InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Craiova

COMERCIAL. CONTESTATIE LA EXECUTARE

(Sentinta civila nr. 22797 din data de 02.03.2011 pronuntata de Judecatoria Craiova)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Craiova | Jurisprudenta Judecatoria Craiova

COMERCIAL.  CONTESTATIE LA EXECUTARE

Prin actiunea formulata si inregistrata pe rolul Judecatoriei Craiova la 27.07.2010 sub nr. (_)/215/2010, contestatorii M. P. M.si M. P. C. M. au formulat contestatie la executare in contradictoriu cu intimata U. T. B.,  solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna anularea formelor de executare emise in dosarul de executare nr. (_)/2010 al Corpului Executorilor Bancari - Executor Bancar S. I. O. si restituirea taxei de timbru achitata.
De asemenea contestatorii au solicitat suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei.
In motivare s-a aratat ca intre parti au fost incheiate contractul de credit nr. (_)/CRA3/2007, contractul de credit nr. (_)/CRA3/2007, actul aditional nr. (_)/R/2009, contractul de ipoteca nr. (_)/2008, actul aditional nr. 1 aferent acestuia, care au fost puse in executare de catre intimata.
Se arata ca contestatorul M. P. M. nu a fost somat, la data constituirii garantiei acesta avea domiciliul in (_), somatia fiind emisa pe adresa din (_) si numai pentru contestatoarea M. P. C. M..
Se mai arata ca executorul bancar nu s-a deplasat la locul situarii imobilului in vederea incheierii procesului verbal de situatie, contestatorii invocand prematuritatea emiterii somatiei de plata, avand in vedere disp. art. 497 Cpc, conform carora somatia se emite dupa intocmirea procesului verbal de situatie.
Arata contestatorii, ca lipsa comunicarii procesului verbal de situatie atrage incalcarea dreptului acestora la aparare si privarea lor de dreptul de a contesta aceste acte de executare.
Contestatorii mai arata ca titlul executoriu in baza caruia s-a pornit executarea nu a fost atasat somatiei de plata in copie certificata, nepurtand semnatura si stampila executorului bancar pe toate paginile.
De asemenea, se arata ca executorul bancar nu a precizat in cuprinsul somatiei ce reprezinta suma de 13.640.410 lei si nu a atasat procesul verbal de stabilire a cheltuielilor de executare si nu a specificat cuantumul acestora.
Arata contestatorii ca executarea pornita impotriva acestora are la baza un contract de credit care cuprinde o serie de clauze abuzive pe care instanta de judecata trebuie sa le inlature sanctionandu-le cu nulitatea absoluta.
Potrivit art. 4 din Legea 193/2000, o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca prin ea insesi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, iar nerespectarea dispozitiilor imperative de ordine publica ale art. 4 din Legea 193/2000 atrage nulitatea absoluta partiala a clauzei penale abuzive pana la o limita ce poate fi apreciata ca rezonabila in raport cu prejudiciul cauzat.
In ce priveste conditia lipsei negocierii directe a clauzei, arata contestatorii ca  optiunea consumatorului de a incheia sau nu contractul de imprumut cu banca nu inlatura in nici un fel realitatea ca in masura in care doreste sa beneficieze de credit de pe o piata in care in esenta conditiile generale sunt similare, trebuie sa accepte in bloc conditiile prestabilite de acestea, incheind astfel un contract de adeziune, fara posibilitatea reala de a negocia vreo clauza.
In drept au fost invocate dispozitiile ar. 399 - art. 401 Cpc si art. 403 Cpc.
In sustinerea contestatiei au fost depuse copii de pe urmatoarele acte: somatie de plata, contract de garantie imobiliara, act aditional.
Prin intampinarea formulata la data de 17.08.2010, intimata U. T. B. SA a solicitat respingerea contestatiei ca netemeinica si nelegala, invocand totodata exceptia netimbrarii sau a insuficientei timbrari raportata la valoarea pretentiilor solicitate.
Prin intampinare intimata arata ca potrivit art. 2 alin 2 din Legea 146/1997, in cazul contestatiei la executare, taxa se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit, neputand insa depasi suma de 194 lei.
