InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calarasi

Drept civil. Hotarare care sa tina loc de act autentic

(Sentinta civila nr. 1102 din data de 23.03.2012 pronuntata de Judecatoria Calarasi)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Calarasi | Jurisprudenta Judecatoria Calarasi

Drept civil. Hotarare care sa tina loc de act autentic.
JUDECATORIA CALARASI - Sentinta civila Nr. 1102/ 23 Martie 2012 Prin sentinta civila sus amintita instanta a respins cererea formulata de reclamanta B.C., in contradictoriu cu paratii G.V. si S.M.,  ca neintemeiata.
Pentru aceasta a avut in vedere urmatoarele:
     
     Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Calarasi sub nr. 7361/202/2011, reclamanta B.C. a formulat in contradictoriu cu paratii G. V. si S. M. o cerere in constatare si a solicitat ca pe baza probelor ce se vor administra sa se pronunte o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract autentic de vanzare cumparare cu privire la suprafata de 1 ha teren extravilan situat in satul x, comuna y, judetul Calarasi, in tarlaua 83, parcela 12, avand vecinatatile: N - canal, E - teren la dispozitia Primariei, S - drum, V - T.I.
     In motivarea cererii, reclamanta a aratat in esenta ca a cumparat terenul de la G.N., titulara dreptului de proprietate conform titlului de proprietate x/9.06.1995, in baza procesului-verbal de vanzare-cumparare incheiat la data de 22.05.1995.
     Obligatia de a vinde a fost luata de G.N. impreuna cu S.M., pentru a stinge o datorie mai veche a acesteia.
     La data de 21.06.1996 G.N. a decedat, lasand drept mostenitori pe cei doi parati, G.V. si S.M., conform certificatului de mostenitor y/27.04.1999.
     Terenul i-a fost predat reclamantei la data de 22.05.1995, aceasta l-a dat in arenda, iar paratii au dezbatut succesiunea defunctei G.A., incluzand terenul in masa succesorala.
     In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 5 alin. 2 din titlul X al Legii 247/2005.
     In dovedirea cererii s-a solicitat administrarea probei cu inscrisuri si martori.
     Parata  legal citata a formulat intampinare si a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata, aratand ca:
     Nu a imprumutat nici o suma de bani de la reclamanta si nu cunoaste pe nici unul din martorii a caror semnatura apare pe inscrisurile depuse de reclamanta.
     Nu a incheiat cu reclamanta un contract de vanzare-cumparare a terenului respectiv, la data de 22.05.1995 nu era proprietara terenului.
     Nu are cunostinta ca mama ei sa fi intocmit un asemenea act si nu recunoaste semnatura acesteia pe inscrisul depus.
     In toata perioada si-a exercitat prerogativele de proprietar asupra terenului, asa cum rezulta din chitantele de plata a taxelor, din titlul de proprietate asupra terenului si din certificatul de mostenitor.
     Nu este adevarat ca terenul respectiv constituie obiectul unui contract de arenda a carei redeventa o incaseaza reclamanta.
     Contractul de vanzare-cumparare depus la dosarul cauzei este lovit de nulitate absoluta, nefiind incheiat in forma autentica.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca prin prezenta cerere reclamanta B.C. a solicitat in contradictoriu cu paratii G.V. si S. M. ca pe baza probelor ce se vor administra sa se pronunte o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract autentic de vanzare cumparare cu privire la suprafata de 1 ha teren extravilan situat in satul x, comuna y, judetul Calarasi, in tarlaua 83, parcela 12, avand vecinatatile: N - canal, E - teren la dispozitia Primariei, S - drum, V - T.I.
     Respectivul teren a constituit obiectul unui asa-numit proces-verbal de vanzare-cumparare, olograf, aflat la fila 6 din dosar, incheiat in data de 22.05.1995 intre vanzator G.N. si cumparator B.C., din care rezulta ca, drept urmare a imprumutului efectuat cu chitanta la Notariatul Calarasi, fara data si numar mentionate, intre S.M. si B.C., mama sa se obliga sa vanda 1 hectar de pamant in extravilan din totalul suprafetei de 5,50 ha prevazuta in tabelul anexa nr. 3, la pozitia nr. 310, ca urmare a adeverintei ce atesta dreptul de proprietate nr. m/12.08.1991.
     Terenul nu este identificat in procesul-verbal de vanzare-cumparare, dar acesta este ulterior individualizat prin  contractul de arendare g/ 15.03.2008, inregistrat la Consiliul Local al comunei y sub nr. b/17.03.2008, aflat la fila 44 a dosarului, avand ca obiect suprafata de 1 ha situata in localitatea x, judetul Calarasi, tarlaua g, parcela 12.
     De asemenea, reclamanta a stabilit obiectul cererii de chemare in judecata ca fiind suprafata de 1 ha teren extravilan situat in satul x, comuna y, judetul Calarasi, in tarlaua z, parcela 12, avand vecinatatile: N - canal, E - teren la dispozitia Primariei, S - drum, V - T.I.
     Terenul a devenit proprietatea defunctei G.N.a potrivit titlului de proprietate k/9.06.1995 din care rezulta ca G.N. primeste in proprietate o suprafata de 5 ha si 5000 m.p., prin reconstituirea dreptului de proprietate, suprafata situata pe teritoriul satului x, comuna y.
