InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Ultraj contra bunelor moravuri

(Sentinta penala nr. 131 din data de 10.09.2014 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Prin rechizitoriul nr. 3540/P/2012  al Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal a fost trimis in judecata, in stare de libertate, inculpatul C.A.I. trimis in judecata in stare de libertate pentru infractiunile prev. de art. 321 alin.1, art. 192 alin.2, 193 alin.1, ( doua  fapte ), 217 alin. 1 si art. 180 alin.1 din Codul Penal din 1969  cu aplic art. 33 lit. a Codul Penal din 1969.
In actul de sesizare s-a retinut, in fapt ca in seara zilei de 04.11.2012 in intervalul orar 19:00-22:30, inculpatul C.A.I.,  fiind sub influenta bauturilor alcoolice, se deplasa pe DJ 653 pe raza  comunei Radomiresti.
Cand a ajuns in dreptul Silozului de cereale Radomiresti, de unde fusese  disponibilizat, inculpatul a inceput sa se manifeste violent, tragand de gardul  unitatii,  strigand, amenintand si proferand cuvinte si expresii vulgare, aceasta manifestare a inculpatului durand aprox. 10 minute,  pana ce paznicul unitatii  a sesizat lucratorii de politie prin Serviciul unic de urgenta 112.
In continuare,  inculpatul a mers la magazinul la care lucra ca  vanzatoare mama sa si dupa ce a consumat o sticla de bere, a plecat  impreuna cu mama sa catre casa.
Ajungand pe str. Tianu,  inculpatul l-a vazut pe  numitul B.A.A. la poarta locuintei partii vatamate G.M. si a inceput sa strige la acesta.
B.A.A. a intrat in curtea locuintei lui G.M. si apoi in casa,  iar inculpatul  l-a urmat,  intrand la randul sau in curtea locuintei partii vatamate  fara sa aiba acceptul acesteia.
In locuinta partii vatamate G. M. se aflau numitii O.C.N.,  C.F. si R.S., acestora adaugandu-li-se si B.A.A..
Inculpatul a mers la fereastra locuintei partii vatamate si a tras de aceasta pana a rupt rama din lemn si a spart ochiul de geam.
Inculpatul a  introdus capul pe fereastra,  solicitandu-i lui  B.A.A. sa iasa din locuinta.
Persoanele aflate in locuinta partii vatamate au inceput sa iasa din locuinta. In momentul  in care partea vatamata C.F. a iesit din locuinta, a fost prins de inculpatul C.A.I. si a lovit pe acesta cu pumnul, agresiunea incetand in momentul  in care a intervenit numita C.C.,  mama inculpatului.
Martorii  B.A.A. si O.C.N. au reusit sa iasa din locuinta partii vatamate fara sa fie prinsi de acesta, motiv pentru care inculpatul a iesit  in strada  si a inceput sa profereze cuvinte si expresii injurioase pe un ton  foarte ridicat.
Inculpatul a revenit  in curtea locuintei partii  vatamate G.M., pe care l-a amenintat ca il omoara, daca il gaseste, dupa care a intrat in locuinta  unde nu a mai gasit pe nimeni intrucat persoanele prezente reusisera sa fuga, iar partea vatamata G.M. sa se ascunda.
Inculpatul C.A.I. a iesit din nou in strada si a inceput sa strige si sa profereze injurii,  dupa care a mers la locuinta numitei O.E. aflata pe partea opusa a drumului public pe care a strigat-o de mai multe ori.
In tot acest timp, martora  C.C., mama inculpatului i-a solicitat inculpatului sa inceteze comportamentul sau violent fara  insa ca acesta sa o asculte.
La fata locului a venit si tatal inculpatului, martorul C.I., care impreuna cu C.C. l-au convins pe inculpat sa mearga la locuinta lor, aflata in apropiere.
La scurt timp, la fata locului au sosit si lucratorii de politie care au mers la locuinta familiei C., unde numitul C.A.I. si tatal sau C.I. au amenintat si au adus injurii persoanelor prezente.