Se mai arata prin intampinare ca sustinerile contestatorilor nu sunt dovedite, ceea ce contravine disp. 1169 Cpc, potrivit carora cel care face o afirmatie in fata judecati trebuie sa o si dovedeasca.
Arata intimata ca atat somatia emisa pe numele ambilor contestatori, cat si procesul verbal de situatie au fost redactate cu indeplinirea conditiilor de fond si de forma prevazute de art. 387 si 497 Cpc pentru validitatea sa, cuprinzand toate mentiunile obligatorii, nefiind deci aplicabila sanctiunea nulitatii prevazuta de art. 388 alin 2 Cpc.
In ceea ce priveste  p.v de situatie, contestatorii arata ca legea nu prevede obligativitatea comunicarii acestuia.
Referitor la solicitarea contestatorilor ca instanta din oficiu sa verifice clauzele contractului de credit semnat de fidejusorii ipotecari contine sau nu clauze abuzive, invocand calitatea de consumator, intimata solicita respingerea acesteia, aratand ca prevederile Legii 193/2000 vizeaza protectia consumatorilor, in speta imprumutatul fiind o societate comerciala, persoana juridica care a obtinut un credit in vederea asigurarii resurselor financiare necesare desfasurarii activitatii sale comerciale, iar contestatorii sunt fidejusorii debitoarei care nu indeplinesc conditiile de consumator.
Solicita de asemenea intimata sa se puna in vedere contestatorilor sa depuna cautiune in vederea suspendarii executarii.
Prin incheierea din data de 18.08.2010, instanta a respins exceptia netimbrarii invocata de intimata prin intampinare si a stabilit cautiune in cuantum de 130.000 lei.
La data de 05.10.2010, contestatorii au formulat precizare in sensul precizarii clauzelor abuzive din titlul executoriu ca fiind : cap. 3, 4, 6, 7, 8 pct 3, 9, 11, 16 pct 1 si 3 si cap. 20.
Arata contestatorii ca sunt aplicabile prevederile Lg 193/2000 intrucat garantii ipotecari au calitate de consumatori iar banca de comerciant.
De asemenea, contestatorii au precizat ca nici una din clauzele prevazute in aceste contracte nu au fost negociate, contractele fiind standard, de aderare.
La data de 27.10.2010, contestatorii si-au modificat cadrul procesual in sensul ca au chemat in judecata, in calitate de intimata, si  pe SC S. SRL, instanta luand act de modificarea cadrului procesual.
La data de  17.11.2010, prin noua precizare formulata, contestatorii au solicitat chemarea in judecata in calitate de intimata a SC AG P. M. S. SRL, avand in vedere ca aceasta are calitatea de codebitor alaturi de SC S. SRL, ca urmare a actului aditional (_)/R/30.06.2009.
In ceea ce priveste solicitarea contestatorilor privind suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei, instanta constatand ca nu a fost depusa cautiunea stabilita de instanta, contestatorii facand precizarea ca nu o vor achita, avand in vedere  prevederile art. 403 C.P.Civ  o va respinge constatand ca nu este indeplinita conditia impusa de lege referitoare la plata cautiunii.
Analizand actele dosarului, instanta retine ca in baza titlurilor executorii -  contract de credit nr. (_)/CRA3/14.11.2007 si contract de credit nr. (_)/CRA3/14.11.2007, act aditional nr. (_)/R/30.06.2009, contract de ipoteca nr. (_)/2008, act aditional nr. 1 aferent acestuia, s-a pornit executarea impotriva contestatorilor in dosarul de executare (_)/2010.
La data de 29.06.2010 a fost emisa somatia de plata.
Cu toate ca a fost facuta comunicarea somatiei doar intr-un singur exemplar, pe numele contestatoarei, instanta nu poate retine incalcarea prevederilor art. 387 C.P.Civ, avand in vedere ca somatia a fost emisa pe numele ambilor contestatori, acestia avand domiciliu comun. Cum contestatorul a formulat contestatie la executare, in termen legal, contestatorul nu poate pretinde ca nu a cunoscut despre emiterea somatiei si pe numele sau, si nici ca i s-a produs vreo vatamare prin neinscrierea numelui sau pe adresa de comunicare a somatiei, cat timp a cunoscut despre somatie si a contestat-o in instanta. In consecinta, nedovedind o vatamare a drepturilor si intereselor sale legitime, conform regimului reglementat de dispozitiile art. 105 C.P.Civ, instanta apreciaza ca neintemeiat motivul invocat de contestatori privind anularea somatiei pe motiv ca contestatorului M. P. M. nu i-a fost comunicata somatia.
