InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Costesti

Declararea judecatoreasca a mortii

(Sentinta civila nr. 425 din data de 18.03.2013 pronuntata de Judecatoria Costesti)

Domeniu | Dosare Judecatoria Costesti | Jurisprudenta Judecatoria Costesti

Dosar nr. 2265/214/2012

JUDECATORIA COSTESTI
SENTINTA CIVILA Nr. 425
PRESEDINTE Sonia Ionela Tintu

Pe rol se afla  judecarea cauzei civile privind pe reclamantii T V,  D F  si pe  paratul T ( T) F. C, avand ca obiect "declararea judecatoreasca a mortii"
Dezbaterile si cuvantul pe fond au avut loc la data de 11.03.2013, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea data, parte integranta din prezenta sentinta cand instanta avand, nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de 18.03.2013 cand a pronuntat urmatoarea solutie: INSTANTA:

Deliberand asupra cauzei de fata,constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata  pe rolul acestei instante la data de 08.10.2012 sub nr 2265/214/2012, reclamantii T V si   D F  au solicitat instantei  ca prin hotararea  ce se va pronunta  sa declare moartea numitului  TL (T)  F. C, care a avut  ultimul domiciliu in comuna Negrasi, sat Barlogu, judetul Arges.
In motivarea cererii, reclamantii au mentionat faptul ca sunt copiii numitului Tl (Tl) F. C care a disparut in anul 1977. Acesta a plecat de la domiciliul sau din comuna Negrasi, sat Birlogu, judetul Arges la data de 10.02.1977, indreptandu-se spre domiciliul  reclamantei D F situat in localitatea  Curtea de Arges. La data de 10.02.1977 acesta a plecat din aceasta localitate, precizand ca intentioneaza  sa-l viziteze pe reclamantul T V in judetul Arad unde acesta efectua  stagiul militar. Acesta nu a ajuns niciodata  la Arad si nici nu s-a intors acasa.
Au precizat reclamantii ca de la data disparitiei  tatalui lor si pana in prezent au efectuat numeroase demersuri pentru a incerca sa afle  informatii despre acesta, dar demersurile au ramas fara niciun rezultat.
In continuare,  reclamantii au reprodus dispozitiile art 49 alin.1 Cod civil si au aratat faptul ca de la data ultimelor stari din care  rezulta ca numitul Tl ( T)  C era in viata au trecut peste 35 de ani, iar in perioada care a urmat disparitiei acestuia a avut loc si cutremurul de pe data de 04.03.1977, astfel ca prezumtia mortii acestuia este si mai mult intarita.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art 49-52 C.pr.civ., art 40-41 din Decretul nr 52/1954.
Pentru dovedirea cererii de chemare in judecata , reclamantii au propus probele cu inscrisuri si declaratiile martorilor  si orice alte  probe utile solutionarii cauzei, precum si relatii de la Consiliul Local Negrasi si I.P.J. Arges.
Reclamantii au depus la dosar, in copie, certificat de nastere eliberat pe numele T C si acte proprii de stare civila.
Instanta a dispus conceptarea si citarea in cauza  in calitate de parat a numitului Tl ( T) C, care a fost citat la adresa ultimului domiciliu.
In conformitate cu dispozitiile art 37 din Decretul nr 32 /1954,  cate o copie de pe actiune  a fost comunicata Consiliului Local Negrasi si redactiei ziarului Curierul Zilei.
La cererea reclamantilor ,au fost solicitate relatii Primariei comunei Negrasi si Politiei comunei  Negrasi, judetul Arges pentru a furniza informatii in legatura cu persoana numitului T (T) C  referitoare  la data cand acesta a fost vazut pentru ultima data, unde si de catre cine, raspunsul fiind furnizat  numai de catre Politia comunei Negrasi in cuprinsul adresei nr 1955006/01.02.2013, depusa la fila 38.
In cauza s-au furnizat relatii si de  catre S.P.C.L.E.P Costesti prin adresa nr 24001/08.01.2013 aflata la fila 29.
La solicitarea reclamantilor, in cauza au fost incuviintata si administrata si proba cu martorii P A si E Cl.
Analizand ansamblul materialului probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
Potrivit mentiunilor cuprinse in certificatul de nastere eliberat de Consiliul Local Starea Civila al comunei Negrasi, judetul Arges, a carui copie constituie fila 4 a dosarului, numitul T C , fiul lui T F  si T C s-a nascut  la data de  12.10.1923 in comuna Birlogu, judetul Arges.
Sectia 12 Politie Rurala Rociu Postul de Politie Negrasi a consemnat in cuprinsul  adresei nr. 1955006/01.02.2013, aflata la fila 38, faptul ca din  investigatiile efectuate  a rezultat ca la IPJ Arges - Serviciul Investigatii Criminale  se afla inregistrata  lucrarea nr 32476/25.10.1977 care priveste  sesizarea  de disparitie  formulata  la data de  10.02.1977 de numitul T C - V, fiul celui in cauza.
Din aceasta lucrare , aflata in evidenta pasiva reiese faptul ca numitul  T C ar fi plecat voluntar de la domiciliu la acea data, fiind suferind de o boala mintala si ca ultima persoana care l-ar fi vazut  pe acesta a fost sotia sa T G ( fosta G, in prezent decedata), intrucat fiul T C - V se afla in perioada indeplinirii stagiului militar.
Ambii martori audiati in cauza , respectiv P Aurel si E Cl au declarat ca in perioada in care numitul  T Constantin a plecat din domiciliu, fiul acestuia , reclamantul T V se afla in perioada  de efectuare a stagiului  militar.