Inculpatul C.A.I. a solicitat sosirea ambulantei si in timp ce  astepta, a mers la locuinta partii vatamate  Basescu Marin, unde a strigat si l-a amenintat pe acesta cu moartea,  zgomotele facute de  inculpat si amenintarile, fiind auzite si de martorii C.I. si C.M.G..
Valoarea ferestrei distruse de inculpat in seara zilei de 4.11.2012 la locuinta partii vatamate G.M., a fost de 100 lei,  prejudiciul fiind acoperit integral de inculpat.
Situatia de fapt mai sus mentionata se sustine cu urmatoarele mijloace de proba: declaratiile partilor vatamate G. F., C.F., B. M.  (filele 28-31, 36-37, 43-44 d.u.p.), procesul verbal de cercetare la fata locului, (f. 20-21 d.u.p.), plansa fotografica (f. 23-27 d.u.p.), declaratiile martorilor C. P.  (fila 46,47 d.u.p. ), R. S., (fila 48-49 d.u.p. ), O.C.N., (fila 50-51 d.u.p. ), B.A.A. (fila 53 d.u.p. ), O.E.  (fila 54 d.u.p. ), R. M. N., (fila 58 d.u.p.),  S. G. A. ( f. 59 d.u.p.), C.I. ( f. 61 d.u.p.), C.M.G. ( f. 63 d.u.p.), C.C.  ( f. 67-68 d.u.p.),   C.I. ( f.70 d.u.p.)   declaratiile inculpatului (filele 73 - 78 d.u.p.).
Inculpatul, fiind audiat de instanta de judecata, a solicitat sa se faca aplicarea disp. art. 375 alin. 1 rap. la art. 396   C.p.p. recunoscand in totalitate faptele asa cum au fost retinute in actul de sesizare a instantei si solicitand ca judecata sa aiba loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Fiind audiate  persoanele vatamate C.F.  si G.M.  aceasta declara ca isi retrag plangerile penale  formulate impotriva  inculpatului C.A.I. si nu are nici-o  pretentie impotriva acestuia.
   Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
In seara zilei  de  04.11.2012 in intervalul orar 19:00- 22:30  inculpatul C.A.I. in timp  ce se afla pe raza comunei Radomiresti, judetul Olt,  a proferat cuvinte  si expresii insultatoare si a savarsit acte si gesturi in loc public, prin care a fost tulburata ordinea  si linistea publica,  dupa care a patruns  fara drept in curtea locuintei  persoanei vatamate G.M.  a distrus o fereastra de la locuinta acestuia si la amenintat cu moartea, aspecte confirmate de martorii O.C.N.,  R.S. si  B.A.A. .
Valoarea ferestrei distruse de inculpat la locuinta partii vatamate G.M., a fost de 100 lei,  prejudiciul fiind acoperit integral de inculpat.
In aceleasi imprejurari cand persoana vatamata  C.F. cand a iesit din locuinta persoanei vatamate G.M.  a fost prinsa si lovita cu pumnul de inculpat.
Ulterior inculpatul, a solicitat sosirea ambulantei si in timp ce  astepta, s-a deplasat la locuinta partii vatamate  B. M., unde a strigat si l-a amenintat pe acesta cu moartea,  zgomotele facute de  inculpat si amenintarile, fiind auzite si de martorii C.I. si C.M.G..
Faptele retinute de instanta rezulta din probe mentionate mai sus,  administrate  in faza de urmarire  coroborate cu declaratia inculpatului data in fata instantei de judecata prin care recunoaste savarsirea faptelor penale retinute in actul de sesizare al Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal.
