InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Campina

CONTESTATIE LA EXECUTARE

(Sentinta civila nr. 1551 din data de 29.05.2013 pronuntata de Judecatoria Campina)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Campina | Jurisprudenta Judecatoria Campina

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. contestatorii R.I.M. si R. D. au formulat contestatie la executare in contradictoriu cu intimatii B. P. A. si SC S.C. SRL, prin care au solicitat anularea tuturor actelor si formelor de executare efectuate in dosarul nr. _., anularea somatiei de plata din ,,,,,, sa se constate intervenita prescriptia dreptului material la actiune in ce priveste suma de _.. lei si sa se dispuna anularea incheierii prin care s-a incuviintat executarea silita si a procesului verbal de cheltuieli de executare si obligarea intimatilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii contestatorii au aratat ca la data de _.le-a fost comunicata somatia prin care erau somati sa achite suma de _.. lei si care a fost emisa in baza titlurilor executorii reprezentate de contractul de credite nr_.. modificat si completat prin actele aditionale, contractul de fidejusiune nr__, nr. _. nr. _.., contractul de credit nr. _. din _., contractul de fidejusiune nr_.. si contractul de fidejusiune nr. _..din _. la solicitarea intimatei.
Contestatorii au invocat exceptia prescriptiei dreptului material la actiune in ceea ce priveste sumele datorate conform contractului de credit nr. _., iar conform prevederilor art. 6.1 ale actului aditional nr. _ creditul urma sa fie rambursat integral la data de _ si la acea data creanta devenea exigibila.
Contestatorii au precizat ca au renuntat la beneficiul de diviziune si discutiune iar creditoarea se putea indrepta impotriva lor pentru a-si satisface creanta din data de _.. si cererea de incuviintare a executarii silite a fost inregistrata la data de _. si solutionata la data de _., iar termenul limita pana la care parata putea solicita incuviintarea executarii silite era data de _..
Prin aceeasi cerere contestatorii au aratat ca nu au acceptat niciodata cesiunea printr-un inscris cu data certa si nu au fost informati de intimata cu privire la incheierea contractului de cesiune de creanta nr. _, iar intimata nu poate demara procedura executarii silite in baza unei cesiuni de creanta ce nu le este opozabila.
Contestatorii au solicitat anularea incheierii de sedinta din data de _. intrucat creanta nu este certa iar cesiunea de creanta nu le este opozabila si nu s-a facut dovada ca cesiunea de creanta a fost inscrisa in Arhiva Electronica de garantii mobiliare si ca efect al anularii tuturor formelor de executare sa se dispuna si anularea procesului verbal de cheltuieli de executare  in cuantum de _lei incheiat la data de ,,,.
In drept, contestatorii si-au intemeiat cererea pe dispozitiile art. 711-719, art. 453 din codul de procedura civila, art. 1578, 1581 din noul cod civil, art. 1393,1397 din codul civil.
In dovedirea cererii contestatorii au depus in copie la dosar somatia de plata din _.. si dovada comunicarii acesteia (f.8-9), contractul de credit nr. _. (f.10), contractul de credit nr_.. (f.16), actele aditionale de la contractul de credit (f.20-50), contractele de fidejusiune nr. _., nr_.., nr_.. si nr. _..(f.51-54), procesul verbal de cheltuieli de executare (f.55) si au solicitat proba cu inscrisuri.
Prin intampinarea depusa la dosar intimata SC S.C. SRL B.a solicitat respingerea  contestatiei la executare ca neintemeiata si a aratat ca potrivit actului aditional nr. _. la contractul de credit nr. _., scadenta creditului a fost stabilita de parti la data de _. de cand a inceput sa curga termenul de prescriptie de 3 ani, iar pentru contractul de credit nr_s-au stabilit 33 de rate lunare incepand cu data de _. si terminand cu data de _.. si termenul de prescriptie se calculeaza pentru fiecare rata in parte.
Intimata a precizat ca pana la data introducerii cererii de executare silite _.. nu s-a implinit termenul de prescriptie de 3 ani, avand in vedere si perioada de suspendare a termenului de prescriptie, respectiv _ cat timp debitoarea SC C.B.D. SRL s-a aflat in procedura insolventei.
Intimata a precizat ca pentru contractul de credit nr. _., de la data scadentei, .. pana la data deschiderii procedurii insolventei, _. au trecut 4 luni din termenul de prescriptie dupa care termenul de prescriptie a fost suspendat ca urmare a deschiderii procedurii de insolventa iar pentru contractul de credit nr. _.., intre 27.09.2008-27.05.2009 au curs 9 luni si termenul de prescriptie nu s-a implinit.
Intimata a invocat dispozitiile art. 1045 din codul civil care prevede ca actiunea intentata in contra unuia dintre debitori intrerupe prescriptia in contra tuturor debitorilor, iar contestatorii in calitate de garanti fidejusori au renuntat la beneficiul de diviziune si discutiune si s-au obligat in mod solidar cu debitorul, fiind indeplinite disp. art. 1872 alin. 1 si art. 1873 alin. 1 din codul civil vechi.
