InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Constanta

Uzucapiune si accesiune. Intrunire conditii

(Sentinta civila nr. 524 din data de 26.01.2015 pronuntata de Judecatoria Constanta)

Domeniu | Dosare Judecatoria Constanta | Jurisprudenta Judecatoria Constanta

Proprietate priivata

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Constanta sub nr. 26881/212/2013 reclamantii C.I.F.  si C.F., ambii cu domiciliul ales au chemat in judecata pe paratii COMUNA COGEALAC PRIN PRIMAR si CONSILIUL LOCAL COGEALAC, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa constate ca au dobandit, prin efectul uzucapiunii de 30 de ani, dreptul de proprietate asupra terenului intravilan in suprafata de 2004 mp situat in comuna Cogealac str. Postei nr.  _ judetul Constanta si dreptul de proprietate asupra constructiilor C1-C3, in suprafata de 267 mp situate in comuna Cogealac str. Postei nr. _ judetul Constanta prin accesiune imobiliara.
In sustinerea cererii arata ca in anul 1974 au cumparat de la G.M. imobilul situat in comuna Cogealac, avand ca vecini pe Z.G. si M.G. mentioneaza faptul ca nu mai detin actele prin care au achizitionat acest imobil.
Pe acest imobil se afla edificate mai multe constructii, respectiv locuinta - Clin suprafata de 200 m.p., garaj - C2 - in suprafata de 18 m.p., magazie - C3 - in suprafata de 49 m.p. (astfel cum au fost identificate prin planul de situatie anexat). Imobilele descrise mai sus se afla pe terenul in suprafata de 2.004 m.p. (astfel cum apare evidentiat prin punctele cadastrale din planul de situatie).
Reclamantii precizeaza faptul ca suprafata de teren de 2.004 m.p. este ingradita, vecini fiind Z.G. si M. G..
Uzucapiunea este unul dintre modurile de dobandire a dreptului de proprietate, reprezentand prescriptia prin care se dobandeste dreptul real, prin efectul posedarii lucrului un timp determinat, astfel incat starea de fapt se transforma in stare de drept.
Pentru a opera uzucapiunea de 30 de ani este necesar sa se fi exercitat o posesie utila, respectiv neviciata, potrivit art. 1847 si art. 1860 din Codul Civil.
Se arata ca reclamantii probeaza indeplinirea conditiilor uzucapiunii de 30 de ani, prin raportare la dispozitiile art. 1837 C.civ si 1847 si urm. C.civ, art. 1860 si art. 1890 C.civ, si este necesar a se constata dobandirea dreptului de proprietate asupra imobilului teren in suprafata de 2.004 m.p. situat in Comuna Cogealac, Str.Postei nr__., jud.Constanta si pe cale de consecinta, potrivit art. 492 C.civ privind accesiunea imobiliara si accesiunea constructiei edificata pe acest teren, in suprafata construita de 267 m.p.
Impozitele au fost platite de reclamanti asa cum rezulta din istoricul de rol fiscal perioada 1977-2013, imobilul facand parte din domeniul privat al Comunei Cogealac. intrucat din toate documentele enumerate mai sus rezulta ca s-au comportat ca adevarati proprietari fata de imobilul compus din teren in suprafata de 2.004 m.p. si constructii in suprafata totala de 267 m.p. (C1; C2; C3), situate in Comuna Cogealac, Str.Postei nr_., jud.Constanta, dar nu detin acte de proprietate.
Se sustine ca, potrivit uzantelor, in vremea dobandirii de catre reclamanti a imobilului, transmiterea bunului se putea face si prin inscris sub semnatura privata, practica judiciara ulterioara confirmand valabilitatea unor astfel de transferuri, dobanditorul avand credinta ca a dobandit proprietatea bunului printr-un titlu ale carui vicii ii erau totusi cunoscute. Lipsa formei cerute de actele normative ale vremii - Legea 53/1974 -nu poate determina concluzia ca a lipsit intentia subiectiva a comparatorului de a stapani bunul sub nume de proprietar, un asemenea dobanditor avand, fara echivoc, animus domini.
In drept invoca disp. art. 1846, 1847, 1850, 1890 ,645, 490 si 492 din Codul Civil (din 1864).
Paratii nu au formulat intampinare si nu au solicitat administrarea de probe.
In cauza au fost administrate proba cu inscrisuri, expertiza topografica, expertiza imobiliara si proba testimoniala, fiind audiati sub prestare de juramant martorii P.D. si I.G.
Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
In anul 1974 reclamantii au cumparat de la persoane fizice terenul in cauza, cu chitanta de mana.
Astfel, martorii Pr.D. si I. G. au aratat ca, aproximativ in anul 1974 reclamantii au cumparat acest teren, stapanit si in prezent, cu chitanta de mana, de la persoane fizice. La momentul cumpararii, terenul era deja ingradit si aceasta ingradire s-a pastrat si in prezent, din punct de vedere al suprafetei ocupate. Totodata, au aratat ca reclamantii au stapanit neintrerupt acest teren si il stapanesc si in prezent.
Martorii au declarat ca la momentul cumpararii pe acest teren se afla construita o casa, iar reclamantii au mai construit un garaj si magazii.
De asemenea au aratat ca nicio persoana nu a invocat vreun drept cu privire la imobil.
Potrivit disp.art. 1837 C.civ. prescriptia este un mijloc de a dobandi proprietatea, iar conform art. 1846 al.1 C.civ., orice prescriptie se cere, in lipsa unui just titlu, o posesie utila pe o perioada de cel putin 30 de ani, utilitatea posesiei apreciindu-se in functie de calitatile prevazute in art. 1847 C. Civ.
Conform art. 1860 c.civ, orice posesor posterior are facultatea, spre a putea opune prescritia, sa uneasca posesiunea sa cu posesiunea autorului sau.
In cauza, instanta apreciaza ca reclamantii, ca posesori actuali ai imobilului, au facut dovada celor doua elemente ale posesiei corpus si animus, a utilitatii posesiei sale, fiind indeplinita si conditia duratei prevazuta de art. 1890 C.civ.
Astfel, retine ca reclamantii detin imobilul din anul 1974 astfel cum rezulta din declaratiile martorilor. Din acest moment, opereaza, in baza art. 1850 C.civ. prezumtia de continuitate si neintrerupere a posesiei in favoarea reclamantilor, prezumtie intarita si de declaratiile martorilor, depozitii care atesta, de asemenea si faptul ca posesia a fost netulburata, publica si sub nume de proprietar.
 Declaratiile martorilor se coroboreaza cu istoricul de rol fiscal comunicat de Primaria Comunei Cogealac prin adresa nr. 4972/30.06.2014, f 73, conform caruia, C.I.F. figureaza inscris in evidentele fiscale ale primariei din anul 1974.
Potrivit aceleiasi adrese, terenul face parte din domeniul privat al comunei Cogealac, nefiind proprietatea niciunei persoane fizice sau juridice, fiind posedat in fapt de C.I.F. din anul 1974.