In ceea ce priveste al doilea motiv invocat de contestatori referitor  la prematuritatea somatiei de plata instanta considera de asemenea ca nu este intemeiat.
Astfel, instanta constata ca executorul bancar a intocmit procesul verbal de situatie in data de 29.06.2010, acesta fiind intocmit in conformitate cu  prevederile art. 496 C.pr.civ. raportat la art.504 alin.1 C.pr.civ. punctele 1-3,5,6 si 14, la aceeasi data fiind emisa si somatia de plata, care contine toate elementele cerute de art.497 C.pr.civ. raportat la art.387 C.pr.civ.
Cum procedura de executare nu impune obligativitatea comunicarii  procesului verbal de situatie impreuna cu somatia (aceasta din urma cuprinzand de altfel identificarea imobilului), instanta nu poate retine incalcarea legii de catre executorul judecatoresc.
Potrivit art.387 alin.1 pct.4 C.pr.civ.la care se raporteaza art.497  C.pr.civ. executarea silita poate incepe numai dupa ce se va comunica debitorului o somatie la care se va anexa titlul executoriu, nerespectarea dispozitiilor legale  atragand insa sanctiunea nulitatii in conditiile art.105. alin.2 C.pr.civ.
Cum in speta nu s-a facut dovada de catre contestatori a existentei unei vatamari, instanta constata neintemeiat motivul invocat de catre contestatori.
In ceea ce priveste motivul referitor la faptul ca in somatie  nu s-a precizat ce reprezinta suma solicitata si nu s-a atasat p.v. de stabilire a cheltuielilor de executare, instanta constata ca este, de asemenea neintemeiat.
Astfel, instanta constata ca, potrivit dispozitiile art.387 C.pr.civ.  executorul are obligatia de a indica titlul executoriu in baza caruia va urma sa se realizeze procedura executarii silite nefiind mentionata obligatia acestuia de a preciza in somatie natura debitului si nici obligatia de a atasa procesul verbal privind cheltuielile de executare.
Fata de cele retinute mai sus, instanta constata neintemeiata solicitarea contestatorilor de anulare a formelor de executare, constatand ca executarea a fost facuta de executor cu respectarea dispozitiilor legale.
Cu privire la contestatia la executare impotriva titlului executoriu in temeiul caruia a fost pornita executarea , instanta retine urmatoarele:
Potrivit art. 14 din Legea nr.193/2000  "Consumatorii prejudiciati prin contracte incheiate cu incalcarea prevederilor prezentei legi au dreptul de a se adresa organelor judecatoresti in conformitate cu prevederile Codului civil si ale Codului de procedura civila, in art. 2 alin  (1) legiuitorul  definind notiunea de consumator ca fiind “orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.
Constatand ca, contractul in legatura cu care se solicita constatarea abuziva a unor clauze a fost incheiat intre intimata U. T. si SC S. SRL, in calitate de banca respectiv imprumutat, instanta apreciaza ca acesta nu cade sub incidenta prevederilor Lg 193/2000, nici SC S., nici contestatorii, in calitatea lor de garanto ipotecari, neavand calitatea de consumator in sensul acordat de lege acestei notiuni.
Fata de considerentele de mai sus si in raport de dispozitiile legale mentionate, instanta va respinge contestatia la executare formulata ca neintemeiata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge cererea de supendare.
Respinge contestatia formulata de contestatorii M. P. M., cu domiciliul in (_) si M. P. C. M., cu acelasi domiciliu in contradictoriu cu intimatii U. T. B. B., cu sediul in (_), SC S. SRL prin administrator judiciar E. SPRL, cu sediul in (_)si SC AG P. M. S. SRL prin administrator judiciar R. R. IPURL, cu sediul in (_).
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 02.03.2011.

PRESEDINTE, GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013