Spre deosebire de martorul E C care a facut aceasta afirmatie pe baza relatarii care i-a fost facuta chiar de catre reclamant , martorul P A a declarat ca tatal reclamantilor ar fi  plecat chiar de la domiciliul martorului, fara a se mai intoarce, plecare care ar fi  corespuns potrivit martorului perioadei in care fiul paratului, reclamantul T V era militar.
Cei doi martori au aratat in declaratiile date ca nu au auzit ca vreo persoana l-ar fi vazut pe parat dupa plecarea sa.
De asemenea, martorii au facut referire la starea sanatatii paratului T C , precizand  ca acesta, pe fondul  unei boli, statea mai mult  in casa, izolandu-se practic  de restul persoanelor.
Potrivit  dispozitiilor art 49 din Noul Cod Civil , aplicabile prin raportare la data introducerii cererii de chemare in judecata, care este ulterioara datei de 01.10.2011, data intrarii in vigoare a Noului Cod civil, precum si la prevederea cuprinsa in art. 6  alin.6 din Noul Cod civil, in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin doi ani de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata.
 Pe baza mijloacelor de proba mai sus analizate, instanta apreciaza ca sunt indeplinite cerintele art. 49 din Noul Cod Civil ,in sensul ca  numitul  T   (T ) C  este disparut si sunt indicii ca a incetat din viata, iar de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata au trecut mai mult de 2 ani.
Disparitia acestei persoane este confirmata prin adresa nr. 1955006/01.02.2013 ,depusa la fila 38 si prin depozitiile martorilor audiati in cauza.
Intervalul mare de timp scurs de la data  ultimelor indicii din care rezulta ca paratul ar fi fost in viata, sens in care instanta are in vedere adresa nr. 24001/08.01.2013 emisa de SPCLEP Costesti conform careia la data de 07.10.1977 ar fi fost eliberat B.I. AK nr. 365335 pe numele T C, cu parintii F C, data nasterii 12.10.1923,loc nastere Birlogu, Arges, domiciliul Negrasi, sat Birlogu ,jud. Arges, CNP1231012031873,perioada in care potrivit martorilor, paratul nu s-ar fi intors la domiciliu si nici nu s-ar fi primit informatii despre acesta, reprezinta un indiciu in sensul ca acesta ar fi incetat din viata.
De la data de 07.10.1977  si pana la momentul introducerii cererii au trecut aproape 36 de ani., fiind  indeplinita astfel si cealalta cerinta cumulativa  prevazuta de art. 49 Noul Cod Civil pentru admisibilitatea cererii deduse judecatii.
           Pe cale de consecinta, in temeiul acestui text de lege, va admite actiunea si va declara moartea numitului T ( T) Constantin.
Referitor  la data declararii mortii prezumate , instanta va avea in vedere   disp. art. 52 alin. 1 din Noul Cod Civil conform carora cel declarat mort este socotit ca a incetat din viata la data pe care hotararea ramasa definitiva a stabilit-o ca fiind aceea a mortii.
 Tinand seama de faptul ca materialul probator administrat in cauza a relevat faptul ca  paratul ar fi fost  vazut pentru  ultima data in anul 1977, in perioada in care fiul acestuia efectua stagiul militar , iar martorul E  Cl a declarat ca din spusele  parintilor sai care  erau   consateni cu paratul , dar si din cele ale altor  vecini de-ai paratului a aflat ca paratul ar fi plecat  din domiciliu in luna februarie a anului 1977, instanta va stabili data de 28.02.1977 ca fiind data mortii acestui parat.
Reclamantii nu au facut dovada sustinerii conform careia paratul ar fi fost vazut pentru ultima data pe data de 10.02.1977,neputandu-se retine ca aceasta ar fi ziua imprejurarii in care a avut loc disparitia numitului T (T )Constantin.
Intrucat din mijloacele de proba administrate in cauza a rezultat cu certitudine ca  paratul ar fi disparut de la domiciliu in luna februarie a anului 1977 ,instanta va socoti  data de 28.02.1977 ca fiind data cand paratul a incetat din viata.
Prezenta sentinta  se va comunica Serviciului de Stare Civila din cadrul Primariei comunei Negrasi, judetul Arges, dupa ramanerea definitiva , pentru a fi inscrisa in registrul de stare civila.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Admite cererea reclamantilor T V, domiciliat in comuna Negrasi, sat Birlogu, nr.54, judetul Arges si   D F, domiciliata in Curtea de Arges, str. Episcop Nichita, bl.A24, sc.C, et.3, ap.41, judetul Arges formulata in contradictoriu cu paratul   T ( T )C, din comuna Negrasi, sat Birlogu, judetul Arges.
Declara moartea paratului T(Tl) F C, fiul lui T F si T C, nascut la data de 12.10.1923 in comuna Birlogu, jud.Arges, cu ultimul domiciliu in comuna Negrasi , sat Birlogu, jud.Arges.
Stabileste ca data a mortii paratului T (T) F Constantin data de 28.02.1977.
Dispune comunicarea prezentei sentinte, dupa ramanerea definitiva Serviciului de Stare Civila din cadrul Primariei comunei Negrasi, judetul Arges, pentru a fi inscrisa in registrul de stare civila.
Cu apel in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 18 martie 2013.

Red.SIT/Dact.El.D
5 ex/15.04.2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016