Cu privire la contractul de cesiune de creanta nr_.. a fost inregistrat in Arhiva Electronica de garantii reale mobiliare iar notificarea nr. _ pe adresa contestatorilor din m. C. a fost restituita cu mentiunea ca nu au fost gasiti contestatorii precum si notificarea nr_..din .. prin care judecatorul sindic a fost instiintat despre interventia cesiunii.
Intimata a aratat ca suma pe care o solicita a fi recuperata pe calea executarii silite este certa intrucat rezulta din contractul de credit nr. _. si _, actele aditionale si contractele de garantie.
In drept, intimata si-a intemeiat cererea pe disp. art. 205 din codul de procedura civila.
In dovedirea sustinerilor sale intimata a depus in copie la dosar notificarile nr_. si nr. _., date din Arhiva Electronica de garantii reale mobiliare (f.70), contractul de cesiune de creanta nr. _, anexa la contractul de cesiune de creata nr. _. actul aditional nr. 1 la contractul de cesiune de creanta , cererea de executare silita  decizia nr. _ a ICCJ  si a solicitat proba cu inscrisuri.
Prin intampinarea depusa la dosar B.C.SA a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive avand in vedere ca cererea a fost promovata in contradictoriu cu B P. A. si SC S.C. SRL si a solicitat scoaterea sa din cauza fata de prevederile art. 1396 din vechiul cod civil, in vigoare la data realizarii cesiunii, transmiterea creantei prin cesiune include si garantiile aferente creantei cesionate iar cesionarul devine si titularul acestora si intimata SC S.C. SRL este singura care are calitate procesuala pasiva.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 1396 din codul civil.
Au fost inaintate actele de executare silita din dosarul nr. _. al B.. P.A.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.
Examinand actele si lucrarile dosarului instanta constata in fapt urmatoarele:
Prin cererea de executare silita nr_. intimata a solicitat incuviintarea executarii silite a titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit nr. _ si nr. _. si a actelor aditionale precum si a contractelor de fidejusiune nr. _, nr. _.si nr. _, nr. _ si nr_. (f.139) iar prin incheierea pronuntata in data de _ in dosarul nr. .. a fost incuviintata executarea silita a titlurilor executorii mentionate (f.242).
Conform contractului de credite nr. _., B.c. a acordat societatii A. SRL C. un credit pentru activitatea curenta in suma de _. pe termen de  de zile (f.142), contract ce a fost modificat prin actele aditionale  iar conform actului aditional nr. _..s-a mentionat modificarea pct.  din contractul de credit, in sensul ca la data de ..se va rambursa creditul (f.176).
De asemenea, prin contractul de credit nr. __, B.C. SA a acordat societatii C.B.SRL in calitate de imprumutat si contestatorii din prezenta cerere in calitate de fidejusori, un imprumut  in suma de _..pe o durata de _luni (f.177) iar prin contractele de fidejusiune nr. -_.. din _ si nr. __ din _..contestatarii s-au obligat in mod solidar sa garanteze imprumutul in suma de _, dobanzile aferente, comisioanele si alte speze, renuntand la beneficiul diviziunii si discutiunii..
Totodata, prin contractele de fidejusiune nr. .-_..si nr__, contestatorii s-au obligat in solidar cu debitoarea sa garanteze contractul de credit nr. _, renuntand la beneficiul diviziunii si discutiunii , iar prin contractul de fidejusiune nr. _., contestatorii s-au obligat  in mod solidar cu debitorul sa gazanteze creditul in suma de __ ron si dobanzile aferente, comisioanele si alte speze si cheltuieli prevazute in contractul de credit nr_.. si actul aditional nr__.
La data de 20.03.2013 a fost emisa somatia in dosarul de executare silita nr. _.prin care contestatorii erau somati sa achite suma de _..lei si cheltuielile de executare in suma de _ conform procesului verbal si au fost intocmite de executorul judecatoresc adresele de infiintare a popririi din __.
Din fisa de informatii generale de pe portalul instantelor de judecata rezulta ca in dosarul nr. al _.P. la data de _. a fost admisa cererea si s-a deschis procedura generala a insolventei impotriva debitoarei SC C.B.D.SRL (f.115).
Contestatorii au formulat contestatia la executare la data de _..2013 cu respectarea termenului de 15 zile prevazut de art. 401 alin. 1 din codul de procedura civila in raport de data comunicarii somatiei la data de ..2013 (f.8).
Prin cererea formulata contestatorii au invocat exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, apreciind ca la data de _., creanta a devenit exigibila iar intimata a solicitat incuviintarea executarii silite la data de _2012.
Potrivit art. 1 alin. 2 din Decretul nr. 167/1958, dreptul la actiune privind drepturile accesorii se stinge odata cu stingerea dreptului la actiune pentru un drept principal, iar dispozitiile art. 36 din Legea 85/2006 prevad ca, de la data deschiderii procedurii, se suspenda de drept, toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
Impotriva debitoarei SC C.B.D. SRL a fost deschisa procedura generala a insolventei la data de _si de la aceasta data au fost suspendate de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra acesteia sau asupra bunurilor sale.