Cu privire la suprafata terenului pentru care se invoca prescriptia achizitiva instanta retine din cuprinsul raportului de expertiza topo efectuat in cauza de dl. expert _., lucrare admisa conform procesului-verbal de receptie nr. 564/03.12.2014 intocmit de  OCPI Constanta, aceasta este de 2004  mp, fiind situat in judetul Constanta, comuna Cogealac strada Postei nr.4, avand vecinatatile: (_.) si o valoare de circulatie de 6700 lei, conform raportului de expertiza tehnica imobiliara intocmit de expert _...
Pentru considerentele aratate instanta constata ca cererea formulata este intemeiata astfel ca urmeaza sa o admita si sa constate ca reclamantii au dobandit dreptul de proprietate asupra terenului in litigiu, astfel individualizat, ca efect al uzucapiunii de 30 de ani.
In ceea ce priveste constructiile edificate pe acest teren, astfel cum au fost identificate prin raportul de expertiza tehnica imobiliara efectuat de expert M. V., respectiv C1-locuinta principala, C2-magazie, C3-cotete de animale si pasari, C4-wc exterior si fata de dispozitiile art. 489 si 492 C.civ. si caracterul declarativ al dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune, instanta urmeaza sa constate ca reclamantii, in calitate de proprietari ai terenului, au dobandit si dreptul de proprietate asupra acestora, de la data construirii, pe calea accesiunii imobiliare.
Urmeaza sa ia act ca reclamantii nu solicita cheltuieli de judecata, avand in vedere sustinerea reprezentantului in acest sens.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016