In temeiul art. 386 C.p.p. rap la art. 5 C.p.  instanta va schimba incadrarea juridica a infractiunilor retinute in sarcina inculpatului C.A.I. din faptele  prev. de art. 321 alin.1, art. 192 alin.2 ( persoana vatamata G.M. ), 193 alin.1, (persoana vatamata G.M. ), 217 alin. 1 (persoana vatamata G.M. ),  art. 180 alin.1 (persoana vatamata C.F. ),  art. 180 alin.1 (persoana vatamata C.F. )  si art. 193 alin.1 (persoana vatamata B. M.  ) din Codul Penal din 1969  cu aplic art. 33 lit. a Codul Penal din 1969,  in  infractiunile de tulburare a ordinii si linistii publice prev de art. 371 din  Noul C. penal.,  violare de domiciliu prev. de  art. 224 alin.2 din  Noul C. penal ( persoana vatamata G.M. ), amenintate  prev. de art. 206 alin. 1,  din  Noul C. penal ( persoana vatamata G.M. ), distrugere prev. de art. 253 alin. 1, din  Noul C. penal  ( persoana vatamata G.M. ), lovire sau alte violente prev. de art. 193 alin. 1  (persoana vatamata C.F. )  si  amenintate  prev. de art. 206 alin. 1,  din  Noul C. penal ( persoana vatamata B. M. )  cu aplicarea art. 38 alin.1 din Noul Cod penal, avand invedera ca limitele de pedeapsa pe Noul Cod Penal  sunt mai mici fata  de Codul penal de 1969, de altfel dandu-se posibilitatea  retragerii plangerii pentru infractiuni de violare de domiciliu in forma calificata.
Instanta  apreciaza ca faptele inculpatului  C.A.I.  intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de tulburare a ordinii si linistii publice prev de art. 371 din  Noul C. penal.,  violare de domiciliu prev. de  art. 224 alin.2 din  Noul C. penal ( persoana vatamata G.M. ), amenintate  prev. de art. 206 alin. 1,  din  Noul C. penal ( persoana vatamata G.M. ), distrugere prev. de art. 253 alin. 1, din  Noul C. penal  ( persoana vatamata G.M. ), lovire sau alte violente prev. de art. 193 alin. 1  (persoana vatamata C.F. )  si  amenintate  prev. de art. 206 alin. 1,  din  Noul C. penal ( persoana vatamata B. M. )  cu aplicarea art. 38 alin.1 din Noul Cod penal,
Intrucat persoanele vatamate C.F.  si G.M.  au declarat ca isi retrag plangerile penale  formulate impotriva  inculpatului C.A.I., instanta in  temeiul art. 396 alin.6 C.p.pen raportat la art. 16 alin. 1 lit. g  C.p.pen art.17 alin.2 C.p.p rap. la art. 158 alin.1 C.p. va inceta  procesul penal fata de inculpata sub aspectul savarsirii infractiunilor de violare de domiciliu prev. de  art. 224 alin.2 din  Noul C. penal ( persoana vatamata G.M. ), amenintate  prev. de art. 206 alin. 1,  din  Noul C. penal  ( persoana vatamata G.M. ), distrugere prev. de art. 253 alin. 1, din  Noul C. penal   ( persoana vatamata G.M. ), lovire sau alte violente prev. de art. 193 alin. 1  (persoana vatamata C.F. ).
La individualizarea judiciara a pedepsei pe care le va aplica inculpatului instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 74 Noul C.p., retinand: limitele de pedeapsa prevazute de textele  incriminatoare ( de 3 luni  la 2 ani  inchisoare sau amenda pentru infractiunea de tulburare a ordinii si linistii publice, respectiv de 3 luni  la 1 ani  inchisoare sau amenda pentru infractiunea de amenintare),  gradul de pericol social concret al faptei savarsite (generat de nerespectarea dispozitiilor legale privind ordinea publica si libertatea persoanei, asociata cu forma de vinovatie cu care a fost savarsite faptele - intentia directa) si  persoana inculpatului (care nu este cunoscut cu antecedente penale) .