Potrivit art. 102 din Legea 71/2011, contractul este supus dispozitiilor legale in vigoare la data cand a fost incheiat in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea sa.
Potrivit art. 1652 din codul civil vechi, fidejusiunea sau cautiunea este un contract prin care o persoana denumita fidejusor se obliga fata de creditorul altei persoane sa execute obligatia celui pentru care garanteaza daca acesta nu o va executa si acest contract este accesoriu fata de obligatia principala pe care o are debitorul fata de creditor, respectiv fidejusiunea va urma soarta obligatiei principale in ceea ce priveste cauzele de validitate si cele de stingere.
Potrivit art. 1873 din codul civil, intreruperea civila a prescriptiei facuta in contra debitorului principal are efecte si in contra cautiunii iar disp. art. 1872 din codul civil prevad ca intreruperea civila a prescriptiei facuta in contra unuia din debitori solidari, are efect in contra tuturor celorlalti codebitori ai sai.
Prin actul aditional nr. _.. la contractul de credit nr_.., s-a prevazut ca imprumutul va fi rambursat integral la data de _., data de la care a inceput sa curga termenul de prescriptie de 3 ani, iar la data de _.. s-a deschis procedura generala a insolventei impotriva debitoarei principale SC C.B.D. SRL, astfel ca de la aceasta data a intervenit suspendarea cursului prescriptiei dar in cadrul termenului de prescriptie de 3 ani, procedura insolventei nefiind finalizata.
Prin contractele de fidejusiune mentionate mai sus, contestatorii s-au obligat in mod solidar fata de creditoare sa garanteze creditele acordate in baza contractelor de credit, instanta constata ca nu este prescris dreptul de a executa contractele de fidejusiune, care sunt accesorii contractelor de credit.
De asemenea, prin contractul de credit nr. _ s-a mentionat durata creditului de .. luni si la data de _.2009 a fost suspendat cursul prescriptiei pentru obligatia principala.
Avand in vedere cele retinute, instanta urmeaza sa respinga ca neintemeiata exceptia prescriptiei dreptului material la actiune in ce priveste sumele datorate in baza contractului de credit nr. 20 din 14.04.2003 invocata de contestatori.
In ceea ce priveste inopozabilitatea contractului de cesiune nr. _ invocata de contestatori, instanta retine ca sunt aplicabile dispozitiile codului civil vechi, avand in vedere dispozitiile art. 117 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a noului cod civil, care prevad ca, creanta transmisa prin cesiune sau subrogatie intervenita dupa data intrarii in vigoare a codului civil isi pastreaza regimul stabilit de normele in vigoare la data nasterii creantei.
Contractul de cesiune de creanta nr. _. A fost incheiat intre B., C. in calitate de cedent si SC S. C. SRL in calitate de cesionar la data de _ inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, contract ce a fost inscris in Arhiva Electronica de garantii reale mobiliare (f.70) si contestatorii fiind notificati despre intervenirea cesiunii de creanta conform adresei din _..
Potrivit art. 1395 din codul civil pana la indeplinirea formalitatilor cerute de lege pentru opozabilitatea cesiunii debitorul cedat poate plati in mod valabil cedentului.
In ceea ce priveste sustinerea contestatorilor, in sensul ca executarea silita este prematura si nu se poate solicita de intimata executarea  silita, instanta retine ca prin contractele de fidejusiune, contestatorii s-au obligat in mod solidar fata de creditoare, renuntand la beneficiul de diviziune sau de discutiune astfel ca fidejusorii pot fi urmariti de creditoare pentru intreaga datorie, fara sa poata opune aceste beneficii potrivit art. 1042 din codul civil.
Disp. art. 36 din Legea nr. 85/2006 prevad ca de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
De asemenea, dispozitiile art. 1045 din codul civil  prevad ca actiunea intentata impotriva unuia dintre codebitorii solidari face sa se intrerupa prescriptia impotriva tuturor.3
Prin decizia nr. _din  .a fostului T.S. s-a stabilit ca principiul inscris in art. 1045 din codul civil, se aplica nu numai in privinta dreptului la actiune impotriva unui debitor solidar pentru obligarea la plata creantei  ci si a dreptului de a cere executarea silita.
Instanta urmeaza sa respinga cererea privind anularea incheierii de incuviintare a executarii silite avand in vedere ca suma solicitata de creditoare are un caracter cert fiind stabilita in baza contractelor de credit, a actelor aditionale ulterioare si contractele de fidejusiune incheiate cu contestatorii in care s-au mentionat creditele acordate, dobanzile, comisioanele  si alte speze si cheltuieli. 
Dispozitiile art. 371 7  alin. 2 din codul de proceduda civila, prevad ca debitorul este tinut sa suporte cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite afara de cazul in care creditorul a renuntat la executare sau daca prin lege se prevede altfel.
Avand in vedere cele retinute mai sus, instanta urmeaza ca in baza art. 399 si urm. din codul de procedura civila, sa respinga contestatia la executare ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013