza a se clarifica, in urma cercetarilor ce se vor reface, temeiul juridic ce va sta la baza pronuntarii solutiei.
In al doilea rand, intrucat in cauza prin sentinta civila nr. 233/05.03.2009 pronuntata de Tribunalul C. (solutie definitiva si irevocabila prin decizia civila nr. 227/C/03.06.2009 a Curtii de Apel C.) s-a admis actiunea petentului, formulata in contencios administrativ si s-a dispus anularea masurii mutarii acestuia dintr-o clasa in alta si a tuturor actelor si masurilor subsecvente, respectiv a absentelor de la cursurile scolare si a notei de la purtare, procurorul de caz trebuia ca in baza art. 44 alin. 3 C.p.p. raportat la art.45 C.p.p. sa tina cont de aceste hotarari si sa aiba in vedere autoritatea de lucru judecat, aspecte ce nu au fost avute in vedere la pronuntarea rezolutiilor, desi chiar si in actul de control al Inspectoratului Scolar Judetean se precizeaza ca nu au fost respectate cu rigurozitate toate etapele premergatoare sanctionarii prevazute de Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar si R.O.I.
In alta ordine de idei, , in raport de extrasul catalogului clasei (fila 196 din dosarul instantei) privind rubrica petentului, paragraful "mentiuni" se constata ca peste cuvantul "director" este scris cuvantul "decizie", ceea ce poate conduce la concluzia ca este o adaugire ulterioara si ca initial mutarea s-a facut numai conform cu adeverinta nr. 484/2008 (fila 126 din dosarul Parchetului).
Urmeaza a se elucida si acest aspect si a se preciza daca dirigintele poate opera modificari in catalog si a se pronunta asupra existentei sau a inexistentei unei infractiuni de fals, comis de conducerea liceului si secretariat, precum si a faptului daca petentul are un comportament exagerat si diferit fata de colectivul clasei (sens in care se va proceda la o evaluare psihologica a acestuia, tinandu-se cont si de sustinerile intimatelor-pag. 209 din dosar), ce impunea luarea masurii mutarii acestuia dintr-o clasa in cealalta, sens in care urmeaza a se completa dosarul cu fisa postului directorului, directorului adjunct si se va lua si o declaratie dirigintei clasei petentului, care nu a semnat procesul verbal de mutare a elevului T., ci a fost consultata telefonic.
In raport de Normele pentru completarea si folosirea catalogului de clasa si a fisei posturilor privind atributiile directorului, directorului adjunct, dirigintelui si secretarului urmeaza a se stabili cine avea competenta inscrierii mentiunilor in catalog la rubrica rezervata transferurilor si daca exista o disproportie vadita intre sanctiunea aplicata petentului si situatia concreta generata de acesta si daca in cauza se puteau aplica alte sanctiuni, conform art. 118 alin.2 din Ordinul nr. 4925/08.09.2005 pentru aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitare, avandu-se in vedere chiar sustinerea intimatelor - fila 208 din dosar - privind nerespectarea cu rigurozitate a etapelor premergatoare sanctiunii elevului prevazute de reglementarile in vigoare.
De asemenea, urmare a stabilirii faptului privind comportamentul elevilor in clasa din care face parte si petentul, urmeaza a se preciza daca fata de acestia s-au luat aceleasi masuri sanctionatorii, sau ce masuri au fost luate.
Pentru aceasta se va avea in vedere "Tabelul cu elevii ce au incalcat R.O.I." in timpul orelor.
Sa se elucideze daca la aplicarea sanctiunii petentului de mutare in alta clasa, s-a aplicat acelasi procedeu ca si la ridicarea sanctiunii si a reinmatricularii in clasa de origine, cand s-a convocat Consiliul Profesoral al liceului, sau in cauza este savarsit un abuz.
In raport de dispozitiile Legii nr. 84/1995 si ale art. 12 si 13 din R.O.F.U.I.P., potrivit carora este obligatori pastrarea parcursului scolar corespunzator intereselor, pregatirii si competentelor elevului si a mentinerii continuitatii in invatarea limbilor straine pentru care acesta a optat, si tinand cont ca petentul a ales parcursul scolar "stiinte sociale - bilingo engleza) si a optat pentru continuarea studiului limbii engleze la nivel avansat, iar a limbii franceze, la nivel incepator, urmeaza a se stabili daca aceasta optiune a petentului a fost respectata, daca s-a facut cu consimtamantul sau si respectiv al reprezentantului legal, daca in raport de dispozitiile legale privind legea invatamantului, a fost respectata mentinerea continuitatii invatarii limbilor straine pentru care petentul a optat (avansat limba engleza si limba franceza - incepator) sau in speta s-au savarsit infractiuni de abuz in serviciu.
In baza art. 192 pct.3 alin.3 C.p.c., cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Infractiuni
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale � Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 � privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011