Avand in vedere toate argumentele expuse mai sus, urmeaza ca in baza art. 396 alin. 2 C.p.p sa se dispuna condamnarea inculpatului  la pedeapsa inchisorii pentru infractiunile de  tulburare a ordinii si linistii publice prev de art. 371 din  Noul C. penal si amenintate  prev. de art. 206 alin. 1,  din  Noul C. penal ( persoana vatamata B. M. )  cu aplic. art. 5  alin. 1 C.p
Instanta va da eficienta dispoz. 396 alin. 10 C.p.p in sensul ca va pronunta condamnarea inculpatului care va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedepse prevazute de lege in cazul pedepsei inchisorii.
Cu respectarea limitelor astfel stabilite instanta va aplica inculpatului C.A.I. pentru comiterea infractiunii tulburare a ordinii si linistii publice prev de art. 371 din  Noul C. penal cu aplic. art. 5  alin. 1 C.p la  pedeapsa de 4  luni  inchisoare si pentru infractiunea de  amenintate  prev. de art. 206 alin. 1,  din  Noul C. penal ( persoana vatamata B.M.)  cu aplic. art. 5  alin. 1 C.p la  pedeapsa de 3  luni  inchisoare
In temeiul art. 39 alin. 1  lit b,  raportat la art. 38 alin. 1 C. pen., instanta va contopii pedepsele aplicate inculpatului in prezenta cauza, si va aplica pedeapsa cea mai grea de 4 luni inchisoare,  la care se adauga un spor de  1 luna, acesta urmand a executa pedeapsa  de 5  luni de  inchisoare.
Avand in vedere ca inculpatul C.A.I. nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut fapta, declaratia acestuia ca in eventualitatea unei condamnari este de acord sa efectueze munca in folosul comunitatii si aprecierea instantei ca inculpatul   se va indrepta   si reduca  fara executarea unei pedepse in regim inchis,  totodata consatand ca sunt indeplinite  si celelate conditii legale ( nu a mai fost condamnat anterior,  pedeapsa  ce se va aplica pentru concurs de infractiuni  este 5 luni ),  in baza art.91 alin.1 si art.92 alin.1 din Codul Penal, va  dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate inculpatului, sub supraveghere,  pe durata termenului de supraveghere de 2  ani.
In baza art.93 alin.1 din Codul penal, va dispune ca inculpatul pe durata termenului de supraveghere, sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta; b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; d) sa comunice schimbarea locului de munca; e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
            In baza art.93 alin.2 din Codul penal, va  impune inculpatului pe durata termenului de supraveghere, sa execute urmatoarea obligatie: sa frecventeze programul de reintegrare sociala, derulat de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Olt.
            In baza art.93 alin.3 din Codul penal, va  dispune ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul , sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile in cadrul Primariei Comunei Radomiresti judetul Olt, ( avand in vedere ca acesta  si-a dat acordul in acest sens ).
In temeiul art.91 alin.4 raportat la art.96 din Codul penal,  va atentiona  pe inculpat asupra conduitei sale viitoare si asupra aspectului ca in cazul comiterii de noi infractiuni sau a nerespectarii masurile de supraveghere ori a neexecutarii obligatiilor ce ii revin pe durata termenului de supraveghere se expune revocarii suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
    In baza art.19 alin.1   si art. 20 alin. 1 C.p.p. instanta va lua act ca persoana vatamata B.M.  nu s-a constituit parte civila.
Avand in vedere ca inculpatul si-a asumat obligatia de a achita cheltuielile de judecata suportate de personale vatamate C.F. si G.M. daca si-ar retrage plangerea penala,  instanta facand   aplicabilitatea principiul disponibilitatii partilor si dispozitiile art. 274 alin.1 C.p.p.,  va obliga pe inculpatul, C.A.I.,   la plata catre stat a  sumei  de 700 lei,  cu titlu  de cheltuieli judiciare ( fiind incluse si cele suportate de persoanele vatamate mentionate) .
Postat 30.09.2014
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011