     Dupa decesul doamnei G.N. BNP Mitache Iuliana Adriana a eliberat certificatul de mostenitor k/27.04.1999, aflat la fila 5 din dosar, din care rezulta ca de pe urma defunctei G.N. au ramas 5,500 ha teren arabil extravilan situat pe teritoriul comunei y, sat x, judetul Calarasi, din care suprafata de 4,5000 ha in tarlaua p, parcela 4, intre vecinii: N - GVI, E - canal, S - EI, V - drum, si suprafata de 1,000 ha in tarlaua d, parcela 12, intre vecinii: N - canal, E - teren la dispozitia Primariei, S - drum, V - TI.
     Intre parti a intervenit si partajul succesoral, astfel: mostenitorul G.V. a primit in proprietate suprafata de 2 ha teren arabil situat  in  extravilanul comunei y, sat x, judetul Calarasi, in  tarlaua g, parcela 4, intre vecinii: N - GVI, E - canal, S - SM, V - drum, iar mostenitoarea S.M. a primit in proprietate suprafata de 3,5000 ha teren arabil situat in  extravilanul comunei x, sat y, judetul Calarasi, dupa cum urmeaza:
     - suprafata de 2,5000 ha teren arabil extravilan situat in  tarlaua g, parcela 4, intre vecinii: N - GV, E - canal, S - EI, V - drum
     - suprafata de 1 ha teren extravilan situat in tarlaua h, parcela t, avand vecinatatile: N - canal, E - teren la dispozitia Primariei, S - drum, V - TI.
     In temeiul dispozitiilor art. 3 indice 2 din Legea 146/1997 la dosarul cauzei au fost depuse la solicitarea instantei extras de carte funciara si certificat fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.
     Astfel, la fila 52 din dosar exista adresa OCPI 821/21.02.2012 din care rezulta ca imobilul in suprafata de 1 hectar amplasat pe teritoriul administrativ x in tarlaua g, parcela 12 este identificat cu numar cadastral 2x si este inscris in Cartea Funciara cu acelasi numar. Dreptul de proprietate a fost initial intabulat pe numele S.M., fiica defunctei G.N., cu titlu de iesire din indiviziune ca urmare a partajului succesoral incheiat intre mostenitori, in baza certificatului de mostenitor l/27.04.1999 emis de BNP Mitache Iuliana Adriana. Ulterior acesta a facut obiectul contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. z/5.03.2009 de BNP Chiru Maria Dana.
     La fila 53 este atasat extrasul de carte funciara pentru informare,  foaie de proprietate, din care rezulta ca terenul intabulat sub nr. xx apartine in prezent SC  M SRL.
La filele 57-58 din dosar se afla contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. g/5.03.2009 de BNP Chiru Maria Dana, prin care A.D., in numele si pentru S.M., a vandut SC M SRL suprafata de teren de 10.000 m.p., situata pe raza comunei x judetul Calarasi, in tarlaua g, parcela 12.
     La fila 50 a dosarului este depus certificatul de atestare fiscala nr. 730/17.02.2012 din care rezulta ca in prezent parata S.M. este proprietara a 25.000 mp teren extravilan arabil, situat in tarlaua d parcela 4.
Din analiza actelor sus-mentionate, rezulta faptul ca G.N. a dobandit prin reconstituirea dreptului de proprietate suprafata de 5,5000 ha in intravilanul satului x, comuna y.
     Terenul era localizat astfel: 10.000 m.p. in tarlaua g, parcela 12 si 45.000 mp, situat in tarlaua h, parcela 4.
A incheiat un antecontract olograf de vanzare-cumparare referitor la 1 hectar din acest teren cu reclamanta B.C.
Desi terenul nu este identificat in antecontractul de vanzare-cumparare, acesta a fost predat reclamantei, iar acesta a incheiat un contract de arenda avand ca obiect terenul dobandit.
Din contractul de arenda rezulta faptul ca terenul este situat in tarlaua g, parcela 12.
     Obiectul prezentei cereri a fost stabilit de reclamanta ca fiind suprafata de 1 ha teren extravilan situat in satul x, comuna y, judetul Calarasi, in tarlaua g, parcela 12, avand vecinatatile: N - canal, E - teren la dispozitia Primariei, S - drum, V - TI.
     Dupa decesul mamei sale, parata S.M. a devenit titulara dreptului de proprietate asupra terenului de 1 hectar situat in  tarlaua g, parcela 12.
     In data de 5.03.2009 a intervenit referitor la aceasta suprafata individualizata de teren contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. gg de BNP Chiru Maria Dana, prin care A.D., in numele si pentru S.M., a vandut SC M SRL suprafata de teren de 10.000 m.p., situata pe raza comunei y, judetul Calarasi, in tarlaua g, parcela 12.
     Deci parata a instrainat terenul ce constituie obiectul prezentului dosar prin act autentic inscris in cartea funciara.
     Potrivit principiului disponibilitatii, instanta este obligata sa se pronunte in limitele actiunii cu care a fost sesizata.  
     Reclamanta a identificat obiectul cererii de chemare in judecata, potrivit dispozitiilor art. 112 pct. 3 c.pr.civ., indicand terenul in suprafata de 1 ha situat pe raza comunei y, judetul Calarasi, in tarlaua g, parcela 12, ce a fost instrainat de catre parata S.M. prin act autentic inscris in Cartea Funciara. 
     In consecinta, nu poate fi pronuntata o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic in contradictoriu cu paratii, intrucat acestia nu sunt in prezent proprietarii imobilului ce constituie obiectul cererii de chemare in judecata.
     Pentru aceste motive, vazand si prevederile art. 1073-1077 cod civil, urmeaza a respinge actiunea formulata de reclamanta B.C. in contradictoriu cu paratii G.V. si S.M. ca neintemeiata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013